Dodaj do ulubionych

Moja 3-letnia córeczka nadal pije z piersi!

26.10.10, 16:30
Kochani, proszę o pomoc! Zupełnie nie wiem, co mam zrobić! Moja córeczka - Natalia, ma 3 lata i nadal pije z piersi. Dochodzi do tego, że przy gościach, rozpina mi bluzkę i domaga się karmienia. Jestem tym strasznie zawstydzona! Teściowa mówiła, żeby obwiązać piersi bandażem tłumacząc Natalce, iż jestem chora, jednak czy to źle nie wpłynie na psychikę mojej córeczki? Macie może jakieś sprawdzone metody! Błagam, podzielcie się nimi, bo sama nie wiem, co robić!
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Moja 3-letnia córeczka nadal pije z piersi! 26.10.10, 16:32
      Idź z tym na forum karmienie długą piersią.
      • martishia7 Re: Moja 3-letnia córeczka nadal pije z piersi! 26.10.10, 16:41
        karmienie długą piersią.

Ty zołzo tongue_out
      • gazeta_mi_placi Re: Moja 3-letnia córeczka nadal pije z piersi! 27.10.10, 20:11
        Ponoć to forum zmieniło nazwę na "Długie piersi" żeby było krócej big_grin
    • peggy_su Re: Moja 3-letnia córeczka nadal pije z piersi! 26.10.10, 17:02
      Nie znam sie na karmieniu i na dzieciach.
      Ale zamiast bandarzy proponuję nosić body. Młoda będzie miała utrudniony dostęp smile
      • mamakasienki1 Re: Moja 3-letnia córeczka nadal pije z piersi! 26.10.10, 17:13
        Porozmawiaj z córką, duża już jest przecież.
        U nas było tak, że rozmawiałam z córkami przed końcem karmienia.
        W ostatni ustalony dzień powiedziałam, że to już ostatni raz i tak się zakończyło małe nie protestowały, po prostu przestały się domagać.
        Co do bandaży to też dobry pomysł, każdy czasami choruje, ulubiony cycuś też.
    • gemmavera Re: Moja 3-letnia córeczka nadal pije z piersi! 26.10.10, 17:17
      Jeżeli nie chcesz już karmic piersią, to po prostu powiedz córce, że jest juz duża, a duże dzieci pija mleko z kartonu. wink
      Czyli: najpierw mówisz stanowczo nie, a potem konsekwentnie odmawiasz dziecku dostępu do piersi - oto cudowny i wypróbowany sposób na odstawienie dziecka.
      Po dwóch, trzech dniach dziecię pogodzi się ze stratą.

Trzylatek to nie jest dzidziuś, naprawdę wiele można mu wytłumaczyć...
      • miaowi Re: Moja 3-letnia córeczka nadal pije z piersi! 26.10.10, 20:08
        Można również poczekać,zacisnąć zęby na jakieś 15 lat, a potem od razu zaproponować piwo. Nie znam nikogo, kto wybrałby w tej sytuacji cycek.
        • falka32 Re: Moja 3-letnia córeczka nadal pije z piersi! 26.10.10, 23:47

> Można również poczekać,zacisnąć zęby na jakieś 15 lat, a potem od razu zapropon
          > ować piwo. Nie znam nikogo, kto wybrałby w tej sytuacji cycek.

Mówisz o ludziach w ogóle, czy tylko o dziewczynkach? Bo tutaj mogłabym się nawet założyć big_grin
          • miaowi Re: Moja 3-letnia córeczka nadal pije z piersi! 27.10.10, 21:04
            Nie, no fakt, potem się namyśliłam, nawet dziewczynka mogłaby jednak woleć cyc, ale już niekoniecznie matuchny. big_grin
      • gwen_s Re: Moja 3-letnia córeczka nadal pije z piersi! 27.10.10, 20:02
        dokładnie, a poza tym sama doprowadziłaś do tego, że córka w wieku 3 lat jeszcze domaga się cyca... dla mnie to jest niewyobrażalne...
        Ja odstawiałam akurat jeszcze jak młody był niemowlakiem, bez tłumaczeń, dostał butlę i po sprawie. Pewnie jakbym w ogóle zdecydowała się karmić do wieku chodzącego powiedziałabym nie i też byłoby po sprawie. Konsekwencja to podstawa!
    • kamelia04.08.2007 Re: Moja 3-letnia córeczka nadal pije z piersi! 26.10.10, 17:19
      to, ze od czasu do czasu possie, to jeszcze nie koniec swiata, takie rzeczy sa normalne.

My z moja mamy ustalone, ze ssanie jest o określonych porach i sie tych pór trzymamy.
      Jeśli przyjdzie jej ochota w miedzyczasie, to jej tłumacze, ze juz było, a następnym razem bedzie po kapaniu/po obiedzie i oczywiscie wtedy ma byc.
      • ila79 Re: Moja 3-letnia córeczka nadal pije z piersi! 26.10.10, 21:00
        Boszzz, kobito! Ty jej uwierzyłaś? No laska chyba teraz się tarza ze śmiechu po dywanie. Karmiłam 2,5 roku (myślę, że to mało, ale musiałam odstawić), w de... mam to, co sobie takie indywidua o tym myślą, ale na litość, przecież żadna mama, która karmi już 3 lata nie wysmarowałaby tutaj takiego bełkotu.
    • izabellaz1 Re: Moja 3-letnia córeczka nadal pije z piersi! 26.10.10, 17:41
      3latka ma więcej siły od Ciebie? Podchodzi i bez pytania ściąga z Ciebie bluzkę???
      Rety...ona ma 3 LATA. Powiedz, że jest już duża i w związku z tym mleko w piersi się skończyło, zabierz do sklepu, pozwól dziecku wybrać jakiś fajny kubek, słomki smakowe do mleka albo jakieś smakowe mleko i zróbcie razem i niech pije na zdrowie.
    • owianka Re: Moja 3-letnia córeczka nadal pije z piersi! 26.10.10, 17:53
      Ludzie, toż to troll. Albo trollica.
    • przeciwcialo Re: Moja 3-letnia córeczka nadal pije z piersi! 26.10.10, 18:00
      Dziecku juz psychike pokreciło, trzylatka zachowuje sie naj niemowle.
      Odstaw, im szybciej tym lepiej. Kup ładny kubek, mleko smakowe.
    • hellzerr Re: Moja 3-letnia córeczka nadal pije z piersi! 26.10.10, 18:20
      dź do psychologa, może powinnaś się przebadać?
      • papalaya córka ciągnie z cyca, mąż zabiera kawę 26.10.10, 18:53
        urzekają me twe historie
        • katrzynaz Re: córka ciągnie z cyca, mąż zabiera kawę 26.10.10, 22:05
          Pewnie od tego zostanie lesbijką smilesmile
          • czar_bajry Re: córka ciągnie z cyca, mąż zabiera kawę 26.10.10, 23:19
            Pewnie od tego zostanie lesbijką smilesmile

lesbijką zostanie jeśli się zarazi i nie ma inaczejtongue_out
    • marzeka1 Re: Moja 3-letnia córeczka nadal pije z piersi! 26.10.10, 19:26
      Ależ pozwól Natalce korzystać z piersi do pełnoletności, na pewno z tego powodu jesteś super mamą.
    • moofka Re: Moja 3-letnia córeczka nadal pije z piersi! 26.10.10, 20:11
      kup jej stanik i powiedz ze teraz zamiana
      • katia.seitz Re: Moja 3-letnia córeczka nadal pije z piersi! 27.10.10, 10:45
        > kup jej stanik i powiedz ze teraz zamiana

padłam smile
    • jose_palilo Re: Moja 3-letnia córeczka nadal pije z piersi! 26.10.10, 20:14
      Droga Natalio, miałem identyczny problem. Moja córeczka również domagała się mleka matki. Ale ponieważ byłem po rozwodzie. Wyjaśniłem jej, że nie daje mleka gdyż jestem mężczyzną a jej mama udała się na długi urlop macierzyński. Spróbuj jej wyjaśnić, że mleko się skończyło. Problem z głowy. Pozdrawiam Jose
    • krufka6664ever Re: Moja 3-letnia córeczka nadal pije z piersi! 26.10.10, 20:49
      Karm do oporu! Nie ma czego się wstydzić! Znam dzieci, które ssały do zerówki. Wtedy się oddzwyczaiły.
    • ila79 Jesteś trolem 26.10.10, 20:54
      Tak napisałam, w razie jakby się ktoś nie pokapował. Ktoś, kto długo karmił lub karmi swoje dziecko w życiu by o tym w ten sposób nie napisał.
    • gacusia1 Re: Moja 3-letnia córeczka nadal pije z piersi! 26.10.10, 22:02
      Wiesz,zawsze mozesz to pociagnac do 18-stki tongue_out i wtedy to juz corka sama zdecyduje czy nadal masz ja karmic czy nie. teraz przeciez "to moze zaszkodzic jej psychice".
    • mika_p Re: Moja 3-letnia córeczka nadal pije z piersi! 26.10.10, 22:08
      Och.
      I tylko w tym zakresie sobie nie radzisz ze stawianiem dziecku granic? Nie wierzę.
      Jak się umie dziecku odmawiać, to i umie się ustalić odpowiednie okoliczności karmienia.
      Jak się nie umie dziecku odmawiac, to ma się szeroki problem wychowawczy.
    • jolantaelizam Re: Moja 3-letnia córeczka nadal pije z piersi! 26.10.10, 22:21
      Staraj się zainteresować dziecko czymś innym.
      Ja już mam dorosłe dzieci ... to tak szybko minęło...
      ...ciesz się tym, że Twoje jest jeszcze takie malutkie i chce być aż tak blisko ...
      ... idź z nim w ustronne miejsce i daj mu tego cyca. To nie wstyd, to piękny widok.
    • czar_bajry Re: Moja 3-letnia córeczka nadal pije z piersi! 26.10.10, 23:18
      naprawdę nie wiesz jak trzylatkę od cycka odstawić????
      w takim razie zacznij od siebie, jeśli przekonasz siebie iż Twoje dziecko jest już za duże na cyca to reszta pójdzie łatwiej.
    • dzieciatafruzia Re: Moja 3-letnia córeczka nadal pije z piersi! 26.10.10, 23:49
      posmaruj sobie piers- sutek czyms niezbyt smacznym, tylko zebys skory nie podraznila, to nie bedzie miala ochoty na ssanie i stwierdzi, ze to nie jest juz takie mile i fajne...
      I przestancie tak najezdzac na biedna kobite...nie wie to pyta....a kto pyta nie bladzi...
    • changeone Re: Moja 3-letnia córeczka nadal pije z piersi! 27.10.10, 12:11
      A wyznaczyłaś sobie jakąś górną graniće karmienia piersią? Czy tak to ma trwać?

Sama jestem zwolenniczką długiego karmienia piersią, ja karmiłam do 2,5 roku i uznałam, że to już wystarczająco. Polecam wyjazd, chodzi o zmianę warunków i nowe bodźce. Nasz skupiła się na nowym miejscu, na łóżeczku turystycznym.
      Po 3 dniach w domu Jej się przypomniało, ale wtedy powiedziałam, ze mleczka już nie ma. Nie było szoku, nie było płączu, było pełne zrozumienie, bo 2,5 latek już b. dużo rozumie a co dopiero 3 latka.

I dodam, nigdy nie miałam sytuacji szarapania, wyciągania, pokazywania przy innych. To my wyznaczamy granicę.
      • carbonka Re: Moja 3-letnia córeczka nadal pije z piersi! 27.10.10, 19:09
        moja ciocia też była w takiej sytuacji- karmiła piersią 3 latkę. Tłumaczenie nie przynosiło skutku.I smarowała pierś gencjaną, kwaskiem cytrynowym... nie pomagało. w końcu wpadła na pomysł i smarowała sutki czerwoną szminką i mówiła, że " cycia ma bubu" podziałało
        • mia_siochi Re: Moja 3-letnia córeczka nadal pije z piersi! 27.10.10, 19:15
          carbonka napisała:

> w końcu wpadła na pomysł i smarowała sutki czerwoną szminką i mówiła, że
          > " cycia ma bubu" podziałało

Do 3 latki? A do 6 latki powie "uważaj, będzie ała"?
          A do 15 latki "zrób siusiu" big_grin
          • cytrynowa.lemoniada Re: Moja 3-letnia córeczka nadal pije z piersi! 27.10.10, 22:11
            sie nie masz co smiac. ja mam 31 lat, nie 3 i nie rozumiem przekazu - co to znaczy "bubu"? (nie wiem jak mogłam wychować 4 latka używając wyłącznie języka polskiego)
        • cytrynowa.lemoniada Re: Moja 3-letnia córeczka nadal pije z piersi! 27.10.10, 19:18
          dajesz - to pije. siłą Ci chyba cyca z buzki nie wyciąga? nie dawaj, nie będzie piła.
    • lilly_about Re: Moja 3-letnia córeczka nadal pije z piersi! 27.10.10, 20:08
      Współczuję
    • gazeta_mi_placi Re: Moja 3-letnia córeczka nadal pije z piersi! 27.10.10, 20:11
      Powiedz córeczce,że od tej pory cycusie są tylko dla tatusia a on nie lubi się nimi dzielić.
    • gazeta_mi_placi Re: Moja 3-letnia córeczka nadal pije z piersi! 27.10.10, 20:14
      Idź na forum "Mlesio z cysia do 30-stki i dłużej" - tam zgrana paczka forumowiczek doradzi Ci co i jak.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka