Dodaj do ulubionych

Autobus 739 - pierwszy dzień

01.09.09, 17:40
Czy ktoś ma już za sobą podróż autobusem 739. Jak pierwsze wrażenia -
punktualność, tłok itp.
Rano (o 6.15) jadąc do pracy samochodem wyprzedzałem busa przy skrzyżowaniu
Wenus/Wilanowska
Jechał dopiero w kierunku pętli, choć powinien już o tej porze jechać w
przeciwną stronę (zgodnie z rozkładem)

Mirek
Obserwuj wątek
    • matsle76 Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 01.09.09, 18:22
      Wracałem dzisiaj nim z pracy. Wyjechał z Metra Wilanowska punktualnie o 15:32 na przystanku w Józefosławiu również był punktualnie o 16:05.
      Miejsca siedzące - 1/3 zajętych
      Miejsca stojące - 1 zajęte :)

pzdr
      • kryma37 Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 01.09.09, 19:54
        Wracałam z Julianowa o 18.27 punktualnie, prawie wszystkie miejsca
        zajęte. Kierowca miły. Narazie jest super. Tylko Roj-bus powinien
        zmienić trasę w Julianowie, bo się rozkład niewiele różni.Pozdrawiam.
        • agul86 Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 01.09.09, 20:48
          Jechałam do Warszawy o 15:17 z XXI Wieku. Punktualnie, bez tłoku, przyjemnie, na Puławskiej wsiadło trochę osób, ale rzeczywiście 739 nie zatrzymuje się na wszystkich przystankach.

Wracałam z Al. Lotników o 17:17, również punktualnie, chyba jeszcze mniej ludzi niż wcześniej :) Tylko że ze względu na korek na Puławskiej (niestety taka pora) autobus miał około 15 minut opóźnienia (ale w sumie dojechałam w ok. 35 - 40 minut - Rojbusem to standard).

A poza tym całkowicie mam zamiar "przerzucić" się na 739, ponieważ poczułam się dyskryminowana przez Rojbusa :) Chodzi mi mianowicie o zniesienie ulg dla studentów (i uczniów)! W sumie bilet 3 zł na Rojbusa jest atrakcyjny dla osób nie mających prawa do ulgi, ale dla mnie już nie. Wolę kupić miesięczny za 58 zł i nie martwić się o drobne na Roja i za to śmigać po całej Wawie i do domu :)
          • darekxr Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 02.09.09, 00:03
            Nie znam się na zbior-komie, ale może wkrótcę zacznę jeździć, więc
            mam pytanie. Czy wspomniany bilt miesięczny za 58 zł daje dostęp do
            wszystkiego (metro)? Chociaż z kontekstu wnoszę, że to jakiś ulgowy.
            Ile w takim razie kosztuje analogiczny "normalny"?

Z góry dziękuję za odpowiedź. Wiem, że pewnie mógłbym research przez
            gugla wykonać, ale dla kogoś, kto wie, to będzie 10 sekund na
            odpowiedź, a ja musiałbym się przez te wszystkie taryfy przegryzać.
            • bolobyk Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 02.09.09, 00:30
              bilet obejmuje cały zbior-kom, więc także metro, na stronie ztmu są
              wszystkie taryfy,
              autobusik miał pewnie dziś duże opóźnienia bo kochani rodzice tak
              się poustawiali przy szkole, że autobus nie mógł wjechac na pętlę
              • agul86 Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 02.09.09, 07:11
                tak - wspomniane 58 zł to "sieciowy" ulgowy - na wszystkie autobusy, tramwaje i metro (i na niektóre pociągi). Nie wiem ile kosztuje "normalny", tzn. bez zniżki.
                • witkoim Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 02.09.09, 08:43
                  1 i 2 strefa na komunikację miejską kosztuje 116zł 30dni
                  1 i 2 strefa na komunikację miejską kosztuje 290zł 90dni
                  • miszkowiec Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 02.09.09, 08:55
                    Prawie tak skomplikowane, jak taryfy telekomów ;))
    • chrisu_gd Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 02.09.09, 10:54
      Brak przystanku w okolicach Ogrodowej dyskwalifikuje tę linię.
      • miszkowiec Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 02.09.09, 11:13
        Racja! Przy okazji buspas staje się zbędny :) Chyba urzędnicy to
        przewidzieli i w końcu nie kupili farby ;))))

A w ogóle to jest tam za dużo przystanków. Powinni wszystkie
        zlikwidować i postawić jeden-jedyny-jedyniusieńki na Ogrodowej :))
      • sibeliuss Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 02.09.09, 11:14
        Brak przystanku u Ciebie przed drzwiami również, prawda?
        • chrisu_gd Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 02.09.09, 11:34
          Nie bredź. Napisałem "w okolicach ogrodowej". Sam mieszkam daleko w głąb tej
          ulicy. Jest tu wiele osiedli. Również po drugiej stronie Geodetów jest wiele
          osiedli i przystanek na Geodetów właśnie, chociażby tam gdzie staje Rojbus, albo
          nawet 100/200 metrów przed Ogrodową byłby pomocny. Ale Tobie oczywiście to by
          przeszkadzało. Przystanek więcej i już się spóźnisz na metro, nie? Albo będziesz
          musiał się zatrzymać na chwilę swoim blachosmrodem za autobusem.
          • miszkowiec Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 02.09.09, 11:35
            Widzę, że z czytaniem między wierszami u kolegi na bakier ;))
            • sibeliuss Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 02.09.09, 14:14
              Facet ma zły dzień, albo zona znów spała twarzą do ściany, samo
              życie.
              EOT
          • kaligraff Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 02.09.09, 11:40
            Muzyka dla moich uszu...jaka kulturalna rozmowa:-D Własnie, przed
            moimi drzwiami też nie ma przystanku...a to świnki:-D
            • miszkowiec Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 02.09.09, 11:48
              Banda łobuziaków! Widać od razu, że jakiś nieuk planował tę trasę.
              Ja to bym im taką trasę zrobił!

PS. A jakie ma koleżanka zastrzeżenia do poziomu kurtury? Hę? :)
              • kaligraff Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 02.09.09, 11:51
                miszkowiec napisał:

> Banda łobuziaków! Widać od razu, że jakiś nieuk planował tę trasę.
                > Ja to bym im taką trasę zrobił!
                >
                > PS. A jakie ma koleżanka zastrzeżenia do poziomu kurtury? Hę? :)

Dokładnie, zgadzam się. Jakiś wykształcony ynżynier:-D

...kultura...jaka kultura??:-D
                • miszkowiec Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 02.09.09, 12:01
                  Wykształciuch jeden ;)

Kurtura to umiejętność obrażenia drugiej osoby w taki sposób, żeby
                  ta się nie zorientowała ;)
          • agul86 Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 02.09.09, 11:42
            > nawet 100/200 metrów przed Ogrodową byłby pomocny.

Jak na moje oko przystanek "Agatowa" jest właśnie ok. 200 metrów "przed Ogrodową". Więc o co chodzi? :)
            • chrisu_gd Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 02.09.09, 11:46
              Nosz racja...! Skojarzyłem, że ta ulica jest dużo dalej!. To przepraszam... :)
              • miszkowiec Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 02.09.09, 11:50
                Kobieta w dyskusji = +10 do poziomu kurtury ;)

No i +5 spostrzegawczość :)))
                • chrisu_gd Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 02.09.09, 11:59
                  i -2 do szacunu...
                  • miszkowiec Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 02.09.09, 12:02
                    Się szybko zregeneruje ;)
              • agul86 Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 02.09.09, 11:53
                To może jeszcze moje wrażenia z dzisiaj rano, czyli 739 - dzień drugi.

8:06, przystanek XXI Wieku. Autobus przyjechał 5 minut spóźniony (8:11 - domyślam się, że mogło to być spowodowane "dramatem" na Kameralnej). Na Puławskiej już od Mysiadła mega - korek, ale kierowcy ZTMu chyba biorą przykład z kierowców Rojbusa, bo gdzie się tylko da, wykorzystują "pobocze" i przeciskają się do przodu :) Na wysokości McDonald'sa trochę się rozluźniło i w efekcie na Al. Lotników byłam 8:55. Czyli 45 min. o chyba najgorszej godzinie.
            • mirrys Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 02.09.09, 12:15
              Zapytam się tylko. Czy przystanek "Agatowa" nie mógłby być jednak bliżej Ogrodowej ?
              Od razu nadmieniam, że nie mam w tym żadnego osobistego interesu :-)

Mirek
              • sibeliuss Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 02.09.09, 14:22
                Niestety nie jest to wersja przystanku przesuwnego i chyba będziesz
                się musiał przyzwyczaić. Poranny spacer orzeźwia.
                • mirrys Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 02.09.09, 14:24
                  > Niestety nie jest to wersja przystanku przesuwnego i chyba będziesz
                  > się musiał przyzwyczaić. Poranny spacer orzeźwia.

Jak napisałem, nie jestem osobiście tym przystankiem zainteresowany. To nie mój
                  rejon zamieszkania. Natomiast moim zdaniem sensowniej byłoby ten przystanek
                  zlokalizować bliżej Ogrodowej.

Mirek
                  • anna.666 Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 02.09.09, 15:09
                    Jesteście wszyscy szczęśliwcami!A ta sprzeczka jak dla mnie o przystanek ,czy
                    tez go brak na Ogrodowej trochę przesadna:-))Mieszkam na nowym osiedlu przy
                    ul.Urbanistów(za torami)i od Wilanowskiej wykonuję przymusowy spacer wzdłuż
                    Geodetów około 2 km....i z powrotem też...
                    Pozdrawiam z uśmiechem;-))
                    • miszkowiec Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 02.09.09, 15:17
                      Perspektywa ważna rzecz ;)

To może tani rower + przesiadka na przystanku? Będzie szybciej. Tak
                      robi mój znajomy, który ma do przystanku z 5 km... Aha, ale to w
                      Szwecji było... ;) I nawet go do niczego nie przypinał :))))
                      • anna.666 Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 02.09.09, 15:21
                        miszkowiec napisał:

> Perspektywa ważna rzecz ;)
                        >
                        > To może tani rower + przesiadka na przystanku? Będzie szybciej. Tak
                        > robi mój znajomy, który ma do przystanku z 5 km... Aha, ale to w
                        > Szwecji było... ;) I nawet go do niczego nie przypinał :))))

Dobry humor nie jest zły!Jednak trochę to problematyczne zwłaszcza gdy jestem na
                        etapie remontu domu...
                        • miszkowiec Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 02.09.09, 15:28
                          Na rowerze też można przewozić płyty KG. Oczywiście przy
                          odpowiednich staraniach :)
                          W pewnym kraju widziałem pana wiozącego 2 żywe, całkiem spore świnie
                          na bagażniku motoru. Trochę związane były... I innego pana wiozącego
                          dwie wielkie opony od ciężarówki - też na motorze. Siedział w nich
                          po prostu :))

Zatem - dla chcącego... ;)
                          • anna.666 Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 02.09.09, 20:01
                            ...no dobrze-przekonałes mnie:-))
                            • r.af Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 03.09.09, 07:39
                              a wracając - to niech ktoś wskaże miejsce na ten przystanek Ogrodowa
                              bo jakoś nie widzę, od istniejącego Agatowa do Wiejskiej same płoty
                              a dalej to juz za daleko :] No może niech autobus skręci w ogrodową
                              zrobi oberka k/kościoła i załatwione na tym odcinku ze dwa
                              przystanki się zmieszczą ,potem jeszcze tyłem w Wiejską (tam tez
                              mieszkają chetni na dojazd ZTM) na a potem już prosta droga no chyba
                              że małe kółeczko przez patronat, Hm jest tylko problem bo trzeba
                              zlikwidowac kilkadziesiąt garbów a wtedy co z bezpieczeństwem ;))

anna.666 pozdrawiam ale chyba bliżej na Chyliczki na 724 też jedzie
                              na Metro Wilanowska ciut dłużej ale jak kto lubi :)
                              • mirrys Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 03.09.09, 08:20
                                > a wracając - to niech ktoś wskaże miejsce na ten przystanek Ogrodowa
                                > bo jakoś nie widzę, od istniejącego Agatowa do Wiejskiej same płoty
                                > a dalej to juz za daleko :]

A gdzie zatrzymuje się Rojbus ?

Mirek

PS. Choć może ten przystanek "Agatowa" jest przyszłościowy dopasowany do nowych
                                pudeł wielopiętrowych budowanych między Geodetów a Energetyczną.
                                • sibeliuss Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 03.09.09, 11:36
                                  Mam pytanie do Ciebie i innych porównujących 739 do Rojbusa - w czym
                                  problem, abyście nadal jeździli Rojbusem? No chyba nie w bilecie?
                                  Czasami za wygodę trzeba zapłacić :)
                                  • mirrys Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 03.09.09, 11:45
                                    > Mam pytanie do Ciebie i innych porównujących 739 do Rojbusa - w czym
                                    > problem, abyście nadal jeździli Rojbusem? No chyba nie w bilecie?
                                    > Czasami za wygodę trzeba zapłacić :)

Czytaj proszę ze zrozumieniem. W którym miejscu porównuję Rojbus z 739.
                                    Zainteresowałem się tylko możliwością przybliżenia przystanku "Agatowa" bliżej
                                    Ogrodowej. Poza tym rozpocząłem wątek by zdobyć informacje o podróżowaniu busem
                                    739. Jak dotąd jeżdżę samochodem, na szczęście wcześnie rano.

Mirek
                              • anna.666 Re: Autobus 739 - pierwszy dzień 03.09.09, 08:22
                                Dziękuje za podpowiedz.Tak ,wiem o 724 i korzystam z niego również,
                                choc jeżdzi on wyjatkowo rzadko.Jednak biorąc pod uwagę fakt,że
                                jestem w trakcie remontowania domu(stan deweloperski)kierunek do
                                Puławskiej a dokładnie do Leroy Merlin jest mi bardziej
                                potrzebny.Zatem daję sobie radę jak mogę...mam tylko nadzieje,że
                                kiedy otworza Julianowską wówczas podobnie jakniegdyśRoj Bus nowy
                                739 bedzie jeździł również koło torów.
                                Pozdrawiam:-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka