dr36m 03.06.08, 23:07 Czy jest już wiadomo czy powstaną ścieżki rowerowe zdłuż wewnętrznej pętli miejskiej oraz na wiaduktach i w tunelach nad/pod trasą kolejową e65? Widział ktoś plany?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magik1985 Re: ścieżki rowerowe 23.08.08, 17:07 dr36m napisał: > Czy jest już wiadomo czy powstaną ścieżki rowerowe zdłuż wewnętrznej > pętli miejskiej oraz na wiaduktach i w tunelach nad/pod trasą > kolejową e65? Widział ktoś plany?? _________ i do tej pry cisza? ja słyszałem kiedyś opinię, że budowanie ścieżek rowerowych mija się z celem, bo zmiejsza czujność kierowców na drodze, a kiedy już rowerzysta pojawi się na "normalnej drodze" to jest traktowany "z góry" często lekceważony i dochodzi do kolizji z udziałem cyklistów. często jeżdżę na rowerze, dużo po mieście, nie ma takiej wyprawy rowerowej, kiedy nie musiałby klnąć kierowców samochodów, bo (zazwyczaj) wymuszają pierwszeństwo, raz zatrzymałem się 15 cm przed autem, które wyjeżdżało z Orylskiej i skręcało w Płońską (w stronę przeciwną do Centrum). Bez urazy, to była kobieta, jeszcze za przeproszeniem z gębą do mnie wyskoczyła, że powinienem jechać po chodniku, a nie ulicą jak samochody. o_O coś tu chyba jest nie tak... Jak można tak jeździć? Odpowiedz Link Zgłoś
irekg1 Re: ścieżki rowerowe 23.08.08, 19:01 Witam Mam to samo co magik. Kiedy jedzie się rowerem po chodniku, normą są wiązanki od szacownych mieszkańców C. Co do ulic, na Płońskiej także miałem kolizję. Oczywiście kierowca płci męskiej, pomimo iż była to ewidentnie jego wina, poczęstował mnie bluzgami. Już nie mówię o kulturze jazdy samochodem, bo cudów od Polaka wymagać nie można. Ale czy da się jakoś takiego Polaka, ciechanowianina, nauczyć choć jednego krótkiego zdania pojedynczego bez dwóch bluzgów? Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: ścieżki rowerowe 23.08.08, 23:35 Ale żeby jeszcze skruszony przeprosił, to nie, trzeba posłać "wiąchę"... pytanie, czy już tak bardzo kierowcy oduczyli się życia w symbiozie z rowerzystami, że reagują na nich w ten sposób. Co to, czy my jacyś gorsi jesteśmy?? fakt, bez prawa jazdy, ale z kartą rowerową, przepisy znam i czasem czuję chłód w środku, kiedy mi taki jeden z drugim wyjeżdża w ostatniej chwili z zakrętu, bo "na pewno zdąży, przecież jak to rowerzysta jedzie 10km/h" ehh :\ --- Nie podejmując wyzwania nigdy nie przegrasz lecz nie zaznasz smaku zwycięstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amatorśmierci Re: ścieżki rowerowe IP: 85.234.150.* 23.08.08, 19:05 Od pewnego czasu rozruszam swoje ciałko jazdą na rowerze. Wiatr wieje mi w oczy i pierś i opóznia jazdę i jakaś niewidzialna siła sypie piach w szprychy ,a wtedy wracam skonany starym rowerem. Początkowo bałem się ruchu na szosie i jeżdziłem po wiejskich żwirowych drogach i często wracałem pieszo kilka kilosów do domu. Potem postanowiłem pojeżdzić szosą i przestraszyłem się jak śmiercionośny jest samochód ,który mija cię mawet na innym pasie. Może jakaś zapatrzona we mnie Laska byłaby wstanie tylko zdmuchnąc mnie z szosy przy 80-100km/h , gdyby zagapiła się na mnie;-) Pomyślałem sobie jak małym nakładem środków drogi wylotowe z Ciechanowa mogłyby sie stać atrakcyjnymi drogami rowerowymi. Wystarczyłoby tylko PÓŁ METRA ASFALTU po jednej stronie szosy jako ścieżka rowerowa. Proste jak drut i czekam na Inzyniera_ drogownictwa ,którego tak prezydentowi Wardzińskiemu brak , który powie ,że tak nie może być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szprycha rowerowa Re: ścieżki rowerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.08, 16:46 Amatorześmierci (brrr.. lekko makabryczny nick) to Ty chyba jeździłeś drogami na Płońsk, Pułtusk, Przasnysz? zapewniam Cię, jest wokół naszego miasta mnóstwo dróg asfaltowych prowadzących przez wsie, mniej lub bardziej znane, po których ruch samochodowy odbywa się z natężeniem niemal zerowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: ścieżki rowerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.08, 20:52 Widzę że Magik odkopuje posty sprzed kilku miesięcy ;) Co do pytań zadanych na początku: TAK planowane są drogi rowerowe przy wiaduktach (widziałem tylko plany wiaduktu na Kasprzaka i był tam 3 metrowy chodnik po obu stronach, dla porównania na jedynym dotąd wiadukcie chodnik ma chyba poniżej 0,5 metra). TAK planowane są ścieżki przy "pętli". Trzeba z nich koniecznie rozliczać nasze władze przy okazji budowy (2009?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amatorśmierci Re: ścieżki rowerowe IP: 85.234.150.* 23.08.08, 19:20 Ostatnio czytalem szokujący tekst o pewnym rowerzyście z naszego powiatu o którym , może i głosno było w ogólnopolskich mediach ,a napewno w Ciechanowskich dobrze poinformowanych. Lekko uposledzony z Ojrzenia wybrał sie rowerem i znaleziono go 2-3dni potem w końcu pod białoruska granicą. Oto co mnie zaszokowało. 1/trasa którą przebył poszukiwany przez śmiesznych policjantów w liczbie 27, którzy nie spali i nie pili i pracowali by znależc naszego rowerzystę. 2/rowerzysta albo pojechał przygotowany do wycieczki lub faktycznie jako lekko upośledzony kręcił i kręcił tymi pedałami powyzej 200km i zadne ścieżki rowerowe nie były mu potrzebne. 3/informacja prasowa naszych dociekliwych dzienniakarzy nic mi nie powiedziała o tym człowieku i jego motywach? 4/dzielni policjanci z Ciechanowa,Płońska,Mławy mają kamery na ulicach i nie potrafili tego wykorzystać do poszukiwań. 5/medale i premie dla tej dzielnej 27 chyba już leża w szufladach ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: ścieżki rowerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.08, 19:27 Sciezki rowerowe zaraz przy jezdni? A skad! Nasi kochani kierowcy nadal beda po nich jezdzic, wyobraz sobie tez np. taka sytuacje: jeden samochod wyprzedza drugi a po drugim pasie mknie inny samochod ten drugi chce uniknac zderzenia czolowego ucieka na sciezke rowerowa. A co kiedy na sciezce ktos bedzie? Wogole pobocza na drogach powinny byc rowne i drogi powinny byc szersze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amatorśmierci Re: ścieżki rowerowe IP: 85.234.150.* 23.08.08, 19:41 Po to jest gruba linia ciągła by samochód tej lini nie przekraczał. Nawet jeśli zdarzyłby się wypadek śmiertelny to prawdopodobieństwo jego wystąpienia byłoby mniejsze niż to się zdarza do tej pory. Nasi dzieni radni nieporadni powiatowi mogliby postaracćsię o fundusze unijne na trochę asfaltu na drogi wylotowe. Myślę ,że taki proekologiczny styl życia , a nawet dojazd do pracy masy urzędników panów Starosty i Prezydenta byłby doceniony przez szefów. Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: ścieżki rowerowe 23.08.08, 23:40 Kiedyś nawet pewien poseł podjeżdżał na ulicę Wiejską na rowerze. zapomniałem jednak który ;) poza tym "amatorśmierci" czy widziałeś gdzieś w Ciechanowie przy drogach "ciągłe, grube linie"? chyba że przez środek drogi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amatorśmierci Re: ścieżki rowerowe IP: 85.234.150.* 31.08.08, 20:03 Szprychorowerowo, a gdzie te asfaltowe drogi na wioskach ? Magiku tym posłem był zapewne Jacek Kuroń ,który jedną z takich przejażdzek rowerowych przypłacił upadkiem,chorobą i smiercią. Drugim mógł być poseł Janusz Onyszkiewicz , aktualnie europoseł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2calories Re: ścieżki rowerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.08, 22:25 a po co wam ścieżki rowerowe? wystarczy mapa okolic ciechanowa, dobrze wczytać się w polne/leśne drogi i ot sama przyjemność. Zresztą najlepiej jest gubić się i poznawać ciekawe miejsca. a w mieście rowerzystów śmigających po chodniku nie zniese :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: ścieżki rowerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.08, 11:36 Ścieżki rowerowe w cywilizowanych miastach tzw "zachodu" nie służą do rekreacji tylko do szybkiego i bezpiecznego przemieszczania się. Ja np. nie jeżdżę żeby sobie lasek pozwiedzać tylko do pracy, szkoły i po zakupy. Większość ludzi niestety nie uważa roweru za równoprawny samochodom środek TRANSPORTU a nie tylko rekreacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2calories Re: ścieżki rowerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.08, 17:31 dorgi M 4 lata jeździłem do pracy codziennie ulicami Ciechanowa do pracy, przemierzając większą cześć jego tę z najważniejszymi skrzyżowaniami. Przez te 4 lata miałałem 2 sytuacje: zajechanie drogi i wymuszenie pierwszeństwa. Przepisem na równoprawną jazdę ulicami jest zaznaczenie swojej obecności innym kierowcom.Jak ją osiągnąć? myślę że to doświadczenie i trochę wyobraźni. Śmiać mi się chce jak widzę riderów rano jadących rowerem z teczunią na bagażniku śmigających raz chodnikiem, raz ulicą, raz chodnikiem. --- bezpiecznego pedałowania :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1046s Re: ścieżki rowerowe IP: *.ibd.gtsenergis.pl 26.08.08, 14:03 Jak dotąd mimo wielokrotnych postulatów, próśb od kilku lat nic się w sprawie ścieżek nie dziejeje. Rowerzyści jedżą po chodnikach strasząc pieszych, bo obawiają się jazdy po niektórych ulicach, bo niestety kierowcy samochodów często nie przestrzegają przepisów. Obsrerwuję, że coraz więcej ludzi dojeżdża na rowerach do pracy i należy zadbać o ich bezpieczeństwo. Są w mieście ulice miejskie i powiatowe i obie te instytucje mogłyby poczynić w tej sprawie pierwsze kroki. Miasto musi zaś przypilnować by przy inwestycjach drogowych ścieżki rowerowe były obowiązkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: ścieżki rowerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 14:14 Np. na Sońskiej wolę jechać chodnikiem niż skończyć jak ten chłopak na skuterze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szprycha rowerowa Re: ścieżki rowerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 22:02 Gość portalu: 1046s napisał(a):\ ... "Miasto musi zaś przypilnować by przy inwestycjach > drogowych ścieżki rowerowe były obowiązkowe." na pewno korki byłyby mniejsze, gdyby powstały ściezki rowerowe, powietrze czystsze... marzenie... apel do ciechanowskich rowerzystów: moze pomyślmy, aby powołać naszą lokalną masę krytyczną, wciąż tylko narzekamy, że tak mało się dzieje w naszym mieście, może warto coś zmienić ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nightrider Re: ścieżki rowerowe IP: *.anonymouse.org 26.08.08, 22:27 Z tą masą krytyczną to może być dobry pomysł. Dzięki temu w Wawie widzi się problemy cyklistów. www.masa.waw.pl Polecam także Zielone Mazowsze. Dużo ciekawych informacji. Także dla samorządowców, żeby się uczyli i nie wyważali otwartych drzwi. www.zm.org.pl/?t=sciezki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nightrider Re: ścieżki rowerowe IP: *.anonymouse.org 26.08.08, 23:01 Warto też to przeczytać: www.rowery.org.pl/rowery.htm !!! Dużo praktycznych informacji www.exoticpoland.info/pe.php?t=dla_samorzadow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)M Re: ścieżki rowerowe IP: 83.24.243.* 26.08.08, 17:25 takie mam marzenie żeby w naszym Ciechanowie były piękne ścieżki rowerowe żeby można było sobie pomykać na rowerku do pracy bez stresu :)i wracać szczęśliwie do domku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2calories Re: ścieżki rowerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 20:11 marzenie :) 1. ścieżka rowerowa od pkp sienkiewicza do mostu 3 maja 2. ścieżka od orła->jesionowa->zielona->parkowa->zamkowa->rynek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: ścieżki rowerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 22:14 A mi się marzą ścieżki ASFALTOWE, które są TAŃSZE niż z betonowej kostki... Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: ścieżki rowerowe 26.08.08, 23:19 W całej Warszawie nie widziałem ścieżki rowerowej z kostki. Tylko w stolicy myślą też o innych użytkownikach ścieżek rowerowych- osobach na rolkach, które po kostce raczej jeździć nie lubią ;) a tutaj ... klapki na oczy. niestety, taka prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: ścieżki rowerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 23:44 To nie byłeś np. na Woli. Tam większość jest z kostki. Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: ścieżki rowerowe 31.08.08, 21:39 dziwne, na Woli pracuję, może nie zwróciłem uwagi ;) co nie zmienia faktu, ze asfalt jest lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiem Re: ścieżki rowerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.08, 23:42 o czym wy dyskutujecie? w wawie są asfaltowe i z kostki. i kropka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: ścieżki rowerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.08, 00:20 A u nas dwa kilometry kostki. I kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: auto Re: ścieżki rowerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 20:49 nie jeżdzimy w spalinach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amatorśmierci Re: ścieżki rowerowe IP: *.hosting-skills.org 04.09.08, 22:59 Czas Ciechanowa pisze literkami Marka Szyperskiego 'Tragiczny koniec lata' - 77 letni rowerzysta zginął w ostatnią sobotę potracony lanosem Marku Szyperski,a na jakiej drodze zginał i dlaczego , bo ja amatorśmierci niechciałbym tak zginąć. Brakuje mi jasnego przekazu w tej notce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2calories Re: ścieżki rowerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 00:20 taka kronika policyjna w takim wydaniu jest śmieszna. Pisanie ogólnikami niczemu nie służy - jest bez sensu. A może ten rowerzysta to 77letni nigtrider bez świateł jakich nie mało? A może ten rowerzysta to 77letni skręcający bez kierunku? ...niech mu ziemia lekką będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Re: ścieżki rowerowe IP: *.adsl.inetia.pl 05.09.08, 07:19 Ścieżki rowerowe powinny być budowane na osiedlach lub między osiedlami, a nie wzdłuż jakieś tam obwodnicy. To żadna przyjemność jechać na rowerze w sąsiedztwie samochodów (spaliny, hałas). To z tego powodu wielu ciechanowian nie jeździ po mieście rowerem. Na rowerowe przejażdżki wyjeżdzają za miasto. W okolicy nie brakuje asfaltowych tras z małym obciążeniem ruchu. Polecam drogę Niechodzin - Kownaty ze skrętem do Ojrzenia. Na ostatnim odcinku fantastyczne widoki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: ścieżki rowerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 10:40 "Ścieżki rowerowe powinny być budowane na osiedlach lub między osiedlami, a nie wzdłuż jakieś tam obwodnicy." img124.imageshack.us/img124/4926/petla1zs2.jpg Spójrz na schematyczną mapkę "pętli". Przebiega obok OSIEDLI Alesandrówka, Jeziorko, 40-lecia (Płońska), Śmiecin (Zachód), Kargoszyn, Os. Fabryczna itd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciech Re: ścieżki rowerowe IP: *.netstrefa.pl 06.09.08, 09:35 Wkoncu jest szansa na budowe dlugiego odcinka trasy rowerowej. Dzieki planom budowy petli miejskiej. Bedzie latwiej i szybciej dojechac miedzy niektorymi osiedlami. Ale zeby przedostac sie z Jeziorka na PKP rowerzysta na pewno nie pojedzie ta droga, ale wybierze przez centrum miasto, bo jest krotsza droga. To juz nastepna inwestycja. CZEKAM NA PETLE MIEJSKA. PKP wybuduje dwa wiadukty (ul. Mleczarska i ul. Gasecka) z wydzielonym pasem dla rowerzystow. Mozna zobaczyc w UM bodajze w Wydziale Inwestycji jeśli sie nie myle. I jeszcze jedno marzenie. TRASY ROWEROWE Z ASFALTU! Nie z kostki brukowej. Na asfalcie nie jedzie sie jak pociagiem "Stuk, stuk, stuk, stuk...", a i taniej jest. Odpowiedz Link Zgłoś