Dodaj do ulubionych

"EB... ta firma chyba upadla"

IP: *.kti.ae.poznan.pl / *.kti.ae.poznan.pl 03.01.04, 09:41
Takim newsem mnie przywitala obsluga dzialu piwnego w jednym z Poznanskich
hipermarketow "TESCO". Po prostu nie wiedzialem co o tym myslec. Skoro koles
wygaduje takie herezje to nie pozostalo mi nic innego jak uswiadomienie go,
ze tak nie jest :) Niemniej nie zmiania to faktu, ze nie ma u nich ani EBa,
ani Specjalnego. Musze zmienic siec :)))
Obserwuj wątek
    • ol4 Re: "EB... ta firma chyba upadla" 05.01.04, 13:43
      nie zmienia to faktu ze EB to marka schylkowa i Zywiec juz w nia nie inwestuje
      hahaha.
      niedlugo wogole zniknie z rynku
      • wrona52 Re: "EB... ta firma chyba upadla" 05.01.04, 16:53
        Nie po to Żywiec kupił Elbrewery aby robił mu konkurencję! Wprost przeciwnie.
        Ale kij ma dwa końce. To Heinekein jest głównym udziałowcem Żywca i może zrobić
        coś z rynkiem Żywca.!!!
        • Gość: rosa Re: "EB... ta firma chyba upadla" IP: *.elblag.dialog.net.pl 06.01.04, 09:44
          Ja doskonale zdaje sobie sprawe po co Zywiec kupil Elbrewery i to mnie
          najbardziej smuci :(( Poki co swoje plany wykonal w 100%. Browar w Gdansku
          ZAMKNIETY, w Braniewie ZAMKNIETY, wiec pozostal tylko szczecinski, ktory ma juz
          chyba zasieg tylko lokalny i nasz. NIemniej zle sie dzieje jesli w Elblagu jest
          juz wazona Warka Strong. Szkoda, ze wszystkie mozliwosci produkcyjne nie sa
          skierowane na EB i Specjala. Niemniej ja juz sklep zmienilem :))
      • prin2 Re: "EB... ta firma chyba upadla" 06.01.04, 08:26
        a ty ol4 dostałeś już pracę w międzynarodowej korporacji w Wawie ;))

ps. nie chce mi się szukać linku :((
        • ol4 Re: "EB... ta firma chyba upadla" 06.01.04, 11:04
          prin mniejsza o to gdzie pracuje. za duzo mam tu "nieprzyjaciol" zeby sie
          chwalic. tymniemniej znam ludzi ktorzy wiedza sporo o marketingu w Grupie
          Zywiec. Rosa ma w zupelnosci racje. Marka EB nie jest rozwijana zeby uniknac
          kanibalizacji z marka Zywiec. Przejecie Elbrewery mialo generalnie aspekt
          przejecia udzialu rynkowego konkurencji.
          • prin2 Re: "EB... ta firma chyba upadla" 06.01.04, 23:46
            ol4 napisał:

> prin mniejsza o to gdzie pracuje. za duzo mam tu "nieprzyjaciol" zeby sie
            > chwalic.
            - ;)))

tymniemniej znam ludzi ktorzy wiedza sporo o marketingu w Grupie
            > Zywiec.
            - nie trzeba znać ludzi żeby o tym wiedzieć ;)) wystarczy umieć czytać i
            myśleć

Rosa ma w zupelnosci racje. Marka EB nie jest rozwijana zeby uniknac
            > kanibalizacji z marka Zywiec. Przejecie Elbrewery mialo generalnie aspekt
            > przejecia udzialu rynkowego konkurencji.

w czym problem - nie pierwszy to przypadek w E-gu (i nie tylko) likwidacji
            konkurencji i przejęcie jej rynku poprzez jej wykupienie (np. Zamech i ABB) co
            do żywczyka to już niedługo czeka go taki sam los jak br. elbląskiego - lokalna
            marka i jedna z rozlewni Heinekena

do rosy - piwa produkowanego w E-gu czyli Specjala czarnego, czerwonego, EB nie
            uświadczysz na sklepowych półkach w innych woj. niż pomorskie, części
            szuwarowego i części kujawskiego czyli br. w E-gu jest zredukowany do roli
            regionalnego producenta i rozlewni np. Warki S. (być może ze względu na lepszą
            wodę niż ta w Warce ;)) )
            • Gość: rosa Re: "EB... ta firma chyba upadla" IP: *.elblag.dialog.net.pl 07.01.04, 09:46
              > do rosy - piwa produkowanego w E-gu czyli Specjala czarnego, czerwonego, EB
              nie
              > uświadczysz na sklepowych półkach w innych woj. niż pomorskie, części
              > szuwarowego i części kujawskiego czyli br. w E-gu jest zredukowany do roli
              > regionalnego producenta i rozlewni np. Warki S. (być może ze względu na
              >lepszą wodę niż ta w Warce ;)) )

Tu sie z Toba nie zgodze. Otoż EB jest w calej sieci Auchan (np. ostatnio
              kupowane w Krakowie), w Poznaniu rowniez jest (poza TESCO), Szczecin -
              Carrefour rowniez jest EB. W kopalni w Bochni rowniez jest. Zasmucajaca jest
              jednak wizja braku naszego piwa w w/w punktach :(
              • ol4 Re: "EB... ta firma chyba upadla" 08.01.04, 12:30
                > Tu sie z Toba nie zgodze. Otoż EB jest w calej sieci Auchan (np. ostatnio
                > kupowane w Krakowie), w Poznaniu rowniez jest (poza TESCO), Szczecin -
                > Carrefour rowniez jest EB. W kopalni w Bochni rowniez jest. Zasmucajaca jest
                > jednak wizja braku naszego piwa w w/w punktach :(

W wawie tez widac w Carrefour. Ale malo eksponowane.
                I nikt nie kupuje. Ja tez juz przestalem po tym jak sie naczytalem obelg na tym
                forum. pijcie je sobie sami:)
                Jeszcze niedawno student i spolka rozpisywali sie jaki to swietlany rozwoj
                gospodarczy was czeka. Oby likwidacja EB byla przyczynkiem do niego:)
                • Gość: rosa Re: "EB... ta firma chyba upadla" IP: *.elblag.dialog.net.pl 08.01.04, 13:26
                  Hehe i pic bedziemy, ale nie tylko sami ;) Jesli zabraknie EB na terenie Polski
                  (tfu tfu) to chocby nie wiem ile wazyl moj bagaz zawse znajdzie sie miejsce dla
                  4paka EB. A co do rozwoju naszego miasta to swietlany to on raczej nie bedzie,
                  a nawet aby byl jakikolwiek to musza sie wladze troche postarac. Ja z kolei mam
                  nadzieje ze nie dojdzie do likwidacji Elbrewery Ltd.
            • ol4 Re: "EB... ta firma chyba upadla" 08.01.04, 12:27
              > tymniemniej znam ludzi ktorzy wiedza sporo o marketingu w Grupie
              > > Zywiec.
              - nie trzeba znać ludzi żeby o tym wiedzieć ;)) wystarczy umieć czytać i myśleć

Tak? a coponiektorzy w Elblagu nadal na to nie wpadli.
              a poza tym dobrze wiesz ze moge napisac tyle ile mozna sie domyslic z gazet:)

> w czym problem - nie pierwszy to przypadek w E-gu (i nie tylko) likwidacji
              > konkurencji i przejęcie jej rynku poprzez jej wykupienie (np. Zamech i ABB)
              co do żywczyka to już niedługo czeka go taki sam los jak br. elbląskiego -
              lokalna marka i jedna z rozlewni Heinekena

Slyszalem opinie ze to bedzie magazyn logistyczny na polnocna polske:)

> do rosy - piwa produkowanego w E-gu czyli Specjala czarnego, czerwonego, EB
              > nie uświadczysz na sklepowych półkach w innych woj. niż pomorskie, części
              > szuwarowego i części kujawskiego czyli br. w E-gu jest zredukowany do roli

Szuwarowe? hehe, tak czy siak lepsze szuwarowe niz gierkowskie - sezonowe:)

> regionalnego producenta i rozlewni np. Warki S. (być może ze względu na
              > lepszą wodę niż ta w Warce ;)) )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka