Dodaj do ulubionych

Syrop dla niejadka - pytanie

28.04.11, 17:18
Drogie Mamy,
Czy podawałyście swoim pociechom "syropki" na pobudzenie apetytu i jak to u Was się sprawdziło? Za "moich młodych lat" był Citropepsin, siostra miała pić (słabo jadła), ale nie wiem jak działał, bo wypijałam go ja wink. I czy warto przed jego podaniem zrobić badania - morfologię np.? Mój syn (2,5) je mniej od swojej 9-cio miesięcznej siostry. Dziękuję i pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • sila1982 Re: Syrop dla niejadka - pytanie 28.04.11, 19:33
      moja piła apetizer czy jakos tak
      nie dzialo niestety wcale wiec tego akurat nie polecam
    • aleksandra1357 Re: Syrop dla niejadka - pytanie 28.04.11, 23:12
      Syropy moim zdaniem nie działają, wypróbowałam ich ze 4, a potem odkryłam, że mój syn je prawidłowo i widocznie właśnie tyle potrzebuje (też je mniej niż jego 9-miesięczny brat, niemowlaki rosną szybciej i jedzą więcej).
      Jeśli waga dziecka jest prawidłowa (powyżej 3 centyla), to widocznie je ile potrzebuje.
      Te syropy nie szkodzą (są to witaminy i wyciągi z ziół, bez recepty), więc możesz je podawać bez morfologii, ale morfologię zawsze warto zrobić, żeby wykluczyć anemię jako powód braku apetytu.
      • rulsanka Re: Syrop dla niejadka - pytanie 29.04.11, 10:47
        Podpisuję się pod aleksandrą, choć u nas chyba syrop bioaron działał (trzeba podać na 15 min przed posiłkiem). Mój syn nie jadł z powodu anemii i słabo rósł. Ale - teraz je dużo, a jest na 10 centylu z wagą, długo był na 3 i poniżej i był zdrowiutki. Różnica pomiędzy okresem niejedzenia a późniejszym była we wzroście. Tak więc raczej warto zwracać uwagę na to, czy dziecko jest zdrowe, jaki ma wzrost i czy rośnie. Waga jest drugorzędna, a jedzenie trzeciorzędne. Są osoby, które muszą jeść więcej, i są takie, którym wystarcza odrobinka.
    • truscaveczka Re: Syrop dla niejadka - pytanie 29.04.11, 08:13
      Mnie taki syropek podawano jak miałam 2 lata, bo byłam zdaniem rodziny za chuda. Od 30 lat mam nadwagę uncertain
      Niejadek to stan umysłu rodzica. Piszę to ja, której córka potrafi tydzień kursować na kubku kakao dziennie.
      • aleksandra1357 Re: Syrop dla niejadka - pytanie 29.04.11, 08:35
        truscaveczka napisała:

> Niejadek to stan umysłu rodzica. Piszę to ja, której córka potrafi tydzień kurs
        > ować na kubku kakao dziennie.

Truskaveczko, masz całkowitą rację. Ja niestety długo nie mogłam tego pojąć, a babcie mojego dziecka do dziś nie mogą tego ogarnąć rozumem, że dziecko może zjeść jednego obwarzanka rano i przez cały dzień nie być głodne.
        Tylko że zawsze jest ta myśl w tyle głowy: a może nie żre, bo jest chory?
        • budzik11 Re: Syrop dla niejadka - pytanie 29.04.11, 12:58
          aleksandra1357 napisała:

> Tylko że zawsze jest ta myśl w tyle głowy: a może nie żre, bo jest chory?

Wtedy trzeba dziecko zdiagnozować i leczyć a nie podawać syropki na apetyt. Ja miałam chudego i małego syna, który mało jadł i nie rósł. Nigdy nie dostał żadnego syropu, za to zbadałam go, okazało się, że ma pasożyty, został wyleczony i zaczął jeść i rosnąć.
          A swoją drogą to dziwny jest dla mnie ten pęd do tuczenia dzieci - to dzieci, nie gęsi na pasztet. Podczas bilansu 2-latka okazało się, że syn jest na 50 centylu wagi. Pediatra pyta "A dobrze je?" ja mówię, że nie, że bardzo mało i "byleco" - a ta "A chce pani coś na apetyt dla niego?". Odpowiedziałam, że nie, po co - przecież waży w normie, nie ma niedowagi. Po co ten syropek - żeby mamusia miała satysfakcję ze sprzątnięcia pełnego talerze? Niepotrzebne mi to.

• camel_3d a konieczne to jest? 29.04.11, 08:47
      bo to ze malo je nie znaczy, ze mu wiecej potreba.
      napisz ile warzy i mierzy..czy jest oklapniety czy nie.l..
      niestety mamusie maja tendencje to pasienie swoich dzieci..a potem takie klopsy biegaja.
      moge ci napisac co je moje dzeicko...i uwazam, ze wyglada dobrze.

sniadanie 7 rano:
      1 jajko lub 3 ciastka i 2 jogurty (male) lub smile nic

podobiadek 9.30 rano: banan lub jablko

obiad 11 rano: roznie..w zlobku je wiec nie wiem jak je i czy je.,..

poobiadek 14.30 (banan, jablko lub nic)

kolacja 18: kanapka..z pomidorem lub serem lub salami lub salatka owocowa lub jajecznica.

i to tak wyglada...

wazy 14.3 kg
      ma 94 cm
      2l i 6 mies.

i mnie to wytarczy... nie lubie otylych dzeici....

ale jezeli uwazasz, ze twoje dziecko jest apatyczne, blade, slabo sie rozwija to moze faktycznie mu potrzeba czegos...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka