leszg 14.03.15, 10:22 Przykre zdarzenie, a taka cisza. Ciekawe co ma w tym temacie do powiedzenia nasz Prezydent. kontakt24.tvn24.pl/po-alkoholu-na-komendzie-wpadl-policjant-z-wydzialu-kryminalnego,161009.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
01-ciech Re: Ciechanowska Policja 15.03.15, 08:34 A co jeśli ten policjant był na spotkaniu z konfidentem i z kontekstu ich kontaktów "wypadało" wypić? Poczekajmy na dalsze ustalenia. Policjanci spotykają się nie tylko z porządnymi obywatelami ale przede wszystkim z szumowinami i kryminalistami. Ostrożnie ferujmy wyroki, jeśli okaże się to z jego strony nadużyciem to poniesie bardzo drastyczne, niespotykane w innych zawodach konsekwencje! Odpowiedz Link Zgłoś
01-ciech Inne aspekty problemu 15.03.15, 08:48 <<Spokojnie - nie powinien być w takim stanie w pracy. Ale czy był ? Jeśli "poczuł się niedobrze" to powinien dostać odbiór nadgodzin - przypuszczam, że przy dobrej woli przełożonego każdy policjant z tego wydziału je ma. Alkoholizm dotyka kilku grup zawodowych - w szczególności są to policjanci. Przełożeni różnego szczebla powinni być szkoleni w postępowaniu w takich przypadkach (ich to też niestety dotyczy) i nie usuwać pochopnie dobrych funkcjonariuszy dotkniętych tym problemem. Problem ten dotyka głównie doświadczonych, ze sporym stażem policjantów - dobrym i samodzielnym pracownikiem w służbie kryminalnej staje się po mniej więcej 5 latach służby - wtedy też może powstać syndrom przemęczenia i sięganie po różnorodne metody jego przezwyciężenia - głównym jest dostępny i tolerowany kulturowo alkohol. Przecież symptomy tej choroby można rozpoznać dość łatwo. Ponadto nierozpoznany alkoholizm powoduje bardzo duże zagrożenie dla służby. Może czas zacząć poważnie podchodzić do tego problemu a nie bawić się w "dmuchanie" wchodzących lub wychodzących do pracy policjantów?>> Odpowiedz Link Zgłoś
01-ciech Re: Inne aspekty problemu 15.03.15, 17:03 Prawdopodobnie masz rację, tylko czemu wcześniej nie zadziałały inne inicjatywy? Przecież można było skierować takiego delikwenta na leczenie w specjalistycznym ośrodku a wcześniej skierować go do poradni na terenie Ciechanowa. Wielu funkcjonariuszom udało się to przezwyciężyć. Bezduszność i ślepota przełożonych (bardzo często również mających ten problem, tylko dzięki piastowanemu stanowisku unikającym odpowiedzialności) jest zatrważająca. Przecież funkcjonariusze służb kryminalnych są poddawani tak wielkim stresom (chciałbym poznać "cywila" odgrzebywującego zwłoki noworodka lub "kilkumiesięcznego" trupa poddanego oględzinom sądowym "na Oczki") , że pomoc psychologiczna powinna być ich niezbywalnym prawem. Dyletanci nie są w stanie wyobrazić sobie ogromu napięć jakie są codziennością dla funkcjonariuszy służb kryminalnych! Poważajmy ich ciężką pracę - oni nie czyhają na skrzyżowaniu by wlepić nam mandat - oni bronią nas przed mordercami, gwałcicielami i handlarzami narkotyków oraz innymi bandziorami. Bądźmy IM wdzięczni! Odpowiedz Link Zgłoś
palm-oliv Re: Inne aspekty problemu 15.03.15, 17:44 jesteśmy wdzięczni ale wolałbym żeby bronili mnie jednak trzeźwi policjanci którzy są na służbie. Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszy.obywatel Re: Inne aspekty problemu 15.03.15, 18:29 Oni tu zastanawiają się o zapobieganiu takim przypadkom.Byłoby ciekawe tak jak w wielu reportażach gdzie jest MOPS,gdzie są sąsiedzi,gdzie jest szkoła gdy dotyczy to pijanych rodziców. palm-oliv napisał: > jesteśmy wdzięczni ale wolałbym żeby bronili mnie jednak trzeźwi policjanci któ > rzy są na służbie. Odpowiedz Link Zgłoś
colet_te Re: Inne aspekty problemu 15.03.15, 19:47 Dziwią mnie Wasze wypowiedzi,w których u bohatera newsa tak szybko diagnozujecie chorobę alkoholową.W kolejnym poście ktoś taki postępek usprawiedliwia,szuka przyczyn,a może jeszcze winnych tego zajścia.To są jakieś kpiny.Nie ma usprawiedliwienia dla takiej sytuacji,bez względu na wszystko.Każdy z nas ma problemy,wielu z nas odpowiedzialną i stresującą pracę,często kontakt ze śmiercią i właśnie szczególnie te osoby powinny dobrze znać pojęcia-odpowiedzialność i etyka.Myślę,że w tym przypadku pan na służbie pozwolił sobie na taki manewr z powodu poczucia bezkarności. Odpowiedz Link Zgłoś
androj5 Re: Inne aspekty problemu 15.03.15, 20:22 Pijany policjant z bronią na służbie to natychmiastowe dyscyplinarne zwolnienie, to nie temat do dyskusji. Szkoda mi was ,,tolerancyjni" idioci. Odpowiedz Link Zgłoś
colet_te Re: Inne aspekty problemu 15.03.15, 20:32 Psycholog,MOPS,wsparcie współpracowników..Może jeszcze ciepły kocyk i herbatka z cytrynką?? I właśnie dzięki tej chorej "tolerancji" mamy to ,co mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
01-ciech Re: Inne aspekty problemu 16.03.15, 16:52 Nie chodzi mi o usprawiedliwianie tego konkretnego przypadku - zawinił - musi ponieść karę. Chodzi o szerszy aspekt ego zjawiska. Ukrywanie i udawanie, że nic się nie dzieje od jednej "wpadki" do drugiej nie jest korzystne dla obywateli. Na służbie powinni być sprawni i nieobarczeni "syndromem dnia wczorajszego" funkcjonariusze. Może najwyższy czas zastanowić się co zrobić z tym zjawiskiem? Wyrzucenie pojedyńczego funkcjonariusza ze służby nie załatwia problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
androj5 Re: Inne aspekty problemu 16.03.15, 21:01 Oczywiście załatwia sprawę konkretnej osoby raz na zawsze i jest przestrogą dla amatorów gorzały w godzinach pracy z bronią w ręku. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
po_zy_tywny Re: Inne aspekty problemu 22.03.15, 20:51 Policja tak jak straż miejska powinna dostać żółta kartka od miłosciwie nam panującego. Ale to przecież Ciechanów, sprawa przycichnie i pod dywan z nia Odpowiedz Link Zgłoś
01-ciech Re: Inne aspekty problemu 23.03.15, 09:16 Chyba zapominacie, że przełożonym ciechanowskiego komendanta jest mazowiecki (z/s w Radomiu), jego z kolei Komendant Główny Policji a jego nieszczęsna pani ministra co nawet nie potrafiła nazwać jego funkcji bredząc coś o krajowym i polskim komendancie policji. Zaś jej zwierzchniczką jest "premiera" (?). Nad całym tym "łańcuszkiem" bezładu i niemocy "czówa" znany miłośnik gramatyki i znawca dalekowschodniego protokołu dyplomatycznego - nasz Jedyny, Prawdziwy i Wspaniały Ojciec Narodu. Czepiać się naszego Prezydenta Miasta za pijaństwo jednego z policjantów to po prostu pomyłka. Odpowiedz Link Zgłoś
leszg Re: Ciechanowska Policja 26.03.15, 07:29 Co w temacie? Może Pani rzecznik powie jak rozwija się sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
leszg Re: Ciechanowska Policja 27.03.15, 13:49 A jak jest w Ciechanowie ze statystyką? wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17666994,Policjant_rezygnuje_ze_sluzby__Sprzeciwia_sie_nabijaniu.html#Czolka3Img Odpowiedz Link Zgłoś
whiteraspberry Re: Ciechanowska Policja 27.03.15, 21:39 leszg, a myślisz że nasz Prezydent ma coś wspólnego z wypitym przez policjanta alkoholem? myślisz, że pracował nad sprawą Prezydenta? myślisz że Prezydent dostarczał mu alkohol? no i kim w tej sprawie jest Prezydent? no ja się pytam co Ty człowieku na siłę wątki łączysz? Odpowiedz Link Zgłoś
20misiu Re: Ciechanowska Policja 28.03.15, 12:54 U nas mandaty sypią się ostro. Szczególnie przy Kauflandzie. Odpowiedz Link Zgłoś
po_zy_tywny Re: Ciechanowska Policja 02.04.15, 10:41 Podejrzana cisza w tym wątku jakaś, w sumie to nie dziwie sie bo są ważniejsze tematy na forum np. Gdzie kupić kiełbasę?:) nie łącze wątków :) Odpowiedz Link Zgłoś
androj5 Re: Ciechanowska Policja 04.04.15, 13:05 Jaka jest policja odważnie mówi sierżant Kamil Całek.....Ciechanowska wygląda podobnie, czyli nic dobrego. Tym ludziom trzeba patrzeć na ręce, nie wolno ślepo im ufać.Ciekawy jestem czy ministerstwo, premier, prezydent potrafią wyciągnąć prawidłowe wnioski z tego co ujawnił Całek. Trzeba obserwować. Odpowiedz Link Zgłoś
leszg Re: Ciechanowska Policja 08.04.15, 09:09 ciechanowinaczej.pl/aktualnosci/co-dalej-z-policjantem-ktory-pelnil-sluzbe-po-alkoholu/ Odpowiedz Link Zgłoś
01-ciech Re: Ciechanowska Policja 08.04.15, 20:57 Podoba mi się ten fragment: "Tę informację telefoniczną otrzymałem od Komendy Głównej Policji i nie wiem kto zadzwonił, ale to jest jak gdyby wtórne, tu liczy się fakt, że policjant znajdował się w takim stanie, w jakim nie powinien" - jakiż to kontrast w stosunku do "nagrań kelnerów". Brawo Panie Komendancie! Odpowiedz Link Zgłoś
20misiu Re: Ciechanowska Policja 09.04.15, 09:50 A mnie zastanawia inny fragment tego artykułu, a mianowicie: "Policjant wykonywał wtedy prace biurowe. Komendant w rozmowie podkreśla, że nie miał wtedy przy sobie broni służbowej". Po pierwsze czy aby na pewno? Bo gdzie wtedy miał swoją broń skoro był w pracy? A po drugie co to zmienia? Czy w jakimkolwiek zakładzie pracy pracę biurową można wykonywać będąc w stanie po użyciu alkoholu? Takie pytania mi się nasunęły po lekturze. Nie oczekuję na odpowiedź bo ją znam. Odpowiedz Link Zgłoś
colet_te Re: Dla równowagi 12.04.15, 20:27 Mam rozumieć,że jadąc autem pod wpływem alkoholu, wymiar kary zmniejszy zaświadczenie o moim złym stanie psychicznym??Bo skoro jest to alibi dla pijaństwa w pracy.. Odpowiedz Link Zgłoś
leszg Re: Dla równowagi 14.04.15, 18:26 Można w takim stanie pracować? Można. ciechanowinaczej.pl/aktualnosci/podjeto-decyzje-ws-policjanta-ktory-byl-na-sluzbie-po-alkoholu/. Odpowiedz Link Zgłoś
androj5 Re: Dla równowagi 14.04.15, 20:37 Kruk krukowi oka nie wykole. Bardzo łagodnie potraktowany kolega. Śmieszne, nie raczej tragiczne! Odpowiedz Link Zgłoś
po_zy_tywny Re: Dla równowagi 14.04.15, 21:05 Temu policjantowi się udało no i dobrze jak nienagannie sie prowadził to widocznie zasłużył na drugą szansę:) Życzmy Sobie aby nasza rodzima policja podchodziła w taki sposób do Nas swoich mieszkańców-przecież jesteśmy jedną wielką ciechanowską rodziną;) a wiadomo,że w rodzinie nic nie zginie... Odpowiedz Link Zgłoś
20misiu Re: Dla równowagi 15.04.15, 12:37 Mam nadzieję, ze nasza policja będzie teraz pouczać pijanych kierowców i pieszych narażających swoje życie na drogach, i nie będzie kierowanie spraw do sądu. My też zasługujemy na drugą szansę. Odpowiedz Link Zgłoś
colet_te Re: Dla równowagi 13.05.15, 22:13 "Temu policjantowi udało się",natomiast większość z nas byłaby ukamienowana. Nie wiem też co ma do rzeczy "nienaganne prowadzenie się",bo zdaje się,że pijaństwo w godzinach pracy jest tego zaprzeczeniem.W chwilach słabości pozostaje wyjść z twarzą i wziąć urlop na żądanie.Ludzie,zacznijcie myśleć logicznie! Odpowiedz Link Zgłoś
b_jak_be Re: Ciechanowska Policja 15.04.15, 20:07 śmiechu warte gdy Warszawa dzwoni do Ciechanowa a potem jest jeszcze śmieszniej Przypomnijmy: w połowie marca tego roku komendant policji w Ciechanowie otrzymał telefoniczną informację z Komendy Głównej Policji, według której jeden z funkcjonariuszy może znajdować się pod wpływem alkoholu. Natychmiast polecono zbadanie stanu trzeźwości 44-letniego funkcjonariusza z Wydziału Kryminalnego. Badanie alkomatem wykazało, że policjant miał w organizmie niecałe pół promila alkoholu, czyli był w stanie po jego użyciu. W tym czasie wykonywał prace biurowe. Jak podkreślał komendant ciechanowskiej policji funkcjonariusz nie miał wtedy przy sobie broni służbowej, nie rozmawiał z interesantami, nie wykonywał żadnych działań operacyjnych i zajmował się tylko archiwizacją dokumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
20misiu Re: Ciechanowska Policja 25.04.15, 15:13 Dobrze, że ten policjant nie miał broni bo mogłaby mu sama wystrzelić jak temu w Kutnie. Odpowiedz Link Zgłoś