Dodaj do ulubionych

gorączka u dwulatka bez innych objawów

15.03.11, 09:03
Jak w temacie. Synkowi zdarza się to już po raz trzeci w tym roku (do 39 stopi). Ostatnio gorączka ciągnęła się prawie 2 tygodnie. Lekarze za każdym razem mówią, że to jakiś wirus i zalecają nurofen. Badanie moczu nic nie wykazuje. Niektórzy twierdzą, ze to zęby. Sama już nie wiem co robić, bo czy na zęby faktycznie dziecko może tak długo chorować? Dziś zrobię synkowi jeszcze morfologię i CRP, może wynik coś wyjaśni. Czy ktoś miał podobny problem? Może jakieś sugestie, rady?
Obserwuj wątek
    • ona_bez_ogona Re: gorączka u dwulatka bez innych objawów 15.03.11, 09:19
      Ile ta gorączka trwa??
      • vino_rosso Re: gorączka u dwulatka bez innych objawów 15.03.11, 09:24
        Aktualnie od niedzieli, czyli juz 3 dzień. Wcześniej ok. 2 tygodnie.
        • ona_bez_ogona Re: gorączka u dwulatka bez innych objawów 15.03.11, 14:07
          Ciągiem 2 tygodnie?????
    • rybalon1 Re: gorączka u dwulatka bez innych objawów 15.03.11, 09:19
      mieliśmy podobnie ktoregoś roku 3 x taka właśnie gorączka w ciągu 3 m-cy - i faktycznie chyba był to wirus bo zbijalam ibufenem i paracetamolem na zmianę i przechodziło. Ot , takie teraz dziwne wirusówki panują , jak mowi nasza pediatra.
      • zjawa1 Re: gorączka u dwulatka bez innych objawów 15.03.11, 09:42
        Goraczke w wysokosci stalej 39 stopni mial przez bity tydzien? Czy moze ,,skakala"?
        To faktycznie moze byc wirus!
        Bledem rodzicow jest podawanie lekow przeciwgoraczkowych przy 38 i pare kresek!
        Powinno bnizac sie goraczke powyzej 38, 4 stopinie albo nawet 38,5!
        Zwlaszcza jesli chodzi o wirusa. Bo przy takiej wysokosci stopni tworzy sie najwiecej przeciwcial, a wiec mechanizm zwalczajacy wirusa. Jesli przy 38 podajemy Ibuprofen, to nic dziwnego, ze organizm walczy dluzej z chorobasad
        • vino_rosso Re: gorączka u dwulatka bez innych objawów 15.03.11, 09:48
          Napisałam, ze miał do 39 stopni, a nie, że przez bity tydzień 39 stopni. Temperatura wahała się i raczej "skakała" właśnie.
          Dziś rano dałam synkowi nurofen, bo miał 38,2 st. Może faktycznie powinnam jeszcze odczekać z podawaniem leku przeciwgorączkowego, ale wydawało mi się, że powyżej 38 stopni, to raczej należy podać.

zjawa1 napisała:

> Goraczke w wysokosci stalej 39 stopni mial przez bity tydzien? Czy moze ,,skaka
          > la"?
          > To faktycznie moze byc wirus!
          > Bledem rodzicow jest podawanie lekow przeciwgoraczkowych przy 38 i pare kresek!
          > Powinno bnizac sie goraczke powyzej 38, 4 stopinie albo nawet 38,5!
          > Zwlaszcza jesli chodzi o wirusa. Bo przy takiej wysokosci stopni tworzy sie naj
          > wiecej przeciwcial, a wiec mechanizm zwalczajacy wirusa. Jesli przy 38 podajemy
          > Ibuprofen, to nic dziwnego, ze organizm walczy dluzej z chorobasad
          • zjawa1 Re: gorączka u dwulatka bez innych objawów 15.03.11, 09:51
            No, to nie podawaj Ibufrowenu przy 38,2! Ja tez raz mialam taka sytucaje-zero objawow i goraczka przez 4 dni powyzej 38! Nie podalam( jak zwykle wczesniej to robilam) lekow przeciwgoraczkowych i dziecko szybko zakonczylo goraczkowac.
            • vino_rosso Re: gorączka u dwulatka bez innych objawów 15.03.11, 10:00
              Może faktycznie spróbuję. To jest zawsze jakiś pomysł. Dzieki
              zjawa1 napisała:

> No, to nie podawaj Ibufrowenu przy 38,2! Ja tez raz mialam taka sytucaje-zero o
              > bjawow i goraczka przez 4 dni powyzej 38! Nie podalam( jak zwykle wczesniej to
              > robilam) lekow przeciwgoraczkowych i dziecko szybko zakonczylo goraczkowac.
              >
              • lupa_87 Re: gorączka u dwulatka bez innych objawów 15.03.11, 11:29
                Gorączka przez 2 tygodnie?????
                Jaja jakieś czy co?
                Oprócz moczu rzadnych badań nie robiłaś?
                Lekarze jak nie wiedzą co dolega to zawsze mówią, że wirus i udają mądrych.
                Przy dłuższych wysokich gorączkach, zawsze okazywało się u nas, że to uszy lub angina.
                Jak synek gorączkuje wysoko dwa dni i nic lekarz nie widzi to robię od razu badanie moczu + krew.
                • vino_rosso Re: gorączka u dwulatka bez innych objawów 15.03.11, 13:12
                  Syna oglądał laryngolog i stwierdził, ze uszy i gardlo OK,a dziś zrobiłam morfologie plus CRP oraz mocz. Zobaczymy co będzie. Robiłam tez zawsze mocz i nigdy nic nie było.
                • rulsanka Re: gorączka u dwulatka bez innych objawów 15.03.11, 13:31
                  Syn w wieku 13 miesięcy miał prez 2 tyg 40st, spadało po lekach, ale przez bite 2 tyg podawałam na zmiane paracetamol z ibuprofenem w najkrótszych możliwych odstępach (bez leków gorączka szybowała w kosmos). Objeździłam szpitale i lekarzy i nic. Podejrzewam, że mogło to być mykoplazmowe zapalenie płuc (jest niewykrywalne osłuchowo) i trzeba było zrobić rentgen - lekarze nie widzieli powodu. Pewnego dnia samo przeszło i od tego czasu takie akcje się nie powtórzyły. Minęło półtora roku.
                  • vino_rosso Re: gorączka u dwulatka bez innych objawów 15.03.11, 13:40

Robiłam juz synowi rentgen klatki piersiowej. wszystko OK.

rulsanka napisała:

> Syn w wieku 13 miesięcy miał prez 2 tyg 40st, spadało po lekach, ale przez bite
                    > 2 tyg podawałam na zmiane paracetamol z ibuprofenem w najkrótszych możliwych o
                    > dstępach (bez leków gorączka szybowała w kosmos). Objeździłam szpitale i lekarz
                    > y i nic. Podejrzewam, że mogło to być mykoplazmowe zapalenie płuc (jest niewykr
                    > ywalne osłuchowo) i trzeba było zrobić rentgen - lekarze nie widzieli powodu. P
                    > ewnego dnia samo przeszło i od tego czasu takie akcje się nie powtórzyły. Minęł
                    > o półtora roku.
                    • zjawa1 Re: gorączka u dwulatka bez innych objawów 15.03.11, 20:03
                      W moczu moga Ci wyjsc jakie bakterie... ale watpe bo dziecko mialoby dodatkowe objawy.
                      Jesli to wirus to wyjdzie we krwi dysproporcja bialych krwinek!
            • marghot Re: gorączka u dwulatka bez innych objawów 15.03.11, 14:15
              zjawo, ale z drugiej strony, jak potraktowac gorączkę ibuprofenem, to dziecko rpzynajmnije noc prześpi, co niewątpliwie wzmacnia
              • zjawa1 marghot 15.03.11, 20:01
                Przy 38 nie przespi Ci nocy??? Ja rozumiem powyzej 39, ale nie przesadzajmy. Ja raz tak zostawilam ,,na czysto" syna przy 38,5. Troche sie wypocil, a rano byl zeski i zdrowy jak rybasmile
                Naprawde nie powinno sie zbijac takich ,,goraczek", bo to tylko szkodzi.
                Goraczka to oznaka tego, ze organizm walczy z czyms. Jak walczy to tworzy przeciwciala, jak zaniechamy temu procesowi podajac przy 38 Ibuprofen, to organizm paradoksalnie traci naturalny mechanizm obronny i moze byc jeszcze gorzej.
        • zjawa1 Re: gorączka u dwulatka bez innych objawów 15.03.11, 09:49
          Zreszta zastanow sie jeszcze nad jedna kwestia-rzadziej spotykana-a jednak wystepuje!
          Jesli masz b.wraziwe dziecko to wysoka goraczka, bez innych objawow moze miec podloze psychosomatyczne.
          Jest to reakcja organnizmu dziecka na sytuacje stresowe, jakies zmiany w jego zyciu itp.
          Cos zmienilo sie u Was?
          Ponadto goraczka moze pojawiac sie przy dlugich zaparciach...
          • vino_rosso Re: gorączka u dwulatka bez innych objawów 15.03.11, 09:54
            Zastanawiam się. Raczej nic się nie zmieniło. Od półtora roku ta sama niania, to samo mieszkanie, środowisko ... Może synek stał się bardziej niecierpliwy i częściej się złości, ale to raczej zrzuciłabym na karb wieku dla którego charakterystyczna jest chęć stawiania na swoim.

zjawa1 napisała:

> Zreszta zastanow sie jeszcze nad jedna kwestia-rzadziej spotykana-a jednak wyst
            > epuje!
            > Jesli masz b.wraziwe dziecko to wysoka goraczka, bez innych objawow moze miec p
            > odloze psychosomatyczne.
            > Jest to reakcja organnizmu dziecka na sytuacje stresowe, jakies zmiany w jego z
            > yciu itp.
            > Cos zmienilo sie u Was?
            > Ponadto goraczka moze pojawiac sie przy dlugich zaparciach...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka