Dodaj do ulubionych

Ratunku! Augmentin+biegunka=

17.10.09, 21:32
=giga odparzona pupa u mojej rocznej córci. Co robić? Jutro niedziela a
antybiotyk ma brać do środy.
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: Ratunku! Augmentin+biegunka= 17.10.09, 21:40
      Duża dawka probiotyków + krem do pupy.
      • kamisa7 Re: Ratunku! Augmentin+biegunka= 17.10.09, 21:56
        Dziś podałam chyba z 4-5 lacidofili, smaruję pupę sudocremem i jest coraz
        gorzej, co pruk idzie kupa większa lub mniejsza. Nawet sudocrem nie daje rady.
        Może coś tłustszego( linomag, alantan itp.)? Nawet starsza robi przy nim kleksy
        w majty bo nie daje rady donieśc do kibelka. Co za świństwo...
        • semi-dolce Re: Ratunku! Augmentin+biegunka= 17.10.09, 22:07
          Byc może trzeba wobec tego zmienic lek.
    • kub-ma Re: Ratunku! Augmentin+biegunka= 17.10.09, 21:58
      Dodałabym do tego dietę. Moje dziecko jak miało pierwszy raz Augmentin
      to też dostało biegunkę. Miał pół roku i zapalenie uszu (stąd
      antybiotyk). Pupę smarowałam na zmianę sudocremem i linomagiem. Nie
      stosowałam wtedy diety, probiotyk dawałam, ale nie wiem czy
      wystarczająco. Może być tak, że przy dużej biegunce działanie
      antybiotyku nie będzie wystarczające.
      Aha, po roku czasu znowu dostał Aiugmentin i biegunki żadnej już nie
      było.
      • kub-ma Re: Ratunku! Augmentin+biegunka= 17.10.09, 22:00
        I od tamtej pory podaję tylko Dicoflor 30.
      • kamisa7 Re: Ratunku! Augmentin+biegunka= 17.10.09, 22:05
        O jaką dietę ci chodzi? Ten Dicoflor to też probiotyk?
        • kub-ma Re: Ratunku! Augmentin+biegunka= 17.10.09, 22:13
          Dicoflor30 to probiotyk. Lekarka doradziła mi wtedy, żebym ja nie jadła
          nic mlecznego (bo karmiłam wtedy piersią) a mały miał nie jeść nic poza
          cycem. Później, gdy dostawał antybiotyki (już inne) profilaktyczne nie
          dawałam owoców, warzywa gotowane, nic surowego, nawet soczki. No jak
          przy zwykłej biegunce.
    • kol.3 Re: Ratunku! Augmentin+biegunka= 17.10.09, 22:06
      Potradź się lekarza może trzeba zmienić antybiotyk.
      • kamisa7 Re: Ratunku! Augmentin+biegunka= 17.10.09, 22:10
        Taaak to napewno. Tylko jutro jest niedziela a do kontroli idę w
        poniedziałek...Chyba ją jutro na cały dzień w tetrę wrzucę...przynajmniej będzie
        widać czy ma mokro.
        • kub-ma Re: Ratunku! Augmentin+biegunka= 17.10.09, 22:14
          A może pojechać na ostry dyżur jeżeli masz taką możliwość?
        • kol.3 Re: Ratunku! Augmentin+biegunka= 18.10.09, 08:20
          Kochana, to rusz d..., bo do poniedziałku będziesz miała ciężko
          chorego dzieciaka. Na pustyni mieszkasz?
          • kamisa7 Re: Ratunku! Augmentin+biegunka= 18.10.09, 09:36
            Za rady ruszenia d...koleżance dziękuję.
            • kol.3 Re: Ratunku! Augmentin+biegunka= 18.10.09, 11:15
              Do białej gorączki doprowadzają mnie mamusie, które opisują ciężką
              chorobę swojego dziecka, po czym stwierdzają do lekarza pójdą dopiero
              za 2 dni, bo mają termin wyznaczony. No ludzie!
              Zawsze możesz zadzwonić po pogotowie zwłaszcza, że chodzi o małe
              dziecko. Do starych przyjeżdżają, to do maluszka przyjadą tym bardziej.
              • kamisa7 Re: Ratunku! Augmentin+biegunka= 18.10.09, 11:38
                Kiedy proszę o rady nie chodzi mi o tego typu nic nie wnoszące grubiaństwo.
                Proszę, nie odpisuj w ten sposób bo nikomu nie pomagasz. Czy naprawdę uważasz,
                że nie zdaję sobie sprawy z tego, że istnieje taka możliwość jak wezwanie
                pogotowia? Ale umówmy się,na pewnym etapie nie wzywa się jeszcze nie ma sensu
                tego robić. Poza tym weź pod uwagę, że może ktoś nie ma możliwości pojechać do
                lekarza, w niektorych momentach, tak sie układa. Wtedy szuka sie ratunku na
                przetrwanie. Zrozum i nie denerwuj się jak zobaczysz następnym razem temat z
                prośbą na forum o radysmile
                • kol.3 Re: Ratunku! Augmentin+biegunka= 18.10.09, 15:00
                  A możesz mi powiedzieć dlaczego chcesz czekać z wezwaniem pogotowia aż
                  choroba się rozwinie a cała sprawa zabagni? Chcesz koniecznie aby
                  odwodnione zainfekowane dziecko wylądowało w szpitalu? Im szybciej
                  reagujesz tym mniejsza utrata zdrowia i mniejsze koszty leczenia.
                  Pogotowie też to zrozumie.
                  • kzet69 Re: Ratunku! Augmentin+biegunka= 23.10.09, 11:06
                    > A możesz mi powiedzieć dlaczego chcesz czekać z wezwaniem
                    pogotowia aż
                    > choroba się rozwinie

hmmm wytłumacz mi co Ci pomoże ratownik medyczny na biegunkę u
                    dziecka, chyba że używamy karetki jako taksówki do najbliższego
                    oddziału biegunkowego. Pogotowie takiego wyjazdu powinno ODMÓWIĆ
      • agar2208 Re: Ratunku! Augmentin+biegunka= 17.10.09, 22:12
        Mój synek po Agumentinie strasznie wymiotował. My zadzwoniliśmy do lekarza i
        zmienił nam na inny.
        Poszukaj jakiegoś prywatnego lekarza i zadzwoń.
        Jeżeli nie znajdziesz prywatnego, to zawsze można wybrac sie na pogotowie. Tam
        dadzą skierowanie do szpitala, do jakiegoś pediatry, a ten pewnie zmieni lek.
    • w_miare_normalna Re: Ratunku! Augmentin+biegunka= 17.10.09, 22:16
      Moja córka też tak miała.Przechodziła ropne zapalenie gardła i
      przepisano jej właśnie Augmentin.2 pierwsze dni znosiła ok, ale na 3
      dzień (to była sobota) zaczęły się brzydkie kupki, wszyscy naokoło
      mówili, że to normalnie przy antybiotyku, więc do niedzieli w to
      wierzyłam, ale w nocy z soboty na niedzielę mała płakała, kręciła się
      , więc stwierdziliśmy, że pewnie coś jej zaszkodziło, boli ją
      brzuszek i stąd ta kupa.Jak ją rano przewijałam to myślałam, że się
      przewrócę, pupę miała całą czerwoną, porobiły się bąble z których
      leciała krew. Pojechaliśmy na pogotowie i dowiedzieliśmy się, że mała
      tak nie reaguje na antybiotyk, tylko jest wyraźnie uczulona na któryś
      ze składników.Pani doktor kazała natychmiast odstawić antybiotyk i
      zapisała inny.Na Twoim miejscu poszłabym do szpitala.
      • phantomka Re: Ratunku! Augmentin+biegunka= 17.10.09, 22:43
        Moja miala identycznie po augmentinie, z tym, ze u niej problem byl
        jeszcze dlugo po odstawieniu(sama odstawilam przed czasem). Ja sama
        doszlam do tego, ze to jest uczulenie, bo lekarze w szpitalu sprawe
        olali. A poniewaz ja tez jestem uczulona na ta grupe antybiotykow,
        to wiedzialam, ze to nie jest normalna reakcja na antybiotyk. No ale
        zawsze nalezy konsultowac to z lekarzem. Chociaz z tego, co
        pamietam, jako efekt uboczny biegunka jest wymieniona w ulotce i
        chyba wtedy nalezy odstawic lek.
    • budzik11 Re: Ratunku! Augmentin+biegunka= 17.10.09, 22:42
      Kup w aptece Clotrimazol. Przy antybiotyku błyskawicznie łapie się
      infekcje grzybicze, mój syn dostał po 1 dniu masakrycznych pleśniawek i
      odparzenia tyłka na tle grzybiczym (czerwona skóra z małymi, białawymi albo
      czerwonymi krosteczkami). Od razu dostał Nystatynę, która wyleczyła
      grzybicę układu pokarmowego od jego początku do końca, od buzi do pupy wink. Ale
      Nystatyna jest na receptę, a Clotrimazol na pupę dostaniesz bez recepty. Smaruj
      przy każdej zmianie pieluszki. A super jakby ci się udało też kupić
      Tormazol albo Tormentalum (tylko nie Tormentiol, bo zawiera
      trujący kwas borny!!!)
      • kamisa7 Re: Ratunku! Augmentin+biegunka= 18.10.09, 09:33
        Na grzybicę to jeszcze nie wygląda jest tylko mocno czerwwona pupa, bez krostek,
        ma tylko niektóre mijsca silniej zaczerwienione. Mała bardzo płacze przy myciu
        pupy. Dzięki za rady. Koleżanka pożyczyła mi maść robioną w aptece, tłuściutką
        bez antybiotyku będę jej dzis smarować. W nocy dostała nurofen( orzy okazji idą
        jej też 4 zęby i jest chora od miesiąca, więc odstawienie antybiotyku nie
        uśmiecha mi się,ale poobserwuję rozwój sytuacji) i grubo sudocremu. przespała
        całą i nie zrobiła kupy( ufff). Dziś będzie chodzić w tetrze. Dziękuję
        dziewczyny zawsze można na was liczyćsmile
    • tym08 Re: Ratunku! Augmentin+biegunka= 17.10.09, 23:34
      u nas po Augmentinie rzadkie kupy byly przez miesiac, ale jeszcze
      nalozyl sie na to wychodzacy zab.
      kup probiotyki
    • mammajowa Re: Ratunku! Augmentin+biegunka= 18.10.09, 09:34
      pampersy odstaw i koniecznie goły tyłek, ew majtasy bawełniane plus rajstopki.
      smaruj bephantenem (najlepiej pomagał), dawaj enterol i probiotyki. myj tylko
      przegotowaną wodą, ew. z szarym mydłem. pójdź do apteki i poproś o nystatynę w
      zawiesinie (mnie wydali w sobotę a w pon. dostałam receptę). można tym pędzlować
      pupę jakby co.
      • kamisa7 Re: Ratunku! Augmentin+biegunka= 18.10.09, 09:39
        Tak zrobię.
      • kamisa7 Re: Ratunku! Augmentin+biegunka= 18.10.09, 09:47
        Mammomajowa tak na marginesie moja starsza córcia jest z 3 maja 2007, chyba mamy
        dzieci w jednym wieku(różnica z 3 dni???)
        • mammajowa Re: Ratunku! Augmentin+biegunka= 18.10.09, 14:59
          Julo jest z 24 kwietnia 2007, wiec ok.10 dnismile
      • donna28 Re: Ratunku! Augmentin+biegunka= 18.10.09, 10:02
        u nas bylo tak samo rok temu. Lekarz zalecil z tego co pamietam:
        - calkowite odstawienie pieluch
        - calkowite odstawienie Augmentinu
        - na przemian smarowanie Clotrimazolem i jeszcze czyms nie pamietam czym sad
        ale na pewno nie kazal smarowac Sudokremem
        tyle z tego co pmietam. Minelo po jakichs 3 dniach.
        • karla134 Re: Ratunku! Augmentin+biegunka= 18.10.09, 18:38
          ja na odparzenia przemywałam rumiankiem i smarowałam sudocremem. A z dzieckiem
          trzeba na pogotowie jechać albo wezwać przecież łaski nie robią po to są-chyba,
          może trzeba zmienić antybiotyk?? uncertain
          • kamisa7 Re: Ratunku! Augmentin+biegunka= 18.10.09, 19:25
            Po bephantenie i sudocremie, dniu bez pieluszki, szarym mydle, enterolu i całej
            stercie lacidofilu trochę przygasło,a kup zrobiła z 5, więc dużo mniej niż
            wczoraj.Na enterolu jest napisane że można go stosować przy odantybiotykowych
            biegunkach. Mała daje się dotknąć przy przewijaniu. Nystatynę mam w pogotowiu.
            Pimafucort zreszta też. Jak mam być szczera to troche mi głupio wzywać pogotowie
            do odparzonej pupy...Ma mocno zapaskudzone ucho i odstawiać augmentin w połowie
            leczenia nie wydaje mi się najmądrzejsze.Zwłaszcza, że miała je leczone zaraz po
            porodzie gentamycyną, co skutkuje tym że muszę jej sprawdzić w nim słuch. Do
            tego jeden wyżynający się ząb spowodował opuchliznę na dziąśle, która ładnie
            zaczęła przygasać.Katar jej mija. W każdym razie o odstawieniu jutro zadecyduje
            lekarz. Dziękuję wszystkim, ktorzy pomogli mi w miarę okiełznać sytuację. Acha.
            Wyjazd do lekarza był dla mnie trudny ponieważ jestem tu sama z dwójką
            dzieci(rok i drugie 2,5 roku), bez samochodu, mąż wyjechał na kilkanaście dni.
            Obie tak samo chore, tylko starsza lepiej to znosi.Jeszcze raz dziękuję.
            • kamisa7 Re: Ratunku! Augmentin+biegunka= 19.10.09, 14:31
              A tak żeby było dla potomnych- kąpiel w nadmanganianie potasu okazała się strzałem w dziesiątkęsmile Ładnie przygasił. Dostałam pochwałę od lekarza, że nie odstawiłam antybiotyku i że podałam enterol. Pupa smarowana na zmianę bepanthen lub alantan/sudokrem.Duuuużo lacidofilu, takiego normalnego nie żadnego baby, na łyżeczkę wody wysypac i do dziobka. Dzień w tetrze też pomógł( częstsze przewijanie). Mycie szarym mydłem( tłustych maści i sudokremu nie zmyje się samą wodą jak do tego wejdzie kupka to trzeba ją zmyć dokładnie.) Pozdrawiam wszystkie odparzone pupki.
              • paniwaz Augmentin to świetny antybiotyk ale... 19.10.09, 18:03
                ... trzeba wiedzieć, że zawiera kwas klawulanowy, który jeżeli nie zostanie
                zneutralizowany posiłkiem wywoła biegunkę u każdego bez względu na wiek.
                Dlatego niesamowicie istotne jest aby właśnie ten antybiotyk podawać w
                trakcie posiłku
                a innymi słowy w połowie jego trwania, co zneutralizuje
                działanie kwasu.
                Kiedy tego zaniedbamy, biegunka wystąpi jak dwa razy dwa.
                Czasami podanie posiłku w porze antybiotyku jest niemożliwe, więc aby oszczędzić
                dziecku nieprzyjemności a sobie problemów, lepiej od razu poprosić lekarza o
                Zinnat - lek o podobnym spektrum działania, choć mniej wygodny w użyciu, gdyż
                bardzo gęsty i gorszy w smaku. Ale te niedogodności to i tak pikuś w porównaniu
                z biegunką i odparzeniami. Pani Wąż
                • kamisa7 Re: Augmentin to świetny antybiotyk ale... 19.10.09, 19:27
                  Właśnie tak go podawałam...w trakcie posiłku. Biegunka i tak wystąpiła.
                  • mk271 Re: Augmentin to świetny antybiotyk ale... 19.10.09, 20:42
                    nie w trakcie a na początku ( bynajniej tak jest na ulotce) ja podawałam róznie
                    - albo miedzy posiłkami albo właśnie na początku albo po ( młody nie zawsze miał
                    ochotę na jedzenie) a na szczeście biegunki nie mieliśmy. Za to po odstawieniu
                    dostał wysypki. Do końca pewna nie jestem czy to miało związek z lekiem (
                    czytałam że tak bywa) czy z płynem do płukania.

• kamisa7 Re: Augmentin to świetny antybiotyk ale... 20.10.09, 13:17
                      Biegunka jest działaniem ubocznym. Pamiętam, po porodzie miałam gronkowca i 6
                      razy brałam augmentin karmiąc piersią. Mała reagowała biegunką mimo, iż w mleku
                      mamy było go niewiele.
                      Dziś już jest znacznie lepiej. Raz na dobę podaję jej enterol, żeby związał
                      toksyny wywołujące biegunkę. Pupa blada, tylko skóra jest nieźle złuszczona.
                      Smaruję alantanem.Zostały jeszcze dwie dawki.
                      • eszi enterol koniecznie! 20.10.09, 13:45
                        poczytaj o Clostridium difficile; biegunce poantybiotykowej i
                        rzekomo błoniastym zapaleniu jelit - nie straszę.... tylko zwracam
                        uwagę na fakt, jakie mogą być skutki antybiotykoterapii,że dzięki
                        anybiotykom takiego świństwa można się nabawić - a leczenie jest
                        BARDZO DŁUGIE - i nie zawsze daje efekty....
                        • kamisa7 Re: enterol koniecznie!też tak uważam 20.10.09, 21:25
                          to ona uratował Gabusię. To o czym piszesz pewnie zdarza sie co ileś przypadków.
                          Każda mama wie z jaką intensywnością ma reagować. Bieguka to przede wszystkim
                          odwodnienie, co przchodzi szybko,lecz dosyć szybko się je leczy. Zastanawia mnie
                          fakt dlaczego taki lekarz przypisując roczniakowi taki wstrętny antybiotyk NIC O
                          LEKACH DODATKOWYCH NIE MÓWI?! Taka mama, sama musi dochodzić do tego.Wcale nie
                          musiałam na to wpaść(czy też koleżanka z netu). I co wtedy? Otóż wtedy niejedna
                          mama odtstawia antybiotyk i w ten sposób dziecko uodparnia się na jego działanie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka