Dodaj do ulubionych

Skąd nazwa Elbląg?

IP: *.uwm.edu.pl 24.03.03, 18:55
Sorry za głupie pytanie, ale skąd wzieła się nazwa waszego miasta. Co ona
oznacza? Szukałem na elblag.pl ale jakoś nie znalazłem.
Obserwuj wątek
    • felx_el Re: Skąd nazwa Elbląg? 24.03.03, 19:41
      Gość portalu: MK napisał(a):

> Sorry za głupie pytanie, ale skąd wzieła się nazwa waszego miasta. Co ona
      > oznacza? Szukałem na elblag.pl ale jakoś nie znalazłem.
      Rzeczwyiście głupie pytanie. A co ma oznaczać? Co oznacza naznacza Gdańsk?
      Werocław? Lublin? O.. ? i wiele innych
      • Gość: dziuska Re: Skąd nazwa Elbląg? IP: *.elblag.dialog.net.pl 24.03.03, 19:49
        i co oznacza np.Felx_el:)pzdr
        • being28 Re: Skąd nazwa Elbląg? 24.03.03, 19:55
          Olsztyn=kamień nad Łyną. Z Elblagiem trzeba zapewne cofnac sie do Prusow i ich
          kolegow.
          • francuz_el Re: Skąd nazwa Elbląg? 24.03.03, 21:52
            Nazwa Elblag wywodzi sie od nazwy rzeki Ilfing, nazwanej tak przez podroznika
            Wulfstana w 890 r. Samo miasto przyjelo swoja nazwe wlasnie od tej rzeki w 1237
            r. :)
            • juzoblukalem Re: Skąd nazwa Elbing ?!!! 24.03.03, 22:13
              Elbing panowie i Danzig, Allstein itd.
              • student_el Re: Skąd nazwa Elbing ?!!! 24.03.03, 22:16
                Francuz: Mam nadzieję, że wątpliwości MK rozwiałeś, noiech się teraz
                zastanawia skąd się wzięła nazwa Lublin:) hehe
                • Gość: anna Re: Skąd nazwa Elbing ?!!! IP: *.umcs.lublin.pl 25.03.03, 14:05
                  musieć od ryby, która nazywa się LIN :)))
                  może wiedząc jak jest Lublin po łacinie byłoby łatwiej dojść skąd wzięła się
                  nazwa...Lublindis ?????
                • francuz_el Re: Skąd nazwa Elbing ?!!! 25.03.03, 15:45
                  Jak to skad... od marki samochodow dostawczych ;))))))))))))))
                • Gość: MK Re: Skąd nazwa Elbing ?!!! IP: *.uwm.edu.pl 25.03.03, 19:59
                  Dzięki. Właśnie o to mi chodziło. Nie odzywałem się bo byłem odcięty na dobę
                  od sieci.
        • felx_el Re: Skąd nazwa Elbląg? 26.03.03, 21:54
          Jak to nie wiesz? f-feldmarszałek.
          el-chyba oczywiste - elbląski.
          x-to poprostu stopień żuławskiego feldmarszałka
    • Gość: anna Re: Skąd nazwa Elbląg? IP: *.umcs.lublin.pl 27.03.03, 10:14
      Elle Blond
      • student_el Re: Skąd nazwa Elbląg? 27.03.03, 11:46
        hehe
      • francuz_el Re: Skąd nazwa Elbląg? 29.03.03, 08:33
        :)))))))))
    • Gość: BramaTargowa Re: Skąd nazwa Elbląg? IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.03, 17:59
      to mój artykuł poświęcony zagadnieniu ,,dlaczego elbląg?"
      senai.fm.interia.pl/ilfing.htm zapraszam na stronę www.senai.blog.pl
      • Gość: jaandi Re: Skąd nazwa Elbląg? IP: 80.51.154.* 27.11.03, 11:39
        Krótki troszke ten artykuł i potraktowany dośc pobieżnie, ale na moje oko i
        rozum wystarczający-jest tam wszystko co trzeba wiedzieć o powstaniu nazwy
        Elbląg... lingwiści by go jednak troszkę rozbudowali
        • elbingensis Re: Skąd nazwa Elbląg? 28.11.03, 23:45
          nie taki znow pobiezny, dostarcza wszystkich informacyj. pochadzace ze
          staroszwedzkiego slowo "ilf" zawiera dwa elementy podlegajace mutacjom
          fonetycznym: samogloske "i" i spolgloske tzw. semiwokalna "f". w obszarze
          jezyka germanskiego i, po 800 i 1200 roku, niemieckiego, szweckie ilf moglo byc
          zatem wymawiane jako "elb", i tak zapisywane, stad Ilfing>Elbing (po lacinie:
          Elbinga, r.zenski).

Klasycznym przykladem zmian fonetycznych, ktore moga wplynac na zmiane pisowni,
          jest np. slowo "bolonia", ktore w ustach uczacego sie jezyka wloskiego Niemca
          brzmi: "polonia", podobnie: "albino">"alpino", "kudzina">"kucina" (zapis
          fonetyczny, pierwsze oznacza kuzynke, drugie - kuchnie). gdyny zapisywac
          doslownie to, co mowia, zmienilibysmy forme graficzna slowa - pod wplywem
          wymowy - (fonetyczne zrodlo zmian ortograficznych). Tak jak ze szwedzkim ilf
          ing - krotka rzeka - w ustach niemca - elb ing.

i to by bylo na tyle ;)

wszystkim, ktorzy z nudow nie umarli - pozdrowionka!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka