mleczusio 05.04.04, 15:23 Moja 2,5 miesięczna córeczka ma strasznie suchą skórę. Oliwki nie pomagają. Może są jakieś inne sposoby aby pozbyć się tego problemu. Była bym wdzięczna za każdą odpowiedź. Pozdrawiam mama Martynki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arleta75 Re: sucha skóra 05.04.04, 15:49 Oliwka tylko natluszcza a nie nawilza wiec nie pomoze . Polecam mleczko Topialyse Lait (do kupienia w aptece) i będzie po problemie Odpowiedz Link Zgłoś
delta.x Re: sucha skóra 05.04.04, 15:53 Witam. Moja córeczka też miała takie problemy. Lekarka kazała kupić Balneum Hermal (dodatek do kąpieli leczniczej). Rewelacja. Po 2 kąpielach przeszło. Do dziś tego używam jak tylko pojawią się na skórze córeczki suche miejsca. Poprawa następuje po jednej kąpieli. Tylko nie wiem (nie pamietam) czy to można kupić bez recepty ale chyba tak, dowiedz się w aptece. Naprawdę polecam!! Odpowiedz Link Zgłoś
madzia59 Re: sucha skóra 05.04.04, 17:12 Dla nas najlepsze okazało się OILATUM-płyn do kąpieli,pozostawia na skórze warstewkę ochronną,doskonale nawilża,znikają suche placki.Balneum u nas nie pomogło.A do smarowania rzeczywiście TOPIALYSE,ale u nas też sprawdza się świetnie zwykłe mleczko NIVEA.Ale zdecydowanie najbardziej polecam Oilatum.Pozdrawiam,M. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: sucha skóra 07.04.04, 11:03 A to tez mozna uzywac do buzki? Bo mojej szwagireki mala ma tak sucha ze az jej sie luszczy Pomozcie, Renata Odpowiedz Link Zgłoś
arleta75 Re: sucha skóra 07.04.04, 14:11 Topialyse lait mozna jak najbardziej do buzki Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: sucha skóra 07.04.04, 11:17 1/ Balneum!!! Ja też mam problemy ze skórą (szczególnie zimą) i to jedyny krem, który działa kojąco i faktycznie nawilża mojąskórę (nie powodująć przy tym uczuleń, bo niestety bardzo wielu "dorosłych" kosmetyków moja skóra nie toleruje). 2/Poza tym możesz wypróbować stare sposoby kąpania w krochmalu (chociaż ktoś kiedyś tutaj napisła, że lekarz odradzał, mój polecał, sprawdziło się) 3/ zrezygnuj z mydła, a jeśli już to zwykłe Bambino 4/ myj buzię w wodzie przegotowanej 5/ niech pomieszczenia w których dziecko przebya też będą dobrze nawilżone (to w szczególności zimą!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: sucha skóra 07.04.04, 11:26 Do mycia i natluszczania skóry wybierz cos aptecznego- Balneum,Oilatum.Nie myj mydłem, tylko specjalnymi emulsjami i od razu po kąpieli nakremuj skore. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakini Re: sucha skóra 07.04.04, 14:19 Kinia też miała ten problem jako niemowle. Faktycznie oliwkę sobie odpuść- nic nie pomoże. Mi lekarz polecił zmianę proszku do prania (z Jelpa na Lovella) i podwójne płukanie ubranek. Dodatkowo stosowałam krem nawilżający dla niemowląd- Penaten. Pomogło. I to szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
katerzinka Re: sucha skóra 07.04.04, 21:07 Polecam do kapieli Oilatum-emulsja do kapieli leczniczych, do smarowania Oilatum soft krem lub bepanthen, lipobase, dermobase lub linola maść. Moja mała ma problemy skórne i te cuda działaja-pozdrawiam-Kachna Odpowiedz Link Zgłoś
elwlos Re: sucha skóra 07.04.04, 22:56 Mój synek urodził się po terminie i miał bardzo brzydką skórę. Łuszczyła się, była szorstka. Lekarz polecił mi zwykłą ciekłą parfinę (dostaniesz w aptece) i dużo tańsza od wszelkich specyfików, kremów itp. Podziałała cudownie. W tej chwili (synuś ma pół roku) stosujemy oliwkę Bambino i mydełko też tej firmy. Pozdrawiam, Ela Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: sucha skóra 08.04.04, 14:27 a moze byc do buźki zastosowana ta parafina? Renata Odpowiedz Link Zgłoś