genefer 04.05.10, 12:47 Znajoma kiedyś powiedziała mi, że od skarpetek zakładanych na rajstopki (kiedy dziecko biega na bosaka po domu) krzywią się stópki. Czy ktoś spotkał się kiedyś z taką tezą?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mw144 Re: czy od skarpetek na rajstopach krzywią sie no 04.05.10, 12:52 Już wiem od czego mnie taka wielka d**a urosła, najpewniej od noszenia spodni A już myślałam, że z obżarstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: czy od skarpetek na rajstopach krzywią sie no 04.05.10, 13:15 Od skarpetek zakładanych na rajstopy nogi się nie krzywią, za to się pocą. Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: czy od skarpetek na rajstopach krzywią sie no 04.05.10, 13:41 Kocham dzieci w rajtuzkach(ślicznie wyglądają), ale po dmu jak masz zimno to lesze bawrełniane luźne spodenki i jakieś lepsze gatunkowo skarpety -przecież rajty mają kupe sztucznych domieszek, nogi po tym swędzą - udało mi się tylko jedne 97% bawełny zdobyć. Ni i moja w ogóle chodzi na bosaka i w majtach i jakiejśc koszulce - ale my mamy ciepło. Ale nogi/stopy? się nie krzywią - może gorzej pracuje stopka, bo ma tych zwłków na sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
lupa_87 Re: czy od skarpetek na rajstopach krzywią sie no 04.05.10, 13:57 Pierwsze słyszę, żeby się nogi krzywiły. Co do rajstop to mój synek od małego po domu nosi podkoszulek, bluzkę bawełnianą i najwygodniejsze rajstopy. Nigdy go nie swędziały nogi, wszystkie rajstopy, które kupuję to bez problemu 100% bawełna. Dziwne, że koleżanka nie może znaleźć takich rajstop - większość ma taki właśnie skład. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: czy od skarpetek na rajstopach krzywią sie no 04.05.10, 14:51 No to dziwne, bo ja jeszcze nie widziałam rajstop 100% bawełny. Nawet te bardzo dobrych firm: Wola, Gatta... mają w składzie ok. 70% bawełny. Co prawda wydaje mi się, że ta domieszka sztuczności jest potrzebna, żeby rajstopy trzymały się nogi, nie rozciągały się, nie defasonowały. Mimo tych domieszek moja córka lubi chodzić w rajstopach również po domu i jej wygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
joxanna Re: czy od skarpetek na rajstopach krzywią sie no 04.05.10, 14:54 Pewnie znajomej chodziło o to, że nogi krzywią się od chodzenia w skarpetach, zamiast w bucikach. Ale to też nieprawda. Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: czy od skarpetek na rajstopach krzywią sie no 04.05.10, 18:43 Chyba ta sztuczność nie jest tak potrzebna jednak - w tych 97(3% elastanu) wsio super, fajne w dotyku, nie wałkują się, zupełnie inne niż te w wieksza ilością dodatków. Rajtki 100% widziałam raz na allegro tylko - Lupa jak znasz firmę to podrzuć nazwę czy link. Odpowiedz Link Zgłoś
erin7 Re: czy od skarpetek na rajstopach krzywią sie no 06.05.10, 09:02 A mnie sie straaasznie nie podoba jak dziecko biega w samych rajstopach po domu, tez uwaam ze nie ma jak spodenki bawelniane, ktorych jest teraz mnostwo i wcale nie drozsze od dobrych rajstop. Zreszta sama nie chodze w rajstopach po domu to czemu dziecko uczyc ze mozna Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia kwestia wygody 07.05.10, 08:46 no i gustu. ja tam nic niefajnego nie widze w tym zjawisku zwłaszcza ze dziecko moje skarpetki sobie ciagle zdjemuje, a nie mam w domu tak ciepło zeby mu pozwolic biegac bosymi nozkami. nie mam tez tyle samozaparcia zeby co chwila biegac i walczyc zakladajac mu z powrotem skarpety Odpowiedz Link Zgłoś
brookeforrester Re: czy od skarpetek na rajstopach krzywią sie no 10.05.10, 20:32 tez nie lubie duzych dzieci w spiochach np., ale kwestia gustu mamy, jak lubi ubrac swoje dziecko i juz. w samych rajtach jest wygoda, jak kogos widok razi to mozna dziewuszce zalozyc spodniczke krotka na to. tak robie z ma cora. no chlopcu nie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: czy od skarpetek na rajstopach krzywią sie no 04.05.10, 14:22 tak. to prawda. ostatnio SN mówiła o tym, że nie wolno nakładać dziecią rajtuz bo się ludzie krzywią jak na to patrzą. Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: czy od skarpetek na rajstopach krzywią sie no 04.05.10, 14:31 He he,to w takim razie coś sie jednak krzywi! Tyle ze nie nogi ale miny innych ludzi. Większej bzdury już dawno nie słyszałam.A czy w takim razie buty na rajstopy można zakładać? Odpowiedz Link Zgłoś
jeza_bell Re: czy od skarpetek na rajstopach krzywią sie no 04.05.10, 15:05 Chyba raczej zdrowo dla stopy jak sobie pobiega bez butów... Odpowiedz Link Zgłoś
sarabanda2 Re: czy od skarpetek na rajstopach krzywią sie no 08.05.10, 19:31 jeza_bell napisała: > Chyba raczej zdrowo dla stopy jak sobie pobiega bez butów... Po morskim piasku, po trawniku tak, ale po twardej posadzce chyba nie bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
sarabanda2 Re: Dlaczego?? 08.05.10, 21:10 Ja tam ortopedą nie jestem i tylko tak slyszałam czy czytałam, że na miękkiej nawierzchni stopa ma możliwość układania się naturalnie, a na twardej się spłaszcza, odkształca. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Dlaczego?? 10.05.10, 16:49 Powtarzasz coś czego nie rozumiesz i na co nawet nie ma argumentów. Zwróć uwagę jak pracuje stopa małego dziecka na twardej powierzchni. Sama zrozumiesz, że nie ma szans się rozpłaszczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
tym08 Re: czy od skarpetek na rajstopach krzywią sie no 04.05.10, 15:20 pewnie do przymalych rajstop i scisniete jeszcze skarpetami moglyby sie stopki zdeformowac (w Japonii chyba sie kiedys takie rzeczy praktykowalo) bieganie na bosaka jest dla mnie rownoznaczne z bieganiem z golymi stopami, czyli bez skarpet czy rajtuz. zreszta wogole nie moge sobie wyobrazic dziecka biegajacego po domu w rajtuzach i skarpetach. w takim zestawie corka w zimie chodzila na spacery. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: czy od skarpetek na rajstopach krzywią sie no 04.05.10, 18:42 tym08 napisała: > w Japonii W Chinach... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: czy od skarpetek na rajstopach krzywią sie no 08.05.10, 13:38 > pewnie do przymalych rajstop i scisniete jeszcze skarpetami moglyby > sie stopki zdeformowac (w Japonii chyba sie kiedys takie rzeczy > praktykowalo) Ale przecież nie przez przymałe rajstopy:/I nie w Japonii, tylko w Chinach. Polegało to na tym, że kości stóp i palców były łamane, podwijane pod spód, a całość ściśle bandażowana- tak, żeby zrosło się zdeformowane. Tak okaleczone Chinki nie mogły już nigdy chodzić bez ogromnego bólu- ale to były raczej kobiety- dekoracje, a nie robotnice. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: czy od skarpetek na rajstopach krzywią sie no 08.05.10, 17:04 Nie łamane tylko od wczesnego dzieciństwa bardzo ściśle krępowano od wczesnego dzieciństwa. Co prowadziło do deformacji. I tak się składa, że zwyczaj ten nie dotyczył jak to napisałaś 'kobiet dekoracyjnych'. Rozpowszechnił się na wszystkie klasy społeczne, od szlachetnie urodzonych po chłopki. Do tej pory żyją jeszcze kobiety o zdeformowanych w ten sposób stopach. Zakazano tego dopiero przy okazji rewolucji kulturalnej, jednak początkowo z marnym skutkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: czy od skarpetek na rajstopach krzywią sie no 08.05.10, 18:52 Cytatjoshima napisała: > Nie łamane tylko od wczesnego dzieciństwa bardzo ściśle krępowano od wczesnego > dzieciństwa. Co prowadziło do deformacji. A jednak się mylisz - kości były łamane. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: czy od skarpetek na rajstopach krzywią sie no 08.05.10, 21:10 morgen_stern napisała: > A jednak się mylisz - kości były łamane. Poproszę o źródła. Chętnie zweryfikuję swoją wiedzę na ten temat w oparciu o wiarygodne teksty. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: czy od skarpetek na rajstopach krzywią sie no 08.05.10, 21:17 Cytat joshima napisała: > Poproszę o źródła. Chętnie zweryfikuję swoją wiedzę na ten temat w oparciu o > wiarygodne teksty. Znajac ciebie pewnie nie bedzie wierygodne: pl.wikipedia.org/wiki/Kr%C4%99powanie_st%C3%B3p Krępowanie polegało na owijaniu stóp bandażem, tak aby zagiąć palce - z wyjątkiem wielkiego - w kierunku pięty, co doprowadzało do złamania kości śródstopia. Po zagojeniu ran i zakończeniu procesu dojrzewania, najkrótsze stopy, zwane "złotym lotosem" miały 7-10 cm długości. Zwykle to matka doglądała krępowania stóp u córki, bo krótkie stopy były istotną kartą przetargową podczas swatania dziewczyny i umożliwiały awans społeczny. Im krótsze stopy - tym większy awans. Zabieg zaczynano u dziewcząt w wieku 5-12 lat. Stopy owijano bardzo ciasno bandażem, a dziewczynie podawano dietę, która miała wywołać zmiękczenie kości, co ułatwiało złamanie i deformację. Bandaż co tydzień owijano ciaśniej. Krępowanie było źródłem wielkiego bólu. Chińskie przysłowie mówi: Piękność wymaga cierpienia; każda para zabandażowanych stóp kosztuje wannę łez Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Istotnie 10.05.10, 16:52 Na podstawie tekstów z Wikipedii to sobie można wypracowanie w gimnazjum napisać a nie dyskutować o historii Chin. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Istotnie 10.05.10, 18:36 Cytat joshima napisała: > Na podstawie tekstów z Wikipedii to sobie można wypracowanie w gimnazjum napisa > ć > a nie dyskutować o historii Chin. > W takim razie ja poprosze o wiarygodne gdzie pisze ze ich nie lamano, swoja wiedze tez zweryfikuje Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: czy od skarpetek na rajstopach krzywią sie no 04.05.10, 18:39 Pomijając fakt, że nie rozumem po co na rajstopki zakładać jeszcze skarpetki, to uważam, że Twoja znajoma ma nierówno pod sufitem. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: czy od skarpetek na rajstopach krzywią sie no 04.05.10, 18:50 a coz to za bzdety??? Ty lepiej ja zapytaj, ktto jej takich glupot naopowiadal. jak znam zycie to powie, ze pediatra jej powiedzial Odpowiedz Link Zgłoś
piekielna-diablica Re: czy od skarpetek na rajstopach krzywią sie no 04.05.10, 21:05 może to ta samo co mówiła o błonkach w uszach Odpowiedz Link Zgłoś
nowi-jka Re: czy od skarpetek na rajstopach krzywią sie no 06.05.10, 08:33 błahahaha nawet takiej głupoty nie bede komentować Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: czy od skarpetek na rajstopach krzywią sie no 06.05.10, 09:44 Myślę,że wszystko zalezy od dziecka i jego stóp.Oczywiście to co autorka napisała jest bzdurą,źle zrozumianą,albo źle wyjaśnioną przez daną koleżankę.Moja córka po domu musi chodzić w kapciach profilowanych za kostkę (do tego z wkładką ortopedyczną).Większość ortopedów zaleca chodzenie po domu w kapciach(w ogóle po twardym,płaskim podłożu).Natomiast po podwórku,trawie i nierównościach na boso. W kapciach powinny(muszą) chodzić dzieci z obniżonym napięciem mięśniowym bądź gdy widać,że nóżki faktycznie zaczynają się rozjeżdżać(koślawić) albo kostki wykręcać do wewnątrz a stopy na zewnątrz(tak jest u mojej córki).Tak samo,gdy dziecko ma płaskostopie. Uważam,że dzieci ze zdrowymi nóżkami również po domu powinny chodzić w kapciach.Ze względu na córkę,trochę poczytałam,pochodziłam do ortopedów i się nasłuchałam. To są kapcie,które nosi moja córka(ale nie tylko ona,dzieci znajomych również profilaktycznie. www.allegro.pl/item1015094118_buciki_ortopedyczne_daniel_rozmiar_16_7cm_25.html Odpowiedz Link Zgłoś
klaramama-to-ja Re: czy od skarpetek na rajstopach krzywią sie no 06.05.10, 11:15 Ortopedzi mają różne podejście. Nasza Pani doktor zaleca gołe stopki, gole stopki i jeszcze raz gole stopki Odpowiedz Link Zgłoś
nowi-jka Re: czy od skarpetek na rajstopach krzywią sie no 07.05.10, 08:19 ja zwolenniczka gołej stopy wiec profilaktycznie ortopedyków bym nie polecała nikt mnienie przekona ze cos sztucznego jest lepsze od natury Odpowiedz Link Zgłoś
ciocia_ala Re: czy od skarpetek na rajstopach krzywią sie no 06.05.10, 12:04 Moja ma z "Aurelki", ale bardzo podobne do Twoich. Bardzo je lubi. Ale i tak glownie biega po domu w skarpetkach. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: czy od skarpetek na rajstopach krzywią sie no 08.05.10, 13:40 > Uważam,że dzieci ze zdrowymi nóżkami również po domu powinny chodzić w kapciach > .Ze względu na córkę,trochę poczytałam,pochodziłam do ortopedów i się nasłuchał > am. Ja mam ortopedę w domu. I zdecydowanie radzi chodzić bez kapci... Tym bardziej, jeśli dziecko ma płaskostopie- istotna jest rehabilitacja poprzez ruch, a nie usztywnianie stopy w bucie. Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: czy od skarpetek na rajstopach krzywią sie no 08.05.10, 13:53 Moja ma jakąś tam wiotkosc stopki - boso i miękkie adidasy czy inne kapciochy - potwierdzone przez paru ortopedów(jako, że rehabilitanka zaleciła za kostkę, a ja coś miałam opory). Stopa ma pracować, jak najwięcej. Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: czy od skarpetek na rajstopach krzywią sie no 08.05.10, 14:37 >rehabilitacja poprzez ruch, a nie usztywnianie stopy w bucie. O właśnie! Mój syn miał lekką wadę stóp i ja głupia zamiast z tym iść do ortopedy to poszłam najpierw do pediatry.A ta zaleciła sztywne wiazane buty za kostkę.Wada się pogłębiła i teraz syn chodzi na specjalne ćwiczenia.Prowadząca powiedziała że najgorsze to zakładać sztywne buty.Noga ma pracować! Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: czy od skarpetek na rajstopach krzywią sie no 08.05.10, 15:23 Ale kto mówi o sztywnych butach?Te kapcie,które pokazałam są elastyczne.Niestety w przypadku mojej córki muszą być kapcie,bo (nie wiem jak to wyjaśnić),ale kostki lecą do środka i musi mieć usztywnioną,te rzepy podnoszą lekko kostkę do góry. Jakiś czas temu oglądałam program,gdzie gośćmi byli znani ortopedzi i oni mówili to samo.Na płaskiej powierzchni w kapciach,po podwórku boso(oczywiście po swoim,tam gdzie nie jest brudno,nie ma szkła itp). Mówili tez o tym,że na zdrowa stopę nie powinno się zakładać wysokich,usztywniających sandałów(na zewnątrz). Odpowiedz Link Zgłoś
black.joanna Re: czy od skarpetek na rajstopach krzywią sie no 08.05.10, 17:06 Takie buty mogą zrobić więcej złego, niż dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda07_2007 Re: czy od skarpetek na rajstopach krzywią sie no 10.05.10, 13:28 Moja Młoda latała w rajtkach po domu i skarpetach na to, kiedy było chłodno. Inaczej marzły Jej nózki. To, czy komuś się to podoba, czy nie, raczej mnie to rybka. Natomiast z pewnośćią nie deformuje to stóp! Niedawno byliśmy u ortopedy zobaczyć czy wszystko ok. Lekarz pochwalił, że dzieciak biega po domu w skarpetach, czy boso i orzekł, że córa ma pięknie uformowane stopy. Odpowiedz Link Zgłoś
kaja-a Re: czy od skarpetek na rajstopach krzywią sie no 10.05.10, 20:31 Jakby to była prawda to mój siedmiolatek to dopiero miały krzywe xD Syn po domu biega w skarpetkach bo tak po prostu jest mu wygodnie (nienawidzi kapciuchów) xD W zimę mimo że mamy rajstopy ze stópkami skarpetki też ma i jakiś problemów z tego tytułu nie mamy Odpowiedz Link Zgłoś