Dodaj do ulubionych

w Lekowie na cmentarzu

02.08.09, 23:50
Są w okolicach Ciechanowa urokliwe miejsca warte odwiedzin, a takim jest Kosciół i cmentarz w Lekowie
Sam przeciw sobie piszę ten post, bo staram się nie atakować KK,księzy,religii.

Dla mnie ktoś leżący na chodniku nawet pijany to jeszcze człowiek wymagający pomocy, a nie śmieć.
Dla mnie zwłoki człowieka to jeszcze człowiek godny pochówku.
Dla mnie chleb wyrzucony do śmietnika to bluźnierstwo
Dla mnie krzyż,ktory był poświęcony nie jest zwykłym przedmiotem,ale czymś ważnym i godnym szacunku mimo wszystko.
Oto co zobaczyłem i nie wiem jak to zinterpretować czy jako niedbalstwo robotników i niewiedza proboszcza czy moja wraźliwość jest nadwraźliwością i nie ma o co kruszyć kopii ?

Te trzy zdjęcia zrobiłem prawie w jednym miejscu i może te miejsce po grobach zostaną wykorzystane powtórnie ?
1/krzyż w chwastach przy ogrodzeniu leżący już wiele miesięcy.
3.bp.blogspot.com/_U5oz57mPRKA/SnYEby8bdzI/AAAAAAAAAls/Gq9TsyfQzpg/s1600-h/P1010346.JPG
2/krzyż przewrócony czy zdewastowany przez wandali ?
1.bp.blogspot.com/_U5oz57mPRKA/SnYDvBYcj4I/AAAAAAAAAlc/fkwBvyBNYVs/s1600-h/P1010348.JPG
3/kolejny krzyż leżący obok poprzedniego
4.bp.blogspot.com/_U5oz57mPRKA/SnYDu6r4ROI/AAAAAAAAAlU/bv5vXPxJkUI/s1600-h/P1010347.JPG
4/ dorzucam gratis jak leniwe muszą być osoby, ktore skosiły pięknie trawę obok urokliwego kosciółka i zgrabiły ją tylko nie potrafiły posprzątać i tego co szpeci.
3.bp.blogspot.com/_U5oz57mPRKA/SnYDvVld39I/AAAAAAAAAlk/E0S6eFDjsQw/s1600-h/P1010359.JPG
Proboszcz w Lekowie , będzie miał teraz trudny orzech do zgryzienia.
Szczęść Boże mimo wszystko
Obserwuj wątek
    • Gość: can Re: w Lekowie na cmentarzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.09, 12:11
      Łaziku ja popieram Twoje ideały i mam podobne ale myślę, że troszkę przeginasz.
      Wszędzie na cmentarzach leżą przewrócone krzyże i koło śmietników też. Z tego co
      piszesz wynika, że wiesz co należało by zrobić z nie używanym już krzyżem wiec
      podziel się tą wiedzą. Na moją marną wiedzę powinno się go oddać na złom a jeśli
      jest stary do muzeum.
      • lazikamator Re: w Lekowie na cmentarzu 03.08.09, 14:59
        Z używanym krzyżem należy postąpić godnie.
        Myślę,że kościół ma pewne procedury i dobrze to wie.
        Krzyż jest Krzyżem ,a nie tylko kawałkiem metalu.
        Pozycja leżąca krzyża jest profanacją przedmiotu kultu.
        • Gość: ggg Re: w Lekowie na cmentarzu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.08.09, 15:11
          Właściciel cmentarza (w domyśle proboszcz) najął lumpów do roboty, nie
          dopilnował, niech się teraz wstydzi.
          • menzrynsztoka Re: w Lekowie na cmentarzu 03.08.09, 16:31
            o przepraszam, nas lumpów należy grzecznie i kulturalnie poprosić to bym zrobili
            jak należy robotę.
            • Gość: klicak Re: w Lekowie na cmentarzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.09, 18:03
              Ja to bym zgłosił do wójta. Wójt w Regiminie jest bardzo pobożny to
              natychmiast zareaguje.
            • lazikamator Re: w Lekowie na cmentarzu 27.08.09, 22:52
              nic sie tam nie zmieniło na tym cmentarzu pod murem do dziś!
    • lazikamator Re: w Lekowie na cmentarzu 03.08.09, 19:50
      Myślę,że wójt dostanie cynk i za tydzień,dwa wszystko będzie posprzątane.
      Może wielu nie zrozumiało,ale dla mnie to na grobach, ktoś przewrócił
      krzyże w chamski i bezczelny sposób.
      Może,że jest to sprawa dla policji ?

• Gość: can Re: w Lekowie na cmentarzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.09, 20:43
        Jeśli chodzi o niszczenie starych grobów to wiadomo o co chodzi. Pokazuje się
        księdzu, ze zaniedbany i oferuje odkupienie atrakcyjnego miejsca. Moim zdaniem
        Krzyż jeśli nie przedstawia wartości historycznej i już nie będzie wykorzystany
        jako krzyż powinno się połamać (rozmontować żeby przestał być krzyżem) i
        zwyczajnie zezłomować. Trzeba też zauważyć pozytywny element. Nikt nie wyniósł
        na złom i może sobie spokojnie leżeć.
        • Gość: gośc Re: do łazikamatora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.09, 18:24
          drogi łaziku nie wiem czy wiesz ale znalazła sie płyta
          w parku Konopnickiej. widziałam dzisiaj. stoi w swoim miejscu.
          • Gość: frunek Re: do łazikamatora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.09, 20:09
            Czy to znaczy, że oni teraz odnieśli?
          • lazikamator Re: do łazikamatora 04.08.09, 20:21
            Jeśli kamień jest na swoim miejscu to w porządku.
            Teraz należy taki kamień trochę wyeksponować wyżej i bliżej oczu spacerowiczów i
            będzie cool i trendy ,a nie wstydzić się, by niewidzialna ręka tego szukała.

Gość portalu: gośc napisał(a):

> drogi łaziku nie wiem czy wiesz ale znalazła sie płyta
            > w parku Konopnickiej. widziałam dzisiaj. stoi w swoim miejscu
    • Gość: bnm,./ Re: w Lekowie na cmentarzu IP: *.uznam.net.pl 30.07.14, 16:48
      Czy cmentarz w Lekowie jest zinwentaryzowany ? Interesuje mnie kontakt z kimś, kto zna dobrze ten cmentarz.
      • Gość: ja Re: w Lekowie na cmentarzu IP: *.cnow.pl 30.07.14, 20:17
        odnośnie LEKOWSKIEGO CMENTARZA to najbardziej urokliwym miejscem jest tam moim zdaniem toaleta z przystawianymi drzwiami, administrator cmentarza czyli pan kościelny jakos nie potrafi zadbac o ten szczegół juz od kilku lat. Wstyd i jeszcze raz wstyd ale pieniądze brać jakoś potrafi
        • Gość: Jwona Re: w Lekowie na cmentarzu IP: 46.186.46.* 01.08.14, 10:49
          za cmentarz odpowidzialny jest Grabarz a nie proboszcz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka