Dodaj do ulubionych

Stanisław Lem nie żyje

27.03.06, 16:36
Szkoda, naprawdę wielka szkoda. Pilot Pirx juz nie poleci, nikt nie napisze
bajek robotom, kto odkryje sekret Solaris......nam został tylko Szpital
przemienienia......i żal, wielki żal....[*]
Obserwuj wątek
    • belfer44 Re: Stanisław Lem nie żyje 27.03.06, 16:57
      jakoś nigdy nie mogłem się przełamać do sf, ale człowieka żal.
    • fedar Re: Stanisław Lem nie żyje 27.03.06, 16:57
      [*]
    • tankard_1000000 Re: Stanisław Lem nie żyje 27.03.06, 17:08
      [*] Kształtował całą moją dziecięcą wyobraźnię. Najpierw były "Bajki
      robotów".
      "Śledztwo" - dla mnie arcydzieło. Strasznie się bałem czytając to jako
      dzieciak.
      Później był Ijon Tichy i Pirx.
      Stanisław Lem, Jules Verne i Zbigniew Nienacki. Na tym się wychowałem.
    • blondi33 Re: Stanisław Lem nie żyje 27.03.06, 17:24
      Król fantastyki, niezwykły filozof o niesamowitej wyobraźni. Dzieki
      za "Solaris"...
      • daisy84 Re: Stanisław Lem nie żyje 27.03.06, 22:08
        [*]
    • systof Pirx nie poleci? 28.03.06, 00:30
      Pirx od dawna nigdzie nie lata, bo Lem (nie zdradzę gdzie hehe) dawno już go
      uśmiercił.
    • kozzz Re: Stanisław Lem nie żyje 28.03.06, 15:26
      [*]
      • jajco13 Re: Stanisław Lem nie żyje 28.03.06, 23:31
        (*) (*) (*)
        • flyguy71 Re: Stanisław Lem nie żyje 29.03.06, 19:41
          Zrozumcie o czym pisał a nie "ikonki" stawiacie (jak za Wojtyłę)- to dla niego
          wystarczy. Doceniam jego twórczość choć "Bajki Robotów" w podstawówce (za moich
          czasów - letura uzupełniająca) to nieporozumienie - później podobno była
          obowiązkowa w średniej (przynajmiej na kierunku humanistycznym). Same
          nauczycielki nie wiedziały o czym bełkoczą - same slogany i cytaty z opracowań
          filozoficznych. Dla mnie to był Gość a i tak wolę braci Assimow czy Rogera
          Zeleznego (o Wells'ie nie wspomnę czy Tolkenie - dla Sapkowskiego też szacunek)
          • 06-400c Re: Stanisław Lem nie żyje 29.03.06, 19:52
            Kim Ty jesteś, że wiesz lepiej co jest dla kogo lepsze?
            Dla mnie jesteś nikim. Taką małą krzykliwą istotką, której się wydaje,
            że "motywuje", a faktycznie wzbudzasz tylko pogardę.

Wiele osób już Cię prosiło abyś odszedł z tego forum... i odejdź
          • 06-400c Re: Stanisław Lem nie żyje 29.03.06, 20:02
            Kiedy ty umrzesz może znajdzie się ktoś to będzie zakazywał palenia zniczy ku
            Twojej pamięci.
            Będzie zakazywał wspominania Ciebie.
            I będzie mówił: Zamiast palić dla niego świeczki, uczcie się na jego błedach,
            nie żyjcie jak on (bo naśladować to raczej nie będzie Cie w czym jeżeli w relu
            jesteś takim samym zakomlpeksionym arogantem jak tutaj, na forum)
            • flyguy71 Re: Stanisław Lem nie żyje 29.03.06, 20:10
              ja nie widzę tu zniczy tylko ikonki - i nikomu nigdy niczego nie zakazuje -
              każdy ponosi odpowiedzialność za swoje czyny - i widzisz moja postawa na forum
              jednak czegoś uczy - sam stwierdziłeś: nie bądź jak on :-) tylko zastanawiam
              się co tak naprawdę cię drażni we mnie bo udzielasz się wszędzie gdzie jestem -
              chba po prostu "ja" - znalazłeś sobie osobistego wroga bo w realu wszyscy mają
              cię za .... właśnie :-)
              • flyguy71 Re: Stanisław Lem nie żyje 29.03.06, 20:13
                ach i jeszcze coś mi sie przypomniało: czepiasz się tematów ci obcych a podobne
                lub identyczne z twoimi to wtedy jest cacy
                • 06-400c Re: Stanisław Lem nie żyje 30.03.06, 00:26
                  Gdybyś faktycznie czytał jakies moje wpisy wiedział byś, że jestem kobietą - no
                  tak, sam kiedyś pisałeś o tym, że kobietom poprzedłużały się łańcuchy (mam
                  nadzieję, że jesteś homoseksualistą i nie masz żony bo inaczej nie wyobrażam
                  sobie na jakim łańcuchu znajduje się ona).

"czepiasz się tematów ci obcych a podobne lub identyczne z twoimi to wtedy jest
                  cacy" - co przez to mam rozumieć?
                  Pamiętaj, że nie kazdy rozumie pseudo intelektualny bełkot.
                  Zarzucasz mi cynizm?!?
                  Przecież to Ty daleko odbiegasz od powszechnie przyjętych wartości.
                  No tak, kolejne ładne słówko, które wiesz jak się pisze nie znając jego
                  znaczenia :(.
                  flaju gaju - tak bym chciała abyś wrócił do... myślenia - ale takiego
                  normalnego, zdrowego myślenia.
                  Chciała bym abyś odwiedzał forum nie po to aby komuś ubliżyć, nie po to aby
                  pokazywac swoją głupotę ale po to aby być przyjacielskim.
                  Chyba to nie możliwe. Życie zbyt srogo Cię chyba potraktowało.
                  Szkoda mi Ciebie :(.
                  Z całego serca życzę Ci zdrowia, a szczególnie Twoim bliski bo domyślam się, że
                  obcowanie z Tobą na codzień nie należy do przyjemności... chyba, ze w realu nie
                  jesteś taki głupi, wredny, chamski i arogancki. No ale jeżeli tak jest, że na
                  codzień jesteś normalnym człowiekiem to czemu w takim razie tutaj robisz z
                  siebie idiotę?
                  Flustracja?
                  hmmm.... to ciekawe

pozdrawiam
                  • flyguy71 Re: Stanisław Lem nie żyje 30.03.06, 08:00
                    no i widzisz postępujesz jak "rasowy ciechanowiaczek" - mnie nie interesuje
                    twoja płeć ani orientacja seksualna ani tym bardziej wyznanie: pojawia
                    się "mały zapluty karzełek" jak ja :-) ma "chore poglądy" jest na be i co
                    robi "ciechanowiaczek"? nie dyskutuje - tylko opluwa karzełka. I tak na koniec:
                    co rozumiesz pod pojęciem "normalne, zdrowe myslenie"? (bo chyba nie:
                    prawidłowy przepływ impulsów elektrycznych w sieci neuronowej)
                    • qklik Re: Stanisław Lem nie żyje 30.03.06, 08:16
                      Mam proźbę do uczestników tej żenujacej dyskusji. Czy moglibyście znaleźć inne
                      miejsce do robienia osobistych wycieczek. Mam na myśli inny wątek. Zacząłem
                      wątek o śmierci St.Lema po to, żeby kto ma potrzebę wyrażenia żalu po jego
                      smierci wyraził go, a wy sprowadziliście to do zwykłej pyskówki. Zwyczajnie
                      wstyd mi za Was.
          • fedar Re: Stanisław Lem nie żyje 30.03.06, 10:52
            Ja swoją "ikonkę" postawiłem świadomie. Lubię książki Lema - mam na myśli te z gatunku sf. Jako nastolatek czytałem b. dużo fantastyki, głównie właśnie sf. Oczywiscie czytałem mnóstwo pozycji innych pisarzy, ale w moim prywatnym rankingu Lem wśród nich zajmował wysoką pozycję. Że niektóre Jego pozycje były trudne? - wiadomo, filozof ;-). Co do obowiązkowych lektur, to powszechnie wiadomo, że status lektury potrafi "zbrzydzić" nawet dobrą książkę - taki odruch.
            OK. Czy takie wyjaśnienie wystarczy?
            • qklik Re: Stanisław Lem nie żyje 30.03.06, 11:45
              Sznowny Fedar. Wlałeś miód na moje stare serce. Moje proźba skierowana była
              przede wszystkim do Luzaka i Kodu Pocztowego. Cieszy mnie, że chodzą po świecie
              ludzie jak Ty, którzy potrafią uszanować innych a śmierć znanego pisarza nie
              jest dla nich przyczynkiem do prostackich sporów. Pozdrawiam.
              • flyguy71 Re: Stanisław Lem nie żyje 30.03.06, 21:25
                qklik - proszę przeczytaj mój pierwszy post w tej dyskusji, a potem "proś" :-)
                inne możesz sobie odpuścić - nie były w temacie. Czepiłem sie "ikonek" to
                tyle...a o Lemie napisałem co myślę
                • 06-400c Re: Stanisław Lem nie żyje 30.03.06, 21:30
                  skoro są wirtualne dyskusje, wirtualne znajmości i społeczności.
                  Wirtualna rzeczywistość to czmu w/g Ciebie nie ma wirtualnych zniczy?
                  • flyguy71 Re: Stanisław Lem nie żyje 30.03.06, 21:48
                    będę chamski - bo nie mogę - spróbuj orgazmu wirtualnego (chociaż moze i przede
                    wszystkim w rzeczywistości bym radził najpierw spróbować)
                    • 06-400c Re: Stanisław Lem nie żyje 31.03.06, 01:48
                      nie musiałeś komunikować, że będziesz chamski :-/.
                      Zawsze jesteś :( i niewiadomo czemu Cię to podnieca.
                      Porażka na całej lini flaju gaju
                      • flyguy71 Re: Stanisław Lem nie żyje 31.03.06, 21:57
                        to tylko "tfuj" osobisty odbiór :-) a podnieca mnie wiele rzeczy m.in. ty
                        Naprawdę takiego oszołoma ze świecą szukać :-) wszystkie moje wypowiedzi
                        (prowokacje - to dla ciebie żebyś zrozumiał) odbierasz osobiście - wg mnie
                        jednak to ty jesteś zaplutym karzełkiem reakcji :-) jak ty sobie w życiu dajesz
                        rade? Przecież z takim klockiem jak ty nie da się dyskutować - ty masz swoje
                        racje i koniec..zero dyskusji -zchn-em mi tu wali i RM
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka