Dodaj do ulubionych

Wymioty - potrzebna szybka rada

22.03.11, 09:41
Od razu na wstępie zaznaczam, że do lekarza już brak numerków i mam dzwonić dopiero koło 12stej.
Córka 6 lat wymiotuje praktycznie wszystko, co wypije/zje. Jak to powstrzymać domowym sposobem? Może znacie/wasze dzieci brały jakieś leki bez recepty? Oszaleję, boję się żeby się nie odwodniła.
Obserwuj wątek
    • gupia_rzona Re: Wymioty - potrzebna szybka rada 22.03.11, 09:46
      na razie bez konsultacji lekarza nie podawaj żadnego leku. Pilnuj tylko, by się nie odwodniła. Najlepiej jakbyś podawała jej Orsalit, często, nawet po kilka łyczków.
      Mój lekarz twierdzi, że czasami dobrze jest nie hamować wymiotów. Jeśli dziecko czymś się struło, to dobrze że organizm się tego pozbywa.
    • aihnoa Re: Wymioty - potrzebna szybka rada 22.03.11, 09:47
      Nie dawać dużo do picia "na raz" tylko w odstępach, po łyżeczce. W aptece możesz kupić elektrolity, kt. rozpuszcza się w wodzie - smak nie za fajny, ale może 6latkę przekonasz, żeby wypiła. Nie zmuszać do jedzenia.
      Na powstrzymanie wymiotów nam lekarka zaleciła rozcieńczony dużą ilością wody diphergan (podawać po łyżeczce). Nie podawać też nic mlecznego.
    • white28black Re: Wymioty - potrzebna szybka rada 22.03.11, 09:49
      na wymioty to chyba nie bardzo coś można dać. Ważne tylko, żeby się nie odwodniło, czyli picie, picie, picie , ale - wyłącznie małymi łykami co 5 minut
      No i ważne, czy to z powodu zjedzenia czegoś czy jakiś rota wirus
      • ewikowa Re: Wymioty - potrzebna szybka rada 22.03.11, 09:50
        elektrolity w aptece mozna kupic,
        i vomitusheel (lek homeopatyczny) moze tez zadzialac
      • maderta Re: Wymioty - potrzebna szybka rada 22.03.11, 09:58
        Nie wiem, co to za cholerstwo, tylko wymiotuje i jest blada i osłabiona, nie gorączkuje, max podgorączkowy stan. Zaczekam do tej 12stej i zadzwonię, ale już słyszę co mo powiedzą "takich jak Pani jest wiele, proszę przyjechać i czekać". Wrrr.
    • mw144 Re: Wymioty - potrzebna szybka rada 22.03.11, 09:56
      Orsalit lub inne elektrolity na odwodnienie + dużo jakiegokolwiek picia + smekta (ale to raczej osłaniająco na układ pokarmowy, a nie na powstrzymanie wymiotów). Sól fizjologiczna podobno powstrzymuje wymioty, ale może lepiej żeby dziecko się pozbyło szkodliwych substancji.
    • xxx-25 Re: Wymioty - potrzebna szybka rada 22.03.11, 10:31
      Elektrolity i możesz spróbować dać niewielką ilość coca coli(rozcieńczonej z wodą, tej oryginalnej). Tak, tak, to nam zaleciła pediatra od łyka nic dziecku nie będzie, a czasem pomaga na wymioty i biegunkę, leków bym nie dawała żadnych. Jeżeli nie gorączkuje mogła się czymś podtruć, spytaj czy coś wyjątkowo ją zniechęca lub wywołuje wymioty, jak powie że np. mięsko lub kotlet lub cokolwiek to może to być podtrucie. Przy rota jest gorączka i biegunka, a zaczyna się bardzo często podobnie do przeziębienia. Jeżeli to podtrucie niech wymiotuje, uzupełniaj tylko płyny powoli i w niewielkich ilościach.
      • ma2ma Re: Wymioty - potrzebna szybka rada 22.03.11, 11:05
        vomitusheel czopki-tylko nie pamietam na 100% czy sa bez recepty...a inaczej nie dawaj nic do jedzenia, tylko po lyzeczzce wody mineralnej (nie gotowanej czy innej)- tak aby uzupelnic mineraly w organizmie

mozesz tez troche coli odgazowanej

jezeli zwracaloby tez po elektorlitach-to odpusc i podawaj tylko wode mineralna...moj syn wymiotowal wszystkim oprocz mineralki i znajoma lekarka polecial mu dawac tylko ta wode, nawet przez 2 dni-pomoglo i uniknelismy szpitala...a juz bylo nie daleko od odwodnienia
    • deela Re: Wymioty - potrzebna szybka rada 22.03.11, 12:05
      dawać pić (łyżeczką) może kleik ryżowy się utrzyma
    • maderta tak, jak mówiłam... 22.03.11, 13:37
      Tak,jak mówiłam powyżej, do lekarza każą przyjechać i czekać. Kupiłam te elektrolity i smektę - odpukać narazie się utrzymuje. Gorączki brak, zjadła niecałego sucharka i nie chce więcej. Zobaczę do rana co będzie. ważne, że wymioty ustały póki co.
      dzięki za wszystkie podpowiedzi.
      • rulsanka Re: tak, jak mówiłam... 22.03.11, 13:51
        U syna pomagały krople żołądkowe, orsalit pity powoli i w sytuacji podbramkowej surowy imbir do żucia (odrobinka)
      • gupia_rzona Re: tak, jak mówiłam... 22.03.11, 14:22
        trzymam kciuki za wyzdrowienie smile
        • mamcia809 Re: tak, jak mówiłam... 22.03.11, 15:11
          dla mich dzieci zawsze stosuje aviomarin lek na chorobe lokomocyjna 1 tabletka i po wymiotach
      • syswia Re: tak, jak mówiłam... 23.03.11, 03:27
        Wlasne przez to przeszlismy: najpierw moj syn, a potem ja. Nic sie nas nie trzymalo. Syn pil tylko elektrolity przez kilka dni. Ja tylko wode i to w malych ilosciach. Zwymiotowalam nawet ginger ale, ktore tu jest polecane na zoladek. 3-4 dni i nam przeszlo. Maly rzucil sie na jedzenie z zdwojona energia. Powrotu do zdrowia zycze.
    • klubgogo Re: Wymioty - potrzebna szybka rada 22.03.11, 18:01
      A mojej pomogła połówka tabletki lokomotiv. A później podawałam po łyżeczce gorzkiej mięty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka