dorotatop 01.04.10, 16:43 no właśnie zakładacie nadal maluchom rajtki pod spodnie w taka pogode ?? czy juz tylko skarpety Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
batutka Re: rajtuski pod spodnie ?? 01.04.10, 16:54 ja juz tylko skarpety jest cieplo, sama nie zakladam rajstop pod spodnie, tym bardziej dziecku, ktore szybciej sie poci, bo jest w ciaglym ruchu Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: rajtuski pod spodnie ?? 01.04.10, 16:55 ja nie zakładam. dziecko na dworze nie snuje się, tylko biega/jeździ na rowerze, w tej temperaturze nie ma opcji, żeby zmarzło bez rajtek. Odpowiedz Link Zgłoś
mamomi Re: rajtuski pod spodnie ?? 01.04.10, 17:08 Tylko skarpetki. Choc babcie krzywia się, bo może za zimno w nóżki, jestem nieubłagalna. Sama chodzę już dawno bez i poco mam męczyc dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
maks_olo Re: rajtuski pod spodnie ?? 01.04.10, 17:13 2latek w skarpetkach roczniak w rajstopkach, ale on śpi... Odpowiedz Link Zgłoś
tym08 a co to sa rajtuSki? 01.04.10, 17:16 przy +5 chodzi czasem w skarpetkach, ew rajtuzy + spodnica Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: rajtuski pod spodnie ?? 01.04.10, 17:31 Ja zakładam rajtuZki pod spodnie, ale tylko zimą. Teraz daję swoim dzieciom skarpety. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaolawa Re: rajtuski pod spodnie ?? 01.04.10, 17:55 To zależy jakie spodnie: pod jeansy , dresy , sztruksy nic, a pod cienkie letnie spodnie leginsy...nigdy rajstopy; ich bardzo nie lubimy całą rodziną Odpowiedz Link Zgłoś
dorotatop Re: rajtuski pod spodnie ?? 01.04.10, 17:59 tak tak wiem że byk zrobiłam jak wysłałam to zauważyłam Odpowiedz Link Zgłoś
jowita-90 Re: rajtuski pod spodnie ?? 01.04.10, 18:46 ulala! kurcze a ja zakladam... jakos mi sie wydaje ze za chlodno czasami... Odpowiedz Link Zgłoś
mamaigiiemilki Re: rajtuski pod spodnie ?? 01.04.10, 18:42 zawsze zakładałam jak temperatur była poniżej 0st. i jeszcze uwzględniałam czynniki takie jak np. zimny wiatr; Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: rajtuski pod spodnie ?? 01.04.10, 18:52 Bez -tak od jakichś dwuch tyg. Jeden dzień było dośc zimno i były na tapeci spodenki ocieplane. Tudzież bez czapki w większości, choć biorę i czapkę i kurtkę i bluzę w razie co. (np wczoraj była nagla zmiana pogody po wieczór i zaczęło padać więc nieprzemakalna kurtka się przydała) Młoda chodzi w bodziaku na długi i bluzce lub cienkim sweterku w większości(pomijając jak robi się chłodno rzecz jasna-mam na myśli standarowe słoneczne popołudnie jak wczoraj czy dziś) -dzinsy lub rajtki i spódnica/sukienka - dziś dołożyłam na sukienkę bolerko z długim bo troche wiało i temperatura odczuwalna była niższa niż ta na termometrze. A wczoraj ścigąły mnie babcie w beretach i płaszczach, że "dzidzia"bez czapki - mnie też chowała aka babcia i do 6 roku życia przerobiłam wszelki dostęone antybiolew tamtych czasach Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: rajtuski pod spodnie ?? 01.04.10, 18:58 Ano dwóch miało być... Aha, wczoraj np dziecię mi się przypociłoa miała tylko cieniutki sweterek/tunikę na bodziaku(a nia mogę bodzaka na krótki póki co bo ma ranki na rękach) i dżinsy - ma 2 latka i w większości chodziła na spacerze -fakt dużo dzieci w czaach i kurtkach, ale to chyba moja by wrócłia mokra cała, a rajtuzki to już w ogóle była by sauna fińska Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 01.04.10, 19:35 Ngdy nie zakladalam dzieciom rajtuz pod spodnie. W zadna pogode. Odpowiedz Link Zgłoś
jul.nik Re: rajtuski pod spodnie ?? 01.04.10, 19:38 ja zakładam cienkie rajsopki i cienkie spodnie Czasami jeszcze chłodek zawieje Poza tym kontroluję czy nie jest przegrzany itp Odpowiedz Link Zgłoś
sabrina_30 Re: rajtuski pod spodnie ?? 01.04.10, 19:54 4-Latkowi nie zakładam, rocznej córce cieniutkie rajstopki. Odpowiedz Link Zgłoś
bezak25 Re: rajtuski pod spodnie ?? 01.04.10, 19:56 jak jest powyżej 0 st. nie zakładam rajstop pod spodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: rajtuski pod spodnie ?? 01.04.10, 20:14 a sobie zakładasz wiosną rajstopy? Odpowiedz Link Zgłoś
dorotatop Re: rajtuski pod spodnie ?? 01.04.10, 20:25 sobie to nawet jak było -20 nie założyłam ale dzieci to już inna sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: rajtuski pod spodnie ?? 01.04.10, 20:39 A ja corce nie zakladam juz od dawna, a sobie i owszem i co? Nosze pod dzinsami grube (100) rajstopy, bo mi za cieplo robi sie dopiero przy temperaturze plus 25. Odpowiedz Link Zgłoś
carinica011 Re: rajtuski pod spodnie ?? 01.04.10, 20:56 dziś zaczepiła mnie pani w wieku 50+ ucieszona widokiem mojej córki bez czapki i w cienkim płaszczyku. jak sie dowiedziałam, jest właścicielką prywatnego przedszkola i wczoraj wysłała matke z dzieckiem do domu, bo przyprowadziła czterolatka w futrzanej czapie i kombinezonie zimowym... bo nie pomyślała! dziewczyny myślcie czasem, jest CIEPŁO, termometr pokazuje pow 15'C ubierzcie się w tyle warstw, w ile ubieracie dzieciaki i poganiajcie przez godzinę. gwarantuję, że nie jedna schudnie o 2 kg o dzieciakach pod akrylowymi kocami złożonymi do wielkości A4 nawet nie wspomnę... odpowiadając na pytanie: nie, nie zakładam. Odpowiedz Link Zgłoś
lupa_87 Re: rajtuski pod spodnie ?? 01.04.10, 21:02 Mój synek ma 2,5 roku. Dziś na przykład na przydomowy plac zabaw założyłam mu spodnie dresowe i skarpetki - bo lata dużo, ale już po południu jak jechaliśmy do miasta to rajty. To przecież zależy od wielu czynników. Poza tym w każdym mieście jest inna pogoda. Ba nawet w obrębie jednego miasta jest różnie w różnych dzielnicach. Dziś było słonecznie, ale wiał u nas silny wiatr zimny. Nie ma uniewrsalnej odpowiedzi. Poza tym trzeba dziecko ubierać stosownie do pogody w danym momencie, do tego co ma robić, gdzie ma iść, czy jest zimno czy ciepłolubne itd. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: rajtuski pod spodnie ?? 05.04.10, 21:36 > dziewczyny myślcie czasem, jest CIEPŁO, termometr pokazuje pow 15'C Może u Ciebie... U mnie pokazał 3 stopnie w południe. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: rajtuski pod spodnie ?? 01.04.10, 22:06 dorotatop napisała: > sobie to nawet jak było -20 nie założyłam ale dzieci to już inna sprawa masz rację,dzieci top inna sprawa, bo dzieci sa ciągle w ruchu, pocą się łatwiej i trzeba ubierać je lżej niz siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
mozyna Re: rajtuski pod spodnie ?? 01.04.10, 21:55 Nigdy. Wiosna, lato, jesień, zima...bez rajstop. Jedynie podczas całodziennych wypraw na narty spodnie narciarskie - bez rajstop oczywiście (to najgrubsza warstwa na nogach jaką kiedykolwiek ubiera). Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: rajtuski pod spodnie ?? 01.04.10, 21:59 A co to znaczy "w taką pogodę" i "malichom"? Nie wszędzie na świecie jest obecnie taka sama pogoda i nie wszystkie maluchy są w tym samym wieku. Dziś w Warszawie było słonecznie, ale tylko kilkanaście stopni i jak przyszła chmura to mi było chłodno. Nie rozumiem czemu moje roczne dziecko miałoby chodzić w skarpetach a nie w rajstopach pod spodniami. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: rajtuski pod spodnie ?? 01.04.10, 22:42 sama zaloz na taka pogode rajstopy tylko grube! pod spodnie a potem opowiedz nam o wrazeniach Odpowiedz Link Zgłoś
ineska2 Re: rajtuski pod spodnie ?? 01.04.10, 22:47 A ja choć zawsze lekko ubieram dzieci to zakładam i rocznej córeczce i 3letniemu synkowi, bo większość czasu teraz na dworze spędzają w piasku, wolę cieplej ich ubrać niż zakazywać ulubionej zabawy, co innego jak idziemy np na miasto i jest ciepły dzień, wtedy oczywiście nie. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: rajtuski pod spodnie ?? 01.04.10, 23:33 ineska2 napisała: > wolę cieplej ich > ubrać niż zakazywać ulubionej zabawy, a to nie da się nie ubierać rajstop i nie zakazywać zabaw? bo ja tak robię. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: rajtuski pod spodnie ?? 01.04.10, 23:34 a moje dziecko dzisiaj miało legginsy 3/4 i skarpetki. 1/5 nóg goła Odpowiedz Link Zgłoś
jul.nik Re: rajtuski pod spodnie ?? 02.04.10, 19:40 do anyx27 sorry, ale żal mi dzieciaka Aż tak ciepło to jeszcze nie jest Ubrać dziecko tak jak Ty to zrobiłaś to można w maju Moim zdaniem to nieodpowiedzialne i jest to narażanie dziecka na infekcje, nawet przeziębienie ale jednak infekcja Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: rajtuski pod spodnie ?? 03.04.10, 00:06 jul.nik napisała: > do anyx27 > > sorry, ale żal mi dzieciaka Aż tak ciepło to jeszcze nie jest Ubrać dziecko tak > jak Ty to zrobiłaś to można w maju Moim zdaniem to nieodpowiedzialne i jest to > narażanie dziecka na infekcje, nawet przeziębienie ale jednak infekcja no popatrz, jakoś twoja teoria się nie sprawdza, bo moje 5-letnie dziecko nie opuściło zadnego dnia w przedszkolu z powodu choroby, a przeziębiona to nie pamietam kiedy była. ale za to pamietam,kiedy była ostatnio u lekarza. na bilansie 4-latka, a wiec juz prawie 1.5 roku temu. i uwierz, ze wszystkie dzieciaki na podwórku tak poubierane były. wytłumacz mi proszę, dlaczego przy 20 stopniach i pięknym słońcu biegające dzieciaki nie mogą mieć tylko legginsów do spodniczki i skarpetek? Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: rajtuski pod spodnie ?? 01.04.10, 23:43 Raczej siedzenie na ziemi o tej porze roku, kiedy się jest lekko ubranym do najzdrowszych nie należy Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: rajtuski pod spodnie ?? 02.04.10, 13:19 No baaaaaaaa. Przecież powszechnie wiadomo, że można od tego dostać 'wilka' (nie pytaj- nie wiem co to znaczy, ale tak mówią starsze panie) Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: rajtuski pod spodnie ?? 02.04.10, 13:33 A nie hemoroid? A tak poważnie - moja chodzi w rajtach jak uważam że jest zimno(ale teraz to jak u nas byłaby masakra, bo po prstu jest ciepło jak w mordę strzelił,nawet jak siedzi w wózku...) - bo już parokrotnie zetknęłam się z opinią i u dorosłych i u dzieci, że kolanka trzeba w ciepełku trzymać...bo są podatne na urazy jak wychodzone i cus tam jeszcze - na treningach też na to zwracali uwagę. Dlatego w zimne dni wcale od rajtuz, ocieplanych spodni czy innych wynalazków, jakoż że stawy mego dziecięcia są mi drogie na równi zjego odprnością A że nie choruje to nie będę morsa chować... Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: rajtuski pod spodnie ?? 02.04.10, 14:20 leneczkaz napisała: > No baaaaaaaa. Przecież powszechnie wiadomo, że można od tego dostać 'wilka' (ni > e > pytaj- nie wiem co to znaczy, ale tak mówią starsze panie) Wystarczy sprawdzić. Nie trzeba wiele wysiłku: medycyna.linia.pl/toczen.html Nie wiem za to co to ma wspólnego z siedzeniem na chłodnej ziemi. Inna sprawa, że siedzenia na chłodnej ziemi przyjemne nie jest i może spowodować choćby zapalenie pęcherza. Czego wcale Ci nie życzę, ale jak nie wierzysz to sprawdź sama. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima PS 02.04.10, 14:29 ale być może chodzi o inną przykrą chorobę: www.lubecki.pl/schorzenia/19,zakrzep_przyodbytowego_splotu_zylnego.html Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: rajtuski pod spodnie ?? 01.04.10, 23:42 Dziś wcale bym tego tak bardzo nie żałowała. Szczególnie rano i wieczorem Odpowiedz Link Zgłoś
czuszkaa Re: rajtuski pod spodnie ?? 01.04.10, 22:46 to zalezy podczas jakiej pogody-jak jest ok. 10-13 stopni to zakladam. jak powyżej 15 to już raczej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzuua Re: rajtuski pod spodnie ?? 01.04.10, 22:56 grubych - już nie zakładam. natomiast mam trochę takich cienkich (coś pomiędzy nasza 40 a 60 den) i pod cieńsze spodnie typu dresy, czy cienki dżins, zakładam. natomiast dziś popołudniu/wieczorem wyszła ubrana w leginsy i skarpetki, bluzkę i kamizelkę i była zachwycona i o zgrozo! bez czapki! Odpowiedz Link Zgłoś
kaskahh Re: rajtuski pod spodnie ?? 01.04.10, 23:48 a to zalezy co komu moja corka ma 17 mies, jezdzi jeszcze w wozku - do autobusu to biegne ja np i ma rajstopy i spodnie bo wieje, bo pada, bo siapi deszcz... bo zimny wozek.... jakos mi cieplej jak na nia patrze Odpowiedz Link Zgłoś
wiola_wd Re: rajtuski pod spodnie ?? 02.04.10, 04:30 same spodnie do mniej więcej -5 stopni, jeśli zimniej i zabawa na sankach/śniegu to pod spodnie wkładamy legginsy (córka nie cierpi rajstop ) albo po prostu spodnie ocieplane + skarpetki. Teraz nosi jeansy albo legginsy (nawet takie 3/4, kawałek nogi gołej ) P.S. Czapki też nie nosi już z miesiąc, jakiś kaszkiet albo kaptur jak było jeszcze chłodno i leżało trochę śniegu. Ma 4 lata, ostatnie przeziębienie było na 3 urodziny, a pół roku temu 2-3 dniowy katar. Antybiotyku nie dostała nigdy. U nas zasada hartowania i nie przegrzewania sprawdza się super, również na mnie bo byłam zmarzluchem a odkąd mam dziecko też zaczęłam się hartować i nie łapię infekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_kr Re: rajtuski pod spodnie ?? 02.04.10, 10:21 Ja zakładam, ale dziecko ma dopiero rok i sporo siedzi w wózku, a jak chodzi to jeszcze się przewraca, siada na ziemię, więc ma dodatkową warstwę. Jak było kilka dni bardzo ciepłych to miał same spodnie, ale teraz znów jest chłodniej Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: rajtuski pod spodnie ?? 03.04.10, 00:10 wiola_wd napisała: > Teraz nosi jeansy albo legginsy (nawet takie 3/4, kawałek nogi gołej ) > > P.S. Czapki też nie nosi już z miesiąc, jakiś kaszkiet albo kaptur jak było > jeszcze chłodno i leżało trochę śniegu. > > Ma 4 lata, ostatnie przeziębienie było na 3 urodziny, a pół roku temu 2-3 dniow > y > katar. Antybiotyku nie dostała nigdy. No wiesz, jak mozesz być tak nieodpowiedzialna .... całkiem jak ja no i brawo! grunt to niechorujące dziecko a współczuć to należy tym biednym opatulonym dzieciakom, co to wiecznie zakatarzone i na antybiotykach chodzą Odpowiedz Link Zgłoś
wiola_wd Anyx27 04.04.10, 03:41 zauważyłam już kilka razy, że jesteśmy tak samo nieodpowiedzialne (do tego jeszcze nie dajemy słodyczy i mąki dzieciakom, walczymy z "obcymi" i piszemy nocami na forum, zamiast spać ) A co do ubierania innych dzieci. Kilka dni temu, chyba w środę, było ciepło moja Marika w samej bluzeczce z długim rękawem i jeansach, ja tak samo, zatrzymałyśmy się przy znajomej z synkiem 2,5 roku. Ona w koszulce i spodniach a mały w kurteczce przejściowej, rajstopach i spodenkach (podobno nie daje sobie zdjąć rajstop) i czapce bawełnianej - włoski spod czapki wystawały mokre... a chłopczyk jest bardzo ruchliwy, cały czas biega, skacze. Nie wtrącam się, nie moja sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
bafami Re: rajtuski pod spodnie ?? 06.04.10, 09:02 jak jest +5 w porywach do +10 to zakładam. Ma rajtuzki i cienkie gacie. kiedy siedzi w wózku to mu się gacie podciągają przecież. Nie przesadzajcie, aż tak ciepło nie ma. Jeszcze jak zawieje to może się to źle skończyć. Już przerabiałam jesienne chłody, kiedy sobie myślalam, że jest jeszcze ciepło i po co rajtuzy. Miałam potem anginy w domu sztuk 2. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: rajtuski pod spodnie ?? 02.04.10, 10:55 Nigdy nie nakładam rajtuz pod spodnie. Przy minusowej temperaturze nakładam na getry spodnie od kombinezonu. Przy temperaturze 0 stopni nakładam już tylko jedną warstwę spodni. Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: rajtuski pod spodnie ?? 02.04.10, 11:36 Mój syn odkad jest w miare ciepło - czyli jakieś 2 tygodnie, chodzi bez rajstop. Nawet dziś jak jest u nas 5 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
maultier1 Re: rajtuski pod spodnie ?? 02.04.10, 14:04 Jak jest cieplo to znaczy w granicach 5-6 stopni to nie zakladam. Z tym ze u nas ostatnim tygodniem snieg z deszczem padal, na dodatek paskudny wiatr a temperatura 3-4 stopnie to zakladalam. Dzisiaj juz sloneczko i nie wieje az tak to tylko skarpetki. Odpowiedz Link Zgłoś
larenata Re: rajtuski pod spodnie ?? 02.04.10, 19:55 Nie zakładam, gdy temperatura jest powyżej zera. Jak jest poniżej, to też nie zawsze... Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: rajtuski pod spodnie ?? 02.04.10, 21:03 a o to znaczy "taką pogodę" bo ja z W-wy a ty być może z Suwałek ) Nie, moje dziecko nie nosi przy temp -5 st rajstop ale spodnie ocieplane, przy temp )st C nosi dresy i skarpetki, obecnie gdy czasem jest powyżej + 10 nosi bardzo cienkie spodenki dresowe i skarpetki/ rajstopy tej zimy miał 3x na sobie na wyraźne życzenie bo były z postacią bajkową Odpowiedz Link Zgłoś
too.la Re: RajtuZki !!! n/t 04.04.10, 11:56 Ja mam 7 latka i od 2 roczku z rajtuz nie korzystaliśmy bo nie dawał sobie nałożyć! Gdy temperatura spada poniżej zera ubiera ocieplane spodnie od kombinezonu a w innych przypadkach same spodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenasz77 Re: rajtuski pod spodnie ?? 04.04.10, 14:31 Kiedy rano ok.7 wiozę Młodego do Babci to zakładam Mu rajstopki, kiedy wracamy to często juz w samych spodniach, na spacerch z babcią różnieale Maciek jest jeszcze młody i wcale tak duzo nie bryka Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: rajtuski pod spodnie ?? 05.04.10, 21:39 A co to znaczy "w taką pogodę"? Jak jest ciepło, to moja mała biega w bluzie i portkach dresowych. Jak jest zimno, pada, wieje- to ma rajstopy i kurtkę, a do niej czapkę i rękawiczki. Strój dobieram do aktualnej pogody w miejscu, w którym jestem. Odpowiedz Link Zgłoś