Dodaj do ulubionych

Czy czterolatek moze miec chomika

21.03.11, 19:01
Moj synek marzy o chomiku. Co prawda mamy duzego psa ale chyba ciagnie go do mniejszego zawierzatka. Martwie sie czy chomik bedzie z nim bezpieczny. Co prawda moj synek kocha zwierzatka ale czy takie dziecko - oczywiscie z moja pomoca- bedzie umialo zaopiekowac sie zwierzaczkiem?
Klatke juz wypatrzyłam piekną ale jeszcze sie wacham.
Czy ktos z Was moze rozwiac moje obawy
Obserwuj wątek
    • iin-ess Re: Czy czterolatek moze miec chomika 21.03.11, 19:07
      moja corka miala mniej niż 4 lata i dostała króliczka, to zalezy od dziecka. sama znasz swoje dziecko najlepiej i wiesz czy da rade mu wytumaczyc jak np trzymac zwierzatko zeby go nie udusic oczywiście nieświadomie, ze zwierzatko to nie zabawka i nie można np go nosic jak lalki czy misia itd..
    • iza232 Re: Czy czterolatek moze miec chomika 21.03.11, 19:29
      A pewnie, że może. Może mieć nawet węża czy konia jak ma ochotę. Z tym, że musisz mieć świadomość, że cała opieka i pielęgnacja ziwierzaka spada na ciebie. Moje dziecko dostało świnkę na 5 urodziny. Uwierz mi: znudziła się nią po miesiącu.
    • deszcz.ryb Re: Czy czterolatek moze miec chomika 21.03.11, 21:22
      Nie może. Chomik jest wrażliwym zwierzątkiem i dzieciak go bardzo szybko wykończy. Szkoda chomika.

Takie małe dziecko nie da rady się zaopiekować ŻADNYM zwierzęciem - nie ze złej woli, takie po prostu są dzieci. Jest też zasada: zwierzątka nie kupujesz dla dziecka, kupujesz je dla siebie - to znaczy, że TY będziesz za nie w 100% opowiedzialna.

I błagam - tylko nie kupuj nie chomika. Królika też, nie, jak ktoś ci tu radził - królik jest bardzo kłopotliwy - bardzo dużo je, wszystko niszczy, podsikuje i gwałci przedmioty [chyba, że go wykastrujesz].

Zanim zdecydujesz się na jakieś zwierzątko, poczytaj o nim - jakie ma zwyczaje, czego potrzebuje, bo tak mi się wydaje, że niewiele o nich wiesz.
      • aolek971 Re: Czy czterolatek moze miec chomika 21.03.11, 22:10
        Dziekuję. w takim razie poczekamy jeszcze kilka lat

deszcz.ryb napisała:

> Nie może. Chomik jest wrażliwym zwierzątkiem i dzieciak go bardzo szybko wykońc
        > zy. Szkoda chomika.
        >
        > Takie małe dziecko nie da rady się zaopiekować ŻADNYM zwierzęciem - nie ze złej
        > woli, takie po prostu są dzieci. Jest też zasada: zwierzątka nie kupujesz dla
        > dziecka, kupujesz je dla siebie - to znaczy, że TY będziesz za nie w 100% opowi
        > edzialna.
        >
        > I błagam - tylko nie kupuj nie chomika. Królika też, nie, jak ktoś ci tu radził
        > - królik jest bardzo kłopotliwy - bardzo dużo je, wszystko niszczy, podsikuje
        > i gwałci przedmioty [chyba, że go wykastrujesz].
        >
        > Zanim zdecydujesz się na jakieś zwierzątko, poczytaj o nim - jakie ma zwyczaje,
        > czego potrzebuje, bo tak mi się wydaje, że niewiele o nich wiesz.
        • deszcz.ryb Re: Czy czterolatek moze miec chomika 21.03.11, 23:08
          Cieszę się smile

Myślę, że chomika może mieć najwcześniej 8-10 letnie dziecko [zależy od konkretnego dziecka] - ale i tak rodzice będą musieli się nim zajmować prędzej czy później. wink

Chomiczki są naprawdę delikatne, poza tym nie wszystkie da się tak dobrze oswoić i może się okazać, że nie są takie fajne. Szczególnie, że chomik w dzień śpi a w nocy hałasuje. smile
          • atrapcia Re: Czy czterolatek moze miec chomika 22.03.11, 08:35
            Ja się tutaj w 100% zgodzę... Sama miałam chomika, a nawet chomiki w wieku 4 lat. Zawsze ginęły, bywało, że śmiercią tragiczną wink Miałam nawet na ulicy ksywę "morderczyni chomików" - jednego rozdeptałam (nie celowo, wzięłam go na spacerek w koszu wiklinowym i zagapiłam na sąsiada... A ten gnojek wyskoczył uncertain), drugi odgryzł sobie palca w niewoli, trzeci zdechł, reszty nie pamiętam tongue_out Nigdy nie skrzywdziłam zwierzaka celowo, ale nie byłam uosobieniem gracji i delikatności w tym wieku i doskonale to pamiętam tongue_out Nawet stwierdzam, że moja mama to chyba bez serca była, że mi je kupowała, niestety już mi nie powie dlaczego to robiła bo 2 lata później zmarła uncertain
            W każdym razie piesek to piesek - raczej wytrzyma silniejsze pieszczoty, chomik już nie da rady... tongue_out
    • clio_yaga Re: Czy czterolatek moze miec chomika 21.03.11, 22:06
      Moje dzieci miały pierwszego chomika w wieku 8 i 4 lata i to właśnie córka (młodsza) lepiej się nim zajmowała. Niestety, chomik żyje bardzo krótko i bardzo przeżyła jego śmierć, chociaż byliśmy wtedy na wakacjach i dowiedziała się od babci przez telefon (chomik był wówczas u mojej mamy). Potem był chomik roborowski, bardzo ruchliwy, wiec absolutnie dla dziecka się nie nadaje. U nas był tylko 2 tygodnie, został przydeptany przypadkowo przez moją mamę i nie przeżył. Następny był u nas 2 lata i też wielki płacz. Obiecałam, ze chomika już nie kupię, ale syn przyniósł chomika szkolnego i tak jest z nami już rok.
      Ogólnie córka fajnie potrafiła się zająć, pomagała przy sprzątaniu, karmiła, chomiczki miałam spokojne, nie gryzły, a ona tez obchodziła sie bardzo delikatnie. Syn natomiast jako takiego zainteresowania nie wykazywał, pierwszego wziął do ręki chyba po 3 miesiącach bo się bał.
      • nena22 Re: Czy czterolatek moze miec chomika 22.03.11, 00:22
        Jedyny problem jaki ja widzę to, że homik żyje b. krotko ( 2 lata? )i będziesz musiała wkrótce przeżyc z dzieckiem jego śmierć. Ja z tego właśnie powodu się nie zdecydowałam - bo rozpacz byłaby ogromna. Co do zaopiekowania, to myślę, ze "opieka" w sensie nieuduszenia raczej wchodzi tutaj w grę niż sprzątanie klatki ale to wiesz smile Sama wiesz jaki jest Twój synek, czy delikatny, czy raczej bardziej zdecydowany i może zrobić krzywdę.
        Ktoś pisał, ze absolutnie 4 latek nie może. Może bo są dzieci naprawdę b. delikatne, które absolutnie nie zrobią krzywdy. I raczej żadna mama nie liczy tutaj na sprzątanie klatki przez 4 latka.
        • deszcz.ryb Re: Czy czterolatek moze miec chomika 22.03.11, 01:15
          Ja nie twierdzę, że synek autorki wątku jest okrutny i specjalnie zrobi chomikowi krzywdę. Ale np. Clio_yaga napisała, że jej mama kiedyś przypadkiem nadepnęła na chomika i go wykończyła. wink Więc skoro DOROSŁA osoba, w pełni świadoma tego, że może niechcący zrobić zwierzątku krzywdę [więc specjalnie uważała], przypadkiem tego chomika zabiła [przypadki chodzą po ludziach], to takie małe dziecko ma wielokrotnie większe szanse, że go wykończy, wcale tego nie chcąc.

Chomiki są naprawdę delikatne, przy nich trzeba uważać na WSZYSTKO - czy nie zaklinuje się w jakiejś dziurze i nie zdechnie z głodu, czy skądś nie spadnie [już małe wysokości są niebezpieczne], czy coś go nie przygniecie [a wystarczy mały nacisk] - wyobrażasz sobie, że czterolatek to upilnuje? A kupowanie chomika tylko po to, żeby potem dziecku wzbraniać do niego dostępu albo żeby stać nad dzieckiem, patrząc, czy chomikowi nie robi krzywdy, chyba mija się z celem, prawda?

Poza tym: chomiki nie są zbyt atrakcyjnym zwierzątkiem [dla dzieci]. Jak napisałam - przesypiają prawie cały dzień, za to hałasują w nocy. Mogą ugryźć. Czasem trafiają się okazy, które nie lubią ludzi. Nie da się z nimi jakoś sensownie bawić [choć są wyjątki], nie da się przytulić. Są zwierzątkami bardziej do oglądania, niż do interakcji - a taki czterolatek zapewne chciałby wszystko z nimi zrobić - nosić, przytulać, bawić się z nim - po co mu zwierzę, na które może się tylko popatrzeć i je pogłaskać od czasu do czasu?

I jeszcze jedno - kupowanie zwierzątek "dla dzieci" to bardzo zła motywacja. Ogromna większość dzieci znudzi się zwierzątkiem bardzo szybko, zwierzę stanie się dla nich uciążliwym obowiązkiem, nie źródłem radości - bo trzeba posprzątać, bo trzeba nakarmić, bo się okazuje, że zwierzę nie jest jak zabawka i nie można go zostawić w kącie, bo zwierzę pragnie miłości. Ja sama pamiętam, że jak miałam ok 12-13 lat [a więc o wiele więcej, niż syn autorki wątku], mieliśmy kota na przechowanie na parę miesięcy. Początkowo się bardzo cieszyłam, bo uwielbiam koty, ale do tej pory pamiętam, jak strasznie mi się nie chciało sprzątać kuwety tongue_out [za to zabawa i dawanie jedzenia było super]. Minęło kilkanaście lat, dorosłam, dorosłam do decyzji o własnym kocie i teraz kuwety sprzątam - może nie z przyjemnością wink - ale na pewno nie z taką niechęcią, jak kiedyś. Tak więc - jeżeli zwierzątko - to jak najbardziej - ale TYLKO dla dorosłych. smile
          • paliwodaj Re: Czy czterolatek moze miec chomika 22.03.11, 02:04
            deszcz.ryb o kurcze ale przesadzasz, wogole sama to wymyslasz te wszystkie "co sie stanie, gdy" czy podpierasz sie jakas literatura kryminalna? Wykonczy go, nadepcze , upadnie z wysokosci, zaklinuje sie i zdechnie ...no i jeszcze o tsunami zapomnialas...

Jedyny problem jaki sie pojawil u nas przy chomiku to to ze spal w dzien i dzieci chcialy sie z nim bawic, patrzec jak chodzi w tunelach a on zasypial na stojaco. syn prosil zeby budzic go w nocy bo bardoz chcial sie bawic , co nigdy sie nie zdazylo
            Chomik to czyste zwierze, wystarczy posprzatac mu klatke raz w tygodniu - 20 min roboty, dosypac karmy, dolac wody i tyle, co to za zajmowanie sie? Minimum obowiazkow.
            Dziecko nauczy sie obowiazku dbania o to zeby mial jedzenie i wode, nauczy sie delikatnosci.
            To taka mala terapia , lekcja delikatnosci i obowiazkow. I nie opowiadaj ze zwierzatko to tylko dla doroslych, bzdura jakich malo. W terapi dzieci ze zwierzetami duza wage przyklada sie tez do opieki nad nimi np:szczotkowanie konia, pojenie konia, wiec skad wzial ci sie pomysl ze zwierzeta tylko dla doroslych?

Wiec jezeli tylko syn przystanie na dzienne spanie chomika, to nie zastanawiaj sie i kup. Ustal z nim obowiazki z gory przed zakupem. Fakt zyja 2-3 lata, ale no coz , z tego tez mozna wyciagnac jakas lekcje zycia, ze wszystko sie konczy, chomik umarl ,ale taka jest kolej rzeczy ( patrz watek o smierci i tlumaczeniu dziecku)

My mamy teraz 2 swinki morskie, sa przeurocze. Dzieci je uwielbiaja, bawia sie z nimi, nosza, przytulaja, karmia, pilnuja zeby nie zabraklo im jedzenia i picia, a so strasznymi lakomczuchami. Robia im tunele z czego sie da, swinki uwielbiaja te zabawy. Wydaja wolajace piski gdy je zawolam z drugiego konca domu. Swinki mamy od kilku ladnych miesiecy i zainteresowanie nimi nie zmienilo sie. Ostanio dzieci chca zrobic swinkom urodziny, no coz moze zaprosimy kilkoro dzieci tna urodziny swinek morskich smile.
            Osobiscie bardziej polacam swinki niz chomika, tylko swinki nie lubia zyc w pojedynke , wiec radze 2 samiczki. Chomiki za to tylko pojedynczo.

Moj syn co 4 dni przynosi ksiazki z biblioteki szkolnej, wiele z nich to ksiazki i chomikach i swinkach morskich , reszta dinozaury i monster trucks. W kazdej ksiazce o chomiku jest napiszne ze to doskonale zwierzatko na poczatek przygody ze zwierzetami domowymi, mial ich pewnie juz z 5 , jedna wlasnie zwrocil dzis.
            Nie mam pojecia na jakich faktach opieraja sie przedmowczynie odradzajace chomiki
            • deszcz.ryb Re: Czy czterolatek moze miec chomika 22.03.11, 02:38
              Lepiej, żeby autorka wątku wiedziała, czego się ma spodziewać w związku z chomikiem, niż żeby była zaskoczona, że np. chomik śpi w dzień albo że go łatwo uszkodzić [takie jest właśnie moje zdanie poparte doświadczeniem - nie tylko ja tak myślę, poczytaj też posty powyżej - że chomik to delikatne zwierzątko smile ] i że nie jest za ciekawym towarzyszem dla dziecka.

To raczej bzdura, że dziecko nauczy się odpowiedzialności opiekując się zwierzęciem - jak pisałam - z wyjątkiem superodpowiedzialnych dzieci [jakich nie ma za wiele] większość dzieci przeżyje fazę zachwytu zwierzakiem [zależy od dziecka, ile ona będzie trwała - tydzień, miesiąc, trzy miesiące] i się znudzi. I nagle się okaże, że kuweta się sama nie sprząta albo że strasznie się nie chce nasypać tego jedzenia do miski [uwierz - nawet, jak jest minimum roboty przy zwierzaku, to też się nie chce]. wink Owszem, można to na dziecku wymusić i przypominać o tym codziennie [to jest nawet wychowawcze - "chciałeś psa, to się opiekuj"] - ale to nie będzie przyjemne ani dla dziecka, ani dla rodzica. Dla zwierzęcia też może to nie być przyjemne, jak dziecko będzie wypełniać swoje obowiązki byle jak.

Argument z hipoterapią czy z innymi "zwierzęcymi" terapiami jest kompletnie chybiony - bo przecież te dzieci "spijają samą śmietankę" wynikającą z kontaktów z koniem. smile To znaczy - bawią się z nim, głaszczą, podają sianko do jedzenia, trochę poczeszą, pojeżdżą na nim - i tyle. Nie podkuwają go, nie sprzątają jego odchodów, nie muszą go ujeżdżać, zabierać do weterynarza itp. - chodzi mi o to, że się nie muszą nim na co dzień OPIEKOWAĆ [jakby musiały, to nagle cała zabawa z koniem przestałaby być taka przyjemna].

I ja przecież nie twierdzę, że dzieci należy od zwierząt izolować i że jak już masz dziecko, to nie bierz zwierzaka; nic podobnego. Przeczytaj jeszcze raz moją wypowiedź. Tylko jednak mówię, że zwierzę w domu to dodatkowe obowiązki - nie dla dziecka, dla dorosłego. I z tego trzeba sobie zdawać sprawę, bo naiwnością jest myśleć "dzieciak chce chomika, to mu kupię i niech się sam opiekuje". Bo tak na pewno nie będzie.

Aha - Paliwodaj - ile lat miały twoje dzieci, jak miały chomika? Wybacz, ale z moich doświadczeń wynika, że czterolatek jest stanowczo za mały na chomika, powody wymieniłam wyżej. Może masz właśnie takie superodpowiedzialne dzieci? smile
            • deszcz.ryb Re: Czy czterolatek moze miec chomika 22.03.11, 02:42
              Ale zrobiłam rachunek sumienia i rzeczywiście masz trochę racji - uświadomiłam sobie, że jak ktoś pisze na forum o tym, że chce wziąć zwierzątko, to najczęściej "zniechęcam". tongue_out Znaczy - piszę o obowiązkach właściciela, zniszczeniach, jakich może dokonać zwierzę, chorobach, na jakie może chorować. No ale właśnie - wolę, żeby ktoś wiedział takie rzeczy, niż żeby po 2 miesiącach oddawał np. kota, bo drapie meble [rzeczywiście wielka niespodzianka, kto by pomyślał, że kot drapie uncertain ].

Z miłości do zwierzątek to wszystko tongue_out
    • shellerka Re: Czy czterolatek moze miec chomika 22.03.11, 07:53
      tylko nie ta klatka! to jest wielkie g.
      te kolorowe rury się non stop rozwalają, tzn. one się składają z kilku częsci, a każda część składa się z dwóch połówek i dla mnie powinno to być sklejone, ale wtedy w czyszczeniu będzie trudniej.
      wywaliłam te rury i przykryłam otwory po nich, bo nie mogłam już wytrzymać z ciągłym składaniem do kupy.

chomik dla czterolatka - tak, ale mój np. nie wyciąga go samodzielnie z klatki, bo nie ma takiego wyczucia i zwyczajnie chomik kilka razy zacharczał zbyt mocno przyduszony, albo spadł mu z rączek.
      ale często wyjmujemy go razem z klatki i bawimy się z nim.
      najbardziej chomika kocha moja 1,5 roczna córka, która jak tylko się obudzi, biegnie do klatki i gada do chomiczka, pozwala mu obwąchiwac paluszki i takie tam.
      • shellerka Re: Czy czterolatek moze miec chomika 22.03.11, 07:56
        wbrew temu, co tu niektóre panie napisały, chomik jest bardzo mało uciążliwym zwierzątkiem - chyba mniej od rybek. wystarczy zmieniać mu raz na tydzień trociny, wsypać pokarm, dac marchewke, czy jabłuszko i pilnować, czy ma wodę.
        nie śmierdzi, nie brudzi - jest czyscioszkiem, sam sobie w klatce ustala miejsce do jedzenia i do siusiania i do spania i przestrzega tego.

miałam królika - to był koszmar!!! rybki - to czyszczenie akwarium jest dobijające, ale chomik? jest zwierzątko w domu, a jakoby go nie było wink
        • lacitadelle Re: Czy czterolatek moze miec chomika 22.03.11, 13:10
          > ące, ale chomik? jest zwierzątko w domu, a jakoby go nie było wink

To zdanie jest bardzo prawdziwe - tylko w takim razie prowokuje pytanie - po co komu ten chomik?

Miałam chomika na początku szkoły podstawowej i zgadzam się z większością - to zwierzątko zbyt delikatne dla dzieci (też zrobiłam swojemu krzywdę - przeżył, ale z wyrzutami sumienia bardzo długo się zmagałam), a poza tym nie ma z nim praktycznie kontaktu, bo ma nocny tryb życia - ja swojego wyciągałam w dzień na siłę, nie sądzę, że był u mnie szczęśliwy.
          • shellerka Re: Czy czterolatek moze miec chomika 23.03.11, 08:03
            może po to, żeby dziecko widziało, że nie zwierzątko jest dla niego, ale on jest dla zwierzątka? że zwierzątko to nie zabawka?
            moi wiedzą, że chomik w dzień spi - chociaż nasz jest dziwny i w ciągu dnai ma fazy aktywności smile, a w nocy żubruje swoim kółkiem do biegania. wiedzą, że należy pilnowac, czy ma wodę i pokarm, sami pamiętają o marchewce czy zieleninie dla niego.
            ja to traktuję jako fazę przygotowawczą do posiadania większego stworka.
            marzy mi się piesek rasy west highland white terrier, ale jeszcze trochę poczekam.
    • karro80 Re: Czy czterolatek moze miec chomika 22.03.11, 11:40
      hmm młoda od jakiegoś roku "opiekuje się" koszatnikami(już w domu były, a ona ma teraz 3 latka) daje im jeść pilnuje czy mają wodę, ale sama nie wyciąga z klatki - to są delikatne zwierzątka jednak.
      Natomiast doglądanie i obserwacja jak najbardziej. Gada do nich, pyta co moga jeść itp.
      • paliwodaj Re: Czy czterolatek moze miec chomika 22.03.11, 13:02
        deszcz.ryb uwazam ze przesadzasz z tym podkuwaniem koni , zbieraniem kup, wiadomo ze dziecko tego nie bedzie robic, a poz tym nikt tu nie mowi o kupieniu konia a chomika.
        Przy chomiku jest minimum pracy chociaz naklaniamabym autorke do zakupu lub adopcji swinek morskich.
        co do ugryzien przez chomika czy swinke, nie mam zupelnie takich doswiadczen, Raz corka 3 latka, dala jej malutenki kawalek salaty z paluszkow i swinka dziabnela ja ,ale to bylo nie zamierzone. W innych przypadkach dzieci leza ze swinkami na szyjach i swinki wcale nie gryza, a bardzo lubia cieplo skory wiec chetnie sie tula
        • jajki-ewicz Re: Czy czterolatek moze miec chomika 22.03.11, 13:06
          a czemu nikt nie wspomnial o tym, że chomik takiemu 4-ro latkowi może równiez krzywde wyrządzić
          chomiki gryzą i to głęboko i bolesnie
          wystarczy że dziecko pod klatke podejdzie
          do tego sa bardzo alergizujace - zapalenia oskrzeli nie sa rzadkościa gdy ma sie w domu chomiki
          • paliwodaj Re: Czy czterolatek moze miec chomika 22.03.11, 13:15
            bo chomiki nas nie gryza, dlatego tego nie piszemy, no i nie tak znowu drastycznie ze podchodzi dziecko do klatki, chomik przegryza klatke i pozera dziecko big_grinDD
            co do alergii, to pewnie sa przypadki , ale zakladam ze matka gdyby miala dziecko alergika przemyslalaby te kwestie .
        • deszcz.ryb Re: Czy czterolatek moze miec chomika 22.03.11, 22:47
          Sama zaczęłaś ten temat pisząc o hipoterapii. wink

Ale ten schemat ma przełożenie także na zwierzątka domowe - taki np. kotek żyjący w domu u koleżanki jest super, bo słodki, kochany, można się poprzytulać i świetnie pobawić. Ale już jak dziecko dostanie własnego kociaka, to szybko się okaże, że oprócz zabawy są też obowiązki - karmienie, sprzątanei kuwety i inne. I zwierzątko błyskawicznie przestaje być atrakcyjne. wink
    • alfa36 Re: Czy czterolatek moze miec chomika 22.03.11, 13:05
      Pewnie może, ale... Kiedy pochwalilismy się na wizycie u alergologa, że mamy chomika, nasza alergolog kazala go oddac...sad Alergia okazala sie nie byc alergią (przynajmniej w testach), mimo to lekarka stala przy swoim stanowisku. Dodam, ze jednak chomika mamy, tyle, ze w pokoj starszego brata.
    • koza_w_rajtuzach Re: Czy czterolatek moze miec chomika 22.03.11, 13:14
      Moim zdaniem jest za mały na chomika, bo dzieci w tym wieku często chomiki kochają aż za bardzo i właśnie w tym tkwi problem
      • senait Re: Czy czterolatek moze miec chomika 22.03.11, 14:18
        Jako dziecko miałam bardzo przykre doświadczenia z chomikami... Jednemu np. złamałam nóżkę, woziłam go w wózku dla lalek, wypadł, najechałam go... Że też mama mi na to pozwoliła, inny zginął śmiercią tragiczną, po tym jak uciekł... Miałam też szczura, sama wpędziłam go w chorobę, nikt mi nie powiedział, że tak nie wolno...Bardzo to przeżywałam jako dziecko, płakałam, z resztą do dziś to pamiętam i mam wyrzuty sumienia. Chomik jest zwierzątkiem kompletnie nietowarzyskim, nie lubi noszenia ,tarmoszenia, ucieka, jest zwinny i szybki. Należałoby go jedynie oglądać w klatce lub na przygotowanym dla niego placu zabaw, pogłaskać i tyle... Szczególnie należy pamiętać, aby nie wkładać palca do klatki i nie gotykać go jednym palcem, bo gryzie! Decyzja należy do Ciebie.
    • mama_amelii Kup na początek Zhu zhu 23.03.11, 08:27
      Moja córka opiekuje sie nim,bawi,wyprowadza na spacer do salonusmile
      Moja córka też chciała chomika,ale tylko po to,żeby go nosić,a to nie wchodziło by w rachubę.A sprzatanie ,smrodek,nocne harce to znikoma przyjemność dla rodziców(moja siostrzenica ma chomika,ale w swoim pokoju i sama się nim opiekuje.Dostała w wieku 9 lat i z pełna świadomośćią,że to jej chomik i opieka należy do niej.Bardzo jej zależało,dostała w nagrodę za wyniki w nauce i ma go już 11 m-cy.
      allegro.pl/zhu-zhu-pets-chomik-interaktywny-reklama-tv-nowy-i1506980641.html
      • dianaro Re: Kup na początek Zhu zhu 23.03.11, 13:20
        Właśnie ja tak zrobiłam - kiedy mój prawie 4 letni syn zażyczył sobie zwierzątko spytałam się co by chciał - powiedział, że chomika, zaproponowałam Zhu Zhu - zgodził się. Chomikiem bawił się kilka minut, potem rzucił w kąt. Uważam, że tak małe dziecko nie jest w stanie zaopiekować się żywy zwierzęciem, a tym bardziej dbać o higienę czy też żywienie. Ponadto może zostać ugryzione przez zwierzaka lub zwierzę zostanie zamęczone przez dziecko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka