Dodaj do ulubionych

Fajny ten Piekarczyk

IP: *.elb.vectranet.pl 30.09.06, 14:59
Widzialem rzezbe Piekarczyka i jest niezla, jak i cala impreza dnia chleba w
Elblagu. Zadziwiajace jest to, iz owy fragment zniszczonego Starego Rynku,
kolo PKO BP, o ktorym pisalem na forum i o ktorym napsialem do p. A.
Staszewskiej (rzecznika prezydenta Elblaga), zostal naprawiony. Zdumiewajace
tempo. Jakby tak wszystkie ulice naprawiali, to bysmy nie mieli zadnej dziury!
Fakt jestem dumny z siebie (i chyba z szybkich dzialan miasta,ale byc moze to
nie moja zasluga), ze zrobilem cos dla Elblaga, zwracajac uwage na ten problem.
Obserwuj wątek
    • Gość: aa Re: Fajny ten Piekarczyk IP: *.elblag.dialog.net.pl 30.09.06, 15:15
      ulic to akurat pilnują, sam to zauważyłem...ale np. co z kamienicami przy
      Kowalskiej (tam gdzie CITIBANK), jak one wygladaja na dole:(
    • Gość: Nervenarzt Re: Fajny ten Piekarczyk IP: *.de 30.09.06, 15:16
      Dajcie jakas fote Piekarczyka, bo ani na portElu,
      ani nigdzie indziej nie moge znalezc:((
      • Gość: aaa Re: Fajny ten Piekarczyk IP: *.elblag.dialog.net.pl 30.09.06, 15:19
        na portelu jest fotoreportaz ze stawiania posagu na Starym Rynku rano.

poza tym rusz tylek na spacer i sama zobacz!
      • Gość: l Re: Fajny ten Piekarczyk IP: *.elblag.dialog.net.pl 30.09.06, 15:27
        www.portel.pl/reportaz0.php3?id_rep=269&id_dz=21
        • Gość: Nervenarzt Re: Fajny ten Piekarczyk IP: *.de 30.09.06, 22:58
          Dzieki:) Ale nadal nie widzialam Piekarczyka bez \"przescieradla\" :((
          • Gość: Elblazanin Do Nervenarzt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 10:22
            Czy masz jakis problem z wyjsciem z domu?
            • Gość: Nervenarzt Re: Do Nervenarzt IP: *.de 01.10.06, 14:20
              Z domu?? A w zyciu:) Gorzej z pracy...
              ..no i poza tym, nie kazdy po wyjsciu z domu oglada te same ulice:))
      • Gość: gość portalu Re: Fajny ten Piekarczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 22:49
        Oto fotka www.portel.pl/artykul.php3?id_dz=28&id_akt=20041
        • Gość: Nervenarzt Re: Fajny ten Piekarczyk IP: *.de 01.10.06, 23:01
          Dzieki:) W koncu bez przescieradla:)
          Fajna mordke ma:))
    • Gość: El Nowe elblaskie swieto - Swieto Chleba IP: *.elblag.dialog.net.pl 30.09.06, 15:27
      Z roku na rok coraz bardziej sie pewnie bedzie powiekszac i dolaczy do znanych
      corocznych imprez elbląskich takich jak:
      - Dni Elbląga
      - Ogrody Polityki
      - Elbląskie Noce Teatru i Poezji
      - Bultic Cup
      i inne
      • Gość: Specjal Re: Nowe elblaskie swieto - Swieto Chleba IP: *.elb.vectranet.pl 30.09.06, 17:39
        Nie zapominaj o;
        Biesiadzie Specjala :)
        • Gość: alfik Re: Nowe elblaskie swieto - Swieto Chleba IP: *.elb.vectranet.pl 30.09.06, 18:24
          Jezeli komus brakuje chleba,, to serdecznie zapraszam.
          • Gość: Specjal Re: Nowe elblaskie swieto - Swieto Chleba IP: *.elb.vectranet.pl 30.09.06, 19:02
            Mnie brakuję ale piwa !!!
            • Gość: aa Re: Nowe elblaskie swieto - Swieto Chleba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 10:23
              Pewnie też i Barkas będzie organizował jakąs stałą imprezę:P
    • Gość: amaterasu79 Re: Fajny ten Piekarczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 12:22
      A ja muszę napisać, że tym świętem chleba to jestem zawiedziona... Co to 3 stoiska? Tylko tyle? I to jeszcze z chlebem, który mogę kupić na co dzień. No pomijam wojskowy chlebek, który był chyba tylko ciekawostką... Jak dla mnie blado to wypadło. Ale może się czepiam? :-P
      • Gość: a do amaterasu79 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 12:25
        spokojnie niedlugo sie to rozrosnie, tak jak elblaskie noce:D
        • Gość: Berlinczyk Re: do amaterasu79 IP: *.elb.vectranet.pl 01.10.06, 13:08
          Czepiasz sie! Pamietaj, pytaj zawsze co ty mozesz zrobic dla elblaga a nie
          elblag moze zrobic dla ciebie!
    • elblazanin_18 Re: Fajny ten Piekarczyk 01.10.06, 15:15
      Fajny ?? no nie wiem; cwaniak taki...
      Zresztą mogli postawić go na jakimś cokole
      ale niech już będzie

swoją drogą niech postawią jeszcze ten tramwaj;
      razem może to będzie jakoś wyglądało :)
      • Gość: EB Re: Fajny ten Piekarczyk IP: *.elb.vectranet.pl 01.10.06, 15:49
        Franzuz twierdzi, ze tramwaj tam nie wejdzi, za ktorkie te szyny. Smutne to
        troche, bo olsztynkowo ma takowy tramwaj i to podarowany wspanialomyslnie przez
        elblazan - widac sami o swoje nie umiemy zadbac.
        • Gość: Nervenarzt Re: Fajny ten Piekarczyk IP: *.de 01.10.06, 16:58
          Eeee.. tam, czemu smutne?
          Stojacy tramwaj to atrakcja tam, gdzie tramwaje nie jezdza.. :))
        • Gość: LOL O podarkach z Elbląga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 17:39
          PodarowaLIście - ha ha ha - i to wspaniałomyślnie - he he he. Tak rodzą się
          elbląskie mity. Wyobraź sobie, że gdyby nie starania olsztyńskiego klubu
          miłośników komunikacji miejskiej to ten zabytkowy tramwaj (a właściwie
          przyczepa) trafiłby na złom. Z jednym się zgodzę - nie umiecie zadbać o
          swoje :P

Gazeta Olsztyńska | 15 czerwca 2005
          Przyjechał tramwaj do Olsztyna

Kilka miesięcy temu miłośnicy komunikacji podjęli starania o to, żeby do
          Olsztyna wrócił tramwaj. Jako... eksponat muzealny. Udało się. Wczoraj w nocy w
          tajemnicy przed wszystkimi przyjechał do miasta.

Klub Miłośników Komunikacji Miejskiej w Olsztynie walczył o tramwaj od roku.
          Starania zakończyły się sukcesem: udało się znaleźć sponsora, który wyłożył
          pieniądze na kupno i remont tramwaju.

- Tramwaju szukaliśmy dość długo - mówi Krzysztof Zienkiewicz, prezes KMKM. -
          Wiedzieliśmy, że jeden jest w Warszawie, jeden w Elblągu. Zależało nam na tym,
          by był to model identyczny z tym, jaki kiedyś jeździł po ulicach Olsztyna.

Ostatecznie wybrano tramwaj elbląski, który jeszcze osiem lat temu jeździł po
          ulicach. Dyrekcja Tramwajów Elbląskich nawet nie wiedziała, że posiada taki
          skarb.

• Gość: gnida_z_elblaga Re: O podarkach z Elbląga IP: *.elb.vectranet.pl 01.10.06, 17:44
            Jak ty umiesz manipulowac LOL (normalnie pisowiec!). Oczywiste jest to i
            niepodwazalne, iz musialo to byc za zgoda Elblaga (no chyba ze wywiezliscie go
            bez pozwolenia)! Chociaz ja osobicie wolbym oddac go za zlom niz oddawac go wrogowi.
            • Gość: LOL Re: O podarkach z Elbląga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 17:58
              Masz jakieś problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego? Może dużymi literkami
              trzeba ci wytłuścić: WYŁOŻYŁ PIENIĄDZE NA KUPNO I REMONT TRAMWAJU. Dalej chcesz
              to nazywać wspaniałomyślnym prezentem?
              A może chcesz się dowiedzieć w jakim stanie ten tramwaj trafił do Olsztyna?
              proszę bardzo:
              miasta.gazeta.pl/olsztyn/1,48726,2767954.html
              Nadszarpnięty zębem czasu, nadjedzony przez rdzę, częściowo obdarty z farby,
              ale już jest - mowa o 50-letnim tramwaju, a raczej o jego nadwoziu, które po
              renowacji ma stać się kolejną atrakcją turystyczną Starego Miasta.

Nie dziwi mnie, że wolałbyś go oddać na złom niż zarobić na sprzedaży. To
              charakterystyczne dla frustratów, którym złość rozum odbiera.
              • Gość: gnida_z_elblaga Re: O podarkach z Elbląga IP: *.elb.vectranet.pl 01.10.06, 18:05
                Nie zrozumiesz ignorancie. Chyba nigdy nic nie sprzedawales ani nie kupowales.
                To zaszczyt dla was i dobra wola,iz wasza oferta byla w ogole rozpatrzona i
                przyjeta. Przyczynila sie do tego chyba z (perspektywy czasu ) wiara w
                dobrosasiedzkie stosunki. Ale chyba na wyrost, jak pokazuje czas na to nie
                zasluzyliscie.
                • Gość: Elblążanin Do LOLA IP: *.elblag.dialog.net.pl 01.10.06, 18:14
                  Jak chcesz wiedzieć to w Elblągu mam skład historyczny, w pełni wyremontowany!
                  tu są jego zdjęcia
                  www.francuz.glt.pl/ dział ENKA, zreszta na głównej stronie w tle tez
                  jest:)
                  • Gość: LOL Re: Do LOLA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 18:21
                    Przykro mi, ale ta wiedza nie jest mi do niczego potrzebna. Pozwól, że zostanę
                    ignorantem, jak to z wrodzonym wdziękiem gnidy określił twój przedmówca.
                    Żegnam.
                    • Gość: Elblazanin Re: Do LOLA IP: *.elblag.dialog.net.pl 01.10.06, 18:22
                      Jasne, bo gdy wychodzi na nasze to spadacie...
                      • Gość: LOL Re: Do LOLA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 18:28
                        Na tym forum obowiązują dwie zasady:
                        1. elblążanin zawsze ma rację,
                        2. gdy elblążanin nie ma racji, patrz punkt pierwszy.
                        W ten sposób zawsze wychodzi na wasze, z tym że jakakolwiek dyskusja staje się
                        bezprzedmiotowa. Tyle w temacie prezentów z Elbląga, które trzeba sobie kupić.
                        • Gość: AntyLOLEK Re: Do LOLA IP: *.elb.vectranet.pl 01.10.06, 18:42
                          Ja bym ten kodeks zmodyfikowal:
                          1. jedno jest miasto w szuwarowo bagiennym a na imie mu olsztynkowo
                          2. elblazaninie nie wychylaj sie, bo nie masz racji, bo jedno jest miasto...
                          3. jak nie mam juz argumentow to mowie Ci gnida i "spadam", do swojej wsi, (w
                          sprawie ktorej wsi czytaj punkt 1).
                          • Gość: LOL Re: Do LOLA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 18:55
                            Nic na to nie poradzę, że jeden z elbląskich dyskutantów, z dużą dozą
                            samokrytycyzmu, nazwał sam siebie Gnidą_z_Elbląga. Pozostaje mi jedynie
                            pochylić głowę i przyznać mu rację.
                • Gość: LOL Re: O podarkach z Elbląga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 18:18
                  A nie przyszło ci do głowy, że właścicielowi tego starego, zdezelowanego i od
                  dawna nieużywanego tramwaju bardziej opłacało się go sprzedać niż oddać za
                  grosze na złom? W ekonomii jak w polityce - nie ma miejsca na sentymenty.
                  • Gość: ELO Re: O podarkach z Elbląga IP: *.elb.vectranet.pl 01.10.06, 18:43
                    A nie przyszlo Ci do glowy ze chetnych do kupienia bylo wielu i jedynie z mysla
                    o dobrosadziedzkich stosunkach zostal wybrany Olsztyn!
                    • Gość: LOL Re: O podarkach z Elbląga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 18:52
                      Nie, nie przyszło, z tego powodu, że "Dyrekcja Tramwajów Elbląskich nawet nie
                      wiedziała, że posiada taki skarb.
                      - Powiedziałem, że chętnie im pokażę, gdzie mają przyczepę tramwajową - śmieje
                      się Krzysztof Zienkiewicz. - Dyrektor był zdziwiony, że jeszcze się zachowała.
                      www.mpkolsztyn.pl/index.html?start_from=200&ucat=&archive=&subaction=&id=&site=napisali
                      A teraz znajdź mi link do tekstu, który udowodni tezę, że o łaskę zakupu tego
                      zdezelowanego tramwaju dobijała się cała kolejka chętnych.

• Gość: EOL Re: O podarkach z Elbląga IP: *.elb.vectranet.pl 01.10.06, 19:36
                        A gdzie jest tu zla wola ZKM w Elblagu, znajdz mi to w tym tekscie? Caly czas
                        starm sie wbic do pustej twej glowy to, iz tylko dobra wola owych wlscicieli
                        elblaskiego tramwaju, umozliwila wam to, iz czasami jak slepy z -20 dioptrii
                        spojrzy na owy elblaski tramwaj stojacy w olsztynkowie, to wyda mu sie, ze czas
                        sie zatrzymal i dalej macie te jak ktos to nazwal dylizansy. Ja dodam, ze jest
                        to ekologiczna przyszlosc kazdego porzadnego i nowoczesnego miasta, do ktorego
                        niestety olsztynek nie moze sie zaliczac. Robcie tak dalej, a rolnictwo i
                        turystyka, na ktorym oparta jest gospodarka waszego miasta niedlugo legnie w
                        gruzach.
                        • Gość: LOL Re: O podarkach z Elbląga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 20:21
                          > A gdzie jest tu zla wola ZKM w Elblagu<
                          Nigdzie nie pisałem o złej woli ZKM w Elblągu. Pisałem i podtrzymuję, bo mam na
                          to dowody, że ten stary tramwaj nie był 'wspaniałomyślnym prezentem' lecz
                          został zakupiony przez klub miłośników komunikacji miejskiej w Olsztynie.
                          > Caly czas starm sie <
                          Cały czas, powiadasz. Mam przez to rozumieć, że w tej dyskusji występujesz jako
                          wielonikowiec? Ta gnida_z_Elblaga to też ty?
                          Mimo największej dozy tolerancji, jaką mogę z siebie wykrzesać takich określeń
                          jak 'ignorant' 'wbić do pustej twej głowy' czy 'olsztynkowo' nie jestem w
                          stanie uznać za przejaw dobrej woli i chęci układania dobrosąsiedzkich
                          stosunków z mieszkańcami Olsztyna. No chyba, że jest coś, czego nie wiem o
                          kulturze elblążan. Może tak w waszym wykonaniu wygląda przyjacielska wymiana
                          zdań?
                          • Gość: Nervenarzt Re: O podarkach z Elbląga IP: *.de 01.10.06, 20:57
                            /.../
                            > No chyba, że jest coś, czego nie wiem o kulturze elblążan.
                            > Może tak w waszym wykonaniu wygląda przyjacielska wymiana zdań?

Przyjedz, zobaczysz:) Tez myslalam, ze Olsztyn zieje nienawiscia do Elblaga,
                            dopoki nie pojechalam tam na kurs. Wieczorami po zajeciach elblaska grupa
                            chodzila z olsztynska do knajpek na Starym Miescie i nie odczulam jakiejkolwiek
                            niecheci do nas. Tu na forum jest kilka osob, ktore nie palaja sympatia do
                            Olsztyna, pisza duzo postow (niektorzy pod roznymi nickami), ale nie oddaje to
                            nastroju mieszkancow. Podobnie jest chyba na forum Olsztyna. Ale kazdy ma prawo
                            do wyrazania wlasnych mysli, wiec nie przejmowalabym sie tym:) Pozdrawiam!
                            • Gość: LOL Re: O podarkach z Elbląga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 22:03
                              >Tez myslalam, ze ..<
                              Wybacz, ale nie rozumiem tego 'też' ;) Dobranoc.
                • Gość: Nervenarzt Re: O podarkach z Elbląga IP: *.de 01.10.06, 18:23
                  Czemu niektorzy tak nienawidza Olsztyna? Dlatego, ze wiekszy? Ze stolica
                  wojewodztwa? Wypominacie jakis tramwaj, ktory kupili? W ogole onanizujecie sie
                  tymi tramwajami, jakby byly to co najmniej konne dylizanse. Kazde miasto ma
                  jakis transport, jedni tramwaje, inni trolejbusy, autobusy, metro lub ryksze.
                  Tramwaje byly hitem w XIX wieku:) I nie robcie ze mnie wroga pojazdow
                  szynowych, bo to nieprawda. Lubie tez strone Francuza i podoba mi sie PESA.
                  Nakrecie sie i po co?
                  • the_jazz Re: O podarkach z Elbląga 04.10.06, 02:25
                    Popieram w 100% :)
    • Gość: prezydent Re: Fajny ten Piekarczyk IP: *.elb.vectranet.pl 01.10.06, 17:55
      Ja wiem jak to sie odbywalo. To z milosierdzia i dobrego serca owy trawaj zostal
      podrowany do olsztynkowa, ktore trawaj dawno temu tylko widzialo i pewnie nigdy
      juz nie zobaczy. A niech maja chociazby atrape. Chociaz, co ma owy elblaski
      trawaj przypominac olsztyniakom. No moze wywolywac u nich tylko depresje jak
      widza ten elblaski trawaj, a ktorych nie ma w olsztynkowie. Ale sami o niego
      prosili, prosuli a teraz szczekaja.
      • Gość: historyk Re: Fajny ten Piekarczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 20:55
        LOL daj spokój. Nie ma co z nimi rozmawiać. Przynajmniej większość reprezentuje
        brak myślenia logicznego. Z innych wątków dowiedziałem się że: w ELblągu
        nadawane są tytuły doktora ha ha ha. Że MAJĄ ZAMEK ! ! ! ! Wprawdzie "są to
        elementy i jest dopiero odbudowywany" ale JEST !!! Mało tego- że w Morągu też
        jest zamek (nawet rodowity morągowianin się oburzył na takie brednie). A tu
        czytamy że podarowali tramwaj... Mimo że wyraźnie tłumaczysz że został kupiony
        to i tak twierdza że podarowali. Oni są naprawdę chorzy. Zostawmy ich niech się
        tu podniecają jak napisał Nervenarzt tymi tramwajami. Dla tych ludzi prawda nie
        istnieje. Istnieje tylko nienawiść. I niech tak będzie.
        • Gość: Inwestor Re: Fajny ten Piekarczyk IP: *.elb.vectranet.pl 01.10.06, 21:03
          Nie jestem z zadnej frakcji jedno jest pewne. Region warminsko-mazurski
          wymieniany jest w "podrecznikach inwestorow" jako calkowicie niedochodowy i
          nalezy go omijac szerokim lukiem. Z reszta sam go omijam bo sparzylem sie na
          jednej inwestycji w Olsztynie. Bedac na tym forum i goscinnie bedac w Elblagu co
          moge radzic Elblagowi. Niech jak najszybciej ucieka z tego najbedniejszego chyba
          w calej Europie regionu i niech jak tonacy lapie sie brzytwy, bo region
          olsztynki to bieda z nedza i ubostwem. Uciekajcie do pomorskiego jak najszybciej!!!
          • Gość: historyk Re: Fajny ten Piekarczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 21:43
            w jakich podręcznikach? Coś Ci się podszyty pod inwestora pajacu pomieszło w
            głowie. Poczytaj sobie fachową prasę - a jak już się wypowiadasz to podawaj
            źródło. Nie dziwię się że nie wyszło ci w Olsztynie bo pajaców wyczuwamy na
            milę :) :)
            • Gość: ol 12 Re: Fajny ten Piekarczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 22:15
              Pewnie chciał mieć filię do zbierania haraczy. Każdy sklepikarz w 3-mieście
              płaci po ok 1000 miesięcznie. W Olsztynie biznes nie wyszedł :-)
              • Gość: alfik Re: Fajny ten Piekarczyk IP: *.elb.vectranet.pl 03.10.06, 22:06
                Prosze Panstwa,o co ta walka?O kawalek zabytkowego zlomu?Nie obrzucajmy się
                blotem,bo to takie smieszne i okropnie dziecinne,miejcie sobie olsztynianie ten
                kawalek czegos,co bedzie przypominalo Wam ,ze kiedys ,po waszym pagorkowatym
                miasteczku jezdzily tramwaje,ktore nie mogly wyrobic na zakretach przy zjezdzie
                z gorki i wpadaly do Lyny,dzieki wiekszemu uprzemyslowieniu naszego miasta i
                bardziej plaskiemu polozeniu one u nas zostaly:)))))))
                • Gość: historyk Re: Fajny ten Piekarczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 13:59
                  Alfik CHODZI O PRAWDĘ. Mówi ci coś to pojęcie? Poczytaj sobie wcześniejsze
                  posty a zrozumiesz że CHODZI O PRAWDĘ. Brzydzę się kłamstwem.
                  • Gość: LOL Re: Fajny ten Piekarczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 18:25
                    Prawda? Panie Historyk, wypluń Pan to słowo. Na tym forum żywią się mitami a
                    nie prawdą :))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka