Dodaj do ulubionych

no i mlody sie krytyki w zlobku doczekal..

26.10.10, 21:58
ze maly, uparty leniuszek.
wychodza do ogrodu..a misiek siada i czeka, az mu pani buty zalozy.
Pani normalnei zaklada, jak widzi, ze dzeicko przynajmniej probuje, ale misiek zero..siada i juz smile Pani, na to ze ma sam zalozyc..a on NIE... no wiec..mowie, ze jak nie to nie..pojdo do ogrodu bez niego..OK. po 20 minutach przyszla, patrzy, a misiek grzecznie siedzi w szatnki. Na jej widok..usmiechnal sie, wzial buda do reki i..jej podal smile

druga scenka z zakladaniem bluzki...czy kurtki..
wiadomo, ze 2latek nie koneicznie to potrafi..ale z tego co mowilaopiekunka..mlody kompletnie si enie stara...

no i tak se mysle, ze zobacze w domu... .przebieramy sie do spania, mowie, zeby bluzke zalozyl.. z oporami..ale..no kurde zalozyl smile))) czyli potrafi....no to teraz..czas na samodzielne ubieranie..z pomoca.
bluzke sam potrafi zalozyc, spodnie potrafi, skarpetki probuje..wiec ok..idziemy do przodu..

no zawalilem wink
Obserwuj wątek
    • ola33333 Re: no i mlody sie krytyki w zlobku doczekal.. 26.10.10, 22:39
      to co dziecko umie a na co ma ochote to dwie rozne pary kaloszy smile

U nas panie sie bardziej cackaja, jesli nawet ponad trzylatkowi sie nie chce ubrac butow to zakladaja, zeby szybciej. Przedszkole w pieknej nadrenii-westfallii smile

Moja cora to akurat w przedszkolu jest bardzo samodzelna, "niemoc" dopada ja w domu..
    • ciociacesia zawaliles ze o matko 26.10.10, 22:40
      wez sie pochlastaj,. jak tak dalej pojdzie to ci kaleka wyrosnie i do pracy go nie wezma jeszcze co najmniej ze 2 lata
      ja pierdziele
      • nandii do ciociacesia 27.10.10, 09:42
        laska wyluzuj! szkoda szczepienia jezyczka - może załóż forum wrednych jędz.
        • kammik Re: do ciociacesia 27.10.10, 12:02
          Na co się szczepi języczki?
          • nandii Re: do ciociacesia 27.10.10, 12:18
            strzępienia jezyka miało być smile ale myślę, że zaszczepić takie należało by na jadowitość.
          • ciociacesia na wscieklizne 27.10.10, 12:20
            na wrednyh jedzach mnie nie kcom. dranie

kurcze no. ,mnie po prostu rozwala czego camel wymaga od swojego mlodego. on jest 3 mies mlodszy od mojej corki. w ogole cos mnie trafia jak slysze jak dziecko wyciaga reke po pomoc a od rodzica słyszy 'sama sama'. wrr
            • kammik Re: na wscieklizne 27.10.10, 12:23
              Mnie trafia całkiem odwrotnie, jak wyciągam rękę z pomocą, a słyszę "sama, sama" big_grin Cmoknij swoje córczydło, wiesz, że moja też taka kudłata wyrosła? Mam radochę ze spinkami i gumeczkami big_grin
              • ciociacesia :) 27.10.10, 12:47
                a 'sama sama' tez sie zdarza. tylko ze ona potrafi zalozyc jedynie czapke. no i ja nie oczekuje ze w tym wieku bedzie sie sama ubierac, a na pewno nie ze bedzie zawsze i wszedzie wyrazac chec samodzielnego ubrania.
                dziadkowie mieli cos takiego ze jak chciala biec to jej nie dali samej bo sie przewroci, nie dali wejsc pod krzeslo po pilke bo sie uderzy i w ogole ograniczali a z drugiej strony w sytuacjach niektorych nawolywali zeby 'sama sama', bo po co ma sie maminej spodnicy trzymac. wrr
                ja moja latem scielam na 3 cm, zostawiajac tylko skapl z grzywką, juz kjej odrosly troche, ale patrze czasem na stare zdjecia i jej nie poznaje smile
            • leneczkaz Re: na wscieklizne 27.10.10, 12:41
              Ty się ciotka nie śmiej. Mnie lekarka na bilansie spytała się co dziecko umie ubierać. Ja oczywiście odrzekłam, że nic. To ona do mnie, że już powinno koszulkę i majtki i że trzeba uczyć. Jakby nie było lepszych zajęć. Zacznę uczyć w czerwcu jak a) będzie trzeba nakładać tylko koszulkę i majty b) będzie dużo starszy c) będzie parcie 'przedprzedszkolne'.
              • ciociacesia za tydzien mam bilans 27.10.10, 12:48
                to sie dowiem. moja umie czapke tongue_out
    • mamasi Re: no i mlody sie krytyki w zlobku doczekal.. 27.10.10, 09:22
      zawaliłeś na całej liniiwink ale powaznie to zależy od dnia - moja ma 3 latk i czasami potrafi się ubrać, zjeść sama, sprzątnąć zabawki, a czasami potrafi pół dnia siedzieć i czekać aż ktoś ją wyręczy. Takie dzieci z charakterem - tylko po kimwink
    • leneczkaz Re: no i mlody sie krytyki w zlobku doczekal.. 27.10.10, 10:54
      Mój jest miesiąc starszy i nie umie ubrać NIC. I jak piszę nic to mam na myśli.. NIC!! big_grin
      Ani majtek, ani buta, o innych rzeczach nie wspomnę tongue_out
      • semi-dolce Re: no i mlody sie krytyki w zlobku doczekal.. 27.10.10, 10:58
        A mój wczoraj nauczył sie zakładac czapkę smile I tyle z jego samodzielnego ubierania. Cisnienia nie mam bo jak dla mnie to nieco wczesnie.
        • pagaa Re: no i mlody sie krytyki w zlobku doczekal.. 27.10.10, 11:03

kwestia indywidualna każdego dziecka, mój np. zanim da sobie cokolwiek założyc, to najpierw musi sam spróbować, bo inaczej nerwwink
          • astomi25 Re: no i mlody sie krytyki w zlobku doczekal.. 27.10.10, 12:23
            Co do tematu glownego, to dwulatki maja to do siebie ze lubia byc obslugiwane. I dobrze kombinuja, wiedza ze taki stan rzeczy niedlugo sie skonczy, znaczy sie- mundre som wink

Mnie zastanowilo co innego, jak to mozliwe ze opiekunka zostawia dziecko i idzie bez niego na dwor? I to na 20 minut? Mlody siedzial grzecznie i czekal, a gdyby w tym czasie wlazl na lawke, skoczyl i rozwalil sobie glowe (to tylko przyklad!)
            Co to za zlobek, ze dwulatek zostaje sam na tak dlugi czas? Czy te opiekunki wyobrazni nie maja?
            W naszym zlobku taka sytuacja jest nie do pomyslenia, serio (Brandenburgia)
      • ciociacesia a czapke? 27.10.10, 12:22
        czapke nawet moja potrafi smile
        i zdjac skarpetki umie. a jak jej bardzo zalezy to czasem i ze spodniami (zdjac) da sobie rade. wspolpracuje przy ubieraniu i ja wiecej od niej nie oczekuje
        • leneczkaz Re: a czapke? 27.10.10, 12:38
          Zdjąć potrafi skarpety i czapkę oraz rozpiąć suwak. Szalikiem próbuje się udusić, ciągnąc za jeden (obwiązany dookoła) koniec.
          Założyć czapki raczej nie potrafi, ale zapytam go wieczorem tongue_out
    • kamelia04.08.2007 Re: no i mlody sie krytyki w zlobku doczekal.. 27.10.10, 13:06
      kamel, ty nie przesadzasz czasem?????
      Moja jest młodsza gdzies o 2 m-ce od twojego i butów sama nie włozy, czasem spróbuje, ale jej nie wyjdzie, kurtki tak samo nie włoży, trzeba jej przytrzymac, to rece wsadzi. Czapke wektnie sobie na glowe, krzywo, bo krzywo, ale nie szkodzi. Rekawiczke jedna włozy, drugiej juz nie da rady.

O pieluchach juz nie bede wspominac.

Nie mam poczucia, ze rosnie kaleka, po prostu na jedne rzeczy dziecko jest gotowe, a na inne nie.
      • eweliska18 Re: no i mlody sie krytyki w zlobku doczekal.. 27.10.10, 13:44
        moja za 2 tygodnie skończy 2 lata, ubrać potrafi czapkę, poza tym nic więcej, próbuje skarpetki, buty, ale jej nie wychodzi, koszulkę czasami, ale tylko przez głowę bo rękawy to już nie, zdjąc potrafi czapkę, skarpetki i majtki smile
      • camel_3d Re: no i mlody sie krytyki w zlobku doczekal.. 27.10.10, 15:13
        kamelia04.08.2007 napisała:

> kamel, ty nie przesadzasz czasem?????
        > Moja jest młodsza gdzies o 2 m-ce od twojego i butów sama nie włozy,

no niee....jak naisalem nikt nie oczekuje zeby zakladal..tylko zeby przynajmniej wykazal zainteresowanie wspolpracasmile a on sobie ladnie siedzi i czeka az mu pani zalozy smile

bo wiadomo, ze nie zalozy sobei calkiem.

a co do reszty
        kurtke..potrafi zdjac
        spodnie - zdjac i zalozyc
        skarpetki zdjacsmile i proboje zakladac...
        bluzki... potrafi (jak sie wczoraj okazalo) zalozyc. Z lekka pomoca jezeli si eprzekreci.
        majtki zaklada
        czapke...nie wiem..musze zobaczycsmile

i od dwoch tygodnie ladnei je jejko na miekko sam smile
        • ola33333 Re: no i mlody sie krytyki w zlobku doczekal.. 27.10.10, 17:38
          > no niee....jak naisalem nikt nie oczekuje zeby zakladal..tylko zeby przynajmnie
          > j wykazal zainteresowanie wspolpracasmile a on sobie ladnie siedzi i czeka az mu
          > pani zalozy smile

no to maly facet i tyle, nie przywiazuje wagi do ubioru smile

Moja gwiazda uwielbia sie przebierac i stac przed lustrem, no ale to baba smile
    • monikaa13 Re: no i mlody sie krytyki w zlobku doczekal.. 27.10.10, 13:55
      Kurcze, jeżeli chodzi o umiejętności to moja 4 latka:

założyć potrafi majtki, skarpety, rajstopy, spodnie, spódniczkę, podkoszulkę, z bluzkami różnie bywa (zależy od modelu), z sukienkami tż różnie ale raczej ja jej zakładam, założy czapkę ale już kurtkę nie bardzo, to samo z bluzą, buty założy jak wchodzą lekko, jak ciężko to nie, kapcie założy sama

zdjąć potrafi praktycznie wszystko oprócz bluzek i ciężko wchodzących butów

Inną rzeczą natomiast są jej chęci. Ja wiem, że ona to umie ale często jej się nie chce i ja za nią to robię, bo nie mamy czasu (tak wiem, można wstać wcześniej). W przedszkolu ubierają się sami ale Panie pomagają jak im nie idzie. Nie wyobrażam sobie zostawienia dziecka na korytarzu, bo się nie ubrał. Trzeba podjąć takie kroki, żeby się zmobilizował i ubrał, a jeżeli naprawdę nie chce to trzeba mu pomóc. Czasem to pomaga.
      Poza tym rozumiem, że ktoś z nim siedział przez te 20min.??!!
      • nandii Re: no i mlody sie krytyki w zlobku doczekal.. 27.10.10, 14:18
        Mój czapke sobie założy. Coś też kombinuje bierze ojca koszulke i czasami uda sie przełożyc głowe tam gdzie głowa. Rajty jak widzi to tez by chciał ale nie wie jak. Buty chciałby ale nie wie o co chodzi. Ma czas, ale chęci już wyraża.
      • camel_3d Re: no i mlody sie krytyki w zlobku doczekal.. 27.10.10, 15:14

> Poza tym rozumiem, że ktoś z nim siedział przez te 20min.??!!

nie. ale obok w pokoju byla druga opiekunka..wiec nie mogla si enic stac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka