Dodaj do ulubionych

Po 4 miesiacach ,,cud"!!!!!

16.02.11, 19:53
Nie wiem czy mozna to nazwac cudem? Moze raczej walka z nieodpowiednim leczeniemsmile
Ale dziewczyny udalo sie!!!!!!!!!!!!!!!!!!
W ramach przypomnienia: co miesiac wykonywana tympanometria-z kazdym miesiacem co raz gorsze jej wyniki.... Opuchniete i czerwone blony bebenkowe... kto tego nie zna majac dziecko z plynem w uszach....
W koncu jakies 3 tygodnie temu, po ostatniej tympanometrii w konsultacji z naszym cudownym pediatra, odstawilam wszystko to, co dotychczas zapisywali laryngolodzy! Wydawac sie moglo, ze teoretycznie dr otolaryngologii madrzejsi od matki i zwyklego pediatry.
Zaczelam szukac i ciagle dopytywac pediatre o ewentualne dawki konkretnych lekow.
Wprowadzilismy 3 tyg. temu Sinupret w tabletkach 2 razy dziennie po 1 tabletce( moje dziecko potrafi polykac leki wiec nie bylo z tym problemu). Dodatkowo od 2 tygodni podawalysmy dziecku syrop o nazwie Eleofen 3 razy dziennie po 5ml.
Plus od 2 tyg stosowalismy to magiczne urzadzenie-Otovent!!!
Sinupret mial za zadanie rozrzedzic wydzieline, Eleofen dzialal przeciwzaalnie a Otovent przedmuchiwal uszysmile
Dodam, ze w cagu 2 tyg wykorzystalam tylko 3 baloniki z Otoventu! Stosujac go 3 razy dziennie!Nie prawda jest, ze trzeba je zmieniac po 9 razach zastosowania, to tylko taka promocja, zeby zakupic kolejny zestaw. Balony byly tak samo funkcjonalne po 20 razachsmile

Dzis byslismy na badaniu kontrolnym!! Zrobionu audiometrie i tympanometrie.
Ponoc cytuje,, dawno tak idealnych wynikow tych badan nie widzieli i ze ponoc nie mozna juz miec lepszych"smile)))))
Blony sa bialutlie idealne!
Dziewczyny narescie kamien spadl mi z serca! Jestesmy calkowicie zdrowi.... nareszcie po przeszlo 4 miesiacach masakry!!!
Dziecko tak naprawde wyleczane w ciagu nie calych 2 tyg. Bo tak, jak pisalam jeszcze 3 tyg temu mial tympanometrie plaska i bardzo zle rokowania! Tak sie ciesze!!!
A wiec mozna wyleczyc dziecko nawet z przeszlo 3 miesiace utrzymujacym sie plynem w uszch i napuchnietymi bebenkami!
Zycze Wam sukcesow i mam nadzieje, ze tez Wam sie uda! Trzeba tylko probowac wszystkich, dostepnych metod farmaceutycznych!
Obserwuj wątek
    • zjawa1 I jeszcze jedna, bardzo wazna rzecz!!! 16.02.11, 20:07
      Pamietajcie, ze drenaz jest metoda, ktora pomaga doraznie!!!
      Najpierw trzeba znalesc ewentualna przyczyne gromadzenia sie plynow, a wiec: przerosniete migdaly, alergie czy pasozyty. I to trzeba w pierwszej kolejnosci leczyc!!! Bo samo zalozenie drenu przy nie leczeniu ewentualnych przyczyn plynow nic Wam nie da! I tak plyny beda pojawiac sie stany zapalne.
    • neptunka Re: Po 4 miesiacach ,,cud"!!!!! 16.02.11, 20:32
      wydaje mi się, że liczba dmuchnięć baloników otovent to nie do końca wyciąganie kasy, bo widzę po swoim dziecku, że z każdym użyciem balonik nadmuchuje się szybciej, łatwiej, bo się rozciaga, a to chodzi o odpowiednią siłę w to włożoną, by ciśnienie się wyrównywało w uchu
      co nie oznacza, że zmieniam balonik co 9 użyć smile zmieniam co jakieś 6-7 dni, syn dmucha 2-3 razy dziennie
      • zjawa1 Re: Po 4 miesiacach ,,cud"!!!!! 16.02.11, 20:43
        Faktycznie po jakims czasie balonik robil sie bradziej miekkismile co czynilo, ze ,,latwiej mozna bylo go nadmuchac", a wiec mniej sily dzieckow to ,,wkladalo".
        My stosowalismy go w najbardziej ,,radykalny sposob". A wiec kroki A i Bsmile
        Tzn. Maly nadmuchiwal balon, po czym zamykal buzke i powietrze z nadmuchanego balonika uciekalo spowrotem do noska. Czasami robil to nawet 2 razy na 1 i 2 dziurka 3 razy dzienniesmile
        Zawsze jednak sprawdzalam czy czasem nie ma zaczerwienionego gardla, a wiec ewentualnie jakiejs infekcji.

W swoim watku zapomnialam jeszcze dodac, ze maly codziennie bral dodatkowo syrop Aerius.
        • neptunka Re: Po 4 miesiacach ,,cud"!!!!! 16.02.11, 20:48
          nam lekarz kazał dmuchać, bo czym z balonikiem przy nosie "blokować" powietrze i przełykać ślinę
          kontrolę mamy za tydzień, zobaczymy, czy po miesiącu (z przerwą na chorobę) jest jakaś poprawa... mam nadzieję...
          • zjawa1 Re: Po 4 miesiacach ,,cud"!!!!! 16.02.11, 21:09
            Wiesz, powiem Ci juz teraz, ze wynik tympanometri moze byc niemiarodajny, jesli Twoje dziecko przeszlo jakas infekcje maks do 3 ttyg. wstecz!
            Zeby byc ansolutnie pewnym jej winikow dziecko musi byc ,,czyste" do 3 tygodni.
            Kazda infekcja kataralna itp. tuz przed takim badaniem moze miec wplyw na wyniki tympanometri.

W sumie tak, naprawde to nie wiem czy leki nam pomogly czy ten Otoventsmile Ale cos, albo w sumiesmile nam pomoglo w 100%!
            Takze walczciesmile i kombinujcie jesli zajdzie taka potrzeba! Trzymam za Was kciukismile
            • pitu_finka Re: Po 4 miesiacach ,,cud"!!!!! 09.03.11, 18:29
              Dopisuję się do Otoventowego cudu. Udało nam się pozbyć płynu z ucha na 100% po 5 miesiącach. Tympanogram książkowy. U nas pomógł Flixonase który zmniejszył obrzęk (2,5 miesiąca), Sinupret stosowany non stop przez ten okres plus balony. Ciesze się.
              • zjawa1 Re: Po 4 miesiacach ,,cud"!!!!! 09.03.11, 20:55
                Tylko, ze nie wiemy co tak dokladnie pomoglo naszym dzieciomsmile
                ja, jednak sadze, ze wszystko po czescismile
                Jednak kiedy podawalam sam Sinuret, to jakos srednie byly tego ewfekty...
                Dopiero po podaniu przez 10 dnni syropu przeciwzapalnego i Otoventu wyniki wyszly najlepsze z mozliwych jakie moga wyjsc w takim badaniu.
                Ogolnie :,, wroc komuno"!!! To przedmuchiwanie bebenkow bylo powszechnie stosowane w latach napewno 80-tych. Pacjent prychodzil codziiennie do lekarza i fachowo przedmuchiwal blony... teraz jest to zbyt pracochlonne dla lekarzy i zbyt drogie dla NFZ-u, wiec lepiej od razu ciac i wsadzac obce ciala do ucha..... Wieksza kasa w szpitalikach i lepiej wykonane kontrakcikismile
                Dobrze, ze jednak ktos przekonal mnie do Otoventu oraz wytlumaczyl, ze dziala dokladnie tak jak stare, rodzime metodysmile
                • pitu_finka Re: Po 4 miesiacach ,,cud"!!!!! 09.03.11, 21:19
                  Ważne że pomogłowink A co to już mnie nie obchodzi. Myślę, że to kombinacja, bo u nas żadna z tych rzeczy solo nie pomogła (Eurespal też nie, bo młoda go brała jakiś czas z powodu innej infekcji) - Sinupret był brany większość czasu od września i nie pomagał. Flixonase też już brała po zapaleniu ucha przez 3 tygodnie i nic. Jednak same balony nic nie dałyby gdyby płyn był gęsty. A tak - Flixonase zmniejszył obrzęk, Sinupret rozrzedził a balon pomógł to wydmuchać.
                  • zjawa1 Re: Po 4 miesiacach ,,cud"!!!!! 09.03.11, 22:16
                    Wiesz Flixonase jest przede wszystkim preparatem silnie dzialajacym przeciwzapalnie!
                    Eurespal ma znacznie lagodniejsze dzialanie przeciw zpalne.... Mysle, ze Fix ... w duzej mieze u Was pomogl....zwalczyl stan zapalny w blonach bebenkowych, automatycznie umozliwilo to wyplyniecie plynow z uszu. Oczywiscie dzieki wspomagaczowi Otoventsmile
                    • aniaimax Re: Po 4 miesiacach ,,cud"!!!!! 09.03.11, 22:47
                      Mojemu pomogl na pewno Otovent, bo nic innego przy tym nie bral smile
                      Dostalismy tez zalecenie uzywania go po pazdej infekcji gestokatarowej.
                    • margo_kozak Re: Po 4 miesiacach ,,cud"!!!!! 09.03.11, 22:55
                      sinupert na mojego dwulatka nie działa. otoventu nie dmuchnie, zreszta to dla starszych dzieci. alergolog wykluczyl alergie.
                      katar non stop!!! chrapanie i bezdech podczas snu.
                      flixonase tez o kant du..
                      co jeszcze stosowalam?
                      bactrobam
                      fenistil
                      maść majerankowa
                      otrivin
                      solik
                      w wieku 10 mies. robilam wymaz z nosa. są bakterie, ale 4 lekarzy mi powiedzialo ze sie tego nie leczy, że jest nosicielem.

mowa sie nie rozwija, bo i płyn jest.

za tydzien kolejna wizyta i nowego polecanego specjalisty. ciekawa jestem co powie.

jak patrze jak mi sie dziecko męczy to czekam na czerwiec, bo mamy termin w kajetanach. znowu z drugiej strony ciąć takiego maluszka?
                      • zjawa1 margo_kozak 09.03.11, 23:17
                        Zdaje sobie sprawe z tego, ze nie kazde dziecko potrafi ,,nadmuchac" ten balonik.
                        Choc moj, jak dmuchal to i tak byl ponoc ,,bardzo maly" jak na to urzadzenie... kiedy sama podmuchalam bylam w szoku jak on robi tak duze balony?!
                        Po za tym moj maly potrafil polykac Sinupret w tabletakach, a ponoc ten lepiej wchlania sie niz w kroplach....

W sumie dlaczego niie sprobujesz tego Otoventu??? Lekarze w naszym przypadku tez byli zaskoczeni, ze maly byl w stanie wydmuchac az tyllle!!!!!!
                        Ja robilam to malymw formie zabawy!
                        Masc majerankowa tylko lagodzi katar-sprobuj dodatkowo robic dziecku inhalacje z majeranku zalanego wrzatkiem....znacznie skuteczniejsze-sprawdzilam na moim katarze!
                        Fenistil????
                        A to na co podawalas?
                        A sprawdzili dokladnie migdal gardlowy?????
                        Bo wiesz, jesli ma patologicznie przerosniety to blokuje trabke sluchowa!
                        Chodzi do jakiegos wiekszego skupiska dzieci?
                        JEsli tak i od tego czasu ma non stop katar to jesli to mozliwe-odstaw dziecko!
                        Co ja bym radzila:
                        Morfologia krwi z rozmazem recznym-znacznie dokladniejszy niz komputerowy.
                        Morfologia moze wskazac na ewentualne pasozyty czy alergie-podwyzszone Eozynofile!
                        Robilas wymaz pod kontem tylko bakterii?
                        Jesli tak, to zrob rowniez wymaz z nosa pod katem Eozynofili, potwierdz, ze dziecko ma alergie, ktora najprawdopodobniej jest przyczyna plynow w uszach! Wyeliminujesz ja, automatyczniie wylezysz plyny....Asekuracyjnie polecam Aerius syrop, jesli chodzi o alertgie!
                        • margo_kozak Re: margo_kozak 09.03.11, 23:24
                          a ile ma twoje dziecko?

fenistil jest na obkurczenie błony sluzowej nosa, antyalergiczny.

generalnie pierwszy katar Maciuś mial w wieku 7 dni, i w zasadzie prawie od urodzenia męczymy sie z glutem.
                          w wieku 12 miesiecy lekarz z kajetan stwierdzil przerost 3 migdałka.

nie chodzi do żłobka ani przedszkola. siedzi z niania.

robilam wymaz pod kątem bakteri. nie pamietam dokladnie co wyszlo.

chodzi mi jeszcze wizyta u osławionej dr Sieradzkiej, alergolożki.

dzięki ci za posta. spróbuje ten sinupret, ale z tego co wiem to on rozrzedza katar.
                          i otoventu tez sprobuje.
                          • zjawa1 Re: margo_kozak 09.03.11, 23:35
                            Posluchaj, jesli Twoje dziecko ma stwierdzony przerost 3 mgdalaka, a wiec migdalka gardlowego, to on jest najprawdopodobnije przyczyna waszych problemow!
                            Pisze najprawdopodobniej, bo dziecko od urodzenia moze miec alergie, ta powodowala liczne ktary i w konsekwencji doprowadzila do przerosniecia wlasnie tego, migdalka!
                            Musisz zrobic wymaz na obecnosc Eozynofili! Jesli wyjada w tym wymazie, to jest to alergia,jesli nie to przyczyna katarow najprawdopodobniej jest przerost 3 migdala.
                            Ponadto, nie napisalam, ze Otoventu nie mozna stosowac przy rzadnym katarze!!!!
                            Dziecko musi byc absolutnie ,,bezkataralne"!!!
                            Jesli faktycznie wyjdzi, ze dziecko ma alergie to podejrzewam, ze na mleko,skoro od urodzenia ma katary!
                            Jesli wyjdzie,ze ten 3 migdal jest faktycznie patologicznie przerosniety( sprawdz to teraz, bo migdaly obkurczja sie, a dane z przed paru miesiecy moga byc nie aktualne), to zdecydowalaby sie na usuniecie go!!!! Wierz mi po tym co czytalam, usuniecie migdala to pikus w porownaniu z drenami,ktore nie sa takim lightowym zabiegiem!
                            Usuncie ten 3 migdal, a zobaczysz, ze wszystko wroci do normy.... potem mozecie dmuchac Otoventsmile
                            • margo_kozak Re: margo_kozak 10.03.11, 08:46
                              zrobie ten wymaz.
                              zaraz sobie poczytam co to za cholerstwo.

jeśli chodzi o 3 migdal to mam doświadczenie ze starszakiem, który mial usuniety w wieku 3 lat (ponad rok temu juz). mial płyn w uszach, niedosluch, chrapal i sapal.

od momentu usuniecia jest idealnie!!! nawet katar nie trwa przyslowiowe 7 dni, a ok. 3-4. w ogóle nie choruje, a chodzi do przedszkola.
                              drenów nie mial. mial nacięte błony.

jeszcze raz dziekuje za zainteresowaniesmile
                            • margo_kozak Re: margo_kozak 10.03.11, 08:49
                              a ten wymaz eozynofili to sie robi z nosa czy z krwi? (ten wymaz ręczny?)
                              • pitu_finka Re: margo_kozak 10.03.11, 09:01
                                Może wizyta u Sieradzkiej to nie jest taki zły pomysł? Osobiście nie miałam z nią doświadczenia, ale znajomemu dziecku po badaniach zaleciła dietę bezglutenową, co - zdaniem jego mamy - znacząco wpłynęło na poprawę stanu zdrowia. Choć jeśli 3 migdał rzeczywiście jest przerośnięty to to jest prawdopodobnie przyczyna utrzymującego się wysięku. Jesteście na diecie bezmlecznej? Ja uważam że do naszego sukcesu przyczynił się także powrót na dietę bezmleczną. Uważam, że podawanie nabiału latem 2010 było główną przyczyna tego, że do zapalenia ucha w ogóle doszło.

A z balonikami próbujcie!
                                • pitu_finka Re: margo_kozak 10.03.11, 09:03
                                  Ręczny rozmaz białych krwinek robi się z krwi.
                              • zjawa1 Re: margo_kozak 10.03.11, 19:41
                                Moze na poczatek wytlumacze morfologie krwi.
                                Ogolnie robi sie ja komputerowo teraz, ale te wyniki nie sa tak dokladne jak badanie ,,reczne".
                                Dlatego nalezy poprosic dodatkowo o rozmaz reczny w morfologii krwiii.
                                Teraz o Ezynofilach, jesli chodzi o krew, to kazdy je ma, bo to jedna z rodzajow bialych krwiniek. W naszym przypadku badamy jaka jest ich proporcja w organizmie dziecka.

Ogolnie istenieje taki podzia bialych krwinek, a wiec leukocytow:
                                Limfocyty
                                Monocyty
                                Neutrofile
                                Eozynofile
                                Bazowile
                                Dobrze jest zbadac dokladnie te 3 ostatnie jesli chcemy sprawdzic ewentulnosc wystapienia pasozytow czy alergii.
                                Jesli we krwi wychodza podwyzszone Eozynofile moze to swiadcyc najczesciej o Pasozycie albo o alergii.
                                Teraz o wymazie z noca, a wiec inaczje cytologi, eozynofilia!
                                Badamy czy w nosie dziecka wystepuja Eozynofile jesli wystepuja to mamy prawie 100% pewnosc, ze katary spowodowane sa alergia, bowiem Eozynofile jako jedyne komorki wskazuja nam wlasnie na alergie, ktora powoduje niezyty nosa!
                                A wiec w przeciwienstwie do morfologii, tylko chorzy na alergie maja je w nosie!!!!!
                                Warto jeszcze zrobic wymaz pod katem grzybow i bakterii jesli nie robilas go dziecku!
    • gazeta_mi_placi Re: Po 4 miesiacach ,,cud"!!!!! 09.03.11, 23:23
      JP II
      • zjawa1 A co, do zabiegow!!!!!! 10.03.11, 19:55
        Naczytalam sie tego calkiem sporo, swojego czasu.
        Powolywalam sie kilka razy juz na badania naukowe z najlpeszych pism medzycznych na swiecie w sprawie zakladania drenow!
        Wnioski jakie wynikly z tego:
        W polsce zbyt czesto zaklada sie dreny.
        Traktuje sie ja jako gl. metode leczenia plynow, a to absolutnie nie jest prawda!!!!!!!!
        Dreny pomagaja ( jesli wogole pomoga,a nie uszkodza sluchu dziecka przez nieudany zabiek, lub stan zapalny, awie reakcje orgaanizmu na obce cialo) jedynie doraznie!
        Co, to znaczy, znaczy to tyle, ze niby likwiduja skutkie chorobowe, a nie przyczyny tej przypadlosci!!!!!!!!!!!!!!! O tym warto pamietac.
        Lekarza nie chce sie szukac i leczyc, wola wsadzic.
        Co drugie dziecko po 1 zabiegu drenazu ma zakladane kolejne!
        Rodzice czesto ciesza sie ,ze zarza po tym zabiegu dziecko odzystalo sluch! Tak jest bo w Polsce dodatkowo w trakcie zakladania drenu automatrycznie wycina sie 3 migdal.
        I wlansie wyciece tego 3 migdalu powoduje porawe, a nie ryzykowna operacja zakladanie drenu!!!
        Dlatego najpierw powinnosie znalesc przyczyne plynow!
        1. sprawdzamy czy dziecko nie ma alergi, eliminujemy ja, automatycznie w 1 na 2 przypadki powiekszone migdaly wracaja do normy, a plyny ustaja.
        2. Samo wycie migdala 3 u tak malego dziecka moze nic nie dac, bo jesli podlorzem jego powstania byla alergo i w dalszym ciagu nie leczymy jej to katary i tak beda wystepowac, a migdal ten moze odrosnac ponownie!
        3. Jesli nie mamy do czynienia z alergia a jedynie 3 migdalem to zabieramy sie za ten wlanie migdla! Jesli dziecko czesto choruje odstawiamy go od skupisk zakazenia na ok 2 miesiace i w miedzy czasie podajemy witaminy uodparniajace jakies. Czekamy, byc moze migdal obkurczy sie sam jesli dziecka nie bedzie mialo ciaglych infekcji. Jesli mimo tego nie obkurczy sie i jest patologicznych rozmiarow, a dziecko ma plyny w uszach, co raz gorzej slyszy itp. to nie idziemy na zabieg dernow tylko na zabieg wyciecia migdalkow. Mysle jednak, ze wyciety migdal, ktory wczesniej ucisakal trabke sluchowa co powodowalo, ze blkowal wyplywanie plynow, bedzie w 95% rozwiazaniem calego zla!
        Ja napewno jako matka tak bym wlasnie postapila!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka