Dodaj do ulubionych

Skoki wzrostu

12.04.11, 11:21
Moja córka (4 latka i dwa miesiące) w ciągu dwóch miesięcy urosła 2 cm. Wcześniej jej wzrost jakby stanął w miejscu -prawie nic a nie rosła od jakiegoś czasu aż mnie to niepokoiło. Jak byliśmy na bilansie dwulatka młoda wzrostem była na 97 centylu(93 cm), na bilansie 4 latka już "tylko" na 50 centylu(104cm), w sumie wychodzi że rosła powolutku i równomiernie 5,5 cm na rok. A tu nagle 2cm w ciągu dwóch miesięcy (teraz ma 106cm) Czy wasze dzieci też mają takie "zahamowania" i skoki wzrostu?
Obserwuj wątek
    • mikams75 Re: Skoki wzrostu 12.04.11, 11:28
      dzieci rosna skokowo a poza tym nie zawsze da sie zmierzyc tak dokladnie - 1 cm roznicy w pomiarze moze sie trafic
    • joshima Re: Skoki wzrostu 12.04.11, 11:44
      Sądzę, że to normalne.
    • deodyma Re: Skoki wzrostu 12.04.11, 14:05
      nie ma w tym nic dziwnego.
      widze po swoim dziecku, ze najpierw ze wzrostem skaal po kilka cm, teraz rosnie wolniej.
      ale rosnie, bo ostatnio poszlam z dzieciakami do kumpeli, ja kazalam mojemu synowi wejsc na gore, dalam mu torbe od wozka, wyjmowalam mlodszego i powiedzialam starszemu, zeby zapukal do drzwi a ja zaraz dojde.
      syn zapukal, otworzyl mu starszy syn kolezanki, ktory ma 10 lat i powiedzial, ze mi urosl a dawno nas nie widzial, bo jak do niej przychodzimy, to on zazwyczaj jeszcze w szkole siedzi.
      ja tego nie widze, inni owszem.
      jak tylko po ubraniach.
      • deodyma Re: Skoki wzrostu 12.04.11, 14:08
        ja podobno tez zapowiadalam sie na to, ze bede wysoka, ale na dzien dzisiejszy mam tylko 164 cm wzrostu.
        babka ze strony ojca ile razy mnie widziala, zawsze mnie mierzyla i podobno sporo cm mi przybywalo, jako dzieciakowi w szkole podstawowej a pozniej juz wyhamowalam ze wzrostem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka