Dodaj do ulubionych

Niania z kamerą

13.12.10, 15:27
Chciałam zapytać o elektroniczne nianie z kamerą. Ma ktoś taką? Jak się to sprawdza? Zależy mi na możliwości podglądu co robi dziecko w swoim pokoju, kiedy ja jestem w np.salonie.
Obserwuj wątek
    • ancymon123 Re: Niania z kamerą 13.12.10, 15:34
      Ło matko, a czego sie tak boisz, że nie możesz na chwilę spuścić go z oka?
      • patrycjaa80 Re: Niania z kamerą 14.12.10, 12:30
        Nie boje się. Ale mam spory dom, fajnie by było móc zobaczyć czy małe już się obudziło, nie chodząc tam za każdym razem. No chyba że wszczyna alarm, wtedy zawsze wiem że mam przyjść wink Albo sprawdzić jak się bawi kiedy nie ma mnie w pobliżu, czy nie ma niemądrych pomysłów. Za jakiś czas wynajmę nianię i też chciała bym mieć możliwość zobaczenia co robi z dzieckiem, kiedy mnie nie ma w domu. Wydaje mi się że taka kamerkowa niania przydała by mi się przez dłuższy czas rozwoju dziecka, dlatego zastanawiam się nad inwestycją.
        Monitory oddechu i inne nianie-kołysanki musiała bym zmieniać pewnie co pół roku.
        • ancymon123 Re: Niania z kamerą 14.12.10, 12:44
          To kup, może w dużym domu coś takiego jest konieczne, ja żyje na jedym poziomie, więc nie widziałam potrzeby smile A nianie, tą realną, powinnaś poinformować, że będzie pod czujnym okiem kamery.
          • patrycjaa80 Re: Niania z kamerą 15.12.10, 12:40
            Powiadomię, oczywiście smile
    • syswia Re: Niania z kamerą 13.12.10, 15:48
      A po co Ci taka mozliwosc?

Istnieja takie cuda. Bylam na spotkaniu z profesjonalna niania, ktorej pracodawczyni zainstalowala takie cos w pokoju dziecka. Niania (live-in) mogla obserwowac dziecko z pokoju obok. Podsmiewywala sie z tego i z nuworyszostwa matki.
      • patrycjaa80 Re: Niania z kamerą 14.12.10, 12:45
        "A po co Ci taka mozliwosc?"
        Odpowiedziałam już ancymon123 na to pytanie. To tylko część funkcji jakie miała by u mnie spełniać taka niania. Jak się nad tym zastanawiałam, to doszłam do wniosku, że przede wszystkim nie musiała bym inwestować w inne gadżety ułatwiające opiekę. Tak mi się przynajmniej wydaje. Koleżanka najpierw kupowała monitor oddechu, potem nianie z kołysanką i kręcącymi się ozdóbkami, potem jeszcze jakaś... i tak w zależności od wieku musiała kupować co innego. Ja chcę raz zapłacić i mieć na lata.
        • syswia Re: Niania z kamerą 14.12.10, 17:24
          A jak bedzie wieksze to mu czipa wszczepisz, zeby wiedziec co robi w danej chwili? Bez przesady. Mieszkam w 3 poziomowym domu - mam tylko lub az nianie elektroniczna. Uzywam jej tylko wtedy, kiedy maly spi na samej gorze a my ogladamy glosna telewizje na samym dole. Kiedy syn byl bardzo malutki sprawdzalam go podczas snu osobiscie - zadna niania tego nie zastapi. Teraz (ma 14 mies) zakladam, ze cisza oznacza, ze albo spi albo sie cicho bawi. Jak bedzie czegos chcial np zglodnieje - to mi da znac. I tak z gory wiem, ze dluzej niz 30 min sam w lozeczku nie posiedzi.

Wg mnie zbedne sa te wszystkie gadgety. Totalnie zbedne. Szkoda pieniedzy. Wolalabym je wydac na ksiazeczki dla dziecka albo zainwestowac. Co oczywiscie nie oznacza, ze Ty musisz miec podobne zdanie. Ostatecznie ktos musi robic pieniadze na takich bajerach i zestresowanych rodzicach... wink
          • patrycjaa80 Re: Niania z kamerą 15.12.10, 12:25
            Ale przyznałaś że sama używasz niani elektronicznej. Ja też chcę, ale jak już mam kupić to chciała bym żeby miała kamerę. Faktycznie nic nie zastąpi sprawdzenia osobiście co u malucha, ale mogłą bym to wtedy robić rzadziej, albo wtedy kiedy podejrzewam, że coś jest nie tak. Myślę że ułatwiło by mi to znacznie zagospodarowanie czasu na inne rzeczy.
            • syswia Re: Niania z kamerą 15.12.10, 22:17
              Uzywam, bo mam. A mam, bo dostalam w prezencie. Gdybym nie dostala, to bym nie uzywala. Nie planowalam w ogole takiego zakupu. Mysle, ze nie zrewidowalabym mojej decyzji.

A moge sie zapytac czy masz juz dziecko/dzieci, czy dopiero sie spodziewasz?
              Bo ja juz mam, i doskonale wiem, jak jak moj syn juz wokalizuje swoje potrzeby, to nie sposob go nie uslyszec (nawet na koncu domu) bez zadnych dodatkowych urzadzen wink. O ile wiem, to wiekszosc niemowlat tak ma wink
              • patrycjaa80 Re: Niania z kamerą 16.12.10, 12:28
                Już mam, właśnie kończy 10-ty miesiąc. W większości przypadków słyszę jeśli czegoś chce, wyjątkiem są sytuacje kiedy w salonie jest głośno (telewizor itd), albo kiedy jestem w ogródku. Wtedy różnie bywa. Kamerka by się przydała również kiedy dziecko nie płacze, ale coś tam kombinuje ;P Mogła bym nagrać pierwsze kroczki itd smile
                • syswia Re: Niania z kamerą 16.12.10, 15:10
                  Kombinujesz, moja droga, kombinujesz wink 10 mies to juz albo chodzi albo za chwile bedzie chodzic i nie utrzymasz jej w pokoju. Nie bedziesz tez jej mogla zostawic w domu i wyjsc do ogrodka (chyba ze w kojcu albo w lozeczku, ale juz niedlugo dziecko moze juz chciec zaczac przelazic i przez barierki i d.blada - nie zdazysz jej zlapac chocbys nawet byla oblozona komputerami i monitorami - zreszta - jak to sobie wyobrazasz w ogrodku??? chyba ze masz laptopa). Uwierz mi na slowo, Twoje dziecko zacznie byc bardzo ruchliwe, wszystkiego bedzie chcialo dotknac, wyciagnac, wsadzic lape do kibelka itd itd i musisz jej miec ciagle w zasiegu wzroku. Kamera tu nie pomoze. Jedynym bezpiecznym miejscem jest lozeczko o wysokich barierkach - no, ale wtedy to nie potrzebujesz zadnej kamery, zeby wiedziec, ze nic jej nie jest.
    • jamamasynka Re: Niania z kamerą 14.12.10, 13:46
      Ja mam kamere firmy Summer. Mlody wlasnie spi smile. Nie widze w kamerze takiej nic smiesznego. Mlody spi na gorze,podloga skrzypi ze przy sprawdzaniu czy wstal czy sie przekreca po raz n-ty to bym na bank go obudzila.Dobrze sie tez sprawdzila w lato jak urzadzalismy grila- wtedy nawet jakby plakal ciezko by bylo uslyszec. Kamere mam zwykla tylko na czas snu, nie nagrywa obrazu, nie ma temp ani melodyjek. Widze ze siedzi juz jakis czas to ja wylaczam i po niego ide. Zazwyczaj budzi sie bez placzu, po prostu siada i czeka. Aha, nie obejmuje calego pokoju tylko lozeczko...nie wiem nawet gdzie by musiala byc zeby objac caly pokoj, sprawdz to przed kupnem czy nie ma z tym problemu. Pozdrawiam
      • patrycjaa80 Re: Niania z kamerą 15.12.10, 12:31
        Ten monitorek w Summer troszkę mały... Myślałam o czymś co mogłabym podłączyć do komputera, albo telewizora. Jak na na razie, z tego co przeglądałam najbardziej pasowało by mi Vision Baby. Musze jeszcze przejść się do sklepu i dowiedzieć troszkę więcej na ten temat.
    • ola33333 Re: Niania z kamerą 14.12.10, 19:23
      no nie wiem w jakim wieku jest twoje dziecko. U nas to by sie zadne kamerki nie sprawdzily, bo mloda pierwsze 3 lata to trzymala sie zawsze w poblizu mnie. Teraz ma juz prawie cztery i umie sie bawic sama, ale chyba starczy dom zabezpieczyc i powinno byc ok, bo dziecko, przynajmniej moje bawi sie wszedzie, chcesz w kazdym pomieszczeniu instalowac kamere?

A co do podgladania niani, to czytalam ze niektorzy uzywaja zwyklej komorki, nawet pol godziny nagrania starcza, zeby zobaczyc stosunek niani do dziecka.
      • patrycjaa80 Re: Niania z kamerą 15.12.10, 12:39
        Kończy właśnie 10-ty miesiąc smile Wystarczy mi kamera w pokoju. I tak szybko nie będzie z niego wychodzić beze mnie. A nawet jak już podrośnie to może się przydać wgląd do pokoju. Oczywiście w ramach rozsądku.
        Podgląd niani - jak już bym miała taki zestaw to nei musiała bym się bawić z telefonem i na pewno więcej bym widziała. Kamera w moim nie jest najlepsza.
        • soraya103 Re: Niania z kamerą 15.12.10, 14:41
          może się mylę, ale i tak dziecko zawsze bedzie się bawiło w tym pomieszczeniu gdzie bedziesz Ty, Babcia, Opiekunka itp. Sama mam duży dom, synek (1,8) ma swój pokój a i tak przebywa tam gdzie ja (salon, gabinet czy kuchnia). Potrafi rozłożyć klocki na środku kuchni jak szykuję obiad albo baiwć się przy biurku - w tej chwili jak to pisze smile
          Nie wiem w jakim wieku dziecko potrafi się bawić samo (tzn. nie potrzebuje obecności / widoku opiekuna, kogoś kto pomoże jak zabawka się zatnie, pokaże jak działa itp) ale skoro Twój szkrab ma dopiero 10 miesięcy - to na pewno nie przez najbliższy rok.
          Chodzi mi o to, że montowanie kamerki w pokoju dziecka nic Ci nie da...i tak przydrepcze za Tobą smile i nie bedzie się samo bawić w swoim pokoju jak Ty bedziesz w kuchni.
        • ola33333 Re: Niania z kamerą 16.12.10, 00:35
          > Kończy właśnie 10-ty miesiąc smile Wystarczy mi kamera w pokoju. I tak szybko nie
          > będzie z niego wychodzić beze mnie.

Zapomnij smile Dziec ci bedzie na nodze wisial, pelzal, czolgal sie za toba a nastepnie dreptal z predkoscia torpedy, a asyste bedziesz miala nawet w ubikacji przez najblizsze 2 lata smile Wspomnisz moje slowa smile

• ancymon123 Re: Niania z kamerą 16.12.10, 08:53
            Nie zawsze dziecko się tak uczepia spódnicy. Mój tak nie ma. Potrafi iść do drugiego pokoju ze swoim traktorem i tam sie bawić, ja nie jestem mu potrzebna. Do łazienki też za mna nie chodzi, a jeśli juz to sporadycznie (uwielbia kraść papier toaletowy- kocha te rolki smile). Zawsze na swoim terenie był bardzo samodzielny.
        • makurokurosek Re: Niania z kamerą 16.12.10, 08:57
          Nie kupowałabym niani dla prawie rocznego dziecka. Dlaczego, dlatego że ewentualnie może być ona potrzebna przy noworodku który ma częste lecz krótkie drzemki, roczniak jeżeli nie śpi to i tak spędza czas z opiekunem. Szczerze mówiąc nie rozumiem sensowności kupowania takiej niani, twoja odpowiedz o dużym domu przy prawie rocznym dziecku mnie nie przekonuje. więc co szpan czy olewanie dziecka i zastąpienie matki kamerką ?
          • patrycjaa80 Re: Niania z kamerą 16.12.10, 12:41
            Taka niania ma pomagać matce a nie zastępować ją. Rozumiem że Twoim zdaniem jest to nieprzydatne i taka opinia też jest dla mnie ważna, ale nie jeśli od razu zarzucasz szpan albo olewanie dziecka, to nie wiem jak mam traktować taką odpowiedź. Pewnie że dziecko spędza większość czasu ze mną albo z mężem, ale kwestia spania w ciągu dnia jest nadal aktualna. Jeśli dziecko się obudzi i bawi samo, mogę zobaczyć co dokładnie robi i czy powinnam do niego pójść. Do tego dochodzi kwestia obserwacji niani i inne, o których już pisałam. Nie jestem przekonana czy czytałaś wszystko co napisałam.
            • makurokurosek Re: Niania z kamerą 16.12.10, 13:18
              owszem czytałam wszystkie wypowiedzi. Tylko nie rozumiem w jakim celu kupować nianię gdy dziecko ma 10 miesięcy , jego dzień jak i pory snu są uregulowane, w ciągu dnia dziecko ma zazwyczaj już jedną dłuższą drzemkę, i bardzo jasno i głośno sygnalizuje że już się obudziło albo znudziło zabawą ( no chyba że masz 500m dom wyłożony wykładzinami dźwiękoszczelnymi) .

"Rozumiem że Twoim zdaniem jes
              > t to nieprzydatne i taka opinia też jest dla mnie ważna, ale nie jeśli od razu
              > zarzucasz szpan albo olewanie dziecka, '

Jest przydatne w przypadku noworodka, a nie prawie roczniaka.
              Noworodek nie ma uregulowanego dnia,ma kilkanaście krótszych i dłuższych drzemek i nie jesteśmy w stanie przewidzieć jego pobudki ale nie w przypadku prawie roczniaka. Wybacz ale jak dla mnie to zwykły szpan.

• profpom Re: Niania z kamerą 16.12.10, 10:44
      Witam. Ja mam dwójkę dzieci i szczerze mówiąc nigdy nie korzystałam z niani elektronicznej , oczywiście jest to dobre rozwiązanie kiedy ma się duży dom lub kiedy po prostu fakt, że dziecko śpi z dala od nas nie pozwala nam spokojnie zasnąć, wówczas na pewno lepiej skorzystać z takiego urządzenia niż biegać co chwila by sprawdzić czy wszystko dobrze u maluszka.
      Co do sprawdzania opiekunki do dziecka / niani - sama korzystam z usług niani ale nie miałam nigdy pomysłu, aby ją nagrywać, mam do niej zaufanie ( niania z długoletnim doświadczeniem, znaleziona przy pomocy agencji www.profesjonalneposrednictwo.pl - dla zainteresowanych), natomiast wiem, że czasem to okazuje się potrzebne, znam taki przypadek, kiedy niania zachowywała się w obecności dziecka zupełnie inaczej niż przy rodzicach, była agresywna i wulgarna i to wyszło dzięki nagraniu, ale dobrym pomysłem jest tez np, po prostu przyjście do domu w czasie, kiedy normalnie jesteśmy w pracy, taka wizyta z zaskoczenia. Można tez poprosić np. sąsiadkę czy znajomą z osiedla, aby zwróciła uwagę ( na placu zabaw, w czasie spaceru) na zachowanie opiekunki ( z reguły na każdym osiedlu wszystkie mamy i opiekunki "krążą" wokół tych samych miejsc). Z drugiej strony myślę, że jak znajdziemy nianię z referencjami, długim stażem pracy u poprzednich pracodawców to ryzyko, że okaże się osobą nieodpowiednią jest niewielkie. Pozdrawiam
      • ulakula Re: Niania z kamerą 16.12.10, 14:43
        Ja korzystam z niani i uważam, że jest to super opcja aby się odprężyć i nie myśleć non stop o naszym bąblu, czy śpi, czy się wierci itp. No i do sąsiadów na imprezkę można skoczyć smile
        A propo wypowiedzi profpom o opiekunce do dziecka. Pisalaś że korzystałaś z agencji opiekunek. Najwyraźniej korzystałyśmy z tej samej? Jestem ciekawa jak wrażenia, zadowolona jesteś ze współpracy z tym biurem? Miałam okazję rozmawiać z właścicielkami odnośnie niani dla mojego malucha - bede wdzięczna za opinie.
    • patrycjaa80 Re: Niania z kamerą 16.12.10, 12:55
      Czytając Wasze wypowiedzi i rozpatrując wszystkie za i przeciw, doszłam do wniosku, że taka niania mi się przyda. A czy tak będzie faktycznie to wyjdzie w praniu smile Zawsze można sprzedać.

Prawdopodobnie dziś pojadę do sklepu, albo zamówię przez internet. Zastanawiam się nad Vision Baby, którą już wcześniej sobie upatrzyłam, albo Summer, którą poleca mi jamamasynka. Chociaż ta pierwsza wygląda na zdecydowanie bardziej zaawansowaną. Dam znać jak się spisuje to co wybrałam, wtedy najlepiej ocenię czy opłacało się inwestować w nianię z kamerą.

Dziękuję i pozadrawiam
      • patrycjaa80 Re: Niania z kamerą 27.12.10, 12:45
        Witam ponownie

Kupiłam nianię już w zeszły weekend, ale nie miałam kiedy napisać. Tak jak można było się spodziewać, zdecydowałam się na Vision Baby. No i powiem że jak na razie super big_grin

Nagrywa filmy, robi zdjęcia (albo sama wybieram kiedy, albo jak dziecko się rusza), można podglądać obraz przez internet, wybierać w jakim miejscu pokoju ma reagować na ruch itd. Teraz tylko kładę laptopa obok siebie (w kuchni czy w salonie) i mam ciągły wgląd na sytuację. Filmy można szybko przeglądać i pousuwać te zbędne, a z pozostałych będzie chyba niezła kolekcja do śmiechu. To samo ze zdjęciami.

Ale największą zaletą jest mój spokój i zaoszczędzone spacery na piętro. Polecam smile
    • my_valenciana Re: Niania z kamerą 27.12.10, 15:48
      I bardzo dobrze zrobiłaś. Flaki mi się przewracały jak czytałam wypowiedzi na zadane tu pytanie. Kiedyś był wątek o usprawnieniach opieki nad dzieckiem i mamuśki się natrząsały jakie to zbędne i głupie po czym jedna mama przyrównała je do wiejskich bab z filmu kogel-mogel, które się naśmiewały że miastowa psa polędwicą karmi - i tu mam podobne odczucia Pies ma być na łańcuchu i żreć co mu sie da, matka ma być cały czas na czuwaniu a najlepiej jak se dziecko przytroczy do spódnicy. Najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy owego urządzenia na oczy nie widzieli.
      Dobrze, ze kupiłaś, ja żałuję do tej pory,że nie kupiłam, teraz dziecko już mam za duże.
      • patrycjaa80 Re: Niania z kamerą 28.12.10, 16:40
        Dziękuję za zrozumienie smile Z resztą po krótkim doświadczeniu sama już trochę wiem, i mogę powiedzieć że to był bardzo dobry pomysł. Co prawda troszkę się nad tym namyślałam. Nie wiem dlaczego, skoro nie jest to duży wydatek. Chyba takie przyzwyczajenie.

Nie ma co się bać nowości, tym bardziej jeśli mogą nam ułatwić życie. Tak jak mówisz, komentarze o leniwych matkach, które wyręczają się gadżetami są najczęściej wygłaszane przez osoby mocno... konserwatywne? Jeśli tylko doda się do tego zdrowy rozsądek, to niemal każde udogodnienie jest dobrym pomysłem, trzeba mieć otwartą głowę.

Ja jestem super zadowolona i mogę każdej młodej mamie polecić!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka