Dodaj do ulubionych

jak pozbyć się misia

29.09.10, 10:42
witam mam pewien problem. Córka ma trzy latka i chodzi do przedszkola. gdy miała jakieś pół roku dostała misia i od tamtej pory z nim śpi. Nadała mu imię i w ogóle uważa go za najlepszego przyjaciela. Prawdę mówiąc się z nim nie rozstaje, ciągle nosi go pod pachą- a o spaniu bez niego to w ogóle nie ma mowy. Mi to osobiście nie przeszkadza ale pojawia sie problem z przedszkolem w którym zabawki dzieci mogły przynosić tylko we wrześniu. Cały czas myślałam że akurat przez miesiąc mała przyzwyczai sie do p-la i to rozstanie z misiem nie będzie aż tak bolesne. Niestety córka była tylko kilka dni a potem 2 tygodnie w domu chora. Dziś ją zaprowadziłam i znowu zaczęła trzymać się mnie i płakać okropnie. Wiem że przedszkolanka nie pozwoli żeby tylko ona nosiła tego misia.
nie wiem jak to zrobić czy zabrać jej po prostu czy jakoś próbować wytłumaczyć - tylko co jej powiedzieć żeby poskutkowało. ona z tym swoim misiem jest związana niesamowicie, cały czas też podkreśla że miś jej pilnuje.
Obserwuj wątek
    • carinica011 Re: jak pozbyć się misia 29.09.10, 10:44
      to niech z nim idzie i zostawi go w szafce a cała reszta opowieści, że misio poczeka aż ona się wybawi z dziećmi to juz wasze zadanie.
    • figa33 Re: jak pozbyć się misia 29.09.10, 10:48
      Jakieś dziwne zasady panują w tym przedszkolu. A czemu niby nie można przynosić swoich zabawek ? Przecież to normalne, że dzieci w tym wieku mają swoje ukochane przytulanki z którymi się nie rozstają.
      • to_wlasnie_cala_ja Re: jak pozbyć się misia 29.09.10, 10:53
        no właśnie można było przynosić tylko przez pierwszy miesiąc żeby dzieciom łatwiej było się przyzwyczaić a potem już tylko jeden dzień w tygodniu. Z tym nisiem to jest u nas poważna smile sprawa, bo jeszcze się nie zdarzyło żeby bez niego zasnęła, gorzej niż ze smoczkiem. zostawić w szatni go nie pozwoli bo już próbowałam. potrzebuję jakiejś ekstra wymówki w którą mała uwierzy...
        • stypkaa Re: jak pozbyć się misia 29.09.10, 14:43
          Rozmawiałaś z Panią? Mówiłaś jej o tym niesamowitym przywiązaniu córki do tego misia? Ja bym nie próbowała jej od tego odzwyczajać, to bardzo dobrze, że jest coś co jej pozwala sie uspokoić i co nie jest dla niej szkodliwe.
          Porozmawiałabym z Panią i za wszelką cenę starałabym się aby córka mogła tego misia ze sobą brać.
          U nas trzylatki mogą codziennie zabawki przynosić cały czas. Nie ma ograniczenia, że tylko wrzesień. Dopiero starsze dzieci mają ograniczenie do 1 dnia.
    • gwen_s Re: jak pozbyć się misia 29.09.10, 10:49
      u nas 3latki mogą nosić swoje przytulanki, bo panie wiedzą, że dzieciom może być smutno itd...
      Ale jeżeli u Ciebie wiesz, że to nie przejdzie, to może spróbuj brać misia do przedszkola, a potem zostawić go albo w foteliku, w którym jeździ córcia, jeżeli to nie podziała to może w szafeczkach gdzie się przebieracie... Tłumacząc jej, że misiu będzie teraz pilnował jej na dole i przy okazji jej ciuszków, bo innym dzieciom jest przykro, że ona ma takiego misia a dzieci nie...
      Mojej szwagierki synek już 4 letni brał wciąż właśnie takiego swojego przyjaciela do przedszkola i zostawiał go w "szatni". Teraz coraz rzadziej go ze sobą zabiera, ale sam do tego "dojrzał" nic na siłę.
    • dragonia Re: jak pozbyć się misia 29.09.10, 10:50
      Ja bym jednak porozmawiała z przedszkolanką - dziecka nie było przez dwa tygodnie, okres adaptycyjny w przedszkolu trwa, nie można dziecku zabrać misia, który zapewnia mu poczucie bezpieczeństwa, w ogóle nie zaadoptuje się w przedszkolu. Jesli nie przedszkolanka to poradziłabym się jeszcze psychologa, który jest w przedszkolu.

I jeszcze jedno w naszym państwowym przedszkolu- miękkie maskotki dzieci mogą przynosić zawsze i mieć ze sobą, inne zabawki przynosza raz w tygodniu. W innych przedszkolach o których wiem tez można maskotki przynosić. Więc bardzo mnie dziwi takie restrykcyjne podejście do pluszaka.
    • klubgogo Re: jak pozbyć się misia 29.09.10, 10:50
      Ja zostawiam w szatni i mówie, że miś tu będzie na córkę czekał i pilnował bucików.
    • camel_3d a zostawic w szatni.. 29.09.10, 10:51
      sie nie da?

tzn..o ile jest to w miare pewna szatnia..-.

moj maluch zabiera kazdego dnia do zlobka autko..i zostawiamy je w szatni.
      • to_wlasnie_cala_ja Re: a zostawic w szatni.. 29.09.10, 10:56
        da się zostawić w szatni tyle że ten miś to dla niej taki opiekun - nawet podczas innych zabaw trzyma go kurczowo w rączce. Spróbuję jeszcze porozmawiać z nauczycielką
      • kanga_roo Re: a zostawic w szatni.. 29.09.10, 11:10
        nie myślałąbym nawet o zostawianiu misia. porozmawiałabym w przedszkolu, żeby pozwolili jej go mieć. a jeśli by nie pozwolili, uszyłabym fartuszek z dużą kieszenią i pakowała misia do kieszeni. jeśli duży, zrobiłabym dziury na łapki smile albo można zrobić misiowi nosidło w typie mei-tai. przecież nie chodzi o zabawę tym misiem, tylko o jego obecność, która jest dziecku potrzebna.
        przedszkole jest dla dzieci, czy dzieci dla przedszkola?
    • blaszany_dzwoneczek Re: jak pozbyć się misia 29.09.10, 10:57
      Ja bym porozmawiala z panią. Jak się będzie upierała, to zapytałabym czy woli, żeby misio był na sali i dziecko spokojniejsze i adaptacja łatwiejsza, czy żeby dziecko płakało, cierpiało i miało dodatkowy stres dla jakiejś zasady. Jeśli ta pani nie jest jakimś betonem, to powinna nie robić problemu. Ewentualnie miś w szatni, jak dziewczyny pisały, jeśli córeczka na to przystanie i to jej wystarczy.
    • marghot Re: jak pozbyć się misia 29.09.10, 11:10
      może zostawiajcie misa w szatni - tu miś poczeka na ciebie, popilnuje ale nei beda mu przeszkadząły inne dzieci
      coś w tym stylu

uprzedź panią, że jakby co to aby tego mis choć na chwile pokazała
    • ant-nat przedszkole dla misia 29.09.10, 11:14
      Zrób w domu przedszkole dla misia i innych pluszaków.
      Ona idzie do swojego przedszkola, misiek do swojego i wszyscy są szczęśliwi.
    • ant-nat Re: jak pozbyć się misia 29.09.10, 11:16
      albo mam jeszcze lepszy pomysł
      zrób miśkowi ZDJĘCIE i niech nosi je w kieszeni
    • joanka-r Re: jak pozbyć się misia 29.09.10, 11:17
      a co ci ten miś przeszkadza, moje dzieci a to chłopcy też nosili swoje misie do przedszkola. Był specjalny kosz na zabawki domowe, gdzie sie je wrzucało po przyjsciu. Potem do leżakowania każdy zabierał swoją.
    • sinceramente Re: jak pozbyć się misia 29.09.10, 11:21
      Moja córka zostawia pluszaki w szatni, ja muszę zwierzakowi zrobić "łóżeczko" z jej ubrań (czapki/chustki/bluzy itp.) i zwierzak "śpi sobie".

Jeśli przedszkolanka się nie zgodzi na tego misia w ręce Twojej córki, to może dałoby się misia posadzić w sali na jakiejś szafce. Dla córki wyjaśnienie, że miś jest w sali, patrzy na nią i jej pilnuje, a dla przedszkolanki, że Twoja córka nie ma w rękach misia, więc inne dzieci nie powinny się dopominać o swoje pluszaki.

Inne wyjście to posłać misia do "pluszowego przedszkola". Pogadaj z córką, urządź w jej pokoju jakiś kącik, z jej zabawek wybierzcie, te które będą wychowawczynią, a które przedszkolakami i niech ona rano przed wyjściem do p-kola "odprowadza" tam misia. Może uda Ci się ją przekonać, że miś też jest już duży i że powinien iść do SWOJEGO przedszkola, a ona do swojego.
      • figa33 Re: jak pozbyć się misia 29.09.10, 11:27
        Drogie mamy, oświećcie mnie proszę, bo moje dziecko do przedszkola pójdzie dopiero za niecałe 2 lata. Ale nie miałam pojęcia, że są jakieś takie (w moim odczuciu) dziwne "przepisy" o nie pozwalaniu przynoszenia zabawek. Jeszcze jakieś samochody, klocki itp to rozumiem, w końcu w przedszkolu są zabawki. Ale czemu jest taki problem z tymi nieszczęsnymi misiami i innymi przytulankami ? Chodzi mi o to, czym tłumaczą to przedszkola ?
        Pytam z czystej ciekawości, bo już się boję, co będzie, jak moje dziecko za 2 lata się do jakiegoś misia za bardzo przyzwyczai i nie będzie chciało się z nim rozstać na kilka godzin.
        I jeszcze pytanie (oczywiście zakładam ze do tego czasu problem u nas zniknie), a co ze smoczkami ? Też nie wolno ?
        • ant-nat Re: jak pozbyć się misia 29.09.10, 11:33
          Dziecko przedszkolne raczej smoczka nie potrzebuje.
          Dziwnie by to z resztą (w moim odczuciu) wyglądało - przedszkolak dojący smoka
          • kanga_roo Re: jak pozbyć się misia 29.09.10, 11:45
            co z tego, że dziwnie? Twoje odczucie nie jest tu ważne, istotne jest, co czuje trzyletnie dziecko postawione w nowej, trudnej sytuacji, jaką jest pójście do przedszkola.
            imo przedszkolanki strzelają sobie samobóje takimi głupimi przepisami - dziecko chce się czuć w przedszkolu trochę jak w domu, ale nie, przepisy. mój synek w ubiegłym roku często zanosił do przedszkola książeczki lub zabawki. w tym roku nowe panie, zakaz przynoszenia zabawek, i generalna obojetność wobec dzieci. życzliwa, ale jednak obojętność. już widzę efekty sad
            • ant-nat Re: jak pozbyć się misia 29.09.10, 13:27
              Do szkoły też kiedyś pójdzie - daj Boże bez smoczka
              • figa33 Re: jak pozbyć się misia 29.09.10, 13:40
                Ja o smoka pytałam czysto teoretycznie, ponieważ zakładam że moje dziecko w tym czasie juz nie będzie z niego korzystać (generalnie już niebawem będę próbowała się go pozbyć), ale znam po prostu kilka przypadków, gdzie dzieci w wieku lat 3 nie potrafią się ze smokiem rozstać a rodzice co gorsza nie widzą w tym nic dziwnego.
        • joanka-r Re: jak pozbyć się misia 29.09.10, 21:00
          ''Ale czemu jest taki problem z tymi nieszczęsnymi misiami i innymi przytulankami ? Chodzi mi o to, czym tłumaczą to przedszkola ?''
          bo czasamid zici gubia i jest prblem z szukaniem, czasami inne dziecko zabiera przez pomylkę do domu.....
        • slonko1335 Re: jak pozbyć się misia 30.09.10, 08:30
          Ale czemu je
          > st taki problem z tymi nieszczęsnymi misiami i innymi przytulankami ? Chodzi mi
          > o to, czym tłumaczą to przedszkola ?

W przedszkolu córki trzylatki mogły przynosić przytulanki do czasu aż zapanowała wszawica (w drugiej grupie owsiki). Sanepid zabronił trzymania na sali jakichkolwiek maskotek bo to zbiorowisko wszelkiego syfu. Zabawki typu klocki i auta zostały zdezynfekowane, powyparzane a wszystkie maskotki spalone (oczywiście własne dzieci mogły zabrać do domu). W tej chwili jest zakaz całkowity chociaż dyrektorka na zebraniu powiedziała, że jak jest wyjątkowa sytuacja to trzeba ją omówić z nauczycielem ale żeby też pamiętać, że każde dziecko chciałoby mieć swoja ukochaną zabawkę i będzie mu najzwyczajniej przykro że ktoś może a ono nie, żadne z dzieci nie ma zabawki na sali w córki grupie(jak jest w innych nie wiem), te co muszą zostawiają w szatni.
    • analist73 Re: jak pozbyć się misia 29.09.10, 11:35
      U nas też był zakaz przynoszenia zabawek. Jednak zakaz ten nie dotyczył "ukochanych przytulanek". Mój syn przez rok chodził z swoją maskotką (zresztą do 4 roku życia byli nierozłączni), prawie cały czas był z nim. Powiedzieć paniom jak się przedstawia sprawa z misiem, myślę że będą wolały dziecko z misiem niż dziecko płaczące.
    • agazagie Re: jak pozbyć się misia 29.09.10, 11:39
      Mój syn codziennie zabiera do żłobka jakieś auto - najczęściej ulubioną karetkę. Ostatnio pani powiedziała, żeby nie przynosić bo w grupie wywiązuje się wojna o tę karetkę. No i ja to rozumiem - dzieciaki z reguły chcą się bawić nie swoimi zabawkami. Młody dalej zabiera autka ale zostawia je w szafce i jak jest odbierany to pędem leci sprawdzić czy są na swoim miejscu. Konflikt został zażegnany smile
    • ppaskuda Re: jak pozbyć się misia 29.09.10, 12:05
      córka chodzi do przedszkola już drugi rok,teraz będzie miała 5 lat,a nadal ze sobą codzinnie zabiera pluszaka.Pani nawet powiedziała,żeby dzieci przyniosły jednego swojego wiekszego pluszaka i zostawiały w sali w specjalnym koszu,bo po obiedzie pani czyta im książeczki albo opowiada bajki i wtedy dzieciom milej jak się przytulaja do misiaków.Powiedziała też,że nie ma żadnego problemu,jesli dziecko nie chce zostawiać ukochanej zabawki i codziennie przyniesie ze sobą jakąś.Za to jest zakaz przynoszenia jakichkolwiek zabawek do przedszkola i ja to doskonale rozumiem i dzieciaki również,nigdy nie było hałasu o to.
      dziewczyny już ci tu radziły,pogadaj z panią,a może córcia zgodzi się zostawiać misia w szatni,ale sadze,że wolałaby nadal miec go ze sobą,pewno z czasem sama zacznie go na póleczkę odkładać jak już na dobre będzie przedszkolakiem smile
    • sloooneczko Re: jak pozbyć się misia 29.09.10, 14:23
      zasady sa w przedszkolu jakie sa, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby mis siedzial i czekal na corke w szatniwink zawsze moze do niego zajrzecsmile
      • grzalka Re: jak pozbyć się misia 29.09.10, 17:12
        ukochana przytulanka powinna miec prawo pobytu w przedszkolu tak długo jak jest potrzebna
    • silje78 Re: jak pozbyć się misia 29.09.10, 20:26
      podpinam się. u nas identyczna sytuacja. też od 6 m-ca życia śpi z misiem. wszędzie z nim chodzi. raz tylko była w przedszkolu bez misia, był wyjazd do lasu i żadne dziecko nie mogło zabrać zabawki, plecaka itd. jakoś to przeżyła, ale raz się rozpłakała.
      u nas też niby można mieć misia tylko do końca września, ale słabo to widzę sad
      -
      OLA 16/09/2007
    • ola33333 Re: jak pozbyć się misia 29.09.10, 20:26
      moze po prostu tlumacz caly czas, ze w przedszkolu to mis sie moze zgubic, ktos moze zabrac, a w domu to bedzie bezpieczny i bedzie na nia czekal...
    • to_wlasnie_cala_ja Re: jak pozbyć się misia 30.09.10, 08:17
      Dziękuję za rady
      Rozmawiałam z nauczycielką i po dłuuugich moich tłumaczeniach zgodziła się na misia. Będzie zawsze w specjalnym koszu i córka będzie mogła go brać do spania. Kamień z serca mi spadł.
      Co do tego jak tłumaczy sobie takie zasady przedszkole to nie wiem, chyba nijak , tak wymyślili i tyle.
      Co do smoczków to nie wiem jak wygląda sprawa bo w grupie córki nie ma dzieci ze smoczkami ale kilkoro dzieci ma jeszcze pampki na spanie i z tego co wiem nie jest to dla przedszkola żadnym problemem
      • julka_2009 Re: jak pozbyć się misia 30.09.10, 12:57
        więc problemem misie też nie powinny być smile, u nas w przedszkolu jak dzieciaczek potrzebuje to moze przynosić przytulanke - pani tylko poprosiła zeby to była jedna nie za mała zabawka, no i zeby nie była jakaś wartościowa, moja Ninka ma niestety pieluszke tetrową jako przytulanke wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka