danniel78 14.03.11, 22:34 Od kiedy dziecku mozna podac płaty lub koreczki sledziowe oraz tunczyka z puszki. Czy ten ostatni jest w ogóle wartosciowy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joshima Re: śledzie , tunczyk z puszki 14.03.11, 22:54 danniel78 napisał: > Od kiedy dziecku mozna podac płaty lub koreczki sledziowe oraz tunczyka z puszk > i. Czy ten ostatni jest w ogóle wartosciowy? Ja nie zastanawiałam sie od kiedy można dawać, ale jeśli chodzi o tuńczyka to tak ogólnie warto zwrócić uwagę na to czy: 1. Ma oznakowanie dolphin safe 2. Czy w puszcze z tuńczykiem jest tuńczyk czy może makrela (i tak bywa) I nie bardzo rozumiem dlaczego dobrej jakości tuńczyk miałby być bezwartościowy. Ze śledziami to lepiej się nie śpieszyć w związku z octem. Nie najzdrowszy jest, pewnie pod koniec drugiego roku to już można zacząć sporadycznie dawać. To znaczy ja bym dawała. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: śledzie , tunczyk z puszki 15.03.11, 06:33 moja 3-latka uwielbia śledzie (takie w salinacie), oczywiście nie je zbyt często ale jak tatuś szamie to nie odpuści...tuńczyka jadła w formie pasty jak miała ze 2 lata Odpowiedz Link Zgłoś
ancymon123 Re: śledzie , tunczyk z puszki 15.03.11, 09:18 Ja daje mojemu to na co ma ochotę, kiedy ma ochotę. Ale na rybke z puszki miał ochotę dopiero jakies 2 tygodnie temu (zjadł pół puszki czegos w oleju). Wydaje mi sie, że i dwa lata wcześniej by nie zaszkodziły. PS. nie zwracam uwagi jakie znaczki sę na opakowaniach (eko, safe itp.). Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: śledzie , tunczyk z puszki 15.03.11, 09:35 Tuńczyka z puszki (sporadycznie, może raz-dwa w miesiącu max) je odkąd skończył 1,5 roku. Śledzi jeszcze nie dawałam, ale ja sama nie przepadam więc zobaczymy kiedy wyrazi ochotę jak u kogoś zobaczy Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: śledzie , tunczyk z puszki 15.03.11, 11:54 ancymon123 napisała: > PS. nie zwracam uwagi jakie znaczki sę na opakowaniach (eko, safe itp.). a czasem warto zwrócić uwagę taki dolphin safe oznacza, że połów tuńczyka był prowadzony zgodnie ze standardami EII, tj. w sposób bezpieczny dla delfinów (np.: nie używano sieci dryfujących). Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: śledzie , tunczyk z puszki 15.03.11, 11:51 śledzie i owszem zjadamy, ale nie w occie po tuńczyku z puszki córka ma uczulenie Odpowiedz Link Zgłoś
gajmal Re: śledzie , tunczyk z puszki 15.03.11, 13:03 Moja córka uwielbiała ryby wszelkiej maści odkąd zaczęła jeść tzw. normalne jedzenie czyli gdzieś około roczku. Sałatkę z tuńczyka uwielbia, tuńczyka w oleju też, śledzie smażone też je od dawna, karpia wciągnie połowę sama na jedno posiedzenie (chociaż generalnie dużo nie jada), dorsza, czasami pangę (ale rzadko), uwielbia też flądrę. płotki, okonie, pstrągi (smażone, pieczone (z farszem pieczarkowym, albo morelowo-śliwkowym, albo rydzowym)), sandacze, łososia gotowanego na parze. Ostatnio hitem są ryby wędzone - szczególnie makrelka, szprotki i łosoś. Śledzie z puszki je od nie dawna, bo ona nie tolerowała octu - teraz już jej minęła ta nietolerancja, więc wcina. Ponadto całą rodziną uwielbiamy ryby w galarecie (sami robimy - najczęściej pstrągi, sandacze albo karpie) oraz ryby po grecku (dorsz, ewentualnie panga). Odpowiedz Link Zgłoś