aliss1979 14.09.09, 09:19 Mój synek ma 14 m-cy. Nałogowo ssie palec (ma to chyba po mnie). Jak go tego oduczyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leneczkaz Re: Jak oduczyć dziecko ssać palec? 14.09.09, 09:43 Ciężka sprawa. znam sześciolatkę z pluchem w buzi O_o Obstawiam, że będzie potrzeba pomoc specjalisty.. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Jak oduczyć dziecko ssać palec? 14.09.09, 09:53 ja tu kiedyś założyłam o tym wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: Jak oduczyć dziecko ssać palec? 14.09.09, 10:07 a sama jescze ssiesz palec? To moze warto zaczac od siebie? Serio, to ja widzialam i nastolatki z kciukiem w buzi. Ja bym po prostu konsekwentnie ten kciuk z buzi dziecka wyciagala. Sprobowala zdiagnozowac momenty , kiedy palec wedruje do buzi i dzialala przyczynowo (jesli nuda- proponowac jakies zajecie, zwlaszcza takie zajmujace rece, jesli dziecko ssie ze zmeczenia- polozyc spac i polezec obok, trzymajac dziecko za rece, nie pozwalajac wkladac kciuka do buzi. Do skutku, cierpliwie, bo pewnie to potrwa jakis czas. Dziesiatki, setki razy dziennie. Byle nie dawac dziecku przyzwolenia, ze: niech sobei ssie, jak chce). U stomatologa mozesz sie spytac o tak zwana plytke przedsionkowa, niby- smoczek, ktory rowniez moze byc pomocny. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Jak oduczyć dziecko ssać palec? 14.09.09, 14:53 Jest o tym wątek na "Wychowaniu". Moja mała też ssała paluch do czsu, gdy dostała krostek w buzi (nie od ssania, jakaś wirusowa "opryszczka") i z bólu nie mogła jeśc, pic z kubka z dziubkiem, a także ssac. Już wyzdrowiała i zauważyłam, że przestała ssac palec, może zapomiała, albo nauczyła się radzic sobie inaczej ze zmęczeniem i zasypianiem. Odpowiedz Link Zgłoś
miniakosia Re: Jak oduczyć dziecko ssać palec? 14.09.09, 15:06 Moje dzieci (3 sztuki) też nałogowo ssały kciuki. Starszemu synkowi początkowo malowałam paznokieć lakierem od obgryzania paznokci. Niestety nałóg był silniejszy i okropnie gorzki smak lakieru nie pomógł. W końcu pediatra poradziła mi, żebym zaszyła synkowi rękawy. W naszym przypadku była to skuteczna metoda. Synkowi zakładałam bluzeczkę z zaszytymi rękawami tylko na noc, przez jakieś dwa czy trzy miesiące. Córki chodziły w tych bluzeczkach cały czas przez jakieś 1,5 miesiąca. Szczerze polecam ta metode! dziecko nie ma dostępu do palca i w końcu zapomina o ssaniu Życzę powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
agusiak.1 Metoda drastyczna. 14.09.09, 19:02 Moja kolezanka załatwiła sprawę troche drastycznie i mało pedagogicznie, ale skutecznie. Jej synek ssał palec choc w styczniu skończył dwa latka. Na palcu zaczął robic się ślad od ssania. Kiedyś zapytał co to? Kolezanka poprosiła starsze rodzeństwo by pokazału mu swóje palce i on zobaczyła, że oni tego nie mają. Kolezanka powiedziała, że jeśli bedzie dalej ssał palec to trzeba będzie jechac do pana doktora i on chyba obetnie ten palec. mały sie przestraszył lekko i potem za każdym razem kiedy miał zamiar włożyc palec do buzi mówi: o nie, pan doktor obetnie. Po jakimś tygodniu było po problemie. czy dobry sposób? Nie wiem. Ale zapewne skuteczny. W tym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
the_rapist Re: Metoda drastyczna. 20.09.09, 17:08 1. Odciac palec. 2. Przywiazac reke w taki sposob, zeby nie mogl wsadzic palca do ust. 3. Metoda stosowana przez nalogowych obgryzaczy paznokci - jest taki srodek, bardzo nieprzyjemny w smaku, trzeba posmarowac tym palucha. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Jak oduczyć dziecko ssać palec? 14.09.09, 20:09 Moja koleżanka również miała ten problem.P.doktor kazała jej zaszyć rękawki w bluzkach małego.Nie pomogło-rozbireała się (np.rano budził się bez piżamki,z paluchami w buzi).W końcu p.doktor kazała nauczyć małego ssania smoka (miał wtedy 18m).Ciężko było bo mały od urodzenia nie chciał smoka.Po dwóch tyg.namiętnego wkładania przez koleżankę do buziola małego wkońcu się udało-mały zassał smoka.Po dwóch miesiącach oduczyła go smoka i problem z głowy. Słyszałam jeszcze o metodzie obklejania palca plastrem. Odpowiedz Link Zgłoś
miniakosia Re: Jak oduczyć dziecko ssać palec? 14.09.09, 20:19 Ja też początkowo obklejałam plastrem, ale bez problemu go sobie ściągał. Wszystko zależy od dziecka i jak silny jest nałóg. Myślę jednak, że 14-miesięczne dziecko nie ściągnie sobie koszulki. Moje dziewczyny były w tym wieku jak je oduczałam ssania kciuka. Początkowo był bunt i płacz, gryzły rękawy, ale jak zobaczyły że to nic nie daje - odpuściły sobie Odpowiedz Link Zgłoś
zamolskaz Re: Jak oduczyć dziecko ssać palec? 14.09.09, 20:33 Póki co to chyba bym się nie martwiła tym aż tak bardzo, to podobno częsta przypadłość u dzieci i najczęściej ustępuje sama. Nas ominęło na szczęście, więc jakiegoś wielkiego doświadczenia z tym nie mam, ale kiedyś sporo szukałam na ten temat i znalazłam między innymi to: forum pediatryczne urwis.pl Odpowiedz Link Zgłoś
bafami Re: Jak oduczyć dziecko ssać palec? 18.09.09, 23:24 a ja właśnie wygrywam z ssaniem kciuka - zakładam skarpetkę na rękę, zwłaszcza na noc, bo córka palucha bierze do buzi do zasypiania. Obiecałam jej też cudną lalkę jaką widziała w sklepie jak się oduczy ssania. POmaga, pilnuje się strasznie, widzę jak walczy ze sobą, ale to działa. I nie piszcie, że to nie jest problem, bo to jest ogromny problem. Odpowiedz Link Zgłoś
plodny Re: Jak oduczyć dziecko ssać palec? 21.09.09, 07:13 bafami napisała: > I nie piszcie, że to nie jest problem, bo to jest ogromny problem. Dlaczego uwazasz, ze to jest ogromny problem? Odpowiedz Link Zgłoś
zamolskaz Re: Jak oduczyć dziecko ssać palec? 21.09.09, 11:20 Ssanie kciuka bywa problemem, owszem, ale nie musi nim być. To zwykła, naturalna rzecz u dzieci. W wieku 14 miesięcy ssanie kciuka wcale nie musi być niepokojące. Nie ma co uogólniać. U jednego dziecka jest to problem, u innego nie - i przejdzie samo. Dużo zależy też od podejścia rodzica - oczywiście, jeśli rodzicom bardzo przeszkadza ssanie kciuka u dziecka, to szukają metody, która to zniweluje. Moja siostrzenica ssała kciuk do drugiego roku życia, przeszło samo zupełnie, bez problemów. Czasem naprawdę warto poczekać, poobserwować. Do czwartego roku życia to zupełnie naturalna czynność u dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonan11 Re: Jak oduczyć dziecko ssać palec? 19.09.09, 15:40 U nas zadziałało zaklejanie palca plastrem. Mała ssała kciuk jak zasypiała i w ciągu dnia, ale sporadycznie. Okleiliśmy palec plastrem, próbowała ale nie włożyła do buzi. Po kilku dniach nauczyła się ściągać ząbkami, więc wtedy okleiliśmy palec i wokół rączki-już nie ściągnęła. Fakt, było ciężko, bo przez kilka wieczorów nie chciała w ogóle zasnąć (a zasypiała już sama w łóżeczku), siłą rzeczy wróciłam do usypiania na rękach. Ale po tygodniu było już zdecydowanie lepiej, chyba zapomniała. Na wszelki wypadek palec oklejony był przez ok. 3 tygodnie. Od tamtej pory minęło sporo czasu a mała już nie ssie kciuka. Życzę powodzenia i wytrwałości, im wcześniej zaczniesz odzwyczajać tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ika1979 Re: Jak oduczyć dziecko ssać palec? 20.09.09, 17:00 A u nas niestety nic nie pomaga Młody skończy 4 latka w grudniu,chodzi do przedszkola i ciągnie palucha jak nałogowiec.Nic niestety nie pomaga włącznie z chili i musztardą diżą( przepraszam ale nie wiem jak się pisze).Według psychologa,pedagoga itp.musiałby non stop mieć zajęte ręce ale to niemożliwe.Szkoda że mi ktoś kiedyś nie doradził zaszycie rękawków bo teraz to już za późno na taką metodę Powodzenia życzę i trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
kellss Re: Jak oduczyć dziecko ssać palec? 20.09.09, 17:33 jest takie cos dostepne w aptekach - nazywa sie GORZKI PALUSZEK chyba, do smarowania lapek. Odpowiedz Link Zgłoś
kosolka Re: Jak oduczyć dziecko ssać palec? 21.09.09, 07:57 Ika, tez mam 4latkę z paluchem Dziewczyny dobrze piszą, to na początku trzeba się za to wziąć i oduczyć, bo później to ciężko. Moja bierze go do buzi przy oglądaniu tv - ale tu czuwam i co chwila przypominam że ma go wyciągnąć, i przy zasypianiu i w nocy - to jest problem. Ona sobie doskonale zdaje sprawę że mogłaby już tego nie robić, ale próbuje negocjować, przekonuje że lubi, że bez tego nie zaśnie itp. Co prawda nie zaszywałam rękawków, nie zakładałam rękawiczek, przez krótki czas próbowaliśmy z plastrem, ale odpuściłam - to był mój błąd. ALe łudziłam się że samo przejdzie, nie chciałam jej "stresować" (choć może to głupio brzmi)myśląc że przecież lada dzień jej się odechce palca. Nie odechciało. Ząbki są wykrzywione niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
kosolka Re: Jak oduczyć dziecko ssać palec? 21.09.09, 07:59 A`propos gorzkiego paluszka - to akurat próbowałam. Ale ja jestem za miękka. To jest tak obrzydliwe że wszystko w około jest gorzkie jak diabli!! Ja sama wciąż to czułam, mimo że to jej smarowałam. Mała wpadała w histerię. Ale może konsekwentnie stosowany pomoże... Odpowiedz Link Zgłoś
plodny Re: Jak oduczyć dziecko ssać palec? 21.09.09, 13:26 Kosolka, na temat zgryzu swego dziecka niczego jeszcze nie mozesz powiedziec. Bedziesz mogla gdy dziecko bedzie mialo kilkanascie lat. Moja rada dla Ciebie jest taka: odpusc sobie. Przerabiasz znany mi doskonale scenariusz. Frustrujesz siebie i dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyferos Przecież Twoje dziecko 20.09.09, 20:36 to ssak! A to oznacza,że musi ssać. Czemu się czepiasz? Jest ssakiem i ssać będzie. Ssaki tak mają. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Przecież Twoje dziecko 22.09.09, 11:29 lucyferos napisał: > to ssak! > A to oznacza,że musi ssać. Co za bzdury! Ssak-oznacza że ssie mleko matki. A tak wogole to ty też ssiesz palec? Przecież jesteś ssakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyferos Re: Przecież Twoje dziecko 22.09.09, 22:54 betty842 napisała: > lucyferos napisał: > > > to ssak! > > A to oznacza,że musi ssać. > > Co za bzdury! Ssak-oznacza że ssie mleko matki. > A tak wogole to ty też ssiesz palec? Przecież jesteś ssakiem. Wcale nie bzdury! Jak nie dają dziecku cyca, bo np. mamusi nie wygodnie karmić piersią (albo po prostu jakoś nie wyszło) i smoczka też nie dają to..ssie palec! A co do mojego tekstu- to po prostu odruch ssania warunkuje u niektórych dzieci to że ssą paluszki. Po prostu u niektórych ten odruch nie zanika Odpowiedz Link Zgłoś
kizer78 Re: Moze sama zacznij ssac? 21.09.09, 00:52 1/ odcięcie palca jest bardzo skuteczne 2/ mozna kupić na allegro kajdanki i zakuć ręce z tyłu 3/ zakneblowanie ust równiez pomaga 4/ można zakładać rekawice bokserskie z noc ogólnie trzeba miec fantazje przy wychowaniu dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
plodny Re: Jak oduczyć dziecko ssać palec? 21.09.09, 07:10 Jezeli dziecko ma silna potrzebe ssania palca, to nic z tym nie zrobisz. Jedno z moich dzieci ssalo bardzo dlugo paluch i nic sie z tym nie dalo zrobic. Zadne smarowanie gorzka mascia, owijanie bandazem, zaladanie obcetej butelki plastikowej. Chyba lepiej, zeby dziecko mialo krzywy zgryz, o ile bedzie mialo, niz zeby byla caly czas atmosfera napiecia zwiazana ze ssaniem palca. Nawiasem mowiac to moje dziecko ma teraz ladny zgryz, chociaz ssalo palucha bardzo dlugo. Chyba jakies 8 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
miniakosia Re: Jak oduczyć dziecko ssać palec? 21.09.09, 09:29 A jak wygląda palec Twojego dziecka? Bo mój synek ssał kciuka około 2 lata i paluszek robił się już czerwony, skóra na nim twarda, pękała. Wyglądało to okropnie! To jak musi wyglądać palec po 8 latach ssania... Poza tym to jest jak nałóg. Na smoka też pozwoliłbyś aż tak długo? Odpowiedz Link Zgłoś
naszaheidi Re: Jak oduczyć dziecko ssać palec? 21.09.09, 09:59 Syn poszedl do przedszkola jak mial 3,5r i zaczal sie wstydzic,ze do spania "koguta" ssie.To byl dla niego sposob na wyciszenie sie,uspokojenie-nadpobudliwy jest.Sam przestal,pewnie wczesniej nie byl gotowy.Zeby piekne,proste,paluch kiedys byl "zmaserowany",po jakims czasie wrocil do normy. Ja z siostra tez ssalysmy,ona dosc dlugo.Zeby mamy proste Odpowiedz Link Zgłoś
plodny Re: Jak oduczyć dziecko ssać palec? 21.09.09, 13:23 Palec wyglada w tej chwili dobrze. On kiepsko wyglada w trakcie intensywnego ssania. Nalog? To nie nalog, to jest potrzeba dziecka. Dzieci ssa kciuka juz w lonie matki. Czy nie masz zadnych zachowan tego typu? Ja u siebie zauwazylem nerwowe ruchy typu obgryzanie paznokci. Rozne rzeczy ludzie robia. Male dzieci akurat ssa palucha. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Jak oduczyć dziecko ssać palec? 22.09.09, 11:36 plodny napisał: Nawiasem > mowiac to moje dziecko ma teraz ladny zgryz, chociaz ssalo palucha bardzo dlugo To samo jest z chodzikami.Jednie mówią: "Moje dziecko jest "chodzikowe" i ma prosty kręgosłup".Jednemu nie zaszkodzi a innemu tak.Nie ma na to reguły.A napisanie że lepiej jak dziecko ma krzywy zgryz niż napięta atmosfera to szczyt głupoty.Napewno lepiej będzie jak będzie przezywanie "królikiem". Odpowiedz Link Zgłoś
plodny Re: Jak oduczyć dziecko ssać palec? 22.09.09, 13:20 Powtarzasz obiegowe mądrości. W dodatku, nie potafiac ich nijak uzasadnic, bierzesz sie za obrazanie rozmowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Jak oduczyć dziecko ssać palec? 22.09.09, 19:52 Sorki,nie chciałam nikogo obrazić.Wg mnie ssanie palca i smoczka jest takim samym problemem (dzieci w wieku kilku lat).Lekarze zalecają oduczanie ssania smoka jak najwcześniej.Czym w takim razie różni się ssanie smoka od ssania palca,że tego drugiego nie powinno się (wg ciebie) oduczać? Odpowiedz Link Zgłoś
grace.4 Re: Jak oduczyć dziecko ssać palec? 23.09.09, 05:28 moj synek ma prawie 3 i pol i nadal ssie...2 palce.naprawde ciezko oduczyc, dlatego corci uparcie podaje smoczek. plusem jest to,ze na tyle rozumie,ze wie,ze spotka sie z nasza dezaprobata,wiec czasem robi to po kryjomu,a gdy go nakryjemy mowi,ze on nie bierze paluszkow do buzi kiedys to robil gdy byl glodny,zmeczony,znudzony lub chcialo mu sie pic, teraz tylko do spania ( odpuszczam choc nie chce,ale zachecam do skladania roczek i takiego zasypiania) albo gdy ma ukochana dusie (podusie). tak wiec czasem mu daje ostrzezenie,ze zabiore dusie jesli nie przestanie ssac. przewaznie dziala,czasem sie obraza i rzuca podusie mowiac: zabierz sobie mama ( az serce sie kraje). z tym bardziej drastycznych ( maz stosowal,bo spedzal z nim wiekszosc dnia gdy bylam w pracy i dla mnie bylo okrutne): na sile wyciaganie palcy z buzi i przetrzymywanie, to naprawde pomoglo i ... sol... tata mowil,ze pojdzie po talerz. maly nie wiedzial na poczatku co to znaczy,wiec bal sie podwojnie. tata nasypywal troszke soli na talerz i zamaczal paluszki, bo ma szczypac. rezultat: maly biegal za nim i dopominal sie tego talerza z sola... pozniej byl tylko talerz i chyba tylko jego sie bal lub tonu. brrrr, nie moj sposob, ja wole tlumaczyc,ale nie mialam kontroli nad tym. troche to poskutkowalo,ale nie wyleczylo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Jak oduczyć dziecko ssać palec? IP: 77.255.137.* 01.02.10, 16:39 czesc wam,jestem tu nowa.moja niunia ssala smoka do 1,5 mies.i ostatnio zdecydowalismy ze smoczka obetniemy i wyrzucimy,niechciala go widziec sama go 2 razy wyrzucala noc byla okropna pozniej zgorki.tylko niepokoi mnie ze wklada palce do buzi nie ssie tylko wklada.staram ja zajmowac czyms innym uda jej sie wlozyc palca 3 razy dzienie,niewiem poradzcie czy mam sie tym przejmowac? napiszcie Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Jak oduczyć dziecko ssać palec? 01.02.10, 20:06 Ja nie miałam tego problemu bo mó mały smoczkowy był.Ale za to koleżanka przez to przechodziła.Najpierw zaszyła małemu rękawki w pizamce.Rano się obudzili a mały cały porozbierany i paluchy ssie (dwa środkowe).Potem pani doktor kazała jej aby nauczyła małego ssać smoka a potem go oduczyć bo to jest łatwiejsze.Nauka trwała 2 tygodnie.Mały nie chciał smoka ale namiętnie,ciągle mu go wkładali ąz w końcu załapał.Miał wtedy 18m.Po trzech miesiącach oduczyli go ssania smoka a do paluszków już nie wrócił. Słyszałam jeszcze o oklejaniu paluszka plastrem. Odpowiedz Link Zgłoś
lukaszek23.1 Re: Jak oduczyć dziecko ssać palec? 09.02.10, 10:38 hej ja tez mam problem moja mala ma 2 latka i ssie kciuka jak siedzi albo majczesciej jak spi pomozcie ma strasznie czerwony kciuk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Jak oduczyć dziecko ssać palec? IP: *.warszawa.mm.pl 10.02.10, 00:35 Kup w aptece płyn "gorzki paluszek" i smaruj nim paznokietek kciuka dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś