Dodaj do ulubionych

Bilans 4-latka

07.09.10, 13:46
Proszę o podpowiedź, wybieram się z córką na bilans i wiem, że pediatra jest kobietą, która robi wszystko na odpierdziel, tzn. zważy małą, zmierzy i do widzenia. Czego się domagać??Badań kontrolnych,podzielcie się swoimi doświadczeniami? Chciałabym się dowiedzieć jak powinien wyglądać prawidłowo przeprowadzony bilans, i na jakie badania dostałyście skierowanie.?
Obserwuj wątek
    • elan-o100 Re: Bilans 4-latka 07.09.10, 14:32
      Ty najlepiej znasz swoje dziecko, wiec pytaj lekarkę o rzeczy, które Cię niepokoją.
      Jeśli takich nie ma, nie ma co szukać dziury w całym.
      A badania kontrolne (morfologię, mocz)to chyba robisz dziecku pomimo bilansów?
      • d.alicja Re: Bilans 4-latka 07.09.10, 14:43
        elan-o100 napisała:

> A badania kontrolne (morfologię, mocz)to chyba robisz dziecku pomimo bilansów?
        w zyciu nie robilam dziecku kontrolnie morfologi i moczu!! kiedy zaistaniala potrzeba lekarze zlecili to tak, ale po co kontrolnie??

a co do pytania autorki watku,co do bilnasu: powinna zwrocic uwage na postawe, na kregoslup, plecy, stawianie stop. . jesli sama uwazasz ze cos jest nie tak , popros o skierowanie do ortopedy. jesli ma specjalna tablice do badania okulistyczniego malych dzieci to tez moze zapytac mala o jakosc widzenia. no i troche wywiadu z toba na pewno o diecie, zywieniu, mowie, chorowaniu itd.
        no i jesli masz pytania takie ogolne to spisz sobie je , bo w trakcie badnia zapomnisz a przypomni ci sie po wyjsciu z gabinetu smile
        • elan-o100 Re: Bilans 4-latka 08.09.10, 09:50
          d.alicja napisała:

> elan-o100 napisała:
          >
          > > A badania kontrolne (morfologię, mocz)to chyba robisz dziecku pomimo bila
          > nsów?
          > w zyciu nie robilam dziecku kontrolnie morfologi i moczu!! kiedy zaistaniala p
          > otrzeba lekarze zlecili to tak, ale po co kontrolnie??

jak to po co? tak samo jak robię kontrolnie morfologię i mocz sobie co pół roku. tak samo robię dziecku.
          dla mnie to normalna profilaktyka smile
    • czekolada_kokosowa Re: Bilans 4-latka 07.09.10, 15:06
      Syn był mierzony, ważony, sprawdzany był wzrok, mowa, ciśnienie, lekarka sprawdzała czy kolana są równe, czy jest płaskostopie, jaki jest stan uzębienia. Obejrzała miejsce intymne na okoliczność/brak stulejki. Dała (sama z siebie) skierowanie do ortopedy i logopedy, ale nawet gdyby nie dała, poprosiłabym o te skierowania. Ogólnie byłam zadowolona.
      • aga_agula82 Re: Bilans 4-latka 07.09.10, 18:11

czekolada_kokosowa napisała:

> Syn był mierzony, ważony, sprawdzany był wzrok, mowa, ciśnienie, lekarka sprawd
        > zała czy kolana są równe, czy jest płaskostopie, jaki jest stan uzębienia. Obej
        > rzała miejsce intymne na okoliczność/brak stulejki. Dała (sama z siebie) skiero
        > wanie do ortopedy i logopedy

u nas był do tego badany jeszcze słuch.
    • mw144 Re: Bilans 4-latka 07.09.10, 16:01
      Tak jak czekolada_kokosowa napisała. Ja też się wybieram, bo już dawno po terminie, ale w przeciwieństwie do Ciebie mam nadzieję, że nie będzie badać dziecka, bo i tak się na tym nie zna i wyjdę stamtąd jak najszybciej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka