29.03.11, 14:50
Witam. Mam 2 letnie bliźniaki - chłopaki. Jeden z nich Mateusz ma drgawki gorączkowe. Pierwszy raz pojawiły się jak miał 9 miesięcy i zachorował na anginę - miał wysoką gorączkę. Za 3 miesiące powtórka. Badanie EEG wykazało zmiany napadowe. Te ataki miały miejsce jeszcze kilkakrotnie. Oczywiście od razu wybraliśmy się do lekarza ten nas skierował do neurologa- mały musi brać lecz depakine. Lecz od września te napady zmieniły charakter - nie są tak intensywne - Mateusz już nie trzęsie się cały tylko patrzy sie w jeden punkt jest nieobecny, czasami zesztywniały. No i co najgorsze już nie dzieje się to przy goraczce tylko tak po prostu: na dworze, podczas zabawy...Lekarze to nazywają zatrzymanie. Czasami przechodzi mu szybko czyli do 1 minuty, ale np. wczoraj cuciłam go zimnym okładem - zawsze to działało - lecz po 3 minutach podałam mu wlewkę z relanium - lek przepisany przez neurologa w razie takich ataków. Mateusz był w klinice 2 tygodnie temu na badaniach. Miał robiony rezonans mózgu i pnia mózgu oraz EEG. Rezonans nie wykazał żadnych nieprawidłowości w tym padaczki, lecz EEG wykazało zmiany. Lekarze stwierdzili, że powinien z tego wyrosnąć. Niby sprawa załatwiona - czekać, aż to minie - tylko, że martwi mnie ta częstotliwość tych napadów - w tym miesiącu już miało to miejsce 3 razy!!! Mateuszek po 1 urodzinach mówił mama ,tata ,baba a teraz juz rzadko, choć dużo mówi w "swoim języku", drugi synek zna już mnóstwo słów, rozumie o co się go prosi, potrafi podać niektóre rzeczy, a Mateusz sprawia wrażenie, że nic do niego nie dociera - miedzy moimi synami jest ogromna różnica w rozwoju. Lekarze jednak mówią, iż Mateusz rozwija się prawidłowo - powinien więcej mówic, ale ma jeszcze czas. Jednak martwię się co z nim będzie dalej...Czy ktoś z was słyszała o czymś podobnym?
Obserwuj wątek
    • super-mikunia Re: Drgawki 29.03.11, 17:27
      Nie wiem czy pytałaś się już na Zdrowie dziecka ale tam co jakiś czas pojawiają się posty o drgawkach, wyszukaj w wyszukiwarce.
      Życzę powodzenia!
    • paliwodaj Re: Drgawki 29.03.11, 18:33
      w masz racje ze musisz czekac na to co czas przyniesie. Depakina to czesto przepisywany lek na zmiany padaczkowe. Co Ci jeszcze radze, pewnie bylo robione w szpitalu to gruntowne badanie krwi, czasmi obecnosc jakiegos pierwiasta, skladnika krwi w nieprawidlowej ilosci moze spowodowac zaburzenia fal elektromagnetycznych objawiajace sie jak to mowisz zatrzymaniem , wstrzasami jakiejsc czesci ciala, badz calego ciala, wogole kazdy przypadek padaczkowy inaczej sie objawia, czasmi chociazby unoszeniem jednej reki w jakims rytmie.
      EEG nie zawsze wykazyje zmieny, moga one pojawiac sie tylko w czasie ataku, dlatego bardzo dobrze jest robic badanie EEG 24 godzinne , w szpitalu , ktore daje pelnieszy obraz funkcji mozgu.

Nie slyszalam o "wlewce z relanium" doustnie ? Nie uwazam ze moze to zatrzymac kazdy atak, bo zwykle w czasie ataku nie zaleca sie podawania plynow doustnie, gdyz moze dojsc do zaksztuszenia, nie zawsze wtedy jest odruch polykania, moze popros o jakis zel doodbytniczo , lub w postaci czopka
      Zycze Ci duzo wytrwalosci, wazne abys miala dla dziecka dobrego, sprawdzonego neurologa, nie miej obiekcji zeby sprawdzic wszystko u drugiego lekarza neurologa
      • circa.about Re: Drgawki 29.03.11, 19:49
        No jak wlewka, to chyba doodbytnicza?
    • futro.1 Re: Drgawki 29.03.11, 23:09
      jeśli byłaś u jednego neurologa to lepiej przejdź się z małym do innego - nie wydaje mi się żeby relanium było odpowiednie dla tak małych dzieci. czytałaś ulotki?
      • mruwa9 Re: Drgawki 30.03.11, 07:30
        Nie wypowiadaj sie, zwlaszcza , jesli nie wiesz, o czym piszesz, bo macisz biednej dziewczynie w glowie, a ona i tak ma dosc zmartwien.
        Relanium jest stosowane do przerwania napadu drgawek, jako lek z wyboru.
    • kropkaaga Re: Drgawki 30.03.11, 20:00
      Relanium doodbytniczo podaje się nawet niemowlakom.Przeszłam to więc wiem.I jak wlewka to oczywiście doodbytnicza.Co za pomysł z doustną???
      Rezonans mózgu nie pokaże padaczki,pokazuje zmiany mogące opowiadać za występowanie napadów.
      Jeśli chodzi o konsultację z innym neurologiem to jak najbardziej polecam.Jeden neurolog nie ma monopolu na wiedzę.I czekanie aż przejdzie to niepokojące dla mnie stwierdzenie lekarza.Trzeba działać.Czekanie może spowodować pogorszenie napadów.Trzeba zmienić dawkę,może lek?Ale stać w miejscu i przeczekać???Nie rozumiem.Warto skonsultować z innym lekarzem.
      • paliwodaj Re: Drgawki 31.03.11, 00:42
        nie wiem co to jest "wlewka " zreszta co to za glupie pojecie, od lat mieszkam poza granicami Polski i nie znam tego komicznego pojecia, mam nadzieje ze teraz pasuje.
        W USA nie stosuje sie relanium na zatrzymanie atakow padaczkowych , z tego co wiem
        • yogisia Re: Drgawki 31.03.11, 16:16
          > nie wiem co to jest "wlewka " zreszta co to za glupie pojecie

No to skoro nie wiesz to po co piszesz?
        • memphis90 Re: Drgawki 02.04.11, 01:21
          > W USA nie stosuje sie relanium na zatrzymanie atakow padaczkowych , z tego co w
          > iem
          A jesteś neurologiem dziecięcym praktykującym w USA?
    • jerzozwierza Re: Drgawki 31.03.11, 14:32
      Padaczka u takich maluchów powoduje zwolnienie rozwoju, zatrzymanie lub nawet regres - więc masz powody do niepokoju. Z drugiej strony- możliwe, że chłopcy i tak rozwijaliby się w innym tempie. To "zatrzymanie" jest również napadem padaczkowym, tylko innego rodzaju niż drgawki (na you tube można zobaczyć wszystkie rodzaje napadów padaczkowych u dzieci). Dobre jest to, że nie ma dużych napadów. Podobno niektóre dzieci wyrastają z padaczek, zwłaszcza łagodnych. Więc twój synek ma duże szanse nadrobić "zaległości. Trzymam kciuki za Twojego synka i za Ciebie.
      • bobusie Re: Drgawki 31.03.11, 18:56
        Jeżeli nie jesteś przekonana, co do opinii lekarzy - skonsultuj u innego neurologa. Co do tego typu zawieszeń - to też objawy padaczki, tylko tej typu "abssense". Jeżeli chodzi o słaby rozwój mowy - bardzo często do wyładowań dochodzi w konkretnej półkuli (u mojego dziecka z wyniku eeg - w lewej, a to ona odpowiada za mowę, myślenie przyczynowo skutkowe, koncentrację, motorykę ciała - moje dziecko np. mimo 5 lat nie potrafi jeździć na rowerze, problemy przy poruszaniu się po schodach - czyli ruchy naprzemienne). U nas po depakinie mowa bardzo ruszyła - z tym że dawka były stopniowo zwiększana. W ciągu roku rozwój mowy o chyba 2 lata, od mam tata itp. po budowę całych zdań. Grunt jednak to dobry lekarz. A na słowo czekać mam alergię - my czekaliśmy do 4 r.ż. by dziecko się rozgadało i płaczę w poduchę że tyle czasu zmarnowane.
    • yogisia Re: Drgawki 31.03.11, 16:21
      Myślę, że prócz leczenia neurologicznego, mogłabyś pójść do psychologa dziecięcego w celu oceny rozwoju i ewentualnie wskazania do wczesnego wspomagania rozwoju. Padaczka może opóźnić rozwój i w przypadku małych dzieci często to robi, choć oczywiście nie zawsze. Więc trzymaj rękę na pulsie, żadne tam "przeczekaj". Powodzenia!

--------
      Strona Eli

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka