Dodaj do ulubionych

Szmery w sercu

16.10.10, 06:42
Potrzebne nam bylo zaswiadczenie o stanie zdrowia dziecka 4letniego zeby zapisac na zajecia sportowe. W trakcie badania pediatra wysluchal szmery w sercu. Kazal zrobic echo serca i ekg. Niby wszystko wyszlo w porzadku ale jakis taki niepokoj zostal.
Spotkalyscie sie z tym u waszych dzieci?
Czy z tego moga byc jakies problemy w przyszlosci?
Przeczytalam, ze u malych dzieci czesto wystepuja. Czy jesli nie ustapia to moga sie przerodzic w jakies patologie?
Obserwuj wątek
    • jaguarka1 Re: Szmery w sercu 16.10.10, 07:33
      Witam!
      Mój syn obecnie 3-letni jak miał dwa miesiace lekarz stwierdził szmery w serduszku i skierował nad do kardiologa. Od tego czasu co pół roku jezdzimy do kardiologa dzieciecego.
      U syna kardiolog stwierdzil, że ma małą dziurke ktora nie wymaga operacji ze powinna sie sama zarosnąć i cos mowił o jakiejs blonie na sercu ze jest cienka a powinna byc grubsza.
      W kazdym bądz razie co wizyte ma robione EKG i usg serca i lekarz mówi, ze dziurka sie zarasta i ze jest coraz lepiej ale jeszcze nie do konca.
      W rodzinie mojego meża, dziewczyna ma juz 15 czy 16 lat i od malenkosci jezdzi do kardiologa w zwiazku własnie z tą dziurką w sercu. Tyle lat a do konca sie nie zaroslo i cos lekarz zaczyna mowic o operacji.
      Mam nadzieje ze u mojego syna w koncu wszystko sie zarosnie i bedzie dobrze zanim pojdzie do szkoły. Chciałabym zeby uprawiał sport w szkole ale jak to bedzie czy lekarz mu pozwoli to sie okaże.
      Pozdrawiam serdecznie!
    • dziub_dziubasek Re: Szmery w sercu 16.10.10, 08:00
      Moja dwulatka ma takie własnie szmery związane z obecnością tzw. struny rzekomej w komorze serca. Taka uroda i już, niczym to nie szkodzi (tak nam powiedziała kardiolog wykonująca badanie echo serca). Skoro badania wyszły w porządku to trzeba się uspokoić smile
      • joanna_poz Re: Szmery w sercu 17.10.10, 19:15
        u nas to samo.
        szmery w sercu z powodu struny rzekomej.
        nie leczy się tego, bo to fizjologia - ot, taka urodasmile
    • slonko1335 Re: Szmery w sercu 16.10.10, 09:20
      Moja 4,5 latka też ma. Miała robione echo serca dwukrotnie-lekarze twierdzą że to fizjologiczne, wzrostowe, żadnej wady nie ma, obecnie nawet nie wymaga kontroli kardiologicznych, mimo tych szmerków.
    • mea8 Re: Szmery w sercu 16.10.10, 14:21
      Obaj moi synowie urodzili sie ze szmerem w sercu. Objeci kontola kardiologiczna byli w wieku niemolwecym. Po badaniach okazalo sie, ze maja dziurki w sercu. Starszemu 4 latkowi juz zarosla, szmer zostal, ma lekka niedomykalnosc zastawki. Mlodszy nadal dziurawysmile Generalnie jezeli lekarze mowia zeby sie nie martwic to ok. Z czasem przejdzie.
    • czekolada_kokosowa Re: Szmery w sercu 16.10.10, 17:56
      U syna szmer wykryto przypadkiem, kiedy miał 3 lata. Okazało się, że ma luźną nitkę w sercu, która daje szmery. Co roku robimy badania kontrolne a od tego roku syn chodzi na karate. Jest dobrze, patologii brak.
    • maminkek.mlodych Re: Szmery w sercu 16.10.10, 18:18
      Jestem zywym przykladem tego, ze szmery w sercu nie zawsze koncza sie jakas choroba. Najzdrowsze to chyba mam wlasnie serce a jako mala dziewczynka mailam dlugo te szmery.
      Poza tym kiedy dzeici sa chore czy przeziebione, czasto lekarze slysza u nich szmery w serduszkach.
      Ja bym sie az tak tym nie przejmowala, acz zbadac dokladnie oczywiscie sie trzeba smile
    • kol.3 Re: Szmery w sercu 17.10.10, 14:06
      Lekarz po badaniu powinien Ci powiedzieć na jakim tle jest szmer w sercu. Moje dziecko w wieku 13 miesięcy miało wykryty szmer w sercu, zrobiliśmy badania u lekarki która specjalizuje się w wadach serca u małych dzieci, okazało się że jest to tzw. szmer przygodny.
      Dziurki w sercu niekiedy trzeba jednak operować i nie lekceważyłabym tego.
      • franczii Re: Szmery w sercu 17.10.10, 18:58
        Dziekuje za odpowiedzi.
        Mnie lekarz wykonujacy badanie (kardiolog dzieciecy) powiedzial ze szmer jest "niewinny" ale nie dopytalam sie o jego pochodzenie i przyczyne. W dokumentacji mam zapisane co to za szmer ale poniewaz w jezyku obcym to jeszcze nie doszlam znaczenia, skala 2/6 (chyba o slyszalnosc chodzi. Na pewno nie ma mowy o jego pochodzeniu i przyczynie, moze z tej nazwy ktorej nie rozumiem cos wynika.
        Zaluje bardzo, ze zamiast leciec od razu ze skierowaniem na badanie to wczesniej nie poszperalam na ten temat, wiedzialabym chociaz jakie pytania zadac.
        Poza tym we wnioskach napisal "Morfologia i funkcje serca w normie". Wiec chyba zadnych dziurek nie ma.
        O swoich watpliwosciach porozmawiam jeszcze z pediatra bo musze mu zaniesc te wyniki.
        Musze tez zapytac czy badanie w tym przypadku trzeba okresowo powtarzac bo o to tez nie zapytalam, zreszta chyba by mi kardiolog wpisal bo wszedzie w karte wpisuja jesli trzeba cos kontrolowac.
    • leneczkaz Re: Szmery w sercu 17.10.10, 20:23
      Mój od niemowlęctwa ma szmery. Miał 2 dziurki- jedna się zrosła a druga nie.. Mamy chodzić co roku do kardiologa na badania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka