Dodaj do ulubionych

paznokcie u stóp

06.05.11, 18:54
Co może być przyczyną zniekształcenia paznokci u stóp? Mały ma 1,5 roku i od jakiegoś czasu 2 paznokcie zrobiły mu się takie zniekształcone i pomarańczowe. Buty na bank nie uciskają, jedyne co mi przychodzi do głowy, to jakaś grzybica (tylko skąd?) albo fakt, że ciągle podwija paluszki pod spód, ale w drugiej stopie wszystko jest ok.

Obserwuj wątek
    • lenawawa Re: paznokcie u stóp 06.05.11, 19:25
      Podczepię się,choć z innym pytaniemwink
      Syn nie chce dać obciąć paznokci u stóp,jak to robicie drogie mamywink?
      • lena1603 Re: paznokcie u stóp 06.05.11, 19:34
        Witam,
        Mi jeszcze do niedawna udawało się obciąć małej pazurki jak zasnęła wieczorkiem (ma 14 miesięcy) ale ostatnio niestety "zabiera" mi stópki (nie wiem dlaczego, może ma łaskotki smile)
        Więc będę musiała wymyślić jakiś inny patent chociaż ten był najwygodniejszy smile
        Pozdrawiam

https://www.suwaczki.com/tickers/er3mwn156ff7ispk.png

https://www.suwaczki.com/tickers/2b2kskjozm0fep5f.png
        • mon-ika78 Re: paznokcie u stóp 06.05.11, 21:36
          ja obcinam tylko na śpiąco, przy jest jeszcze jeden warunek...musi spać dobrze, podobno najgłębszy sen jest po godzinie od momentu zaśnięcia
          • my_valenciana Re: paznokcie u stóp 06.05.11, 22:02
            Ja myślę, ze to grzybica i działaj szybko - żeby sie nie rozprzestrzeniła.
      • figglagla Re: paznokcie u stóp 06.05.11, 22:38
        ja zawsze opowiadam bajke o kazdym paluszku-super dziala,jak wyciagam teraz nozyczki to zbiegaja sie wszystkie moje dzieciaki i stoja w kolejce do obcinania paznokci i sluchania o przygodach paluszkow.bajka trwa tyle ile obciecie paznokci smile
        • gorza Re: paznokcie u stóp 07.05.11, 23:24
          Moja córeczka miała te same objawy na paznokciach. Przeprowadziłyśmy badania na grzybice i została wykluczona. Paznokcie są takie zgrubiałe,zniekształcone(zwłaszcza na dużych palcach) - spowodowane jest to uszkodzeniem mechanicznym od podwijania stópek. Zobaczysz, że w pewnym momencie zaczną zrastać i sytuacja się poprawi.
          Małe dzieci generalnie nie chorują na grzybicę paznokci, od 3 lekarzy usłyszałam,że zdarza sie to bardzo rzado i jest mało prawdopodobne.
          Pilnuj wygodnych butów i puszczaj dziecko w samych skarpetach lub na bosaka jak najczęścij.
          • my_valenciana Re: paznokcie u stóp 08.05.11, 10:05
            Moje dziecko złapało grzybicę paznokci po antybiotyku - miał1,5 roku. Wcale nie zdarza się to rzadko - z relacji znanych mi mam. Ostatnio słyszałam że jednemu dziecku wręcz zszedł paznokieć z powodu zaniedbania grzybicy. Wizyta u lekarza nei zaszkodzi. Może przepisze jakąś maść poprawiającą wygląd paznokcia. Ze swojej strony radzę natłuszczać co jakiś czas.
      • mikams75 Re: paznokcie u stóp 10.05.11, 07:42
        co do obcinania - kiedys na spiocha ale w pewnym momencie nie dalo sie
        wiec przy obcinaniu przy kazdym ruchu nozyczkami wolam albo ciaaaach albo pyyyyk a dziecko moze wybrac przy ktorym palcu co wolamy. Jest tak zajeta tym ciach-pyk, ze siedzi grzecznie.
    • camelka_wik Re: paznokcie u stóp 09.05.11, 21:02
      Przerobiliśmy to.

Pani dermatolog nic nie stwierdziła jeśli chodzi o przyczynę dała natomiast maść http://www.okazje.info.pl/okazja/zdrowie-i-uroda/pilarix-krem-nawilzajaco-pielegnujacy-do-skory-50ml.html która super podziałała i po 2 dniach nie było problemu wink
      Spróbuj wink

A co do obcinania... to ja od zawsze obcinam normalnie... nie u śpiącego dziecka i przez 22 miesiące życia mojego dziecka nigdy z tym nie było problemu.
      Trzeba dziecku tłumaczyć po co to że nie boli i że będzie mu wygodniej. U nas działa.
      • agnestom1 Re: paznokcie u stóp 09.05.11, 21:16
        mała ma taki rzydki paznkiec u jednej ze stópek,mały paluszek,jest innego kolorku i jaky gruszy.ja t tłumacze włąsnie z prolemem w ocinaniu paznokci,te ostatnie yły czasami pomijane o takie malutkie i nie mogłam dobrze złapać,a małą niecierpi obcinania paznokci.Pocieszam sie ze to minie,w rekach juz daje a tez był problem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka