asienka28035 04.05.11, 11:36 Cześć Córka ma strasznie owłosione nogi,włoski są ciemne. Zastanawiam się czy Wasze córki w tym wieku też tak mają czy powinnam iść z tym do lekarza? Martwię się,za każdą podpowiedź będe bardzo wdzięczna Oliwka-moje szczęście! [*]-08.07.2009r Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lupa_87 Re: owłosione nogi u 3latki 04.05.11, 11:41 Ja bym spytała pediatry, bo nie słyszałam o tak mocnym owłosieniu w tym wieku. No chyba, że macie tak w rodzinie. Pewnie trzeba będzie zrobić badania hormonalne, żeby wykluczyć przyczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
jomat Re: owłosione nogi u 3latki 04.05.11, 11:54 Mój synek ma wąsy tzn. przy kącikach ust takie bardziej widoczne, ciemne włoski. Pytałam pediatrę czy powinnam Mu zrobić jakieś wyniki hormonalne ale powiedziała, że to nir jest powód do niepokoju - mam nadzieję, ze to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
niceflower454 Re: owłosione nogi u 3latki 10.05.11, 12:56 do jomat-synek może pić za dużo soku z wit.A (betakarotenem) ,ktory u chłopcow wzmaga wydzielanie testosteronu.Następną historią może być jakaś choroba autoimunologiczna,albo na przykład porfiria gdy się wystawi na słońce. Ale u takich dzieci najczesciej to lanugo. Powtarzam:nie ma nic wspólnego z medycyną,więc mogę się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaneluni Re: owłosione nogi u 3latki 04.05.11, 11:58 Hej, moja 3-latka nie ma. Tzn. ma troszkę włosków na nogach ale jasnych, także nie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: owłosione nogi u 3latki 04.05.11, 12:17 A jaką ma karnację? Kolor włosów na głowie? Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: owłosione nogi u 3latki 04.05.11, 12:17 A jaką ma karnację? Kolor włosów na głowie? Odpowiedz Link Zgłoś
asienka28035 Re: owłosione nogi u 3latki 04.05.11, 15:14 Urodziła się z czarnymi włosami i ciemną karnacją teraz ma jaśniejszą karnację a włosy blond. Zastanawiałam się właśnie nad tym by iść do pediatry i poprosić o jakieś badania bo się martwię czy to jest normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
joanka-r Re: owłosione nogi u 3latki 10.05.11, 13:40 dla pewnosci pójdz do pediatry. Jeśli to szczecina jak u dorosłego to poproś o skierowanie do endokrynologa. Ale znając życie to normalne wlsoki jakie mają dzieci na całym ciele. Odpowiedz Link Zgłoś
corka_ginekologa Re: owłosione nogi u 3latki 10.05.11, 15:54 Uważam, że powinnaś pójść z cócią do lekarza. Być może tak silne owłosienie oznacza, iż w zbyt wczesnym wieku uaktywniają się u niej hormony płciowe. To może oznaczać megawczesne dojrzewanie i duże problemy ze zdrowiem. Lekarz powinien zbadać dziecko i skierować je na badania krwi - takie dotyczące poziomu hormonów. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: owłosione nogi u 3latki 04.05.11, 12:39 moja ma jasne wloski na nogach choc karnacje ciemna i wlosy na glowie takie srednie, ciemnieja powoli i zapewne beda zupelnie ciemne, bo u nas w rodzinie nie ma blond wlosow nikt. Odpowiedz Link Zgłoś
niceflower454 Re: owłosione nogi u 3latki 10.05.11, 13:00 do mikams-są pewne typy etniczne,ktore maja tendencje do wiekszego i ciemniejszego owlosienia na ciele....Dotyczy to dziewczynek o pochodzeniu środziemnomorskich bądź latynoskim....(kraje Ameryki Lacinskiej),ale wowczas dziewczynka MUSI miec od urodzenia CZARNE WLOSY i ciemne oczy (zazwyczaj u dzieci innej rasy,u reszty są zawsze niebieskie). Kazdy inny przypadek nie podpada pod ta regulę. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Zapytać lekarza nigdy nie zawadzi 05.05.11, 11:58 Najprawdopodobniej to tylko taka uroda, ale dla własnego spokoju zapytałabym pediatrę, czy to, co widzi, to jeszcze norma, czy już niepokojący objaw i należy przeprowadzić jakieś badania i ew. leczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
miklasz33 Re: owłosione nogi u 3latki 05.05.11, 14:52 Witam, może to, co teraz napiszę, uznacie za totalną bzdurę, ale napiszę tylko to, co usłyszałam od jednej znajomej (do której mam zaufanie - normalna osoba). Otóż ona mi opowiedziała, ze jakaś jej znajoma miała taką sytuację z dzieckiem. Okazało się (nie pytajcie mnie jakim cudem - czy były to badania - bo nie wiem), że ta mała jadła dużo mięsa z kurczaka i to stąd. Kurczaki ponoć są szprycowane antybiotykami, hormonami itp i jakoś to wpłynęło na dziecko. Może to bzdura - ja nie mam na ten temat zdania, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-kikina Re: owłosione nogi u 3latki 05.05.11, 14:56 Musisz się udać koniecznie do endokrynologa.Nadmierne owłosienie to sprawa hormonów.Być może taka uroda,ale iść musisz,żeby mieć pewność. Odpowiedz Link Zgłoś
wuwuem Re: owłosione nogi u 3latki 05.05.11, 16:05 Moja córka nie ma żadnego owłosienia na nogach. Udaj się do pediatry, obejrzy dziecko i w razie czego da skierowanie do endokrynologa. Kiedyś u mojej córki podejrzewano zaburzenia hormonalne i badanie przez endokrynologa zaczęło się od oględzin, m.in. czy nie ma owłosienia na nogach, pod paszkami itd. Później oczywiście były inne badania, w tym badania krwi ale widać owłosienie na nogach może być objawem zaburzeń. U nas okazało się, że wszystko jest ok, czego również Wam życzę ale trzeba takie rzeczy sprawdzać. Odpowiedz Link Zgłoś
annia.m Re: owłosione nogi u 3latki 06.05.11, 09:41 z tymi kurczakami, to nie żadna bzdura, ale prawda, bo są szprycowane hormonami i antybiotykami i mogą mieć zły wpływ na poziom hormonów, zresztą nie tylko dzieci, ale dorosłych również. Moja 4 letnia córka również ma lekko owłosione nóżki,ale włoski są jasne. Pod pachami, ani w miejscach intymnych włosów nie ma - czasem sprawdzam, bo jakoś boję się tego właśnie, że z hormonami może mieć coś nie tak Odpowiedz Link Zgłoś
wrednamadzia Re: owłosione nogi u 3latki 06.05.11, 11:05 Moja córka też ma owłosione nóżki (włoski są cienkie i jasne, córka jest ciemną blondynką), ale nie sądzę aby było to coś niepokojącego. Odpowiedz Link Zgłoś
drzewkopomaranczowe Re: owłosione nogi u 3latki 10.05.11, 11:31 w rodzinie u dziewczynki w wieku 5 lat piersi a włąsciwie sutki zaczęły się powiększać -lekarz zapytał czy jada ona kurczaki a dokładnie czy skrzydełka-okazało się ze to właśnie te skrzydełka w których najwięcej hormonów się lokowało powodowały zmiany u tej dziewczynki po zmianie diety wszystko wróciło do normy może podobnie jest u twojej córki z tym zarostem Odpowiedz Link Zgłoś
to_wlasnie_cala_ja Re: owłosione nogi u 3latki 10.05.11, 12:07 moja córka też ma ale jasne , też na twarzy. U nas to rodzinne. A podczepię się pod te kurczaki bo szczerze mówiąc widziałam dziewczynkę która użyję słowa "zatruła" się nimi. zaczęła jej sie łuszczyć skóra wypadać włosy itp. Tak sie zastanawiam czy jeszcze może w jakichś produktach oprócz kurczaków jest takie nagromadzenie hormonów i innych substancji Odpowiedz Link Zgłoś
venettina Re: owłosione nogi u 3latki 10.05.11, 12:42 Idz do lekarza. Do pediatry z ubezpieczenia, ale lepiej poswiec kase i czym predzej idz do dobrego endokrynologa a nawet dwoch niezaleznych, dopiero jak powiedza to samo, mozesz byc spokojna. To wyglada na zaburzenie, moze miec wplyw na cale zycie corki. Odpowiedz Link Zgłoś
fufunia81 potwierdzam co wyżej 10.05.11, 12:49 myślę, że warto (nawet dla spokoju sumienia) wybrać się do pediatry albo od razu do endokrynologa - córeczka mojego kuzyna też miała mocne owłosienie na nogach i rękach a w wieku czterech lat zaczęło pojawiać się owłosienie łonowe - okazało się, że dziewczynka zaczęła za wcześnie dojrzewać i musieli hormonalnie wyhamować cały proces nie chcę cię straszyć, wszystko dobrze się skończyło, ale lekarz powiedział, że można było zgłosić się wcześniej Odpowiedz Link Zgłoś
niceflower454 Re: potwierdzam co wyżej 10.05.11, 15:55 do fufunia-a ja myślę,że nie warto.W szczególności gdy dziewczynka odznacza się uroda i ma ciemne wlosy czy skore.Lekarze nie toleruja ludzi o ciemnych wlosach,skorze i najprawdopodobniej dazyc beda do przemanipulowania dziecku hormonow.Wmowia cos co zapewne nie jest prawda.Na zasadzie ciemna dziewczyna musi byc niska,otyła,bedna,bezdzietna,miec wielki brzuch,zespol cushinga,przerost nadnerczy i przedwczesne dojrzewania. Nie moze byc Wloszka.Hiszpanka.Bo to "lepsza rasa" tylko co najwyzej Cyganka,Arabka czy Rumunka.No i żydowka oczywiscie. Tymczasem to rzadko jest prawda. Ale niech sie nie przejmuje:bedzie bardziej inteligentna od nich samych.A to boli,oj boli! Odpowiedz Link Zgłoś
niceflower454 Re: owłosione nogi u 3latki 10.05.11, 12:53 To lanugo.Objaw nadmiernego wychudzenia dziecka.Częste u dzieci z przedwczesnego porodu. Ja nie jestem lekarzem,ale to wiem. Jeśli nawet to jakieś zaburzenia hormonalne (w co wątpię) to i tak podawanie hormonów będzie jeszcze wiekszym złem niż ich nie podawanie. Może to być reakcja na leki,kosmetyki,sterydy. Odpowiedz Link Zgłoś
tehuana Re: owłosione nogi u 3latki 10.05.11, 13:52 Sugerujesz, ze matka glodzi corke? Daj spokoj! Odpowiedz Link Zgłoś
niceflower454 Re: owłosione nogi u 3latki 10.05.11, 15:41 Moze głodzić.Albo (co najczestsze) dziecko żyje w niedostatku.Moze tez szybko rosnac i masa ciala jest za niska w stosunku do wzrostu. Odpowiedz Link Zgłoś
masafiu Re: owłosione nogi u 3latki 10.05.11, 14:00 Spokojnie. Pewnie mala ma mocne geny 'owlosieniowe' i tyle. Po babci, dzidku, pra-babci -dziadku, jesli nie po Was. Jakbys przyjechala do mnie, to w godzine bys sie pozbyla wszelkich watpliwosci. Arabskie i indyjskie male dziewczynki, jeszcze niemowleta maja juz silne owlosienie na calym ciele. Czarne wloski na nogach, rekach i plecach!! Czasami dziwnie (dla mnie) to wyglada, jak sliczna dziewczynka 2-3letnia w pieknej sukience bryka a tu owlosione plecy widac. Nie przejmuj sie . A jako ciekawostke dodam,ze tu w gabinetach kosmetycznych podstawa jest zabieg utleniania wlosow na calym ciele hehe Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: owłosione nogi u 3latki 10.05.11, 14:13 Moja córka urodziła się w 39 tc. Miała cechy wcześniacze. M.in miała włosy na całym ciele, a nawet na plecach! Z czasem owłosienie się zmniejszyło, ale i tak miała dośc bujne owłosienie. Nie ejst brunetką - raczej szatynką, a oczy ma ciemne. Nie wiem więc czy to cecha rasy, ale na nogach i rękach ma spore te włoski. Takie, że można je uchwycić i ją pociagnąć. Obecnie ma 11 lat i zaczęła się tego wstydzić. Goli więc sobie nogi dwa razy w tygodniu. Nie robiłam jej badań, a żaden lekarz niczego nie sugerował. Odpowiedz Link Zgłoś
niceflower454 Re: owłosione nogi u 3latki 10.05.11, 15:35 No widzisz..lanugo to wlosy na kosci krzyzowej,łopatkach,posladkach oraz wewnetrznych stronach kosci ramieniowej i przedramieniowej....czesto te wlosy pojawiaja sie tez na policzkach przy uszach. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: owłosione nogi u 3latki 10.05.11, 18:56 A, tak, na uszach tez miała ale na policzkach na szczęście nie. Odpowiedz Link Zgłoś
anusia_magda Re: owłosione nogi u 3latki 21.10.13, 09:23 moja też urodzona w 39 tyg. i miała trochę włosków na kości krzyżowej po porodzie i też urodziła się czarna z długimi gęstymi włoskami , miała super fryzurkę ( a ja mega zgagę w ciąży) teraz jej wyjaśniały włoski... Odpowiedz Link Zgłoś
nati-007 Re: owłosione nogi u 3latki 10.05.11, 21:06 Moja córka ma owłosione nogi, ręce i plecy. Po kąpieli zawsze się śmieję, że jest małą małpką. Ma ciemne włosy, ciemną karnację. Ma to po mamie, też tak mam,kiedyś u siebie robiłam badania hormonalne i wszystko ok - taka uroda i geny. Odpowiedz Link Zgłoś
jagusiia Re: owłosione nogi u 3latki 11.05.11, 10:44 moja córka tez ma takie nozki z włosami, jasnymi białymi, ale sa wyrazne, dodam ze synek z kolei 3 lata nie ma ani jednego włoska na nogach, on odziedziczył chyba geny po mojej tesciowej (jest bardzo do niej podobny) i ona tez nie ma ani jednego włosa na ciele, a corka wdała się w inną linię (tych bardziej włochatych), szkoda, bo mogłoby być na odwrót, ona ma te włosy jasne wprawdzie ale duzo ich ma. Myslałam na pocz ze to hormony sztuczne, moja mama gotuje sporo rosołów, ale synek tez by je wtedy miał, a to już taka "uroda"... Odpowiedz Link Zgłoś
megan.1203 Re: owłosione nogi u 3latki 19.10.13, 10:46 u mojej Córci w wieku 1,5 roczku znalazłam guzka w piersi i na 1 wizycie u onkologa 1 podstawowe pytanie było czy Córcia jada kurczaki, piersi z kurczaka itd itd. U chłopców podobno powiększają się znacznie jąderka właśnie od jedzenia kurczaków które są nafaszerowane hormonami wzrostu. Na szczęście po długich badaniach, biopsjach okazało się że jest to guzek łagodny, ale myślałam, że ze strachu umrę. Nie można oczywiście popadać w paranoję, ale radzę szczególnie małym Dzieciulkom ograniczyć jedzenie kurczaków, bo tak naprawdę z 2 strony co w dzisiejszych czasach nie jest nafaszerowane tą cholerną chemią Odpowiedz Link Zgłoś
esr-esr Re: owłosione nogi u 3latki 20.10.13, 22:09 o ile nie jecie amerykańskich kurczaków sprzed kilkudziesięciu lat to hormonów w mięsie nie znajdziecie. oczywiście fermowy kurczak i indyk to najbardziej syfiaste mięso do podawania dzieciom (zawsze mnie zastanawiają rady "specjalistów" polecających takie mięso), ale nie ze względu na hormony, a generalnie sposób hodowli i karmienia. lepiej jeść mięso rzadko, ale za to dobre (odpowiedni rasy wołowiny i wieprzowiny, drób typu kaczki i szczególnie gęsi, ewentualnie mięsko ze znaczkiem eko). z ryb też słodkowodne, a nie morskie (kumulują metale ciężkie). hormony w dużej ilości za to znajdziecie w soi, obojętnie eko czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
anusia_magda Re: owłosione nogi u 3latki 21.10.13, 09:14 i moja ma owłosione nóżki, ale jasne włosy, pytałam pediatry, czy nie ma za duzo czy mi się tylko wydaje, obejrzała ją i powiedziała że wydaje mi się, w sumie mam do niej zaufanie Odpowiedz Link Zgłoś