Dodaj do ulubionych

Pilzener Elblaski

IP: 81.15.226.* 11.08.05, 11:44
Niedawno bylem w Ornecie,gdzie w sklepie spożywczym kupilem w moim mniemaniu
specjala,jednak zawartość butelki przypominala w smaku popluczyny ze starej
beczki.Coż się okazało,piwo to ,mimo że ma w swojej nazwie elbląski,nie ma
nic wspolnego z naszym browarem,ani z Grupą Zywiec.Nalepka do złudzenia
przypomina naszego specjala,o nazwie jak w tytule watku,zaś producentem
jest,zgadnijcie....,Browary Warmińsko Mazurskie w pewnym wielkim miescie
wojewodzkim.Dziwi mnie bierność władz Grupy Żywiec,przecież to podszywanie
sie pod markę znanego napoju,czy nie można ukrocić tej chaltury?Dzięki za
rozpowszechnie Elbląga,ale robcie to w sposob nie szkodzacy mojemu miastu.
Obserwuj wątek
    • Gość: pR0SiAczek Re: Pilzener Elblaski IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.08.05, 11:49
      swego czasu bylo juz co nieco na temat... ciekawe dlaczego nie ma w Elblagu
      piwa "elblaskiego" z nazwy?
      • Gość: Tomala Re: Pilzener Elblaski IP: *.tele2.pl 11.08.05, 13:18
        Nie ma co liczyc ze w nazwie piwa bedzie cos z elblaskiego. Z polityki Grupy
        Zywiec mozemy sie narazie cieszyc ze nie zamknieto browaru w Elblagu.
        Mozemy doczekac sie czasow ze typowo poludniowe piwo Zywiec beda rozlewali w
        Elblagu a typowo elblaski Specjal w Zywcu i nie ma sie tu niczemu dziwic -
        kapitalizm.
        • Gość: pR0SiAczek Re: Pilzener Elblaski IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.08.05, 13:43
          chodzilo mi o tego "pilznera"

co do piwa z grupy z.w..c jest jak piszesz: cud ze browar jeszcze chodzi, a
          rozlewac bedzie warke i zywca. nie sadze natomiast zeby rozlewano specjala i Eb
          gdziekolwiek poza Elblagiem i Lezajskiem, poniewaz zywiec oficjalnie sie nie
          przyznaje do nich - wyjatkiem jest net (i to nie jest wina
          narzucania "regionalnego charakteru" Specjala
          www.grupazywiec.pl/po_informacjehandlowe03a.php?r=2). co ciekawe EB mimo
          ze od lat usuwane w coraz glebszy cien nadal posiada status piwa
          ogolnopolskiego, a powinno byc zwane piwem ogolnopolsko niedostepnym...
        • Gość: alfik Re: Pilzener Elblaski IP: 81.15.226.* 11.08.05, 14:00
          Rozwalili najnowoczesniejszy browar w Polsce w Braniewie,to mogą rozwalić i w
          Elblągu,aż wreszcie Heineken rozwali wszystkie browary z Grupy i wsadzi
          swoje,rodzime piwko.
          • Gość: alfik Re: Pilzener Elblaski IP: 81.15.226.* 11.08.05, 14:02
            Ztego wynika ,że Olsztyn nas bardzo lubi,skoro jest tak laskawy i produkuje u
            siebie piwko z przymiotnikiem elblaski.
          • Gość: pR0SiAczek Re: Pilzener Elblaski IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.08.05, 14:23
            nie rozwalili tylko ze "wzgledow finansowo-geograficznych przeprowadzili proces
            relokacji srodkow produkcji"...

mysle ze kazdy pamieta debilne tlumaczenia dotyczace EB i browaru w braniewie,
            ale przypomne kilka:

www.portel.pl/artykul.php3?id_akt=5187&id_dz=14
            www.portel.pl/artykul.php3?id_akt=5269&id_dz=2
            www.portel.pl/artykul.php3?id_akt=5332&id_dz=14
            www.portel.pl/artykul.php3?id_akt=5411&id_dz=2
            www.portel.pl/artykul.php3?id_akt=5427&id_dz=2
            www.portel.pl/artykul.php3?id_akt=5891&id_dz=2
            • francuz_el Re: Pilzener Elblaski 11.08.05, 19:27
              Żebyś się nie zdziwił, że każdą markę wyprodukują Tobie w każdym browarze
              Grupy. W końcu to tylko receptura. Ja ostatnio byłem u dziewczyny w Ostrołęce i
              tam także znalazłem Specjala, co było dla mnie miłym zaskoczeniem :-)

Browar w Elblągu jeszcze parę lat podziała (tak z 5), a później... później
              będzie Heineken, Carlsberg i Budweiser ;P Ale nas to już nie zdziwi, bo
              zadzwonimy sobie z komórki w sieci Vodafone, T-Mobile albo Orange, więc do
              europejskich marek będziemy przyzwyczajeni, jak np.: Grecy.
              • Gość: pR0SiAczek Re: Pilzener Elblaski IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.08.05, 22:27
                nie maja Mi nic produkowac. Wbrew pozorom to nie tylko receptura, liczy sie
                jeszcze linia technologiczna - stad byla w latach 90. przewaga EB. jakos mnie
                nie fascynuje globalizacja i uniformizacja niemal wszystkich krajow
                europejskich. i nie ma znaczenia czy w calej europie beda pili soki kubus czy
                uzywali komorki vodafone. to tylko marki, megakorporacje i tak steruja juz tak
                wieloma dziedzinami (czesto nawet nie zdajemy sobie sprawy) i obracaja tak
                ogromnymi kwotami, ze panstwa narodowe staja sie dla nich balastem - ze swoimi
                obciazeniami fiskalnymi itp itd
                • francuz_el Re: Pilzener Elblaski 12.08.05, 00:24
                  No właśnie... była :/ Nie przeskoczysz tego, co Heineken sobie wymyśla. Dla
                  nich jeden browar w tą czy w tamtą, a nawet wszystkie browary w danym kraju, to
                  pikuś i tego nie zmienisz. Zobaczymy jak się potoczy sprawa braniewskiego
                  browaru, może coś z tego jeszcze będzie...
                  • Gość: alfik Re: Pilzener Elblaski IP: 81.15.226.* 12.08.05, 08:15
                    Panowie,powrócmy do zródła,Zaklady Piwowarskie w Elblągu.
                  • Gość: pR0SiAczek Re: Pilzener Elblaski IP: *.gorzow.mm.pl 13.08.05, 15:59
                    sam nie przeskocze, 10 osob nie przeskoczy ale tysiac juz tak! oczywiscie nie
                    chodzi mi o kopiowanie gorniczych rozrob...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka