Dodaj do ulubionych

Nowy-Stary ratusz

23.11.07, 20:41
Dlaczego oglaszane sa konkursy na projekt Ratusza Staromiejskiego
(jeden z nich jest zamieszczony ponizej):
www.portel.pl/artykul.php3?id_akt=26753 (notabene ratusz
powinien miec wiezyczke)
lub "jeszcze lepszy": www.portel.pl/artykul.php3?
id_akt=9692&id_dz=1 (ten woła o pomste do nieba),
skoro w historii Elblaga zapisal sie oryginalny Staromiejski Ratusz:
www.info.elblag.pl/incl/gal.php?idgal=138&zdj=3085&max=3090
Co to za nowa moda polegajaca na pisaniu historii na nowo!
Wspominany nowy-stary ratusz nie musi byc wierna kopia starego, ale
niech przynajmniej go przypomina. Kompletnie nie zrozumiale jest
tutaj posteowanie UM.
Obserwuj wątek
    • Gość: jasiou Re: Nowy-Stary ratusz IP: *.adsl.inetia.pl 24.11.07, 02:23
      O ile miałby w ogóle zostać zbudowany ten ratusz to ciekawe, jak
      będzie "współgrał" z budowaną właśnie kamienicą-biurowcem, i tak
      nachodzącą już na teren, gdzie ów ratusz powinien stać.
      • Gość: aaa Re: Nowy-Stary ratusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 10:04
        Nikt nie nachodzi na ten teren, Mytych buduje po sasiedzku, tak jest
        wg planow, a przedstawiona wizualizacja jest tylko przykladem.
    • Gość: a Re: Nowy-Stary ratusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 10:03
      Żaden z tych projektów nie jest aktualny.
      • Gość: big.student Re: Nowy-Stary ratusz IP: *.sds.uw.edu.pl 24.11.07, 23:03
        skoro tak aaa, to czy tego nowego projektu nie daloby sie pokazac na swiatlo
        dzienne? wiem, pewnie to dlatego, ze trzeba miec anielska cierpliwosc do
        mieszkancow, ktorzy kazdy projekt oprotestuja...; wszystko to rozumiem. jezeli
        jednak masz z jakichs :) zrodel jakas grafike tego aktualnego projektu to fajnie
        by bylo gdybys przeslala mi na maila :D [damian_p_88@o2.pl]

PS. Biorac pod uwage ksztalt naroznika Kowalskiej-Str.Rynek cos mi sie wydaje ze
        ten aktualny zmieniony projekt jest jednak bardziej podobny do tego AIT niz pana
        Bauma ;) No i dobrze ;) Musi byc jakis nowoczesny akcent ktory troche ozywi nam
        starowke :D A pozatym o gustach sie nie dyskutuje, zawsze znajda sie maruderzy.

aha..., nie chcialo mi sie logowac :)
    • Gość: Elbinger Re: Nowy-Stary ratusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 11:15
      Ja jestem za tym, żeby zamiast tego ratusza odbudować znacznie ładniejszy i
      bardziej reprezentatywny ratusz Nowego Miasta. Przecież jedyne co pozostało po
      ratuszu starego miasta to jedna mała rycina, co wyklucza jego wierną
      rekonstrukcję. Natomiast ratusz Nowego Miasta jest o wiele dokładniej
      udokumentowany...

www.info.elblag.pl/dane/galeria/glowne/stary/27.jpg
      • michal_el Re: Nowy-Stary ratusz 24.11.07, 15:31
        Zgadza się, tylko jakich wielkich potrzeba nakładów finansowych na to. Jedynie prywatny inwestor mógłby to zrobić, np jakis nowy wlasciciel Gromady, bo obecny to nie jest gotowy do takich poswiecen. Kolejne pytanie co z ulica Rycerską? Sprawa niby prosta, zawsze moze isc pod ratuszem :) Marzenia :)
        • Gość: Elbinger Re: Nowy-Stary ratusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 16:14
          Niekoniecznie. patrząc na stare zdjęcia wcale nie trzeba byłoby likwidować ul.
          Rycerskiej, tylko przesunąć ją w bok jak byla przed '45. Ratusz nowego miasta
          kończył się mniej więcej w połowie jezdniza przystankiem 7. Wlazde mogłyby
          wspólnie z inwstorem sfinansować ten projekt...

pu.i.wp.pl/?k=MjM5MTQyNjAsMTk4Mzkx&f=elblag_dawniej8.jpg
          • michal_el Re: Nowy-Stary ratusz 24.11.07, 18:02
            Mogliby, ale czy chcą? Może trzeba ich powiadomić? np wybrać się na spotkanie z prezydentem w ramach jego comiesięcznych spotkań z mieszkańcami.
    • pablos69 Re: Nowy-Stary ratusz 26.11.07, 17:01
      ratusz powinien byc, tak jak dawno powinny byc kamienice, ale wladze miasta nie
      interesuja sie odbudowa starowki, ktora moglaby stac sie atrakcja turystyczna
      elblaga i przyciagac turystow, ale jak przez 30 lat wybudowalo sie okolo 130
      kamienic to nie ma sie co dziwic, a elblag bez centrum staje sie jeszcza wieksza
      dziura bedaca w cieniu niewiele wiekszego ale za to preznego Olsztyna, juz
      pisalem w tej sparwie kilka razy do Pana Sloniny, zeby zajal sie przyciaganiem
      inwestorow na stare miasto, ale podobnie jak Pani Nawrolska chce uczynic ze
      starowki skansen, a gdyby Elblazanie w tej sprawie zlozyli jakis protest to
      wladze zainteresowalyby sie tym fragmentem miasta, bo miasto bez starowki jest
      jak bez serca, a jak dlugo mozna budowac kamienice i czemu tylko Mytych?
      • Gość: jasiou Re: Nowy-Stary ratusz IP: *.adsl.inetia.pl 26.11.07, 18:49
        Nie znam się dokladnie na sprawie, ale nie zdziwiłbym się, że "tylko
        Mytych", bo tak naprawdę inni elbląscy deweloperzy nie dorastają mu
        do pięt i nie byliby w stanie podjąć się tego zadania. Wiem coś na
        temat jakości budowania przez innych i cieszmy się, że na starówce
        nie ma jeszcze większej tandety.
        Pzdr.
        • Gość: asa Re: Nowy-Stary ratusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 08:49
          Mytych zaczła budowac od niedawna, ale fakt jest to teraz najwiekszy deweloper./
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka