Dodaj do ulubionych

już 4 tydzień gorączka

23.10.09, 19:46
Witajcie

moja córcia ma 14 miesięcy i przez 4 tygodnie co piątek dostaje temperaturę 38
i powyżej i tak do niedzieli w poniedziałki gorączki nie ma i tak od 4 tygodni
a po za tym żadnych objawów choroby.
Oczywiście w tym tygodniu porobiłam badania krew, mocz, posiew ale wyniki będą
we wtorek.Boję się bo dziś temperatura znowu narazie 37,9.
Może doradzicie mi coś a może też byłyście w takich sytuacjach i wiecie co by
to mogło być ?
Obserwuj wątek
    • flexy Re: już 4 tydzień gorączka 23.10.09, 20:16
      Hmm dziwna sprawa... może mała reaguje na tle nerwowym?
      Może w weekendy coś się dzieje co ją niepokoi i stąd ta temperatura?
    • natamaj1 Re: już 4 tydzień gorączka 23.10.09, 20:38
      a lekarz co powiedzial?
      • gabi071984 Re: już 4 tydzień gorączka 23.10.09, 20:42
        raczej nie wydaje mi się by to od stresu.
        Przed wczoraj lekarz powiedział że to dziwne bo ogólnie jest zdrowa i na te
        badania skierowanie zlecił i wczoraj też zaraz rano je zrobiliśmy ale też
        następną temperaturę ma dziś w sumie to od 2-3 godzin dopiero a dziś u lekarza
        nie byłam.
        • anyx27 Re: już 4 tydzień gorączka 23.10.09, 21:45
          Poczekaj na wyniki badań, bo przyczyn może być wiele. Jest sporo chorób
          bakteryjnych, które powodują cykliczne stany podgorączkowe, może trzeba
          sprawdzić w tym kierunku? To najczęsciej choroby odzwierzęce np. borelioza,
          toksoplazmoza, toksokaroza.
    • b.bujak Re: już 4 tydzień gorączka 23.10.09, 22:49
      cykliczność objawów może sugerować jakiś rodzaj pasożyta...
      • gabi071984 Re: już 4 tydzień gorączka 24.10.09, 10:55
        dzięki dziewczyny za posty
        dziś gorączka jest nadal i nic więcej jej nie dolega więc będę obserwować i
        czekać do wtorku na badania.
        A orientujecie się może czy z tych badań morfologia,ob i posiew już da się
        coś wyczytać że jest nie tak czy trzeba porobić jakieś dodatkowe badania?
        • b.bujak Re: już 4 tydzień gorączka 24.10.09, 11:22
          gabi
          badania, które zrobiłaś, mogą coś wykazać albo i nie... jak widzisz przyczyn
          problemu może być wiele;
          oczywiście zawsze zaczyna się od badań podstawowych, a później w razie potrzeby
          bada się bardziej szczegółowo;
          jeśli chodzi o pasożyty, to zazwyczaj w rozmazie krwi wychodzą wysokie
          eozynofile; dodatkowo można robić badanie kału pod kątem pasożytów (niestety
          takie badania często dają fałszywy wynik negatywny)
          • anyx27 Re: już 4 tydzień gorączka 24.10.09, 12:00
            Warto dziecko odrobaczyc profilaktycznie i zobaczyć, czy nie minie. a jeśli nie,
            to może mała na coś wczesniej chorowała? albo ma kontakt ze zwierzetami?
            kleszcza nie miała?
          • b.bujak Re: już 4 tydzień gorączka 24.10.09, 12:35
            oprócz badań bardzo przydatna może okazać się również wnikliwa obserwacja
            dziecka: ewentualne zmiany w zachowaniu (niepokój, zaburzenia snu lub nadmierna
            senność), zmiany skórne, objawy ze strony układu trawiennego (apetyt? obserwacja
            stolca), objawy "oddechowe" (kaszel, duszności)....
    • ola11mar Re: już 4 tydzień gorączka 24.10.09, 12:03
      Mojej sąsiadki syn miał podobną sytuacje, tyle że gorączka pojawiała się również
      w inne dni (nie tylko w weekend tak jak jest u Wassmile Walczyli z tym szukając
      przyczyny chyba dwa miesiące,po czym lekarka zleciła rentgen płuc i okazał się,
      że ma śródmiąższowe zapalenie płuc. Z tego co pamiętam nie miała innych objawów,
      bo początkowo lekarka posądzała o to rosnące zęby.powodzenia
    • aniaamelka Re: już 4 tydzień gorączka 25.10.09, 08:06
      Moja corka - niecale 13 miesiecy miala podobna sytuację. dostalymy skierowanie do spzitala, byla to niedziela wiec tylko tam moglysmy na szybkozrobic badania moczu, kalu, morfologie, rentgen. zatrzymali nas. okazalo sie ze malej rozwija sie zapalenie pluc+ ma dosc duza anemie. dosttala dozylny antybiotyk, po 9 dniach wyszlysmy do domu. zrobjej rentgen , moze ma to samo, przy zapaleniu pluc nawet sie nie kaszle a moze dzieki szybkiej reakcji zatrzymasz rozwoj choroby i szybciej dojdzie do siebie. zycze zdrowka!
    • ila79 Re: już 4 tydzień gorączka 25.10.09, 23:26
      A CRP jej robiłaś przy tych badaniach? Jeśli jest podwyższone, to
      wskazuje na infekcję bakteryjną, być może coś w kierunku zapalenia
      płuc, jak wcześniej dziewczyny pisały. Jak nie miałaś zleconego, to
      zrób koniecznie to badanie, nawet na własną rękę.
      • gabi071984 Re: już 4 tydzień gorączka 26.10.09, 19:10
        szkoda że wcześniej o tym crp nie pomyślałam bo teraz to już wyniki mam i są
        dobre a dziś stan podgorączkowy nadal doktorka ją dziś badała i mówi że jest
        zdrowa ale mam być z nią w kontakcie no sama nie wiem
        • qsko Re: już 4 tydzień gorączka 26.10.09, 19:43
          "szkoda że o tym crp nie pomyślałam" - Ty ??? Szkoda ze lekarz o tym nie pomyślał dając skierowanie. I czemu na wyniki badań musiałaś czekać aż do dziś (od 22.10)? Czy to norma? U nas na wyniki badań czeka się 24 godz, a jak pilne to robią w 4 godz. I może poszukaj innego lekarza- moja pani doktor szukałaby przyczyny dalej, dając skierowania na kolejne badania( o crp sama pamięta, pacjent nie musi). Myślałam, że tak jest wszędzie,ale może mi się udało dobrze trafić?
          A badanie ogólne i powiew moczu robiłaś? U mojej córki zagadkowa gorączka oznaczała infekcję dróg moczowych.
          Malutkiej życzę zdrówka i pozdrawiam
          • gabi071984 Re: już 4 tydzień gorączka 26.10.09, 20:25
            no w sumie tak lekarz powinien pomyśleć ale ja też staram się troszkę czasem coś
            podpowiedzieć lekarzowi.
            Tak długo czekaliśmy bo posiew był dziś dopiero a wyniki krwi były w piątek już
            ale w piątek mała nie miała do wieczora gorączki dlatego przez weekend musiałam
            przeczekać sad

dzięki mam nadzieje że to może od ząbków bo na pewno idą właśnie wychodzi ten
            duży z tyłu.Zobaczymy muszę bacznie ją obserwować. Napiszę wam co dalej i czy w
            piątek nie daj Boże znowu temperatura wyskoczy.
            • agaklis Re: już 4 tydzień gorączka 27.10.09, 09:11
              mieliśmy identyczną sytuacje z 10 m-cznym synem.z tym że u nas
              wyszło bardzo wysokie crp(doktorka zleciła to jako jedno z
              pierwszych badań).rentgena co prawda nie miał robionego(jedynie usg
              jamy brzusznej), ale dostał antybiotyk i przeszła gorączka,crp
              spadło.w międzyczasie wyszły mu górne jedynki,także gdyby nie to crp
              to stwierdziłabym,że gorączka jest przez zęby.w sumie do tej pory
              tak naprawde nie wiadomo co Mu dokładnie było,ale antybiotyk pomógł
              • gabi071984 Re: już 4 tydzień gorączka 27.10.09, 18:11
                no tak właśnie tyle się mówi o tym by od razu antybiotyku nie dawać ale mój
                lekarz przesadza bo nie daje prawie w ogóle chyba że już słyszy jakieś szmery na
                oskrzelach lub jak są złe wyniki.

Na dzień dzisiejszy córcia kaszle i jak płacze ma chrypę jutro znowu do lekarza
                muszę iść tylko ja w sumie teraz sama nie wiem czy córka mi się nie zaraziła w
                przychodni podczas długiego czekania na wizytę u lekarza sad
                Już ręce opadają.
                • barbusia22 Re: już 4 tydzień gorączka 27.10.09, 20:53
                  moja córka też miewa taka goraczke nie wiadomo skad
                  za drugim razem lekarz kazal nam zrobic morfologie z rozmazem i
                  wyszło ze ma mala ilosc segmentow w bialych krwinkach powtarzałam
                  badania pozniej w ciagu nastepnych 2 tygodni i one nie rosły
                  umowiłam sie na konsultacje w poradni hematologicznej i po licznych
                  badaniach wyszło ze ma mała ma neutropenie tylko nie wiadomo jaka
                  jest jej przyczyna dlatego nadal jezdzimy na wizyty poradni
                  od naszego pediatry wie ze ma takiego pacjenta 3letniego który ma
                  goraczke co 3 tygodnie przez trzy dni z zegaiem w reku i ma ten
                  chłopczyk neutropenie cykliczna
                  • gabi071984 Re: już 4 tydzień gorączka 28.10.09, 17:58
                    my dziś znowu u lekarz byłyśmy Córka w coraz gorszym stanie osłuchowo jest
                    zdrowa także nie wiadomo co bardzo jej jest ale fizycznie coraz gorzej dostała
                    antybiotyk ale poprawa to pewnie dopiero jutro będzie mam nadzieje bo jestem już
                    bardzo wystraszona .
                    • leneczkaz Re: już 4 tydzień gorączka 28.10.09, 20:08
                      ot tak dali antybiotyk w ciemno? no rewelacja indifferent
                      pewnie jakis duomox albo inny 'na wszytko'

ZMIEŃ LEKARZA!
                      • gabi071984 Re: już 4 tydzień gorączka 29.10.09, 10:27
                        Tyle dziś wiem że gdyby moja córcia nie dostała wczoraj antybiotyku było by
                        naprawdę bardzo ciężko ona już chwilami nie kontaktowała a dziś już jest dobrze
                        smile

dziękuję wam za pomoc i rady
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka