Dodaj do ulubionych

A zębów ciągle brak...

30.05.11, 09:10
Cześć,
bardzo proszę o wpisy mam, które mają podobny problem - jeżeli oczywiście ktoś ma.
Dziecie moje kończy za 3 tygodnie 20 miesięcy i ma 1 zęba, który wyszedł ponad 2 miesiące temu. Z resztą cisza, nic się nie dzieje. Dziąsła nie są rozpulchnione.
Mamy za sobą konsultację z pediatrą, stomatologiem. Każdy mówi, że pierwszy raz spotkał się z czymś takim, że późne ząbkowanie jest do co najwyżej 18 miesiąca życia, ale i pozostaje mi czekać. Poczekam jeszcze z miesiąc i chce iść na prześwietlenie, chociaż stomatolog mówi, że widzi zawiązki.
Czy są tu mamy, których dzieci równie późno ząbkowały?
dzięki z góry,pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • tobisia13 Re: A zębów ciągle brak... 30.05.11, 12:59
      Podobno im pozniej,tym lepiej,nie wiem czy to prawda ale czesto to slysze.Podobno zabki beda mocniejsze i zdrowsze.Moj mial 1 zabka gdy mial 13 miesiecy,a ostatniego dopiero po 2 urodzinach.Znam dziewczynke,ktorej zabki wychodzily po 3 roku zycia i to wszystkie na raz.Jadla juz i mowila,a zabkow nie bylo,a jak wychodzily,to byl koszmar bo jeden za drugim.Chyba musisz,to po prostu przeczekac.Zycze powodzenia wink
      • fiszki Re: A zębów ciągle brak... 30.05.11, 14:45
        Moja córka ma w tej chwili skończone 3 lata, pierwszy ząbek pojawił się, gdy miała 14 miesięcy, następne, gdy skończyła 21 miesięcy, potem długo nic. Teraz brakuje jej jeszcze dolnych dwójek. Też się martwiłam, stomatolog radzi poczekać - teoretycznie dziecko ząbkuje do piątek do skończenia 30 miesięcy, ale to tylko teoria.
      • pamplemousse1 Re: A zębów ciągle brak... 03.07.11, 21:51
        z tym im później tym lepiej to bujda, nie ma wpływu
        • kiniox Re: A zębów ciągle brak... 06.07.11, 13:07
          Może nie tyle zęby same w sobie są mocniejsze, co łatwiej dbać o ich czystość. Zwykle starsze dziecko nie budzi się już w nocy na jedzenie, więc nie śpi potem z brudnymi zębami itp.
          Mój syn zaczął ząbkowac około roku. Teraz ma 26 miesięcy i wciąż nie ma dolnych trójek oraz żadnej piątki. Gdyby nie miał żadnego zęba, to zrobiłabym prześwietlenie, żeby się upewnić, czy w ogóle są zawiązki zębów.
    • mamuniaolunia Re: A zębów ciągle brak... 30.05.11, 15:32
      Córce mojej koleżanki pierwszy ząb wyrósł jak miała 14 m-cy. Też bardzo się niepokoiła i wysłali ją na badanie uwapnienia kości nadgarstka - nieinwazyjne. Okazało się, że córeczka ma słabo uwapnione kości i to jest przyczyną.
      • mama-1983 Re: A zębów ciągle brak... 30.05.11, 15:35
        Mojej córce pierwszy ząb się pojawił ok 15 miesiąca potem długo cisza teraz brakuje tylko 5
        Spokojnie czekaj a jak się tak bardzo niepokoisz idź na prześwietlenie.
    • agazagie Re: A zębów ciągle brak... 30.05.11, 20:35
      Starszy zaczął ząbkować jak miał 4,5 m-ca, do 1,5 roku miał już wszystkie zęby. Młodszy zaraz skończy 8 m-cy i ani widu, ani słychu zębów. Niby pediatra mówi, że to już tuż tuż (rozpulchnione dziąsła) ale to "tuż tuż" to już od 3 m-cy słyszę...
      • luka2007 Re: A zębów ciągle brak... 30.05.11, 22:37
        moj prawie 17 miesiecy i nie ma ani jednego zeba...tez czekamy...pediatra mowi ze widocznie taki typwinki ze nie zna dziecka ktoremu zeby wogole nie wyszlywinkpredzej czy pozniej sie pojawiasmilemam nadzieje...
    • mruwa9 off topic 31.05.11, 23:35
      rad-aga napisała:
      . Poczekam jeszcze z miesiąc i chce iść na
      > prześwietlenie, chociaż stomatolog mówi, że widzi zawiązki.

Stomatolog ma röntgen w oczach? Fajne smile
      A tak na powaznie , jedynie zdjecie rtg moze ukazac, czy zawiazki zebow w ogole sa obecne, czy nie. teraz to jedynie kwestia rozwazenia, ile zdjec, w jakiej projekcji i w jakim wieku wykonac , biorac pod uwage ochrone dziecka przed promieniowaniem. Dlatego byc moze trzeba jednak jeszcze poczekac, nie tylko dlatego, ze przyspieszyc zabkowania sie i tak nie da, na protezowanie dziecko za male, ale tez dlatego, ze nie ma co liczyc na wspolprace dziecka podczas wykonywania zdjec rtg, a wartosciowe zdjecie musi byc wyrazne i czytelne, w przeciwnym razie szkoda napromieniowywac dziecko. Gdyby to bylo moje dziecko, czekalabym cierpliwie jeszcze przynajmniej z pol roku.
      Poza tym czy dziecko jest ogolnie zdrowe? Zadnych chorob ani zaburzen (np. problemow skornych, typu - suchosc) nie ma?
      • rad-aga Re: off topic 01.06.11, 19:59
        Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
        Właśnie jeżeli chodzi o skóre to owszem mamy problem i to spory. Nieustanne wysypki, zaczerwienienia, skóra sucha. Zdiagnozowane jako azs.
        W zeszłe wakacje wszystko zeszlo jak tylko zrobilo sie ciepło i słonecznie. Teraz bez względu na diete/ pogode jest źle.
        A jaki to może mieć związek?
        • nnely27 Re: 03.07.11, 20:59
          u nas też mała dziwnie ząbkowała.jak miała 6 miesięcy wyszły jej wszystkie jedynki a pózniej przez 7 miesięcy była cisza i dopiero jak wyleczyliśmy lamblie zaczęły jej się wyżynać dwójki i czwórki a teraz od 6miesięcy czekamy na trójki.
        • mruwa9 Re: off topic 06.07.11, 00:43
          istnieja zaburzenia, wady genetyczne, objawiajace sie np. brakiem zawiazkow zebow i suchoscia skory (pogooglaj sobie o dysplazji ektodermalnej). Tak czy owak jedynie zdjecie rtg jest w stanie ukazac, czy zawiazki zebow w ogole sa obecne.
    • 1mzeta Re: A zębów ciągle brak... 04.07.11, 16:43
      Ja tylko napiszę tyle, że mój ma 8 sztuk i przy żadnych dziąsła nie były rozpulchnione.
      • astra27 Zabki 06.07.11, 12:37
        To ja pocieszę moja starsza córcia miała 18,5 miesiąca jak wyrósł jej 1 ząbek a drugi 21,5 i tak po kolei powoli do 3 lat jej wyrastały, na 3 latka miała komplet smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka