hanka_n 31.01.11, 13:39 czy istnieją inne metody niż nacieranie główki oliwką? Córka NIENAWIDZI mycia włosów - wiem, że to i tak będzie nieuniknione ale po oliwce to będzie jakaś tygodniowa masakra... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniakoles Re: ciemieniucha u 2-latka 31.01.11, 14:04 moja córka też miała ciemieniuchę w wieku 2 lat...niestety nie było innego sposobu jak obcięcie włosów, oliwka spływała po włosach zamiast wnikać w skórę głowy, porażka zupełna była wiec zgoliłam córce włosy maszynką do strzyżenia, nie całkiem na łyso tylko tak na 3 cm. wtedy nie było już problemy ze smarowaniem głowy i wyczesywaniem łuski, włosy odrosły... Odpowiedz Link Zgłoś
aleksa51 Re: ciemieniucha u 2-latka 31.01.11, 14:08 U mojej starszej córki stosowałam oliwki i długo walczyłam z pieruństwem. U młodszej zastosowałam szampon emolium i zniknęło błyskawicznie. Szampon stosowałam u niej dużo dłużej ale mimo wyższej ceny wychodzi w miarę ekonomicznie, bo bierze się go kapinkę i wystarcza dla jednej osoby na kilka miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
hanka_n Re: ciemieniucha u 2-latka 31.01.11, 15:58 czy po umyciu włosów tym szamponem należy wyczesywać łuskę czy ona jakoś sama schodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: ciemieniucha u 2-latka 31.01.11, 15:59 hanka_n napisała: > czy istnieją inne metody niż nacieranie główki oliwką? Córka NIENAWIDZI mycia w > łosów - wiem, że to i tak będzie nieuniknione ale po oliwce to będzie jakaś t > ygodniowa masakra... To może odstawienie nabiału? W tym wieku ciemieniucha może oznaczać alergię. Odpowiedz Link Zgłoś
analist73 Re: ciemieniucha u 2-latka 31.01.11, 16:05 Ciemieniucha może oznaczać alergię, ale nie koniecznie na nabiał. Można spróbować myć głowę szamponem z czarnej rzepy. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksa51 Re: ciemieniucha u 2-latka 01.02.11, 08:03 U nas z mycia na mycie była tak duża poprawa, że nie musiałam nic wyczesywać ale jeśli będzie sporo tego to można trochę wyczesać. Odpowiedz Link Zgłoś
ulka_m84 Re: ciemieniucha u 2-latka 26.05.11, 10:27 analist73 napisała: > Ciemieniucha może oznaczać alergię, ale nie koniecznie na nabiał. A jaką inną alergię może oznaczać? Mój syn ma podobny problem, ale na nabiał nie jest uczulony. Odpowiedz Link Zgłoś
kejkoba Re: ciemieniucha u 2-latka 26.05.11, 10:35 Witam, miałam podobny problem u 4-letniego synka. Ciemieniucha wciąż powracała. Synek ma długie i bardzo gęste włosy. Polecono mi szampon Mustela bebe w piance. Nie jest tani ale baaaardzo wydajny. Można go stosować codziennie, ja stosowałam raz w tygodniu. Po ok. 2 miesiącach po ciemieniusze nie było śladu, a co ważniejsze nie powróciła. Polecam i mam nadzieje że sprawdzi się i w waszym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś