Dodaj do ulubionych

kiedy całkowiecie odpieluchowane

01.10.10, 17:06
Czy znacie/macie dzieci, które przed drugim rokiem życia zostały całkowicie odpieluchowane?
Nie chodzi mi tu o zgadywanie "czy już robi kupkę" i lecenie za dzieckiem z nocnikiem, ale dziecko za każdym razem samo sygnalizuje potrzebę i nie zdarzają mu się raczej wpadki?

pytam z ciekawości, moi 17-miesięczni nie wiedzą co to nocnik, żeby była jasność smile
Obserwuj wątek
    • betty842 Re: kiedy całkowiecie odpieluchowane 01.10.10, 17:29
      Mój synek został odpieluchowany w ciągu jednego dnia jak miał 22m. Z nocnej pieluszki zrezygnował pół roku później.
    • betty842 aha 01.10.10, 17:34
      pamplemousse1 napisała:
      moi 17-miesięczni nie wiedzą co to nocnik, żeby była jasnoś

A dlaczego nie wiedzą? Nie masz nocnika czy jest ale stoi nieużywany?
      Wg mnie dzieci już dawno powinny wiedzieć do czego służy nocnik.No chyba,że od razu będziesz je na sedes sadzać (z nakładką).
      • broceliande Re: aha 01.10.10, 17:40
        A ja tam jestem za. Po co dzieciom zawracać głowę nocnikiem, są ciekawsze sprawy do odkrycia w tym wieku.
        Można pokazać po co się chodzi do ubikacji.

Ja się właśnie obyłam bez nocnika, od razu kibelek z nakładką.
        Miał dwa, kiedy zdjęliśmy ostatnią pieluchę. Nauczył się w tydzień, oczywiście były wpadki nocne i dzienne.
        • pamplemousse1 Re: aha 01.10.10, 17:50
          broceliande, dzięki za odp
          kupiłam nakładkę, ale czekam az chłopcy będą rozumieli co to jest "siku" i "kupka" bo na razie olewają sprawęwink Za to mają wolny dostęp do ubikacji, spuszczają wodę, naciskają odświeżacz powietrza, czekam na "ten" moment smile a ja nie mam siły swoją drogą ganiać za dwójką
          • broceliande Re: aha 01.10.10, 18:33
            Generalnie z bliźniakami (bliźniaki, tak? Zazdroszczę) dobrze trafiliście porę roku.

Możesz pozwalać na spuszczanie wody, eksperymentalnie pozwolić posiedzieć na kibelku jak mama i tata, nawet pokazać mycie rączek po siusiu, a na wiosnę, kiedy już będzie znowu ciepło, a oni będą już mieli dwa lata, odpieluchować raz a dobrze.

Fajny to czas był. Młody nam siusiał do łóżka (śpimy wszyscy razem), więc były nocne akcje zmiany pościeli i raz zsiusiał się u taty na barana.
            Szybko poszło mimo, że od razu kibelek i kibelek piętro niżej.
            • pamplemousse1 Re: aha 01.10.10, 18:38
              tak, tak- ich jest dwóch a ja jednawink
              właśnie tak to sobie wyobrażałam, dokładnie, teraz robię "podchody", a wiosną/latem u dziadków na ogrodzie nauka- wpadki nam wtedy nie straszen, a bieganie z mopem po domu zimą, rajtuzy, spodnie, bleee wink

u nas chopcy generlnie śpią w łóżeczkach- przestaliśmy się mieścić we czworo w małżeńskim łożuwink, ale właściwie conoc któryś ląduje u nas koło 4.00 rano, więc pewnie bez wpadek się nie obędzie

pozdrawiamy!
              • broceliande Re: aha 01.10.10, 18:48
                Ale tępak ze mnie, dopiero zobaczyłam sygnaturkę, że bliźniaki - podoba, że chłopakismile
                No, tak sobie myślę, że odpieluchujesz na działce, polatają może bez majtek i będzie łatwiej.
      • pamplemousse1 Re: aha 01.10.10, 17:48
        betty842, moje pytanie brzmiało czy są tu dzieci odpieluchowane przed drugim rokiem a nie czy moi siedzą na nocniku- to moja indywidualna sprawa
        • 4lukaszek2801 Re: aha 01.10.10, 18:14
          witam,moja corka jak miala nie cale 2 latka znala doskonale nocnik i nie chciala nosic pieluch.ale tak jak u poprzedniczki czasem wpadki sie pojawiaływinkpozdrawiam
          ps. dla mojego dziecka było frajdą siadać na kolorowy nocnik foczkęsmile
          • mama_nikodemka Re: aha 01.10.10, 19:01
            moj synek jak mial niecale 2 latka mial zdjeta pieluche i od razu zakumal o co chodzi, wczesniej nocnik nie interesowal go w ogole,niedlugo minie 2 m-ce jak jeszcze zdarzaja mu sie wpadki, jak lata na bosaka to zawsze siadzie na nocnik, nigdzie nie posika natomiast jak ma majteczki to zawsze troche posika i dopiero wola siusiu takze mysle ze do calkowitego odpieluchowania troche czasu minie
        • betty842 Re: aha 01.10.10, 19:49
          pamplemousse1 napisała:

> betty842, moje pytanie brzmiało czy są tu dzieci odpieluchowane przed drugim ro
          > kiem a nie czy moi siedzą na nocniku- to moja indywidualna sprawa

W tej chwili to Cię nie rozumiem. Odpowiedziałam na zadane przez Ciebie pytanie (które zadałaś tak z ciekawości). Podkreśliłaś że dzieci nie wiedzą co to nocnik a ja Z CIEKAWOŚCI zapytałam dlaczego nie wiedzą (nie pytałam "czy siedzą").Moim zamiarem nie było cię za to ganić. Przecież wiem,ze to Twoja indywidualna sparawa. Niektóre mamy twierdzą,że należy dziecko oswajać z nocnikiem,żeby potem (kiedy przyjedzie ten właściwy czas) było łatwiej,inne z koleji uparcie sadzają 9-miesięczniaka bo "przecież roczne dziecko jest w stanie załatwiać sie na nocnik". Ty nie należysz do ani jednej ani drugiej więc dlatego pytam dlaczego nie wiedzą co to nocnik (z ciekawości). Wystarczyło napisać,że jak przyjdzie odpowiedni czas to będziesz od razu na sedes ich sadzała....
          • mama-1983 Re: aha 01.10.10, 20:15
            Moja bez pieluchy gdzieś tak od 3, 4 miesięcy,.
            • doa1980 Re: aha 01.10.10, 20:36
              Moj odpieluchowany w dzien jak mial 18 m-cy dwa miesiace pozniej bez nocnej pieluchy,wysadzany pozniej jeszcze w nocy przez krotki czas przed moim pojsciem spac bo zdarzylo mu sie zrobic siku w nocy.
          • pamplemousse1 Re: aha 01.10.10, 22:54
            betty jeżeli to za ostro zabrzmiało to przepraszam, mam "cięższy"wieczór i chyba padło na Ciebie żeby wyładować emocjewink
            pozdrawiam
      • jakw Re: aha 02.10.10, 09:46
        betty842 napisała:

> Wg mnie dzieci już dawno powinny wiedzieć do czego służy nocnik
        Moja starsza doskonale wiedziała do czego służy nocnik z serii grających. Nalewała do niego wodę i grał. A robienie siku to zupełnie inna sprawa.
        Ja w wieku około roku wiedziałam do czego służy nocnik - podejrzewam, że uważałam to za narzędzie dręczenia mojej osoby. Jak ktoś pilnował, żebym stamtąd nie zwiała, to po pewnym czasie to i owo się tam pojawiało. W buty przestałam sobie lać w wieku lat 2 z małym kawałkiem.
    • koza_w_rajtuzach Re: kiedy całkowiecie odpieluchowane 01.10.10, 20:49
      Znam takie dzieci, ale bynajmniej to nie były moje wink.
      Córkę odpieluchowałam jak miała 2 lata i 9 miesięcy. Późno. Przed ukończeniem drugiego roku życia wiedziała o co chodzi z tymi sprawami, ale miała jakąś barierę psychiczną, która nie pozwalała jej usiąść ani na nocnik ani na nakładkę. Jak udało mi się ją w końcu zachęcić na nocnik, to nie musiałam jej niczego uczyć, bo sama rozumiała już od dawna swoje potrzeby i potrafiła je doskonale kontrolować.
      Moja znajoma mówiła, że w ogóle nie przyuczała swoje dziecka na nocnik. Nawet nocnika nie miała. Jak było ciepło to puszczała na dwór w samych gaciach i dzieciak sikał pod siebie. Ona mu te gacie cierpliwie zmieniała. W końcu jak miał 2,5 roku to sam z siebie wpadł na ten pomysł, żeby wołać na toaletę, więc można powiedzieć, że się sam odpieluchował. Z tego wynika, że po co się wysilać tongue_out.
      • lula_p Re: kiedy całkowiecie odpieluchowane 01.10.10, 21:54
        zaczęłam odpieluszać jak synek miał 20 miesięcy, uznałam go za odpieluszonego jak miał 22 w dzień, 2 tygodnie później w nocy. Teraz ma równo 2 lata, wpadek nie ma (no dobra, raz miał, pierwszego dnia w żłobku wink )
    • stefanlel Re: kiedy całkowiecie odpieluchowane 01.10.10, 22:09
      i syn i córka podziękowali za pieluchy w 18-tym miesiącu życia. Sami ściągali i był krzyk przy próbie założenia, że chcą tylko "matki" (majtki)
    • moni_ka30 Re: kiedy całkowiecie odpieluchowane 01.10.10, 22:13
      Moj kupke sygnalizowal gdy mial 12-13 mcy. 20 mcy mial gdy zdjelismy calkiem pieluche w dzien (przez pierwsze 3 dni byly wpadki). Aktualnie ma 2.5 roku i spi w pieluszce, i nie zamierzam go oduczac, bo wybudzanie na siku uwazam za nieludzkie.
      • myelegans Re: kiedy całkowiecie odpieluchowane 02.10.10, 03:30
        Moje dziecko nigdy na nocniku nie usiadlo, chociaz urzadzenie w domu bylo, sadzal wszystko i wszystkich z babcia wlacznie, ale sam nie usiadl.
        Cieszylam sie, bo mycie zakupanego nocnika nie usmiechalo mi sie, wolalam przewijac pieluchy. Jak przyszedl czas (3 lata) od razu poszedl na kibelek z nakladka.
    • ola33333 Re: kiedy całkowiecie odpieluchowane 02.10.10, 07:08
      moja zostala w dzien odpieluchowana jak miala 2 lata i 3 miesiace. W nocy jak miala 2 i 7 miesiecy.
      To odpieluchowywanie w dzien wydaje mi sie ze moglam wczesniej zaczac i mloda dalaby rade, ale z wlasnej wygody chcialam odpieluchowywac na lato jak juz cieplo bylo smile
      Tak wiec w maju odpieluchowalismy.
    • deodyma Re: kiedy całkowiecie odpieluchowane 02.10.10, 08:06
      oprocz mojej siostry ciotecznej, ktora ma dzis 27 lat, nie znam zadnego dziecka odpieluchowanego na dobre w tym wieku.
      moja cioptka wziela sie za to przed uplywem 1 roku zycia, byla konsekwenta, ale tez moja siostra szybciej zajarzyla, wiec tu problemu nie bylo.
      ja ze swoim zaczelam , jak mial 15 msc i pozniej dalam sobie spokoj, poniewaz nici byly z tego a z czasem doszlo do tego, ze nie chcial siadac na nocnik i lal, gdzie popadnie.
      na dzien dzisiejszy w dzien nie uzywa pieluch wcale, poniewaz zakumal i sygnalizuje swoje potrzeby fizjologiczne, ale na noc jeszcze mu pieluche do sny zakladam, poniewaz nie budzi mi sie po to, zeby sikac i w pieluche jeszcze leje calkiem sporo.
      w listopadzie skonczy 3 lata i mysle, ze z tym calkowitym odpieluchowaniem, czyli nas na nic, poczekam sobie do przyszlego rokui.
      wczesniej nie da rady.
    • zuzanka1313 Re: kiedy całkowiecie odpieluchowane 02.10.10, 08:53
      kacper ma niecale 16 miesiecy i na razie ma etap komunikowania ze wlasnie robi si albo ee, czekam az zacznie mowic ze zaraz bedzie to si albo ee, poki co nocnik fajny do posiedzenia, pokazuje i nazywa co tam robic ale chyba tego jeszcze nie laczy, poki co urzadzamy "pogadanki" tematyczne, ale latem bedzie mial 2 lata i mam zamiar przycisnac temat smile moze sie uda, ale widze juz teraz ze nic na sile, znarowi sie do tematu i tyle
    • jakw Re: kiedy całkowiecie odpieluchowane 02.10.10, 09:40
      Osobiście takich chyba nie znam. Większość znanych mi przypadków porzuciła pampersa w dzień m-y 2 a 2,5 roku, w sporadycznych przypadkach nastąpiło to w wieku lat niecałych 3 - co oczywiście nie znaczy, że twoi mogą to zrobić ciut wcześniej. Porzucenie pampersa w nocy następowało zwykle kilka m-cy po porzuceniu pampersa w dzień. Czas odpampersienia raczej nie miał związku z czasem rozpoczęcia "nocnikowania" - w 1 przypadku (tym najdłuższym) czas porzucenia pampersa był wręcz odwrotnie proporcjonalny do momentu rozpoczęcia nocnikowania.
      Z mojego doświadczenia sprawdza się metoda typu: pokazujemy nocnik i zdejmujemy pampersa (na początek w dzień i zasadniczo w domu, chyba, że jest ciepła pora roku i nie ma problemu że na dworzu dziecko mokre). Jeśli po kilku (imho max to 7) dniach widać postępy - super; jeśli nie - próbowałam np. za 2 m-ce. Za którymś razem okazywało się, że dziecko "zakrobiło" i już 2-go czy 3-go dnia "akcjii" wpadki były sporadyczne.
    • lee_a Re: kiedy całkowiecie odpieluchowane 02.10.10, 10:15
      Marta ma 19 miesięcy. Od tygodnia śpi bez pieluchy. Budzi się czasem raz w nocy na siusianie, częściej przesypia całą noc na sucho. Potrzebę sygnalizuje zawsze i wytrzymuje do 10 minut poszukiwania kibelka (na przykład w CH). Uznaję ją za całkowicie odpieluchowaną.
      • copyfax Re: kiedy całkowiecie odpieluchowane 07.10.10, 00:00
        O to mam pytanko. Moja Lena ma 19 mcy, od miesiąca przez cały dzień sygnalizuje potrzeby. W nocy zaczęły się cyrki z pieluchą, albo ją ściąga albo budzi się co chwila i woła że chce by ją wysadzić. Chodzę jak cień. Myślisz, że powinnam spróbować położyć ją bez pieluszki? Boję się, że zasika wszystko doszczętnie... Myślałam nad tym, no bo skoro budzi się i woła...
    • to_wlasnie_cala_ja Re: kiedy całkowiecie odpieluchowane 02.10.10, 15:29
      moja nocnik traktowała jak zło najgorsze ale nakładka na sedes była już ok także z nocnika nigdy nie korzystała ( no może w przypadkach wysadzania misiów). W dzień odpieluchowana jak miała 1,5 roku ale w nocy niestety z pieluchą ciągle ( za miesiąc kończy 3 lata) , i nie zapowiada sie na zmiany.
      A co do pytania znam takie dzieci jedno miało 20 msc, a drugie rok.
    • agata688 Re: kiedy całkowiecie odpieluchowane 04.10.10, 16:37
      Moj miał ok.22-23 miesiąca jak sie odpieluchowałwink całkowicie.kupa,siku i w czasie snu(2 dni roznicy).Ale on w dzien potrafil dlugo wytrzymac.
      teraz za niecale 2 mies. skonczy 3 latka i mielismy 2 wpadki w nocy.
      od razu zaczal do ubikacji(bez nakladki).w nocy go nie wybudzam na sikanie.
    • kasiulka_26 Re: kiedy całkowiecie odpieluchowane 04.10.10, 18:26
      mój jak miał 17-mcy też nie wiedział, co to nocnik. całkowicie odpieluchowany został wiosną, czyli jak miał dwa i pół roku, niedługo potem zrezygnowaliśmy takze z pieluchy na noc. wpadki zdarzają się do dzisiaj, głównie z powodu "braku czasu" podczas zabawy smile
    • epreis Re: kiedy całkowiecie odpieluchowane 04.10.10, 23:46
      tak,mój syn- córka nie.
    • viilemo Re: kiedy całkowiecie odpieluchowane 05.10.10, 08:46
      moja córcia jest całkowicie odpieluchowana od 2 miesięcy a 14 pażdziernika skończy 2 latka(chodzi również o pieluchę w nocy), w dzień normalnie wołała siusiu a w nocy raz podczas kapieli wytłumaczyłam jej że nie założe jej pieluszki na noc tylko jak jej się zachce to musi się obudzić i zawołać siusiu - ku mojego przeogromnemu zdziwieniu poskutkowało od razu, po 3 godzinach się obudziła wołając siusiu(od tego czasu ani razu w nocy nie posiusiała się,budzi się)...tylko ja córcię zaczęłam sadzać na nocnik jak miała pół roku!! jak zaczęła siadać to kupiłam nocnik, wysadzałam raz dziennie(dodam że wróciłam do pracy od razu po macierzyńskim więc ta osoba która akurat opiekowała sie córcią musiała również wysadzać ja raz dziennie) córci nocnik się po prostu spodobał smile
      więc nie prawdą jest że nie można dzieci odzwyczająć od pileuch szybciej niż przed 2 rokiem życia, moja córcia odzwyczaiła się praktycznie sama smile sukcesów życzę smile
      • carinica011 Re: kiedy całkowiecie odpieluchowane 05.10.10, 09:05
        odpieluchowana w dzień dwa/trzy miesiące przed drugimi urodzinami. ale w nocy pielucha jeszcze jest grana, ale w najbliższym czasie mam zamiar się za to zabrać. trudno będzie, bo młoda przed snem lubi napis się wody - czasem całą szklankę wypije. a rano pielucha jak bomba smile
    • camel_3d Re: kiedy całkowiecie odpieluchowane 05.10.10, 10:28
      moje mialo 19 miesiecy jak sie odpieluchowalo...clae dwa tygodnie wolal kiedy potrzrebowal..i nagle sie znow zapieluchowalo.. teraz ma 23 i ostatnio zaczal o q-pie informowac..
    • iwoniaw Re: kiedy całkowiecie odpieluchowane 05.10.10, 12:11
      Tak, mój starszy syn. Młodszemu ani to było w głowie, mimo że podchody identyczne i jeszcze starszy brat dla przykładu wink
    • bacha1979 Re: kiedy całkowiecie odpieluchowane 05.10.10, 19:57
      pamplemousse1 napisała:

> Czy znacie/macie dzieci, które przed drugim rokiem życia zostały całkowicie odp
      > ieluchowane?

Tak, znamy- to moja własna córa...smile W 20 miesiącu życia całkiem nieźle sobie radziła z sygnalizowaniem potrzeb- u niej jakoś szybko to postępowało. Jakoś na niecałe 2 miesiące przed 2 urodzinami kategorycznie zażyczyła sobie by pieluchy na noc nie zakładać. Wpadki mogę policzyć na palach jednej reki.

> Nie chodzi mi tu o zgadywanie "czy już robi kupkę" i lecenie za dzieckiem z noc
      > nikiem, ale dziecko za każdym razem samo sygnalizuje potrzebę i nie zdarzają mu
      > się raczej wpadki?
      >
      > pytam z ciekawości, moi 17-miesięczni nie wiedzą co to nocnik, żeby była jasnoś
      > ć smile
    • ilonakrzeminska Re: kiedy całkowiecie odpieluchowane 06.10.10, 23:20
      Ja próbowałam usilnie odzwyczaić od pieluchy moją, jak miała 20 miesięcy. Pieluchę nosiła, ale często ją sadzałam. Co ciekawe prawie zawsze coś zrobiła. Zależało mi, aby na 2 latka nie nosiła pieluchy (narodziny drugiego dziecka). Niestety się nie udało, jak latała w majtkach przed urodzinami to wszystko było zasikane. Ponownie wzięłam się za tą sprawę, jak druga córka miała miesiąc. Mała chodziła bez pieluchy, ale popuszczała w majtki jeszcze jakiś miesiąc, ale zawsze jak poczuła trochę kończyła się załatwiać na nocnik. Tak naprawdę skończyły się problemy, jak skończyła 2 lata i 2 miesiące, razem ze zdjęciem pieluchy na noc. Nie wysadzamy jej w nocy, ma chyba wytrzymały pęcherz, bo pomimo picia wieczorem wytrzymuje ok 11 godz. Zdarzyły się jakieś 4 wpadki przed 4 miesiące. Nie jest źle, pozdrawiam
    • glagonia Re: kiedy całkowiecie odpieluchowane 06.10.10, 23:33
      Mój też pożegnał sie definitywnie z pieluchą jakoś ze 3 mies. przed drugimi urodzinami. Wcześniej sygnalizował czasem - a czasem nie (jeśli mowa o siku). NA szczęście kupę sygnalizował już dawno dawno - nawet nie pamiętam już kiedy przestał robić w pieluchę, może miał z rok?
      Ale ja go wysadzałam od kiedy był niemowlaczkiem.
    • kamelia04.08.2007 Re: kiedy całkowiecie odpieluchowane 06.10.10, 23:47
      moja ponad 21-miesieczna tez nie wie, tzn wie, ale potrzeb nie sygnalizuje, a ja za nia nie latam z przenosnym wychodkiem
    • copyfax Re: kiedy całkowiecie odpieluchowane 06.10.10, 23:50
      Tak, znam takie dzieci- moje dziewczyny. Obie gdy miały ok 18 mcy zaczęły przygodę z nocnikiem. Starsza nie załapała od razu i były ciągle mokre ubrania i ganianie za nią. Ok 20 mca zaczęła wołać, ale wołała i na siku i na kupkę "sisiu". Za to gdy miała 2 latka i dwa miesiące to oświadczyła, że bobasy noszą pieluszki (urodziła się młodsza siostra) i już nie pozwoliła sobie założyć pieluszki na noc. Młodszą też zaczęłam uczyć jak miała 18 mcy. I tu był szok bo od razu załapała. Teraz ma 19 mcy tylko odwrotnie jak siostra- na wszystko woła "kupka"smile Ślicznie woła sama, siada, robi (nie ma durnego ganiania), a co najlepsze to sama wynosi nocnik do łazienki i wylewa zawartość do toaletysmile I jeszcze jak myję nocnik to musi wylać wodę z nocnika do toalety. Za to zaczęły się cyrki w nocy bo nie chce ubierać pieluchy albo budzi się kilka razy i woła, że chce kupkę, a ja chodzę jak cień... smile
    • mk-1979 Re: kiedy całkowiecie odpieluchowane 13.11.10, 08:51
      Moja córka (17 miesięcy) od 6. miesiąca życia załatwia się do nocnika (wcześniej, od 4 m-ca wysadzałam ją nad ubikację). Przy każdej zmianie pieluchy sadzam ją na nocnik i w 90% robi siku, a rano, zaraz po wstaniu robi do nocnika kupkę. Przez to, że sadzałam ją wcześnie (najpierw gdy dawała sygnał,że chce kupę) wykształcił się u niej "odruch Pawłowa". Teraz jest to już świadome. Dzięki takiemu systemowi zużywa mało pieluch. Całkowite odpieluchowywanie zaczniemy na wiosnę gdy awarie nie będą wyrządzały tak dużych strat i nie będzie ryzyka przeziębienia. Może przed drugimi urodzinami uda nam się pożegnać z pieluchami.
      Nasz cel to drugie urodziny bez pieluch!
      • delfinek23 Re: kiedy całkowiecie odpieluchowane 13.11.10, 12:19
        tak
        moja córka przestała używać pieluchy w dzień ok 18 miesiąca.od ok 22 miesiąca budzi sie na siusianie w nocy,spi bez pieluchy smile.
        • skorpionica80 Re: kiedy całkowiecie odpieluchowane 13.11.10, 12:56
          Hej. Ja też mam bliźniaki i też chłopaków wczoraj skończyli 18 miesięcy. Siadają na nocnik od kilku tygodni ale nie wołają. Ale naprawdę nie można porównywać uczenia samodzielnego siku jednego dziecka a dwójki na raz!!! Poza tym wiele znajomych mi mówiło, że dziewczynki zdecydowanie szybciej się uczą wszystkiego, więc...Przy takim duecie naprawdę jest sporo roboty i czas trzeba dzielić na dwóch, dlatego tez nauka wszystkiego idzie wolniej...
    • zebra12 Re: kiedy całkowiecie odpieluchowane 13.11.10, 13:19
      Znam oczywiście. Moja córka rocznik 1997 dopieluchowna całowicie na dzień i noc na 18 miesiący. Wszystko trwało 3 dni.
      Średnia, rocznik 2000 na 20 miesięcy.
      A najmłodsza rocznik 2006 na 22 miesiące, ale nocka dłużej. Po 2 gich urodzinkach już spała bez pieluchy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka