Gość: apv IP: *.24-151.libero.it 11.11.02, 15:02 prosze o pomoc w znalezieniu odpowiedzi na pytanie: kim byl nitschman, ktorego nazwisko nosi znana elblaska ulica? ewentualne linki (jezeli istnieja relatywne strony) mile widziane. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michal_el Re: Nitschman 11.11.02, 15:06 Ja wiem tylko tyle: Nitschmann był Elblążaninem, leży teraz w parku Traugutta. Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Nitschman 12.11.02, 08:52 Czyli zrobil wystarczajaco duzo by nazwac ulice jego imieniem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apv Re: Nitschman IP: *.24-151.libero.it 12.11.02, 10:12 francuz_el napisał: > Czyli zrobil wystarczajaco duzo by nazwac ulice jego imieniem :) ale nie tak wiele, by byc ogolnie znanym. :-( nawet portal google nic wskorac nie moze, gdy pytam go o h. nitschmana! Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: Nitschman 12.11.02, 12:34 Gość portalu: apv napisał(a): > francuz_el napisał: > > > Czyli zrobil wystarczajaco duzo by nazwac ulice jego imieniem :) > > ale nie tak wiele, by byc ogolnie znanym. :-( nawet portal google nic wskorac > nie moze, gdy pytam go o h. nitschmana! Skoro nazwali jego imieniem ulicę,a pomineli wielkich fabrykantów naszego miasta musiał być kimś wielkim.:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Schichau, Sawicz. 12.11.02, 12:36 Apv: A o skwerze (czy tam placu - nie jestem pewien) Schichaua słyszaleś? Jeszcze mamy skwer Sawicza? To też są Elblążanie:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apv Re: Schichau, Sawicz. IP: *.24-151.libero.it 06.12.02, 23:47 michal_el napisał: > Apv: > A o skwerze (czy tam placu - nie jestem pewien) Schichaua słyszaleś? > > Jeszcze mamy skwer Sawicza? > > To też są Elblążanie:))))) no i doczekales sie: www.portel.pl/artykul.php3?id_akt=3552&id_dz=28 teraz tylko sledzic i dopingowac (czy tez - w nowomowie - monitorowac i uprawiac lobbyng;))) Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: Schichau, Sawicz. 06.12.02, 23:50 Gość portalu: apv napisał(a): > michal_el napisał: > > > Apv: > > A o skwerze (czy tam placu - nie jestem pewien) Schichaua słyszaleś? > > > > Jeszcze mamy skwer Sawicza? > > > > To też są Elblążanie:))))) > > no i doczekales sie: > > <a href="www.portel.pl/artykul.php3? id_akt=3552&id_dz=28"target="_blank" > >www.portel.pl/artykul.php3?id_akt=3552&id_dz=28</a> > > teraz tylko sledzic i dopingowac (czy tez - w nowomowie - monitorowac i > uprawiac lobbyng;))) Eee, ten artykuł jest mo dobrze znany, ale zdjęcie niestety nie przedstawia właściwego placu, czy tam skweru.:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: Nitschman 04.12.02, 20:46 A tutaj rozwinęła się dyskusja o Scichau..le??:) Odpowiedz Link Zgłoś
anna1000 Re: Nitschman 20.12.02, 16:17 Patron ulicy, Henryk Edward Nitschmann (1826-1905) —rodowity elblążanin, podtrzymywał i wskrzeszał tradycje polonofilskie. Był orędownikiem literatury i kultury polskiej, znanym w środkowej Europie, docenianym również przez polską prasę. Działał w okresie szczególnie niekorzystnym, w latach narastania pruskiego szowinizmu, „Kulturkampfu", hakaty i Komisji Kolonizacyjnej. Pierwszy przygotowany przez niego zbiór przekładów (Gdańsk 1860 r.) zatytułował Polska na Parnasie. Jest autorem historii literatury polskiej oraz traktatu pt. Obecny ruch literacki w Polsce (1884 r.). Szczególnie umiłował twórczość Mickiewicza, a Pana Tadeusza stawiał nader wysoko. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: Nitschman 20.12.02, 16:22 anna1000 napisała: > Patron ulicy, Henryk Edward Nitschmann (1826-1905) —rodowity elblążanin, > > podtrzymywał i wskrzeszał tradycje polonofilskie. Był orędownikiem literatury i > > kultury polskiej, znanym w środkowej Europie, docenianym również przez polską > prasę. Działał w okresie szczególnie niekorzystnym, w latach narastania > pruskiego szowinizmu, „Kulturkampfu", hakaty i Komisji Kolonizacyjnej. Pi > erwszy > przygotowany przez niego zbiór przekładów (Gdańsk 1860 r.) zatytułował Polska > na Parnasie. Jest autorem historii literatury polskiej oraz traktatu pt. Obecny > > ruch literacki w Polsce (1884 r.). Szczególnie umiłował twórczość Mickiewicza, > a Pana Tadeusza stawiał nader wysoko. > Sprytna dziewczynka:) Odpowiedz Link Zgłoś
anna1000 Re: Nitschman 20.12.02, 16:24 odebrałam Ci ten zaszczyt...wiem wiem laury należą się Tobie, ale przyznasz, że jestem zwinna i szybka-jak błyskawica... :)))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: Nitschman 20.12.02, 16:26 anna1000 napisała: > odebrałam Ci ten zaszczyt...wiem wiem laury należą się Tobie, ale przyznasz, że > > jestem zwinna i szybka-jak błyskawica... > :)))))))))))))))))))))))))))) a ja poooooooooooooooooowwwwwwwwwooooooooooooooooooooooolnyyyyyyyyyy jaaaaaaaakkkkkk żóóóóóóółłłw. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Rebinin 20.12.02, 16:25 Skoro o Elblążanach mowa: www.portel.pl/artykul.php3?id_akt=5451&id_dz=1 Odpowiedz Link Zgłoś