Dodaj do ulubionych

Jaśkowo , powiat Morąg

18.01.06, 20:00
Czy ktoś zna tę wieś? Bywałam tam na koloniach letnich, bardzo dawno.
Mieszkalismy w takim pałacyku, czy dworku nad samym jeziorem. Co się dzieje z
tym budynkiem? Proszę odpowiedzcie, bo wspominam tamte lata z wielkim
sentymentem.
Obserwuj wątek
    • ela2225 Re: Jaśkowo , powiat Morąg 18.01.06, 20:26
      Napisz coś więcej ?W ktorym to kierunku mniej więcej chociaż.
      Ja znam strony Małdyt i Zajezierza ewentualnie Bogaczewa.
      Pozdrawiam
      Ela
      • pier_niczek Re: Jaśkowo , powiat Morąg 19.01.06, 15:58
        Jaśkowo to powiat Iława ,gmina Zalewo,troszkę daleko a po drodze dużo dworków i
        pałacyków często są to już ruiny:(
        • czesiula Re: Jaśkowo , powiat Morąg 19.01.06, 21:13
          No tak, dawno to było i niewiele pamiętam. Wiem, że adres brzmiał tak:
          Jaśkowo, poczta Małdyty, pow. Morąg. To właściwie był pałacyk nie dworek , nad
          samym jeziorem. Mówiono, że to jest Jezioro Jaśkowskie.
          Chodzi mi o to , czy dworek odzyskał dawnych właścicieli, czy dalej jest
          " państwowy", czy nie popadł w ruinę?
          • analusia Re: Jaśkowo , powiat Morąg 20.01.06, 12:32
            Zgadza się kiedyś był to powiat Morąg, ale teraz jest to powiat Iława, gmina
            Zalewo, czy to może ten połacyk?
            www.zalewo.bil-wm.pl/index.php?inf=7&idsl=14&id=19
            • czesiula Re: Jaśkowo , powiat Morąg 21.01.06, 12:48
              Tak, to ten pałacyk!!!Jestem zachwycona, że jest taki piękny. Wróciły
              wspomnienia. Muszę tam jeszcze kiedyś pojechać. Bardzo, bardzo Ci dziękuję.
              Wiesz, jeździłam też na kolonie do Sopli. Mieszkaliśmy w podobnym budynku. Czy
              coś wiesz na ten temat? Pozdrawiam serdecznie.
              • analusia Re: Jaśkowo , powiat Morąg 21.01.06, 17:25
                Też kiedyś byłam na kolonii w Soplach, moja mama pracowała tam jako kucharka, a
                ja wymykałam się gdzieś do nowopoznanych koleżanek pod namioty, pamiętam tyle
                że z jednej strony budynku były huśtawki a z drugiej strony chyba .... ogród? Z
                boku budynku była brama wjazdowa? Chyba tak. Ale to było dawno temu, między
                1985 a 1987 rokiem, od tamtej pory nie byłam tam. Te bujawki to przywieźli do
                Morąga na teren przedszkola wojskowego, ale teraz przedszkola już nie ma. Ten
                budynek w Soplach to chyba też należał do Morąskiego wojska, pamiętam jak
                koleżanki z pracy mojej mamy jeździły tam w wakacje do pracy i tylko dzięki
                temu, że moja mama też musiała tam pojechać do pracy - ja skorzystałam z
                kolonii.
                Czesiula skąd jesteś?
              • analusia Re: Jaśkowo , powiat Morąg 21.01.06, 17:35
                Zobacz co znalazłam, ale się tam zmieniło :)
                www.dworeksople.pl/galeria.php
                • ela2225 Re: Jaśkowo , powiat Morąg 21.01.06, 19:56
                  Ojejku ale tam pięknie.
                  Sople kojarzą mi się z dziećinstwem.Mieszkaliśmy parę kroków dalej w Zajezierzu.
                • czesiula Re: Jaśkowo , powiat Morąg 21.01.06, 20:05
                  Dzięki serdeczne...Analusiu, ja właśnie jeździłam na kolonie wojskowe, bo moi
                  rodzice pracowali właśnie w wojskowości...Cieszę sie , że te pałacyki nie
                  uległy dewastacji...Pamiętam je w nieciekawym stanie, ale i tak było fajnie.
                  Analusiu, jestem od Ciebie dużo starsza, bo na te swoje kolonie jeździłam w
                  latach 1966-1971.Pamiętam, że bardzo chętnie spotykałyśmy się z " miejscowymi"
                  koleżankami...Uwielbiam Mazury. Obecnie, od wielu lat, mieszkam w
                  Siemiatyczach. Przeniosłam si tu Z Warszawy, gdzie spędziłam dzieciństwo ,
                  młodość i kilka lat małżeństwa...
            • 11wrze2014cz Re: Jaśkowo , powiat Morąg 15.09.14, 10:44
              Asiu czy znasz kogoś z Jaśkowa. Czy masz kontakt z Czesią z Siemiatycz.
              Kazik z Jaśkowa. Pozdrawiam
    • ela2225 Re: Jaśkowo , powiat Morąg 21.01.06, 20:02
      Strasznie Ci dziękuję naprawdę.
      Można powspominać dzieciństwo.Mieszkaliśmy tam 12 moich lat życia.
      Pozdrawiam

P.S szkoda tylko ze ceny troszkę wygórowane jak na moje możliwosci.
      • czesiula Re: Jaśkowo , powiat Morąg 16.12.06, 12:17
        A co tam w moim ukochanym Jaśkowie słychać?
        • 11wrze2014cz Re: Jaśkowo , powiat Morąg 11.09.14, 22:56
          Jestem z Jaśkowa. Twoje wspomnienia z Jaśkowa są uczuciowe.piękne i bardzo cenne. Są wręcz
          legendarne. Zapraszam do odwiedzin tej przyjaznej ziemi. Proszę dzwonić.
          tel. (89) 5335312 lub kom. 605581373 e-mail cnc.novumhominem@plusnet.pl
          Kazik Jakubowski Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka