Dodaj do ulubionych

ciemieniucha

20.05.11, 11:22
moje 2 córeczki (5 i 3 latka) wciąż mają ciemieniuchę uncertain i nie umiem sobie z nią poradzić, kupiłam specjalny szampon i wyczesywałam ale ona ciągle wraca uncertain dziewczyny mają długie włosy i może źle wyczesywałam uncertain
jak myślicie może obciąć włosy i wtedy może lepiej to wyjdzie?
z jednej strony nie chciałabym obcinać włosów a z drugiej sama ciemieniucha nie zniknie, macie jakieś sprawdzone sposoby?
Obserwuj wątek
    • tyska1_3 Re: ciemieniucha 20.05.11, 11:50
      Ja jako dziecko miałam ciemieniuchę, pomógł babciny pomysł: przed kąpielą nasmarować masłem (margaryną lub mlekiem), po kąpieli nasmarować lekko podgrzaną oliwką i dopiero delikatnie wyczesywać. Może i obcięcie włosów by pomogło ale chyba musiała byś je ogolić na łyso, a tego na pewno ani ty ani córeczki by nie chciały. Jak nic nie pomaga może udaj się do dermatologa dziecięcego.
      • aihnoa Re: ciemieniucha 20.05.11, 12:15
        Walczyłam na różne sposoby z ciemieniuchą u niemowlaka, pomogła dopiero maść przepisana przez dermatologa-alergologa i odpowiednia dieta zw. z alergiami dziecka. Poradź się lekarza.
      • agnieszka_sn6 Re: ciemieniucha 20.05.11, 13:58
        no tak golić na łyso to bym nie chciała, tym bardziej że od września idą do zerówki i przedszkola, wypróbuje z ta margaryną i zobaczymy
        dzięki smile
    • klubgogo Re: ciemieniucha 20.05.11, 12:53
      Mojej wróciła na 2 lata, pomogła Olejuszka Skarbu Matki, po jednym posmarowaniu wyczesałam całą, wlosy musialam umyc później 3 razy, żeby zmyc tłuszcz, ale pmaga.
    • kejkoba Re: ciemieniucha 20.05.11, 14:15
      Też miałam ten problem. Mój synek miał 4 lata jak zauważyłam że ma głowę pełną ciemieniuchy (od dłuższego czasu nosił długie włosy, a że są bardzo gęste nie byłam w stanie jej dojrzeć nawet podczas mycia głowy, a też specjalnie jej nie szukałamsmile Bardzo się zdziwiłam, ale nie chciałam obcinać mu włosów. Mojej 3 miesięcznej wówczas córeczce też zaczęła się wtedy pojawiać bardzo uporczywa ciemieniucha. Kupiłam szampon w piance mustela bebe ponieważ posiada składnik złuszczający i tym szamponem myłam dzieciom głowy. Synkowi jeszcze wyczesywałam po myciu. Po miesiącu czy dwóch po ciemieniusze nie było śladu, a co ważniejsze nie odnowiła się. Naprawdę polecam ten szampon, nie jest tani, ale za to bardzo wydajny. Powodzenia!
    • lacitadelle Re: ciemieniucha 20.05.11, 15:29
      Nie wiem za bardzo, co może w takim przypadku pomóc obcięcie włosów? Mój syn ma bardzo krótkie i raz na jakiś czas ciemieniucha się pojawia - po prostu wtedy smaruję oliwką i wyczesuję, jest spokój na kilka miesięcy.
    • deodyma Re: ciemieniucha 22.05.11, 18:07
      kup albo zamow w aptece Stelaker firmy MUSTELLA.
      moj starszy tez mial to paskudztwo, nic nie pomagalo i dopiero to.
      wczesniej tez grzebalam w necie w poszukiwaniu specyfiku na to diabelstwo i trafilam wlasnie na opis tego srodka.
      na wieczor naklada asie ten specyfik na glowe dziecka, jak szampon, zostawia noc a rano zmywa.
      najlepiej by bylo, gdyby na cala noc dziecko mialo cos na glowie, jakas cienka czapeczke, czepek, cokolwiek.
      • agnieszka_sn6 Re: ciemieniucha 22.05.11, 18:39
        na pewno kupie smile jutro lecę do apteki smile
        jeśli pomoże to będę w siódmym niebie big_grin
        • deodyma Re: ciemieniucha 22.05.11, 18:45
          pamietam, ze chyba tylko 2 razy nalozylam ten specyfik dziecku na glowe i nie bylo po tym sladusmile
        • deodyma Re: link do stron o Stelakerze. 22.05.11, 18:48
          http://www.google.com/search?q=http%3A%2F%2Fwww.interia.pl%2F&rls=com.microsoft:pl:IE-SearchBox&ie=UTF-8&oe=UTF-8&sourceid=ie7&rlz=1I7GGLL_pl#sclient=psy&hl=pl&rls=com.microsoft:pl%3AIE-SearchBox&rlz=1I7GGLL_pl&source=hp&q=stelaker+mustela&aq=1&aqi=g2&aql=&oq=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=da3b053e4c4cf993
          • deodyma Re: link do stron o Stelakerze. 22.05.11, 18:49
            cos zle wkleilam...

www.aquavitae.com.pl/product-pol-1761-Mustela-Stelaker-Krem-na-ciemieniuche-40-ml.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka