Dodaj do ulubionych

CRP - pytanie do doświadczonych

21.04.11, 08:48
Witam. Chciałabym się dowiedzieć, jak to jest z tym CRP.
Czytałam na tym forum (wcześniej nie wiedziałam, że jest coś takiego jak CRP big_grin), że jak dziecko zaczyna chorować, gorączkować - to można zbadać poziom CRP i na tej podstawie wiadomo, czy podać antybiotyk, czy nie.
Czy dobrze rozumiem, że przy infekcji wirusowej CRP jest niskie, pomimo gorączki?
Obserwuj wątek
    • marghot Re: CRP - pytanie do doświadczonych 21.04.11, 08:53
      www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/co-sie-miesci-w-kropli-krwi_33603.html
      • fajnykotek Re: CRP - pytanie do doświadczonych 21.04.11, 09:01
        Mój syn miał gorączkę do 38, bez kataru, kaszlu, bolał Go brzuch (ale nie wymiotował i nie miał biegunki) CRP wyszło 83, czytałam ten artykuł, ale pediatra nie widział powodu, żeby podać antybiotyk - bo na co?
        • marghot Re: CRP - pytanie do doświadczonych 21.04.11, 09:19
          ale wysokie crp nie rowna si ekoniecznosci podania antyb.
          np. przy schorzeniach o podlozu reumatycznym crp bywa wysokie a antyb. sie nie podjae, jedynie cos przeciwzapalnego (nlpz)

a uwazasz/oczekujesz, ze lekarz poda antyb. czy powinien podać bez robienia wymazu czy innego badania w kierunku bakterii?

https://www.suwaczki.com/tickers/atdctv73eeu1c6ef.png
        • magnes1978 Re: CRP - pytanie do doświadczonych 21.04.11, 09:27
          CRP może być podwyższone w wielu chorobach: infekcyjnych, reumatycznych autoimmunologicznych i wielu innych.
          CRP 83 to sporo ale jako izolowany nieprawidłowy wynik nie powinien srtanowić wskazan do podania antybiotyku - bo nie wiadomo co jest chore (płuca, gardło,układ moczowy, układ pokarmowy coś innego?) czyli np jeśli rzeczywiście jest infekcja bakteryjna to i tak nie bardzo wiadomo który antybiotyk podać.

W tym wieku ból brzucha + gorączka: zrobiłabym morfologię + badanie ogólne moczu + kontrolne CRP (spada/rośnie?) (czasami bólem brzucha objawia się zakażenie układu moczowego), jeśli nic nie wyjdzie to usg j. brzusznej (może to np wyrostek)
          A lekarz dziecko badał tzn obejrzał gardło, posłuchał płuc, pomacał brzuch, obejrzał ucho ( u dzieci też często idą w parze ucho-brzuchosmile?

A może to tylko zatrucie pokarmowe (może jeszcze będzie biegunka) i wtedy CRP samo spadnie po kilku dniach.

Jednym słowem nie da się na podstawie samego CRP wyrokować czy to infekcja bakteryjna czy wirusowa a już na pewno rozpocząć leczenia. Nie da się nawet powiedzieć czy jest to infekcja. Dopiero CRP + objawy + wyniki innych badań mogą wskazywać na etiologię.
          • fajnykotek Re: CRP - pytanie do doświadczonych 21.04.11, 10:27
            Syn jest już teraz zdrowy (?). Był na oddziale zakaźnym - po usg brzucha zasugerowano mononukleozę zakaźną sad, pomimo prawidłowej morfologii, gardła lekko czerwonego, węzły chłonne niepowiększone. Gorączka utrzymywała się przez ponad tydzień (38 st), syn nikł w oczach, zżółkł na 2 dni (wykluczono żółtaczki, zresztą był szczepiony). W szpitalu dostał augmnetin dożylnie i poprawa była już w drugiej dobie od podania. Ale nadal nie wiemy co Mu było sad . Posiewu z krwi nikt nie raczył zrobić, zrobili tylko z kału.
            • magnes1978 Re: CRP - pytanie do doświadczonych 23.04.11, 08:01
              Dziwne. Mononukleozy nie leczy się augmentinem....
              A co w usg było nieprawidłowe: powiększona wątroba i śledziona?
              A morfologia prawidłowa - także ręczny rozmaz?
              Trochę się to wszystko kupy nie trzyma.

Z jednej strony szukasz pomocy na forum z drugiej podajesz jakieś szczątkowe informacje (początkowo miała być gorączka + ból brzucha - teraz okazuje się ze syn był tydzień w zakaźnym i do tego zżółkł, ze miał nieprawidłowe usg brzucha, do tego pomógł augmentin i już nie gorączkuje ( od jak dawna, co z usg brzucha- już OK czy nadal jakieś odchylenia)

Z Twojego postu wnioskuję, że chcesz udowodnić, że pediatra od początku miał podać augmentin i całą historia z zakaźnym nie miała by miejsca.
        • zywia80 Re: CRP - pytanie do doświadczonych 21.04.11, 10:31
          A czy pediatra zrobil inne badania np.moczu??Takie CRP nie bierze sie z niczego..
          • fajnykotek Re: CRP - pytanie do doświadczonych 21.04.11, 12:33
            Mocz był/jest ok
    • w_miare_normalna Re: CRP - pytanie do doświadczonych 21.04.11, 11:34
      Przy infekcji CRP idzie w górę.

Moja przy zapaleniu płuc miała CRP 78.
      • ania_kr Re: CRP - pytanie do doświadczonych 21.04.11, 14:00
        Mój syn miał gorączkę, bez innych objawów w ubiegły weekend, w sumie przez 4 doby w nocy 40C, w dzień 38C. Zbadali go w szpitalu i nie wyszło zupełnie nic poza CRP 79. Gardło, uszy, oskrzela czyste, żadnej biegunki i wymiotów, brak wysypek. Mocz i krew też dobrze poza tym crp. Dostał Augmentin i gorączka spadła. Też nie wiem co mu było.
    • green.szate Re: CRP - pytanie do doświadczonych 21.04.11, 22:52
      CRP podobnie jak OB to wskaźnik który mówi, ze "coś" sie dzieje w organizmie, a nie czy to wirus czy bakteria. Na podstawie podwyższonego CRP, wykonuje sie dodatkowe badania w poszukiwaniu co to takiego, z różnym skutkiem, czyli czasem coś wychodzi czasem nie i liczymy w ciemno. Jeśli chodzi o wirusy czy bakterie to można to stwierdzić na podstawie rozmazu krwi. Ja tak interpretuje wskaźnik CRP, na podstawie moich doświadczeń - nie małych zreszta.
    • tankgirl5 Re: CRP - pytanie do doświadczonych 21.04.11, 23:14
      a kiedy robiłaś to crp?

mojej córce ostatnio wyszło crp chyba 109 a na drugi dzień 59
      ale dostała antybiotyk bo uszy chore
      zrób jeszcze raz bo to bardzo czuly test, będziesz widziala czy idzie w górę czy spadło, widzisz ile przez jedną dobę może się zmienić
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka