Dodaj do ulubionych

Co to za boiska budują obok CEiS ?

06.11.14, 12:34
Witam
Ciekaw jestem co dokładnie budują tuż obok szkoły przy Kwiatowej, zauważyłem kort do tenisa a teraz jakieś słupy stawiają, może ktoś ma więcej szczegół nt. temat?
pozdr.
Obserwuj wątek
    • mwilusz Re: Co to za boiska budują obok CEiS ? 06.11.14, 15:32
      Witam
      Część kortów będzie kryta i ogrzewana, a teraz powstają filary.
      Serdecznie pozdrawiam
      M.W.
    • ms.t Re: Co to za boiska budują obok CEiS ? 26.02.15, 14:01
      A mnie zastanawia, gdzie można znaleźć jakiekolwiek informacje dotyczące projektu tych całych kortów tenisowych? Ile będzie pięter w budynku, który powstaje tuż obok zbudowanych już kortów? Jak to będzie wyglądało? Z ogromnym smutkiem patrzę na tę całą budowę - chyba nikt z okolicznych mieszkańców nie marzył o takiej "drewnianej tęczy" przed oknami...
      • j_barcik Re: Co to za boiska budują obok CEiS ? 01.03.15, 20:02
        Projekt tych kortów to drobiazg w stosunku do projektu zagospodarowania całego wolnego terenu kilkudziesięciu hektarów po dawnym KPGO Mysiadło. Gmina zamówiła ten projekt za ponad 600 tysięcy złotych, a teraz trzyma go w tajemnicy. Nie ujawnia go nawet łamiąc prawo. Więcej informacji na ten temat jest dostępna tutaj: www.forum.obywatelskithinktank.org/viewtopic.php?f=4&t=25&p=39#p39
        • mwilusz Re: korekta danych 02.03.15, 10:59
          Koszt koncepcji zagospodarowania KPGO Mysiadło wyniósł – 472tys zł.( 322tys z funduszy europejskich a 150ys z budżetu gminy) a nie „ponad 600”.
          Koncepcja nie jest żadną niespodzianką szczególnie, że dopiero zakończyła się debata nad nowym planem zagospodarowania przestrzennego, który absolutnie wyklucza jakąkolwiek formę zabudowy mieszkaniowej a dopuszcza takie inwestycje jak zabudowa usługowa, w tym z zakresu budynków użyteczności publicznej, oświaty, domy opieki społecznej, sportu, rekreacji, służby zdrowia, hotele, restauracje, kawiarnie, kina, biura, oceanaria, parki technologiczne, parki zieleni, zbiorniki retencyjne..Itd. Uchwalając ten plan „zamknęliśmy drzwi” wszystkim firmom deweloperskim, który były zainteresowane intensywną zabudową mieszkaniową.
          Jeżeli uważa Pan, że gmina „łamie prawo” to Pana obywatelskim obowiązkiem jest powiadomić stosowne instytucje państwowe.
          Proszę nie mylić pojęcia koncepcja z projektem.

Pozdrawiam
          M.W.
          • j_barcik Re: korekta danych 02.03.15, 22:20
            Panie Mariuszu, po pierwsze "ponad 600 tysięcy" podałem za informacją prosto ze strony internetowej gminy, więc albo gmina publikuje fałszywe informacje, albo Pan. Dane na ten temat znalazłem tutaj: www.lesznowola.pl/index.php?option=18&action=articles_show&art_id=236&menu_id=298&page=8

Po drugie plan zagospodarowania to jedno, a to co będzie na jego podstawie realizowane to drugie. Pisze Pan że plan nie jest żadną niespodzianką... Dla kogo? Gdzie jest on opublikowany? Od innego radnego wiem, że dopiero w ostatni piątek był on zaprezentowany radnym... I co z tego, że nie będzie tam gęstej zabudowy mieszkaniowej? Ja zadaję sobie takie oto pytania:

1. Dlaczego władze gminy nie przeprowadziły konsultacji społecznych z mieszkańcami gminy (czy choćby Mysiadła) na temat ich oczekiwań co do sposobu zagospodarowania tych terenów? Powinno być to zrobione przed zleceniem wykonania koncepcji za tak duże pieniądze.

2. Czy koncepcja ta zawiera tak potrzebne gminie inwestycje w infrastrukturę oświatową (szkoły, przedszkola itd)? Przecież w obowiązującej Strategii Rozwoju Gminy są nawet plany rozwoju szkolnictwa wyższego na terenie Gminy...

3. Czy inwestycje jakie będą realizowane na tych terenach zwiększą istotnie ilość miejsc pracy dla mieszkańców Lesznowoli i czy zwiększą szanse rozwojowe dla naszych lokalnych przedsiębiorców?

4. Czy sposób zagospodarowania tych cennych terenów przyniesie gminie stałe dochody, czy tylko zapewni jakieś jednorazowe wpływy?

5. Czy na tych terenach powstaną obiekty najbardziej pożądane przez mieszkańców i gwarantujące zrównoważony rozwój dla naszej lokalnej społeczności? Czy też pojawią się na tym terenie kolejne supermarkety i przedsiębiorstwa, które w praktyce będą przynosiły niemal wyłącznie korzyści ich właścicielom (zagranicznym?)

6. Czy wreszcie plany te nie będą miały przede wszystkim roli propagandowej i nie pochłoną one w nieprzemyślany sposób na długie lata dochodów gminy uniemożliwiając finansowanie o wiele bardziej potrzebnych inwestycji? I czy chociażby te ok. 600 tys. złotych na w/w projekt ostatecznie nie zostanie wyrzucone w błoto?

Może odpowie Pan jako dobrze poinformowany radny na nie?

I na koniec a propos łamania prawa przez gminę... Ja nigdy nie piszę o takich przypadkach jedynie na podstawie przypuszczeń. Konkretnie łamanie to (bez cudzysłowów) dotyczy naruszania obowiązków wynikających z Ustawy o dostępie do informacji publicznej. Sam tego doświadczyłam, to wiem o czym piszę. A co do zawiadamiania stosownych władz... Zawiadamiam Pana jako radnego. Może Pan wpłynie na urzędników, aby tego prawa nie łamali?

Na interwencję u innych władz jest za wcześnie, nie jestem pieniaczem, najpierw staram się dogadać z władzami gminy. Ale oczywiście gdyby nie udało się załatwić problemów tą ścieżką, faktycznie pozostanie skarga do WSA czy w ostateczności zawiadomienie prokuratury o możliwości popełnienia przestępstwa (sankcja do roku pozbawienia wolności za bezczynność urzędu). Ta ostatnia opcja to zupełna ostateczność, raczej nie przewiduję, aby mogło do niej dojść.
            • mwilusz Re: korekta danych 03.03.15, 07:04

Jeszcze raz, całkowity koszt projektu wyniósł 472 a nie „ponad 600”. Proszę nie zasłaniać się informacjami ze strony gminy, tylko weryfikować je po zakończeniu zadań ( w wielu przypadkach te kwoty ulegają korekcie).
              Proszę nie mylić koncepcji z planem zagospodarowania przestrzennego. W ostatni piątek przedstawiona została koncepcja a nowy plan został uchwalony w październiku. O tym powinno się wiedzieć, jeżeli chce się rozmawiać o KPGO.

„Po drugie plan zagospodarowania to jedno, a to, co będzie na jego podstawie realizowane to drugie”

To dziwne, to znaczy, że zamiast zbiornika retencyjnego z parkiem ktoś może wybudować cementownie???

„I co z tego, że nie będzie tam gęstej zabudowy mieszkaniowej?”

To mnie Pan zaskoczył. Dla mnie, jako mieszkańca Mysiadła to bardzo duuuuużżżżżo!!!!! Jako radny jestem dumny, że uchwaliliśmy plan niedopuszczający żadnej zabudowy mieszkaniowej?!!!!!

Co to znaczy właściciele zagraniczni ( rozumiem, że chodzi o kapitał zagraniczny i jak planuje Pan dokonać podziału – to jakiś absurd w XXIw w środku EU)?

Czy zwiększy się ilość miejsc pracy dla mieszkańców naszej gminy??? Na pewno, jednak muszę Pana poinformować, że ma możliwość w drodze rekrutacji „odsiania” mieszkańców z poza gminy. Gdybyśmy tak myśleli to Pan, jako nie mieszkaniec Mysiadła nie miałby prawa pisania na tym forum

„Czy powstaną „obiekty najbardziej pożądane przez mieszkańców” – a co to takiego? Dla jednych powinien tam powstać wybieg dla psów, dla innych garaże, targowisko na wzór stadionu10-lecia, może spalarnia śmieci ( bardzo dochodowy), dla innych nie powinno powstać nic, powinien powstać tor żużlowy, boisko do futbolu amerykańskiego, basen, wystawna katedra…itd. Może zna „pożądania” mieszkańców raczej wszystkich mieszkańców.

Czy sposób zagospodarowania przyniesie gminie dochody?????
              Jeżeli będzie podatek od nieruchomości ( 20/m2) i PP ( gmina wnosi grunt, jako parter) to niech Pan spróbuje odpowiedzieć na to pytanie.

Pozdrawiam

Radny o imieniu Mariusz jest u Pana w NI, ja mam na imię Mirosław, jeżeli już..:):):)
              • j_barcik Re: korekta danych 03.03.15, 11:14
                Po pierwsze przepraszam za pomyłkę co do Pana imienia. Nie mieliśmy zbyt wiele okazji do poznania się, radni mało dbają o kontakt z mieszkańcami Lesznowoli. Oczywiście o ile wiem bardziej dba Pan o kontakt z osobami z Mysiadła, to godne pochwały, ale nie jest Pan sołtysem, tylko radnym, więc powinien Pan moim zdaniem zadbać także o dialog z pozostałą częścią naszej lesznowolskiej społeczności.

A teraz kilka słów komentarza do Pana odpowiedzi. Pierwsza kwestia to koszty koncepcji. Podkreśla Pan że to koncepcja - niech tak będzie. Nie będę się wdawał w dyskusję semantyczną, a o znaczeniu tego dokumentu wypowiem się jak gmina mi go przekaże. Na razie wiem tylko, że zgodnie z prawem powinna to zrobić kilka dni temu, jednak nadal go nie ujawniła.
                Co do kosztów tej koncepcji. Pana stanowisko, że to co zostało opublikowane przez gminę jest nieistotne i że to ja powinienem dopytywać czy czasem koszty te nie zmieniły się jest kuriozalne. To gmina, jeśli zmieniły się dane opublikowane wcześniej winna dokonać sprostowania. Czy Pana zdaniem każdy z mieszkańców powinien chodzić codziennie do księgowości gminy i dopytywać czy czasem nie zmieniły się koszty różnych przedsięwzięć w stosunku do planowanych? Żarty...

Jeśli chodzi o moje sformułowanie że: "plan zagospodarowania to jedno, a to, co będzie na jego podstawie realizowane to drugie" to oczywiście tak jest. To że nie będzie na tych terenach gęstej zabudowy to ważna rzecz, ale nie jedynie ważna. Na bazie istniejącego planu zagospodarowania można wybudować nie tylko cementownię, ale i całą masę innych rzeczy, której mieszkańcy by nie chcieli. Rozumiem, że nie jest Pan zwolennikiem tego, aby konsultować z mieszkańcami tak ważnych jak plan konkretnych inwestycji na terenie Mysiadła, a decyzje w tym względzie winny zapadać kuluarowo. Żadna niespodzianka, większość obecnych radnych tak myśli...

Pisze też Pan o jakimś absurdzie jeśli chodzi o decyzje, kto i w co ma inwestować na terenie naszej gminy. To proste - przecież gmina decyduje komu sprzeda będące jej własnością tereny. Z punktu widzenia pytania "co wybuduje dany inwestor" nie jest ważne pochodzenie kapitału (zagraniczny, krajowy, inwestorów z Lesznowoli). Pochodzenie kapitału jest ważne z punktu widzenia przyszłych dochodów gminy. Podatki od nieruchomości to jedno - każdy je będzie płacił. Trzeba jednak pamiętać, że dochody gminy to także część podatków dochodowych od osób fizycznych i przedsiębiorstw. I tu pochodzenie kapitału jest ważne. Gdyby w inwestycje na terenie Mysiadła zaangażowani byli w jakimś stopniu lokalni inwestorzy to dochody gminy były by większe. A na to ma wpływ gmina i powinna swoje dochody maksymalizować zgodnie z zasadą: bogatsi mieszkańcy gminy, bogatsza gmina.

Wreszcie pyta mnie Pan co to takiego "obiekty najbardziej pożądane przez mieszkańców" Zauważyłem już wyżej, że nie jest Pan zwolennikiem konsultacji społecznych. Takie pytanie winien Pan zadać nie mnie a swoim sąsiadom i innym mieszkańcom gminy zanim została zlecona koncepcja o której mówimy. Cynicznie próbuje Pan wyśmiać takie konsultacje. Ma Pan w jednym racje - różni mieszkańcy mają różne oczekiwania. Ten fakt nie może jednak być pretekstem, aby takich konsultacji gmina nie przeprowadzała. Zawsze można dojść do konsensusu na zasadzie "win win". Może tu choćby rozstrzygać zwykłe głosowanie, referendum itd. Powiem więcej - władze gminy mogą mogą gdy to konieczne rozstrzygać takie dylematy, jednak nie na podstawie własnego "widzimisię" a mając na względzie wyniki konsultacji i znając faktyczne oczekiwania mieszkańców (nawet różna i sprzeczne).
                • mwilusz Re: korekta danych 03.03.15, 13:34
                  „Na bazie istniejącego planu zagospodarowania można wybudować nie tylko cementownię, ale i całą masę innych rzeczy, której mieszkańcy by nie chcieli”.
                  Proszę o informację na podstawie, którego zapisu MPZP mógłby Pan wybudować cementownię na KPGO????

„I tu pochodzenie kapitału jest ważne. Gdyby w inwestycje na terenie Mysiadła zaangażowani byli w jakimś stopniu lokalni inwestorzy to dochody gminy były by większe”.
                  Co to znaczy lokalny inwestor??? To nie ważne gdzie ktoś prowadzi działalność gospodarczą tylko gdzie ma zarejestrowaną firmę. Skąd Pan wie, że lokalny sklepikarz przy Granicznej odprowadza podatki w Lesznowoli? Jeżeli ma działalność zarejestrowaną w Warszawie lub Cyprze to dam będą płynęły jego podatki.

„I tu pochodzenie kapitału jest ważne. Gdyby w inwestycje na terenie Mysiadła zaangażowani byli w jakimś stopniu lokalni inwestorzy to dochody gminy były by większe”.
                  Może ma Pan namiary na kogoś z „lokalnych”, kto zechce uczestniczy/współfinansować projekt inwestycyjnym za ponad miliard??? Słucham………
                  • j_barcik Re: korekta danych 03.03.15, 15:04
                    Brak Panu argumentów, to czepia się Pan słówek :-)

Co do inwestorów. Nie moją rolą jest ich szukać wśród mieszkańców gminy - to zadanie dla jej władz. Na wolnych terenach mogą być realizowane inwestycje o różnej wartości, także o osiągalnych dla mieszkańców Lesznowoli.

Jeśli chodzi o to, aby lokalni przedsiębiorcy odprowadzali podatki w gminie to jej władze powinny ich do tego zachęcić. Teraz nie widać żadnych działań w tym względzie. Co więcej jak już pisałem w innym wątku gmina planuje jak to wynika z prognozy finansowej na rok 2016 znaczne podwyżki podatku od nieruchomości, co nie tylko nie zachęci do rejestrowania tu firm, ale może wpłynąć na przenoszenie działalności do miejsc bardziej przyjaznych przedsiębiorcom.

Rozumiem, że Pan wie, że inwestycje na teranie dawnego PGR będą kosztowały miliard. Zakładam jednak, że taka czy inna kwota będzie się składała z różnych kwot jednostkowych, które śmiało mogą pochodzić od inwestorów prywatnych mieszkających na terenie gminy. Pan zakłada że takich nie ma?

Podsumowując. Różnica pomiędzy Pana podejściem a moim polega na tym, że Pan szuka powodu aby czegoś nie robić (aby nie współpracować głównie z mieszkańcami, w tym przedsiębiorcami i inwestorami zamieszkałymi w gminie), ja natomiast szukam sposobu jak takie możliwości stworzyć i wykorzystać dla dobra lokalnej społeczności.
                  • rogersen Re: korekta danych 03.03.15, 22:34
                    mwilusz napisał:

> „Na bazie istniejącego planu zagospodarowania można wybudować nie tylko c
                    > ementownię, ale i całą masę innych rzeczy, której mieszkańcy by nie chcieliR
                    > 21;.
                    > Proszę o informację na podstawie, którego zapisu MPZP mógłby Pan wybudować ceme
                    > ntownię na KPGO????
                    O tym jak się ma plan zagospodarowania do rzeczywistości, można przekonać się oglądając maszt wybudowany na dachu szkoły w NI!
        • ms.t Re: Co to za boiska budują obok CEiS ? 03.03.15, 09:51
          Proszę mi wybaczyć, ale dla mnie to nie jest drobiazg, bo właśnie ta budowla wyrosła mi przed oknami. Patrząc na wizualizację na plandece, budynek powinien mieć trzy kondygnacje, a póki co są drewniane łuki. Dziwi mnie, że nigdzie nie ma śladu projektu.
          • mwilusz Re: Co to za boiska budują obok CEiS ? 03.03.15, 10:29
            Topolowa 25?
            • ms.t Re: Co to za boiska budują obok CEiS ? 03.03.15, 10:39
              23. Zresztą jakie to ma znaczenie?
              Budowa od samego początku była uciążliwa, począwszy od długich świateł kierowanych nocą na okna naszych budynków (początkowa osoba pilnująca terenu siedziała w samochodzie), przez samochody ciężarowe rozjeżdżające nową drogę oraz rondo, skończywszy na obecnym intensywnym oświetleniu budowy. Ale ok, widocznie tak musi być. Interesuje mnie tylko to, jak to będzie wyglądało w momencie zakończenia budowy.
              • mwilusz Re: Co to za boiska budują obok CEiS ? 03.03.15, 11:09
                Nabywając nieruchomość kalkulował Pan ryzyko, że w odległości 40 metrów od Pana miejsca zamieszkania mogą powstać takie inwestycje jak zabudowa mieszkaniowa wielorodzinna, usługi, administracja, biura, handel detaliczny, gastronomia ( takie były zapisy w poprzednim planie). Jedną z pierwszych spraw, o którą wystąpili Pana sąsiedzi na jesień 2014 przy okazji zmiany planu dla KPGO były całkowite wyeliminowanie zabudowy mieszkaniowej wielorodzinnej na działce 1/255. Przypomnę że Topolowa 23 to też zabudowa mieszkaniowa wielorodzinna. Padały wówczas głosy z różnych środowisk, aby sprzedać działkę 1/255 za około 2mln i środki przeznaczyć na inwestycję. My jednak stanęliśmy po stronie mieszkańców i działkę, z której mogło wpłynąć 2mln i w latach następnych podatek od nieruchomości zrobiliśmy terenem zielonym, który dopuszcza budowę tylko i wyłącznie architektury ogrodowej. Mało tego teren ten został wydzierżawiony za naprawdę symboliczną kwotę wspólnocie mieszkaniowej. I dalej oczekiwania nie są spełnione.
                Proszę sobie postawić znak wyższość pomiędzy 15 metrową intensywną zabudową mieszkaniową z 1 miejscem parkingowym na mieszkanie a kortami tenisowymi. Przypomnę że to pierwsze nie przeszkadzało Panu kiedy nabywał Pan swoją nieruchomości.
                Pozdrawiam
                • ms.t Re: Co to za boiska budują obok CEiS ? 03.03.15, 11:21
                  Jestem kobietą, ale to nie jest istotne.
                  Ja się nie buntuję, bo budowli nie zatrzymam i nawet nie próbuję (myli mnie Pan z kimś?). Chciałabym jedynie uzyskać informację o tym, jak to będzie wyglądało. Z tego co obserwuję na innych forach nie jestem odosobniona - i tak jak tutaj, nikt nie jest w stanie podać prostej i klarownej odpowiedzi.
                  • j_barcik Re: Co to za boiska budują obok CEiS ? 03.03.15, 11:45
                    I tu zwróciła Pani uwagę na istotę zwyczajów panujących w naszej gminie. Jej władze nie uważają za potrzebne informowaniu mieszkańców o swoich zamierzeniach, czy zamierzeniach inwestorów na które wyraziły zgodę. Nie uważają też, że potrzebne są konsultacje społeczne przed podejmowaniem przez nie (wójt, rada gminy) istotnych dla lokalnej społeczności decyzji.
                    Uważają, że jak mieszkańcy wybiorą władze w wyborach, to już powinni siedzieć cicho i godzić się na wszystko o czym postanowi wybrana władza.

Mieszkańcy, którzy się interesują tym co się dzieje (ma dziać) w gminie są traktowani jako "wichrzyciele" którzy są wręcz dla nich wrogami... A zadaniem władz powinno być m.in. doprowadzanie do różnych konsensusów społecznych, nawet jeśli indywidualne interesy poszczególnych mieszkańców są rozbieżne. Mieszkańcy są skłonni do takich kompromisów, ale trzeba chcieć z nimi rozmawiać.
                    • eartur Re: Co to za boiska budują obok CEiS ? 03.03.15, 12:06
                      Nie przesadzajmy! Mieszkamy na przedmieściach Warszawy (administracyjnie zwane Mysiadłem) - trudno oczekiwać, że pod oknem będzie las, sarenki, zające, itp. Jak 10 lat temu zamieszkałem tutaj był błogi spokój a developer twierdził, że nikt na sąsiedniej działce już nic nie wybuduje (bo odległości i prawo budowlane). Zabudowali tak, że jest zgodnie z planem, ale nie rozpaczam. Sąsiedzi mili, a że parking obok to nie problem :)

Korty są OK, idealny byłby basen czy park jako miejsce do spacerów - i dla posiadaczy psów, którzy dookoła robią co im fizjologia każe - jak i dla takich jak ja - z dziećmi, gdzie fajnie wyjść, pograć, pobiegać, położyć się na trawie. Świetnie że nie będzie kolejnych naćkanych przez developerów bloków, domków, itp. Z punktu widzenia interesów obecnych mieszkańców - to super! Rośnie atrakcyjność naszych nieruchomości, a podaż mieszkań mniejsza. Nie trzeba być ekonomistą by to zauważyć. A najważniejsze by sensownie wykorzystać te wartościowe tereny, na które chrapkę ma tak developer jak każdy inny przedsiębiorca...
                  • mwilusz Re: Co to za boiska budują obok CEiS ? 03.03.15, 12:16
                    Z tego, co pamiętam wizualny projekt wisiał na płocie tej inwestycji. Było tam zdjęcie budynku. Budynek „klubowy” ma mieć 2-3 kondygnacje. Inwestycja realizowana jest w oparciu o poprzedni plan zagospodarowania przestrzennego wedle, którego wysokość inwestycji nie może przekroczyć 14m. Może Pani również skontaktować się z kierownikiem budowy ( Tablica informacyjna) i poprosić o wyjaśnienie. Z tego, co pamiętam są tam życzliwi ludzie i na pewno rozwieją Pani wątpliwości. Gdyby potrzebowała jakieś pomoc proszę o kontakt.
                  • kapaszatka Re: Co to za boiska budują obok CEiS ? 04.03.15, 08:27
                    Należy się interesować tym co się dzieje.

Puste pola w Mysiadle prędzej czy później zostaną zabudowane. Całe szczęście, ze Lesznowola nie idzie śladem gminy Piaseczno, bo gdyby to był teren Piaseczna, zabudowano by to blokami MultiHekku. Wizja pokazana ostanio w Nadwisla.pl jest świetna, o ile zostanie zrealizowana.
                    Oprócz wzmianki o centrum handlowym, reszta planów nie wydaje się uciążliwa. A wszystko lepsze niż wielkie blokowiska MultiHekku.

Warto wziąć pod uwagę, że jeśli taki plan dojdzie do skutku, to rekreacyjne sztuczne jezioro, oceanarium, baza rekreacyjno-sportowa, rehabilitacja, SPA, termy - wszystko to zwiększy niesamowicie potencjał okolicy i ceny nieruchomości w Mysiadle. Tym bardziej, że więcej mieszkań wg planów ma nie powstać, więc istniejące będą znacznie bardziej atrakcyjne.
    • qbe666 Re: Co to za boiska budują obok CEiS ? 03.03.15, 14:55
      Trzeba przyznać że imponujący plan, odnośnie tego co może powstać na tych polach...: www.nadwisla.pl/index.php?pokaz=tekst&id=3953
      • j_barcik Re: Co to za boiska budują obok CEiS ? 03.03.15, 16:01
        Cóż zobaczymy jak wygląda całość zamierzeń gminy po ich "odtajnieniu", a nie tylko jej fragment... I oczywiście mam nadzieję, że nie skończy się na obietnicach w roku wyborczym...
      • rogersen Re: Co to za boiska budują obok CEiS ? 03.03.15, 22:39
        To lipa taka sama jak centrum handlowe planowane na terenach dawnej zajezdni MZK. Były wizualizacje, zapowiedzi sal kinowych, stacji przesiadkowej dla linii kolejowej łączącej NI z Siekierkami, wielopoziomowego parkingu... Pic na wodę!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka