Dodaj do ulubionych

Dentysta...

30.06.10, 12:51
Dziewczyny mam takie pytanko. Idziemy jutro z moją 3-latką do dentysty pierwszy raz. Zauważyłam niewielki ubytek w jednym ząbku. Mała się cieszy że idzie a ja się obawiam. Czy od razu będzie trzeba borować tego ząbka a jeśli tak to czy nie zrazi się za pierwszym razem??? Zastanawiam się też czy wytrzyma tak długo z otwartą buzią... Jeśli Byłyście z 3-latkami u stomatologa napiszcie jak to wyglądało...Z góry dziękismile
Obserwuj wątek
    • aniakoles Re: Dentysta... 30.06.10, 13:06
      byłam rok temu właśnie z trzylatką.miała małą dziurkę w trójce górnej. bez
      problemu trzymała otwartą buzię, sama siedziała na fotelu, ja stałam obok i
      trzymałam ją za rękę. trwało to ok 15 min. dr był bardzo fajny, mówił jej co
      będzie robił itd. córki dentysty się nie boja i chętnie chodzą na przeglądysmile
      przed pierwszą wizyta czytałam jej taką książeczkę z serii kamyczek "u
      dentysty".powodzeniasmile
    • tijgertje Re: Dentysta... 30.06.10, 13:19
      nie dalabym wiercic za pierwszym razem. Niech sie oswoi z lekazrem i
      gabinetem, niech jej dentysta pokaze co i jak, jak dzialaja rozne
      urzadzenia, ale jesli faktycznie ma ubytek, to zostaw to na kolejna
      wizyte. Tydzien czy 2 jej nie zbawi, a moze ulatwic pozniejsze
      kontakty ze stomatologiem. Nastepnym razem nie czekaj na ubytki,
      tylko chodz do dentysty na kontrole co pol roku. jak dentysta jest
      kumaty i ma doswiadczenie z dziecmi i dobre podejscie do nich, to
      wysiedzenie w fotelu nie jest problemem. Moj mlody ma 6 lat, do
      dentysty chodzi odkad skonczyl 2 i fotel uwielbiawink
      • amushka Re: Dentysta... 09.07.13, 10:25
        Dużo zależy od samego dziecka, czy się panicznie boi, czy nie przeszkadzają mu zabiegi w jamie ustnej i traktuje to jako nową przygodę. Moja mała niestety należy do tej pierwszej grupy. Długo szukałam dobrego dentysty z podejściem do dzieci na pierwszą wizytę. W końcu poszłyśmy do kliniki DENmed w Toruniu. Przemili lekarze z bardzo dobrym podejściem do dzieci. Na pierwszej wizycie było dokładnie tak, jak piszesz. Pan doktor oswajał Biankę z gabinetem, pokazywał narzędzie, opowiadał co będzie robił, pozwalał siadać na fotelu, pokazywał książeczki. Skończyło się na fluoryzacji, żadnych "inwazyjnych" zabiegów nie robiliśmy. Bianka dostała różne próbki i kolorowe naklejki. Naprawdę warto znaleźć dobrego dentystę z podejściem do dzieciaków. Strach to naturalna reakcja maluchów, ale dobry lekarz potrafi ten strach zniwelować.
        • lilka0408 Re: Dentysta... 09.07.13, 11:29
          Dokładnie tak jak piszą dziewczyny - na pierwszej wizycie moim zdaniem nie powinno być żadnego borowania, bo dziecko się zrazi raz na zawsze. Moje córki (obecnie 9 i 5 lat) pierwszą wizytę kontrolną miały ok. 2 roku życia. Odbywało sie to na zasadzie jeżdżenia na fotelu w dół i w górę (same go obsługiwały), nalewały wodę do kubeczka jednorazowego za pomocą przycisku, potem była wizyta z czyszczeniem ząbków różową pastą (zaznajomiły się z dźwiękiem urządzeń). Do tego mamy dentystkę z rewelacyjnym podejściem do dzieci i dziewczyny ją bardzo lubią. Przez te wszystkie lata do chwili obecnej nie było nigdy lęku nie mówiąc o panice przed dentystą - wręcz chetnie chodzą. Przy małych dzieciach i większych ubytkach sprawdza się leczenie w sedacji wziewnej. Jedna z córek raz miała tak leczony ząbek - monitor z bajką przed oczami, maseczka na nosie i poszło bez najmniejszego problemu smile Nie wiem, czy dla organizmu jest to zupełnie obojętne( na pewno mniej stresujące dla dziecka niż zastrzyk lub bolesne wiercenie), jednak u nas było to jednorazowe i wszystko było ok smile tutaj znalazlam link, jak to wygląda
          www.sedacja.pl/
          • ciufciowy Re: Dentysta... 09.07.13, 11:49
            Brzmi bardzo ciekawie,
            U nas dzieciaki odziedziczyły lęk przed dentystą po tacie, który okropnie się boi tego typu wizyt. Więc tą metodę polecić chyba można także dorosłym. Ale dobrze byłoby dowiedzieć się, czy nie wpływa negatywnie na małe dzieci.

---
            www.ciufcia.pl
            Edukacyjne zabawy dla dzeci
            • agar2208 Re: Dentysta... 12.07.13, 13:22
              U nas na pierwszej wizycie też było podobnie jak piszą dziewczyny.
              Dentysta oswajał syna, pokazywał mu narzędzia, dał wszystko pooglądać, pokazywał mu wiertło, zrobił nim na paznokciu synowi oczy buzię, pomalował paznokcia jakimś tam płynem, syn mógł dotykać wszystko, oglądać. Pooglądał mu zęby i czym tam posmarował.
              Nasz dentysta wierci tylko w ostateczności, zazwyczaj dłubie jakimś tam "dłutkiem", trwa to trochę dłużej, ale syn woli to od wiercenia.
              • agar2208 Re: Dentysta... 12.07.13, 13:25
                Dodam, ze syn miał kilka razy robione znieczulenie i nawet nie wiedział kiedy.
                Teraz ma 5 lat i pomimo tego, że miał kilka większych ubytków, chętnie chodzi do dentysty i nie może doczekać się następnej wizyty.
                Wszystko zależy od dentysty i jego podejścia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka