Dodaj do ulubionych

Mamy dzieci XXL łączmy się.

17.11.10, 23:40
Duże jest pięknesmile

Na stronie: siatkicentylowe.edziecko.pl można zrobić sobie wykres wzrostu i wagi dziecka.
Ja zrobilam Zuzi:

https://siatkicentylowe.edziecko.pl/embed/23430.weight.png

https://siatkicentylowe.edziecko.pl/embed/23430.height.png

Co prawda poza siatką, ale widać czy wykres gwałtownie się unosi, czy zwalnia.
Wklejajcie centyle waszych maluszków XXL.
Obserwuj wątek
    • 18_lipcowa1 Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 00:01
      scarlet_s napisała:

> Duże jest pięknesmile

Nie powiedziałabym.
      • zjawa1 Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 00:05
        Sorry ale Twoje dziecko w wieku 15 miesiecy ma tak wysoka wage i wzrost? Wiesz, po cos te centyle stowrzone. Miedzy innymi po to, zeby wykryc anomalie wzrostowe, wagowe czy obwodowe glowki. To nie jest powod do radosci, ale moze byc powoedem do zmartwien. A pediatra Twojego dziecka nie komentuje takiego stanu rzeczy?
        • scarlet_s Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 00:17
          Nasza pediatra to mądra babka i wie, że u nas to geny.
          Mała ma 14 miesięcy.
          Założyłam wątek, bo jestem ciekawa, czy są większe dzieci od mojej małej. Raz spotkałam chłopczyka w jej wieku, który był większy. Mama prowadzala go za rączki, bo jeszcze nie chodził, sięgał jej prawie do pasa. Mamusia rozmiarów normalnych.
          • zjawa1 Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 00:33
            Co mozna powiedziec o Twoich parametrach w centylach. Wzros wzgledem wagi jest proporcionalny, to fakt. Dziecko napewno nie jest za grube, jest idealne wagowo wzgledem parametrow wzrostu. Natomiast wzgledem przyjetych ogolnie noirm, to co do wieku znaczaco wyskakuje z siatki centylowej. Faktem rowniez jest to, ze obiektywna ocena takich parametrow jest oparta nie tylko na ogolnie przyjetych normach i sredniej tzw. krajowej, ale i na obecnym wzroscie rodzicow danego dziecka.Wniosek-musicie byc cholernie wysocysmile napewno ponad przecietnasmile
            • myelegans Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 03:10
              Dziecko jest jak najbardziej proporcjonalne i rosnie rowno swoim tempem i to sie najbardziej liczy..
              Znam jedno takie, tatus koszykarz ponad 2m, mama 183cm, jak mial rok wygladal na 3-latka, teraz jako 6-latek wyglada na 9-10 latka i takie tez ubrania nosi.
              • dorotatop Re:ciekawość mnie zżera 18.11.10, 08:18
                możesz napisać wagę i wzrost przy urodzeniu proszę jestem po prostu ciekawa moje dzieci niestety w 15 centylu więc się nie podłączam do wątku wink
                • ciociacesia czemu niestety? 18.11.10, 09:40
                  małe tez ma swoje plusy - lzej nosic, mniej je wink i jakby nie patrzec tez moze byc bardzo piekne - moja na 10tym od urodzenia smile
                  • 18_lipcowa1 Re: czemu niestety? 18.11.10, 10:50
                    no ba
                    drobne dzieci to dopiero sa sliczne
                    • sylwiamc Re: czemu niestety? 18.11.10, 22:58
                      wspolczuje troszke tym drobnym maluchom, nie dosc, ze wygladaja TAK "biednie" to maja trudniej w kontaktach z energicznymi rowniesnikami chocby na placu zabaw.
                      • scarlet_s Re: czemu niestety? 18.11.10, 23:13
                        To szczególnie było widać na przykładzie mojego synka, który chodził pod koniec 8 miesiąca a wielki był jak 3-letnie dziecko, albo starsza córka, na rok 13 kg/86 cm i chodziła w 10 miesiącu, bijąc na głowe "normalniejszych rozmiarów" rówieśników. Zuzia też ociężała nie jest. Energii im nie brakuje.
                      • q_fla Re: czemu niestety? 19.11.10, 11:53
                        Chrzaniasz okropnie, moja córka jest od zawsze poniżej siatki wagowo i wzrostowo, niskorosłość uwarunkowana genetycznie, przebadana, żeby nie było. Jest najniższa w grupie, bardzo lubiana i akceptowana. Ostatnio na wuefie biegali na 200m, przybiegła jako trzecia za pierwszym razem, za drugim była piąta. Jest bardzo sprawna.
                        U mojej córki w grupie jest chłopczyk lat pięć: 138cm wzrostu, waga prawie 40kg, rodzice wielcy i potężni.
                    • mamam_net Re: czemu niestety? 21.11.10, 20:42

18_lipcowa1 napisała:

> no ba
                      > drobne dzieci to dopiero sa sliczne

znaczy, że kurduple takie śliczne sa?
                  • karro80 MNIEj je??? 19.11.10, 15:11
                    Matko moja drobina je więcej niż ja zazwyczaj...wcale nieekonomiczna jest, no ciuchy starczaja na długo, ale już buty niewink

Moja siostrzenica była dośc duża, po tacie, z tym, że tak do 2-3 lat własnie normalna/przeciętna potem wyrwała do góry porządnie. Myślę, ze moja też ruszy w ten sposób - tata wysoki - a ona stopę ma już ogromną do jej gabarytów.
                    • scarlet_s Re: MNIEj je??? 19.11.10, 17:17
                      Moja 6-latka ma stope numer 35, z 34 już wyrasta.
                      • karro80 Re: MNIEj je??? 19.11.10, 22:49
                        hehe, to u nas to samo może być. Dziewczę 2 lata i 8 miesiecy ma kajaczka 26/27(a waży 10 kilo dla porównania - wzrost ostatnio był 88, ale coś widzę, że znow poszła w górę - generalnie dopiero od niedawna wyglada na swój wiek, ale musiała nadrobić, bo waga ur 600gram, 31cm)także tu mamy wielka niewiadomą jak to z tym wzrostem docelowo będzie.
                        • scarlet_s Re: MNIEj je??? 20.11.10, 19:45
                          O rany, jaka maleńka się urodziła!
                    • ciociacesia zart taki 20.11.10, 08:17
                      z tym mniej je smile
                      jak dziecko roche odstaje od sredniej (małe, duze, wolniej chodzi, szybciej chodzi) to sie czlowiek nasłucha uwag - moj zestaw odpowiedzi to - fajnie ze mala, lzej nosic, mniej je i ciuchy na dluzej starczaja - co nie do konca jest prawda - bo tez wyrasta tylko ze z mnijszych - zaczynala od rozmiaru 50 smile
                      • karro80 wiem, wiem:) 21.11.10, 02:30
                        Nawet nie wiesz jak ja wiem jak się nasłuchawink:
                        dobrze, że młoda trochę urosła, bo:
                        -na 2 lata to mnie baby zaczepiały na ulicy czemu ja takie małe dziecko do chodzenia zmuszam(dodam, ze chodziła samodzielnie mając póltora roku, więc nie jakoś hiper wczesnie i to po reh)
                        -na rok z hakiem pan w sklepie odmówił nam POKAZANIA spacerówki, bo dziecko do tej spacerówki musi już siedzieć(dziecko ważyło niecałe 7 kilo, miało ze 69 cm i samo SIADAŁO, raczkowało i stawało przy meblach)
                        -na rok z hakiem wzbudzaliśmy sensację, że młoda sadzana na siłę w spacerówce, że za lekko ubrana(fakt w kwietniu była w potrkach i bodziaku z krótkim rękawem, ale było gorąco, a ona się darła wnibogłosy jak jej było za ciepło)
                        -na 6 miesiecy każdy myślał, że młoda jest takim prawie noworodkiem i mówili "o jaka malutka", a mnie wydawała się ogromnasmile

No i za każdym razem odpowiadając na pytanie o wiek wiedziałam, ze będzie jakaś reakcja - zdzwione spojrzenie, spytanie jeszcze raz, powiedzenie, że malutka i reakcja perełka dyplomacji - "ooo a moja to jest większa/grubsza/lepiej rozwinięta"(phi też mi osiągnięciewink a moja na rok "podziesięciła" swoją masę urodzeniowątongue_out)

Ale od jakiegoś czasu dziwi mnie jedno:jak odpowiadam na pytanie o wiek i ostatnio NIKT się nie dziwi...fajniebig_grin

aaa nie przepraszam, chyba w tłum się nie wtopię...ostatnio babcie mnie zaczepiają pytając z troską czy córeczka nie ma przypadkiem za dużych bucików(ja się nie pytam czy one maję wszystko w dobrym rozmiarze, no!)...a jak młoda miała okulary w naprawie to miałam z kolei bezpłatne porady co do diagnozowania i leczenia zeza...nie pomagało grzeczne podzękowanie za troskę i zapewnienie, ze córka jest od urodzenia pod opieką okulistysmile
                • scarlet_s Re:ciekawość mnie zżera 18.11.10, 09:46
                  Waga 4300/57 cm, więc raczej nie bardzo duże.
                  • anettchen2306 Re:ciekawość mnie zżera 18.11.10, 09:55
                    Moje dzieci z waga urodzeniowa:
                    - syn: 4120 g, 54 cm,
                    - corka: 4200, 55 cm.

Dziecko z waga urodzeniowa powyzej 4000 g to duze dziecko.
                    Mimo takiej wagi urodzeniowej (moja siostra urodzila sie z waga startowa 5150 g i 60 cm) nie byly dziecmi XXL smile Corka (obecnie 3 lata) ze wzrostem na 75 centylu, wagowo na 50 smile Syn (12 lat) podobnie. Moja olbrzymia w chwili urodzin siostra tez nigdy rozmiaru XXL nie nosila, zarowno jako dziecko jak i dorosla kobieta (nosi S). Waga urodzeniowa do pozniejszej wagi ma sie nijak.
                    • scarlet_s Re:ciekawość mnie zżera 18.11.10, 10:04
                      Mam nadzieje, że tak jest.
                      Synek urodził się z wagą 4630g/59 cm i teraz jest wysoką chudzinką.
                    • imogen0 Re:ciekawość mnie zżera 18.11.10, 10:26
                      Też tak uważam;moje dzieciaki waga urodzeniowa ponad 4 kilo,potem drobne i szczupłe.
                    • ylunia78 Re:ciekawość mnie zżera 18.11.10, 17:27
                      anettchen2306 napisała:

Waga urodzeniowa do pozniejszej wagi ma sie nijak.

też mi się tak wydaje....
                      szwagierki dziecko waga urodzeniowa4200 a teraz jako 15mczna dziewczynka nie wygląda na XXXL.
                  • ciociacesia bardzo nie 18.11.10, 10:17
                    ale spore
                    dziewczynki to tak raczej w 3,5kg trafiają
                    moja była 2800 smile raczej małe - ale przeciez nie 'bardzo małe' bo małe to sa takie 2kg bez koncówek smile a bardzo duze to 5 kg smile
                  • 18_lipcowa1 Re:ciekawość mnie zżera 18.11.10, 10:51
                    scarlet_s napisała:

> Waga 4300/57 cm, więc raczej nie bardzo duże.

jak nie duze???????
                    • ciociacesia no nie bardzo 18.11.10, 12:18
                      pytasz jak nie duze - odpowiadam nie bardzo duze. troche duze, ale przeciez nie bardzo. bardzo to byl ten rekordzista 8 kg tongue_out
                      • 18_lipcowa1 Re: no nie bardzo 18.11.10, 13:12
                        ciociacesia napisała:

> pytasz jak nie duze - odpowiadam nie bardzo duze. troche duze, ale przeciez nie
                        > bardzo. bardzo to byl ten rekordzista 8 kg tongue_out

no 4300 to DUŻE
                        a 6- czy 8 to anomalia już
                        • scarlet_s Re: no nie bardzo 18.11.10, 15:45
                          Powiem wam tak. Dla jednego duże dla drugiego nie. Moja mała jest najmniejszym moim dzieckiem. Rodzeństwo było od niej większe, więc Zuzia wydaje mi się drobna. Wiem, że dla roczniaka 14 kg, to dużo, ale przy takim wzroście to się rozkłada.
                        • w_miare_normalna Re: no nie bardzo 24.11.10, 12:48
                          W szpitalu ze mną leżała kobietka, która urodziła dziewczynkę 5700/62 cm. Jak urodziła to lekarz powiedział-"toż to 3miesięczniak". big_grin
            • baabasia "Sztuczny" wzrost 21.11.10, 11:57
              Dzieci zapasione są często wysokie w okresie poprzedzającym okres dojrzewania (to efekt zaburzonej gospodarki hormonalnej) i wówczas na siatkach wyglądają proporcjonalnie. W okresie dojrzewania inne dzieci wyskakują ze wzrostem, a grubas zostaje w miejscu. Na miejscu autorki zastanowiłabym się nad dietą dziecka, szczególnie jeśli sama jesteś normalnych rozmiarów.
              • scarlet_s Re: "Sztuczny" wzrost 23.11.10, 23:09
                Moje dzieciaki dobrze się odżywiają, u nas to raczej genetyczne, po tatusiu.
                Jednak zgadzam się z teorią, że dzieci są zapasione i dlatego takie wysokie. U córki w klasie jest taka 6-latka, która wygląda na 9-latke, jest nabita. Mama daje jej jeść nawet w nocy, bo mała ma tak rozepchany żołądek, że w nocy budzi ją głód.
          • deodyma Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 20.11.10, 20:35

Mamusia rozmiarów normaln
            > ych.

a te rozmiary normalne, to jakie?
        • mumi7 Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 19.11.10, 07:43
          Jesli dziecko jest pod kontrolą lekarza, to o co sie martwić, zjawa? Nie wprowadzaj nerowego nastroju tylko dlatego, że pewnie sama masz mniejsze dziecko. pewnie jakbyś miała duże, uważałabyś, że wszystkie mniejsze to niedozywione czy cóś...
          • zjawa1 mum7 21.11.10, 00:20
            Jaki nerwowy nastroj? Przesadzasz.
            Moje dziecko faktycznie nie urodzilo sie jakos super duze. Waga 3,450 cm. 53. W chwili obecnej ma 2 lata i 9 miesiecy. Wzrost 102cm i wage 15, 3 kg. nr buta zimowego 28. Wiec chyba nie takie male co? Zreszta rodzice tez nie malismile
            • mumi7 Re: mum7 22.11.10, 07:57
              No nie najmniejszewink Ale nie o to chodzi. Jedna pisze o soim duzym dziecku, no i od razu kilka porad cioć-kloć, że dziecko na pewno chore. A może nie. A może na trzeba do lekarza. Może taka uroda. Na tym forum spotkałams ie jUz z wieloma przypadkami, żę kiedy ktoś ma dziecko w większych czy mniejszych gabarytach, od razu te z dziećmi z innymi gabarytami zaczynaja kąsać. Tylko nie znam powodu tego kąsania i w związku z tym bardzo mnie to wkurza i reaguję na to zawsze
              • zjawa1 Re: mum7 22.11.10, 22:02
                Ale dlaczego od razu ,,kasanie"?. Ja nie wyrazilam swojej opini na temat czy: wielkie jest piekne czy tez moze bardzo male. Stwierdzilam jedynie fakt, ze znaczaco wyskakuje z siatki centyli.Osobiscie gdybym ja miala taka sytuacje z moim dzieckiem, to zmartwiloby mnie to! Moze dlatego, ze znam 2 takie przypadki z zycia. Paradoksalnie w jednym przypadku dziecko bylo do 3 roku zycia duzo ponad siatka, a w drugim duzo pod nia. I w obu przypadkach po 3 roku zycia okazalo sie, ze dzieci byly chore i zaczeto podawac im odpowiednie hormony. W pierwszym na zablokowanie wzrostu, a w drugim na jego pobudzenie.
            • w_miare_normalna Re: mum7 24.11.10, 12:55
              Ale nie jest też bardzo duże smile
              Kumpeli młoda ma 9 miesięcy, waży 12 kg/80 cm. Młoda jak się urodziła ważyła 3500.
              natomiast moja ważyła prawie 4 kg. Teraz ma 2,5 roku, waży 12 kg. i mierzy 98 smile
              • zjawa1 Re: mum7 24.11.10, 23:06
                Ciesze sie, ze nie jest ,,bardzo duze"smile Jest w sam raz. Nie bedzie wielkoludem, ani krasnoludkiemsmile Twoje tez idealsmile
      • mumi7 Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 19.11.10, 07:41
        No jasne, zawsze można kręcić nosem, zwłaszcza jak sie ma dziecko poniżej 25 centyla. Jakimś dziwnym trafem zazwyczaj matki mniejszych albo bardzo małych dzieci podejrzewają, że takie dzieci to dzieci chore z jakichs powodów. Pewnie gdyby miały dzieci większe, jakimś cudem te całkiem duże byłyby okwink
    • camel_3d Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 08:19
      scarlet_s napisała:

> Duże jest pięknesmile

byleby proporcjonalne... smile))
    • silje78 Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 08:34
      moja córka jest spora, najwyższa ze swojej grupy w przedszkolu. teraz ma 3 latka i 2 miesiące. ma 110cm i waży 18kg. w wieku twojej miała ok 88cm i ważyła ok 12-13kg. urodzona 4160g i 59cm.
      tak więc twoja jest faktycznie spora smile jeśli zdrowa to tylko się cieszyć, choć wolałabym żeby nie urosła do 1,90....
      • pamplemousse1 Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 08:40
        nie rozumiem za bardzo co to za powód do radości, że dziecko takie dużesmile
        • dziub_dziubasek Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 08:44
          No jak to, jak dziecko duże to z automatu znaczy, ze zdrowe wink
        • ciociacesia bo kazdy powód jest dobry 18.11.10, 09:41
          zeby sie cieszyc smile
          • scarlet_s Re: bo kazdy powód jest dobry 18.11.10, 09:49
            Otóż to.
            Jakby było małe też bym się cieszyła smile
      • silje78 Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 21.11.10, 09:58
        muszę skorygować wagę. córka waży 16,5.
    • owianka Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 09:05
      Moja córka też zawsze, od urodzenia była powyżej 97 - wagowo i wzrostowo. Teraz ma 16,5 roku i 194 cm wzrostu. Kiedy miała 10 lat, proponowano nam kurację estrogenem. Nie zgodziłam się, i teraz żałuję, bo miałaby pewnie 15 cm mniej. Jednak 195 cm to dla kobiety jest stanowczo za dużo.

Jeśli Twoja córka nadal będzie tak rosła, powinna przejść badania. Krew, wiek kostny, rezonans przysadki. Przyczyną nadmiernego wzrostu może być gruczolak przysadki albo inne schorzenie (w przypadku mojej córki nie ma przyczyny - po prostu tak ma). Na Twoim miejscu skonsultowałabym się z endokrynologiem na wszelki wypadek.
      • marika012 Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 09:32
        Owianka a Ty i ojciec córki jaki macie wzrost?
        • owianka Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 09:40
          Ja - 167 cm
          Mąż - 187

Więc to nie po nas raczej.
          • scarlet_s Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 09:52
            Rany, to my wyżsi jesteśmy!
            Może po dziadkach?
            • imogen0 Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 10:31

scarlet_s napisała:

> Rany, to my wyżsi jesteśmy!
              > Może po dziadkach?

Całkiem możliwesmile
              Moi rodzice są niscy-ja wysoka,a dziadek(ojca ojciec)był wysokim facetem...wink
              • owianka Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 12:37
                Wszyscy dziadkowie niżsi od nas.
      • scarlet_s Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 09:50
        O rany. Mam nadzieje, że przystopuje. To moje trzecie dziecko i wszystkie są duże, więc u nas to norma.
      • izulecp Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 19:49
        Ja czekam do edokrynologa, moja córka jest duża i wysoka. Robi mi się słabo na myśl że będzie skazana na to że po wejścu do pokoju jakiś pokurcz powie na głos - ALeś ty wielka!!!
        Ja już słyszałam to parę razy, a mam 176 cm wzrostu. I do pań które przyszły pomstować na ten wątek że chodujemy spasione mutanty mam radę - wypad
        • scarlet_s Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 21:54
          Podobasz mi się smile
          Ja się kiedyś martwiłam, że moja mala jest taka wielka, wszyscy mi to wytykali, ale co ja mam zrobić? Taka jest i już.
        • atrapcia Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 23:01
          Ja mam 174 i jakoś nigdy tego nie słyszałam... Nie liczę teściowej bo ona ma 150 w kapeluszu i na obcasach i powinna mieć chyba wspólną szafę na bluzeczki z moją córką wink
    • halapta Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 09:31
      Hej,
      moje dzieci między 30 a 50 centylem. Aż jestem zdziwiona, bo u mnie w rodzinie to raczej duże dzieci (w porównaniu do rówieśników) i wysocy ludzie. Bratanek w wieku 3 lat wyglądał jak 5-cio latek. Nawet z drużyny piłkarskiej go przerzucili do grupy 6+ bo dużo odstawał wzrostem i wagowo od rówieśników i wyglądał przy nich jak tata smile

Za to mam koleżankę, której córka wyskoczyła daleko poza siatkę centylową. W wieku 2ch lat wyglądała jak 4/5 latka i ludzie jak widzieli ją ze smoczkiem to zwracali uwagę koleżance, ze taka pannica nie powinna już dawno ssać smoczka smile
      Ostatnio ją widziałam, myślałam, ze kupę lat się nie widziałyśmy, bo dziewczynka normalnie na 10-latke zalatuje, a tu mi mówią, ze do 1 klasy poszła big_grin
      No ale rodzice baaaardzo wysocy, koleżanka nie mogła sobie znaleźć faceta właśnie ze wzgl na swój wzrost.
      Na szczęście mają mądrzejszego pediatrę od niektórych tu mam i nie straszył anomaliami. Ot taka fizjonomia.
      • deela Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 10:07
        > Na szczęście mają mądrzejszego pediatrę od niektórych tu mam i nie straszył ano
        > maliami. Ot taka fizjonomia.
        fizjonomia??????????????????/
        uhahahahahahahahhahha
    • ania2003i2011 Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 09:32
      twoja córcia jako roczna miała 13,5 kg i 90 cm
      to dla porównania mój w wieku 2 lat miał 13,5 kg i 94 cm
      ale mój to chudy jak szkapa
      14 kg osiągnął dopiero jako niespełna 3 latek przy wzroście 100 cm

mój był taki

https://tiny.pl/hw1f4

https://tiny.pl/hw1fn
    • ciociacesia wow 18.11.10, 09:34
      przez chwile myslalam ze sie z waga 8 kg urodzila smile ciezko ja chyba nosic, co?
      • scarlet_s Re: wow 18.11.10, 09:58
        Ciężko...
        Urodziła się z wagą 4300g, ale nie miała spadku po porodzie, tylko od razu szła w góre a rosła jak szalona! Koleżnka, która nie widziała jej 2 tyg przyjechała do mnie z ciuszkami i była w szoku jak ona urosła, z 5 powtarzała: "Boże jak urosła". Wszystkie ciuszki były za małe. Przez pierwsze miesiące rosla strasznie dużo: 10 cm na początku, potem 5-6 miesięcznie. lekarka mówiła, że tak może być, potem zwolni i zwolniła. Przybierała 2-2,5 kg miesięcznie.
        • ciociacesia :) 18.11.10, 10:10
          moja rok starsza osiągnęła zawrotna wagę 11kg i 86cm smile
          przyjaciolki bratanek tak ma - ze go biora za rok starszego
          moje mimo ze malutka ma bardzo 'dorosla twarz' bo wlosy ciemne i taka troche starsza mimika
          ciesze sie ze mala bo ja mala i słabowita a uwielbiam ja nosic smile dopiero niedawno przestawilam sie na wozek
          • scarlet_s Re: :) 18.11.10, 10:13
            Moja na szczęście dużo chodzi smile
            • ciociacesia moje niby tez 18.11.10, 10:21
              ale pozno zaczela i dlugo chodzila tylko w domu, a jak na ostatnia wiosne zaczela chadzac tez na dworzu to np w miescie od razu chciala na rece - bala sie tlumow samochodów i hałasu...
    • pelapa Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 09:44
      Wg. tych kryteriów to ja mam dzieci najwyżej XL. Syn lekko powyżej 97 centyla wzrostu, z wagą piórkową na 10 centylu, córka na 97 wzrostu, waga 25 centyl. I ja akurat trochę martwię sie zbyt szybkim wzrostem , nie jestet przekonana że przy takim tempie wzrostu zapewnię im wszystkie składniki - szczególnie chodzi mi o minerały. Zresztą podobają mi się niewysokie drobne dziewczyny, ale zmiejszyłam na to szanse moich potencjalnych córek wybierając na ich ojca blisko 2 metrowego facetasmile IMO wykres tak wysoko nad siatką skłania do refleksji.
      • scarlet_s Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 10:01
        Martwiłam się tym, ale już przestałam. Lekarz mówi, że jest ok i taka uroda moich dzieci. Potem przystopują. Mała już stoi z wagą.
        • pelapa Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 10:13
          Ja też rosłam bardzo szybko, byłam o głowę wyższa od rówieśników. Potem w 4 klasie okres i stop. Mam 167 wzrostu, a jedyne pamiątki z bycia "wieżą" to poziome rozstępy (na szczęście mało widoczne) i pamięć o OKROPNYCH bólach wzrostowych. Wiem że nic nie zrobię że moje dzieci tak rosną ale nie jest to za dobre i przyjemne dla dziecka. Wolałabym aby ich organizm miał więcej czasu, ale woleć to sobie mogę smile
          • scarlet_s Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 10:43
            Moje starsze dzieciaki też mają bóle wzrostowe. Moja 6-latka ma bardzo mocne bóle. Urosła w tym roku 10 cm.
            • pelapa Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 11:21
              Nie wiem czy są bardziej współczesne metody ale mi pomagały okłady z bardzo ciepłej poduszki elektrycznej.
              • scarlet_s Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 11:23
                U nas tylko leki przeciwbólowe.
        • owianka Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 10:17
          Ale lekarz nie może tego wiedzieć bez dokładnych badań. Nie musisz od razu, ale jak wzrost Cię będzie niepokoił, to idź do endokrynologa. Moja córka miała te badania w CZD w Warszawie.

Ja mam piątkę dzieci. Pozostałe też są dość spore, ale mieszczą się w siatce -
        • magdagal Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 10:24
          U mnie młody urodził się 3850 teraz ma 4,5 roku i 17-18 kg w porywach waży w ciuchach, natomiast nasza córcia obecnie 3 m-ąc życia zaczęła , zaskoczyła nas wagą urodzeniową 4510 i 60 dł, po porodzie spadła do 4180, w 6 tyg na szczepieniu ważyła 5320, w grudniu kolejne szczepienie jestem ciekawa ile przybierze, mam cichą nadzieje, że nie będzie zbyt duża, wiem jakie mogą być problemy przy zbyt dużej wadze gdyż sama całe życie jestem na diecie, choć taka duża nie jestem 168cm i waga ok 76 kg tak myślę o mąż normalny, w dzieciństwie niejadek.
    • leneczkaz Współczuję 18.11.10, 12:20
      Uuuuuu ciężko Ci nosić co? Mój ma 2 lata i od nie dawna 13 kg (91cm) i jak go czasem podnoszę to płakać mi się chce indifferent. Jak wsadzam do fotelika to robię wielkie 'hop' aż czasami jego głową walnę. No nie mam siły precyzyjnie podnosić takiego kloca. Także szczere wyrazy współczucia.
      • scarlet_s Re: Współczuję 18.11.10, 16:18
        Przyzwyczaiłam się, zresztą mala zwykle chodzi sama i nie musze jej dużo dźwigać.
        • leneczkaz Re: Współczuję 18.11.10, 16:41
          Włożyć/wyjąć z samochodu, podnieść jak upadnie, jak płacze. Podnieść w 1000 sytuaciji dziennie. Załamka z takim klocem.
          • scarlet_s Re: Współczuję 18.11.10, 17:07
            Naprawde nie jest tak źle. Jak upadnie podnosi się sama smile
            • leneczkaz Re: Współczuję 18.11.10, 17:22
              Może masz lepsze mięśnie niż ja wink
    • glizda79 Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 12:37
      Proszę bardzo
      Syn 1,5 roku, waga 15kg, wzrost 98cm

https://siatkicentylowe.edziecko.pl/embed/17395.weight.png

https://siatkicentylowe.edziecko.pl/embed/17395.height.png

Ja i mąż wysocy, nasze rodzeństwo wysokie, dziadkowie z wyjątkiem jednej babci wysocy.
      Mam koleżankę, której synek jest w 3 centylu. Jej się ludzie czepiali, że zmusza 6m dziecko do chodzenia (zaczął chodzić w wieku 11m), a mnie, że takie duże dziecko jeszcze nie chodzi.
    • rajtuzek Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 12:58
      Moja córka w wieku twojej waży 9,5kg 87cm.
      Mój syn 3latek 16kg, 100cm
      VoV twoja córka to pulpeciksmile
      ale napewno wyrośnie, synek w wieku 6msc ważył 11kg a teraz 16kg
      u dzieci jest różnie czasami waga potrafi na długo się zatrzymac lub wzrasta minimalnie.
      Pozdrawiamsmile
      • scarlet_s Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 15:36
        Mała była pulpecikiem. Teraz wyrasta i wydaje mi się drobna.
        Pokaże ci fotke: Zu
        A twoja z jaką wagą i wzrostem się urodziła?
        • jotka_k Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 17:27
          na drobną nie wygląda wink
          • scarlet_s Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 17:53
            Dla mnie jest malutka.
            Mamy córeczki w tym samym wieku.
            • jotka_k Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 18:07
              moja ma 84 cm i 10,5 kg i dla mnie malutka nie jest wink tzn jest drobniutka i wysoka
              • scarlet_s Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 18:15
                Twoja jest tylko 2 dni starsza od mojej smile Zuzia też miała być z 4-ego.
                Zuzia miała chyba większą wage na pół roku.
                • jotka_k Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 20:10
                  pewnie na pewno większą tongue_out moja na pół roku podwoiła wagę, czyli ważyła 6400
                  • kiniak22 Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 20:34
                    wy to sie lubicie klocic tongue_outPP
                    przeciez wiadome jest ze dzieci w pierwszym roku zycia rosna najszybciej, najintensywniej przybieraja na wadze...
                    moja cora tez byla i jest wielka wzgeldem sporej ilosci rowiesnikow, urodzila sie z waga 4kg i wzrostem 59cm, na bilansie w 14 miesiacu ma wpisana wage 15kg i 91cm, teraz ma 3,5 roku, wazy 18kg i ma 100cm, sposrod rowiesnikow z ktorymi sie spotykamy jest najwyzsza (ale juz niekoniecznie najciezszatongue_out) i zawsze ludzie jej lat dodawali bo niby taka duza...
        • szajma Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 17:43
          mój był pulpetem, zanim zaczął chodzić. teraz jest całkowitym średniaczkiemwink
          i cieszy mie towink
    • klubgogo Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 17:43
      Jestem w szoku.Teraz może i proporcjonalnie waży do wzrostu, ale to chyba wymiary 3-latka.
      Nie zastanowiło Cię, gdy dziecko na pół roku ważyło 11 kg, że to trochę dużo? Moja 2-latka ma taką wagę.
      • scarlet_s Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 17:52
        Zastanowiło. Lekarze jednak twierdzą, że mała wyrośnie, tak jak rodzeństwo i jest ok. Ważne, że jest zdrowa.
        • doa1980 Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 19:59
          Moj maly waga i wzrostem na 90 centylu,byl okres,ze wychodzilsmy ciut nad 97 centyl waga i wzrostem.Na roczek wazyl 12.72kg.Przez ponad rok przytyl niecale 3kg.Waga ur 4kg i 53cm,teraz 94cm.
          Nie wyglada na dwa latka.
          • scarlet_s Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 21:57
            Moja mała jest wyższa od niektórych dwulatków. Dorównuje niektórym 3-latkom!
            • doa1980 Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 22:42
              scarlet_s napisała:

> Moja mała jest wyższa od niektórych dwulatków. Dorównuje niektórym 3-latkom!

Moj maly dokladnie tak samo,wyglada jak trzylatek.Mojej siostry syn ma 4 latka i duzej roznicy nie ma (tylko,ze moja siostra i jej maz nie sa wysocy).
    • izulecp Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 19:33
      No nareście ja ma takie dziecko. Moja córka urodziła się duża 4,5 kg,a teraz jest tylko gorzej. Ma 2,5 roku 1 metr 3 cm wzrostu waży 22 kg. Do półtora roku, jak jeść nie dałam, to mało nogi mi nie obgryzła, nie je słodyczy nie daje soków tylko woda. Chodzimy na basen a ona wygląda jak pączek. Takie geny po całej mojej rodzinie my wszyscy walczymy z nadwagą.
      • scarlet_s Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 19:43
        U nas nie ma nadwagi w rodzinie.
        Mój synek w wieku 2 lat miał 102 cm wzrostu i 15 kg. Teraz przystopował. Jest wysoki ale chudy. Widocznie takie geny i już. Nic nie poradzimy.
        Fajnie, że napisałaś, bo już myślałam, że jedyna jestem.
        • izulecp Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 19:53
          Boję się już pokazuję ją w piaskownicy jako atrakcję. Do endokrynologa w styczniu może coś wymyśli
    • tsaria Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 20:08
      Mój jak miał 12 m-cy ważył 9,800 i miał 79cm, koleżanki córa z tego samego miesiąca 14 kg i 86cm, tak śmiesznie razem wyglądali, bo mała wydawała się przynajmniej o rok starsza od mojego synkasmile)))Urodziła się też coś koło 4 kg i bardzo szybko rosła, teraz ma 18 miesięcy i waży 14,700, więc staneła z wagą, trochę podrosła,ale dalej mój wygląda przy niej jak kajtek, choć wagowo poszedł do przodu bo już 12 kg mamy i trochę podrósł, ma teraz 84cm.
      Ponoć koleżanki mąż tak samo przybierał na wadze i w cm, ma nawet jego książeczkę i mała jest "wykapaną" córeczką tatusia.
      • mewa000 Re: Scarlet 18.11.10, 21:53
        a w jakim wózku wozisz małą? Większość spacerówek jest dość mała, zwłaszcza dla tek dużego dziecka
        • scarlet_s Re: Scarlet 18.11.10, 22:00
          W spacerówce się mieści. Ale niestety bardzo szybko wyrosła mi z gondoli, bo gondole robią do 80 cm najdłuższe. Mała jeździła w spacerówce rozłożonej na płasko. Teraz to ona mi rzadko w wózku usiedzi, ale mieścić się spokojnie mieści. Bez przesady, nie jest jakimś mutantem.
          • mewa000 Re: Scarlet 18.11.10, 22:33
            Możesz podać nazwę tej spacerówki? Bo znajoma ma synka, mniejszy od Twojej córki i nie może znaleźć fajnej, dużej spacerówki, a tą którą ma z wózka wielofunkcyjnego jest ciasna
            • scarlet_s Re: Scarlet 18.11.10, 23:17
              To jest polska firma, ale nie pamiętam jaka a nie chce mi się teraz na dół schodzić. Napisze ci jutro. Ważne IMO, żeby siedzenie było szerokie.
          • doa1980 Re: Scarlet 18.11.10, 22:44
            scarlet_s napisała:

Teraz to ona mi rzadko w wózku usiedzi, ale mieścić się spokojnie mieści. Be
            > z przesady, nie jest jakimś mutantem.

Dokladnie duzo wieksze dzieci widzialam w wozkach.
            • scarlet_s Re: Scarlet 18.11.10, 23:15
              Na upartego, to i jeszcze mój wielki 4-latek wejdzie. Inna sprawa, że musi powykręcany siedzieć, ale wszedł smile
    • kai_30 Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 23:21
      Antek, półtora roku.

Waga urodzeniowa, 11 maja: 4690
      1 czerwca (2 tyg.): 5280
      1 lipca (6 tyg.): 6980
      12 sierpnia (3 m-ce): 9220

A resztę już widać na wykresie smile

Wzrostu nie mam, bo u nas w przychodni nie mierzą, ale jest adekwatny - począwszy od 60 cm przy urodzeniu. Teraz już zwolnił tempo, w pierwszym półroczu był strasznie wielki (karmiony tylko piersią).

https://tinyurl.com/3a7q3go
      • scarlet_s Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 23:29
        Wow!
        Zdrowy? Sprawny? To najważniejsze.
    • listopadowka2008bis Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 23:23
      Czytalam, ze teraz opracowano w CZD nowe siatki centylowe, gdyz dzieci sa teraz wyzsze i ciezsze od tych sprzed 20 lat. Dodatkowo jest siatka z pomiarem cisnienia.
      Podejrzewam, ze w nowej siatce Twoja corka ' nie wychodzi' az tak bardzo poza 97 centyl.
      Jesli wszystkie dzieciaki sa takie duze, to bym pewnie sie tylko cieszyla. Mowie to z perspektywy rodzica, ktory wypatruje kazdego grama i centymetra, gdyz my jestesmy w dolach siatki.
      • scarlet_s Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 18.11.10, 23:30
        Dzięki za pocieszenie smile Poszukam, może cosik w necie znajdę na ten temat.
        • pelapa Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 19.11.10, 09:28
          A mnie nie cieszy to bo młody bo wypadnie dołem z siatek wagowych. Za to pewnie wskaczy na 97 centyl wzrostusmile Na bilans 6 latka nie idę, nie będę wysłuchować że dzicko karmię raz w tygodniu.
          Jak był mały wygladał podobnie do małej scarlet. Kręcone włoski i małe oponki na raczkachsmile Teraz nie ma co przytulać, tu uwiera, tam kość wygniata wink. Pocieszający wątek, myślałam że ja mam największe (najdłuższe) dziecko świata smile
        • echo1978 Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 19.11.10, 09:31
          To moje bliźniaki wcześniaki. Urodziły się w 32/33 tc z wagą 1950 gram i wzrostem 43 cm (córa) i 45 cm (syn)

Dziś mają 2 lata i 9 miesięcy.
          Córka siatkicentylowe.edziecko.pl/share/15572

Czyli jak na wcześniaka też nie należy do najmniejszych smile
    • tempera_tura Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 19.11.10, 10:43
      O Matko!!
      Dla mnie to jakaś abstrakcja, Młody na 10 centylusmile
    • nandii Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 19.11.10, 15:20
      Mój mieści się w siatkach centylowaych ma 13 kg i 90 cm i 19 miesięccy. A wszyscy i tak gadaja jaki on wielki. A mi się wydaje taki kurczaczek.
    • astomi25 Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 20.11.10, 11:07
      O mamo, zadroszcze. Moja 2 latka ponizej 3 centyla i wzrostem i waga. Ja jestem mala bo 159 ale ojciec dziecka ponad 180 cm. Badania porobione i sa w porzadku, mamy obserwowac i kontrolowac wzrost.
      A ja nie spie po nocach bo mam wizje ze to jaka rzadka choroba jeszcze nie poznana i mloda skonczy jako dorosla ze wzrostem 145. sad
      • scarlet_s Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 20.11.10, 19:51
        Nie będzie taka mała. Dzieci zwykle są wyższe od rodziców.
        • astomi25 Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 20.11.10, 21:13
          Nie zawsze niestety. Ja jestem o ponad pol glowy nizsza od mojej mamy, z ojciec mojej corki jest nizszy o glowe od swojego ojca ( kego ojciec czyli dziadek mojej corki ma okolo 2 metrow)
          W ogole wszyscy dziadkowie sa wysocy, a nasz wzrost pisalam wczesniej. Nie wiem czemu moj skarb taki malutki. (a je jak chlop co pracuje ciezko fizycznie wink nie wiem gdzie ona to miesci)
      • gosiasprezynka Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 21.11.10, 19:52
        astomi25 napisała:

> A ja nie spie po nocach bo mam wizje ze to jaka rzadka choroba jeszcze nie pozn
        > ana i mloda skonczy jako dorosla ze wzrostem 145. sad

Nie przejmuj się, ja mam 149 cm wzrostu i nie jest to wynikiem żadnej choroby. Żyję i mam się dobrze smile
    • mamaigiiemilki Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 20.11.10, 12:23
      moje dziewczyny, choć wcześniaki(33tydz.) też wysokie; już jak się ur. to miały 46cm; obecnie mają 120cm, waga proporcjonalna do wzrostu- ok.21-22kg; zdrowiutkie, sprawne, mądrewinkwszystko po mamusiwink
    • 8kucharek Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 20.11.10, 21:24
      Moja córcia też zawsze była po za skalą siatki centylowej. Ale wielka jest po rodzicach big_grin Kończąc 2 latka ważyła 19kg i miała 100cm
      • scarlet_s Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 20.11.10, 21:36
        O i okrągła. Mój 4-latek tyle waży.
        • elan-o100 Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 21.11.10, 11:37
          scarlet_s napisała:

> O i okrągła. Mój 4-latek tyle waży.

okrągła??? chyba OTYŁA!!!!
          czy naprawde jest sie z czego cieszyc, ze dziewczyna ma jak w banku problemy z waga przez reszte zycia....
          • scarlet_s Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 21.11.10, 11:55
            No raczej nie. 19 kg przy wzroście 100 cm to stanowczo za dużo. Mój tyle waży przy wzroście 117 cm i ja ubolewam z koleji nad tym, że jest za chudy.
      • vanillafields Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 20.11.10, 23:58
        Hihi, ja wazylam 20 w wieku 7 lat i moja corka tez chudziak.. Wzrost na 10-25 tym centylu ale waga pod siatka, urodzona jako hipotroficzka i wczesniak, i tak sporo nadgonila. Jak zdrowe i sprawne, to czy tak wazne w ktorym centylu w siatce?
    • marta-zs Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 21.11.10, 10:53
      Czytając tytuł wątku myślałam, że będzie chodziło o dzieci typu wzrost na 3 centylu, waga na 97. Takie to chyba są xxl.
      Scarlet_s Twoje dziecko wprostproporcjonalnie przybiera, widać, że to wszystko idzie na jednym poziomie, a to, że wystaje poza siatki to nic złego, siatki centylowe zostały stworzone dawno temu... Dla dzieci ponizej 2lat nie przywiązuje się wagi do tego czy siedzi w siatkach centylowych.
      Moja ma 21m. od początku leciała wzrostem i wagą na 97centylu, teraz się przeniosła na 90.
      Jest wysoka i normalnej postury, dorownuje dzieciom 2-3letnim, jakies te dzieci wszystkie drobne i małe ;P
      • scarlet_s Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 21.11.10, 11:53
        Dzięki smile
    • lidpot Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 21.11.10, 20:58
      nie no....bez przesady z tą "cudownością" dzieci w rozmiarze XXL...
      ja jestem mamą urodzonej w 38 tc dziewczynki - 59 cm.4500g.
      w chwili obecnej skończone 25 m-cy i 99 cm wzrostu i 16,5 kg. wagi.
      pod stałą obserwacją lekarza. badania hormonów,krew i inne "pierdy"
      Niby wygląda ok - szczupła na pewno nie jest, ale gruba również nie, jest proporcjonalna (stopa r:26),jest zdrowa, mądra, bardzo żywa i żywiołowa, ale ja się cały czas zastanawiam czy ona kiedyś przestanie rosnąć? Nie chciałabym, żeby miała 2 m.wzrostu. Od urodzenia mówią mi:poczekaj, skończy (wpisać co kto chce, pół roku, roku itp) to już nie będzie tak rosnąć" Guzik prawda!rośnie nadal.
      o noszeniu na rękach nie ma mowy...
      Za duża, za ciężka...od urodzenia poza siatką.
      ja wolałabym mieć dziecko na 50 centylu.
      • scarlet_s Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 23.11.10, 23:17
        Ale jak masz wielkie, to też się ciesz!
        A mojej jakiś czas nie ważyłam i dzisiaj w grubym ubraniu 14700g!!! Wielka jest okropnie! Ciuszki na 92 już za ciasne. Bucik zimowy rozmiar 25.
    • matylda07_2007 Re: Mamy dzieci XXL łączmy się. 24.11.10, 14:09
      Obecne siatki centylowe są już nieaktualne. Mają być nowe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka