Dodaj do ulubionych

3,5 latek i kredki

10.03.11, 14:39
może ktoś doradzi!!! jak zachęcić 3,5 letniego chłopca do rysowania kredkami. mamy różne kredki i nie chce nawet o kredkach słyszeć. flamastry i farby raz na jakiś czas przejdą ale też nie zbyt często. nie mam pomysłu jak by tu Go zachęcić.
Obserwuj wątek
    • monikaa13 Re: 3,5 latek i kredki 10.03.11, 14:42
      A musi malować? Jakiś nakaz jest czy zalecenie?
    • leneczkaz Re: 3,5 latek i kredki 10.03.11, 14:43
      Hm.. Codziennie proponować a jak nie chce to nie naciskać. Mój jakoś artystą nie był aż tu nagle z tatą się pobawił plasteliną i od tego czasu chce lepić 100x dziennie, malować, rysować itd. A mój mąż nie bawi się z nim jakoś specjalnie, ot wyjął plastelinę. Więc coś musi 'zaskoczyć' w dziecku.
      A Ty jedynie możesz kupić różnorodny sprzęt- kartony lub duże kartki papieru, farby (do malowania palcami, w wanie, mazaki z pędzlem)/ różnorodne kredki, i inne przybory plastyczne (masa tego teraz..) i ... proponować.
      • margo_kozak Re: 3,5 latek i kredki 10.03.11, 15:00
        dobrze aby jednak sprawność ręki rozwijal.

duże kartki na podłodze.
        odrysowywanie rąk, stóp, ciala.
        flamastry w sklepach wszystko za 5 zł, takie ze stepelkami.
        kredki do malowania twarzy
        a hicior to kredki pod prysznic.
        tablica i kreda.

a najlepsze dla nielubiacego malowac dziecka, są pastele olejne. maluje sie leciutko, nie wymagaja takiego nacisku ręki jak zwykle swiecowe.

sama mam w domu nie lubiacego rysowac 4-latka. probujemy go zachecac i jakos idzie.
      • tolula Re: 3,5 latek i kredki 10.03.11, 15:03
        no właśnie nie naciskam tylko proponuję i jak nie to nie oczywiście nic na siłę, robi całą masę różnych rzeczy( ciastolina, plastelina, wyklejanie, budowanie, puzzle, gry planszowe np. grzybobranie, memo, spadające małpki, pierwszy Quiz, gry na komputerze, ale jakoś chciałam zachęcić do kredek nie chodzi mi o to żeby siedział i rysował, ale żeby chodziaż podejmował próby. może faktycznie na to u Niego nie pora.
        dlatego też nie naciskam tylko proponuję.
        • leneczkaz Re: 3,5 latek i kredki 10.03.11, 15:13
          Idź z nim i niech sam wybierze kredki.. Jak to nie pomoże to olej na jakiś czas. A do przedszkola nie chodzi? Bo tam dzieci różne malunki robią wink
          • tolula Re: 3,5 latek i kredki 10.03.11, 15:36
            nie chodzi do przedszkola, ale mam nadzieję, że się tym razem uda dokumenty złożone. teraz czekamy.
    • green.szate Re: 3,5 latek i kredki 10.03.11, 16:46
      Nie chce malować to nie. Moja ma 4 latka i jak ją najdzie to maluje i masowo, ale jak nie to nie i koniec. Myślę że na wszystko jest czas i pora, czasem wystarczy jakiś impuls, czasem lepiej dać spokój. Moja córcia to lalkami to by się bawiła cały dzień, dodatkowo domki, układanki itp. Niech się bawi, od września do przedszkola to się zdąży narysować, a na zabawę będzie mniej czasu. Moje zdanie? Niech się bawi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka