Dodaj do ulubionych

Ile płacicie niani?

12.05.04, 13:56
Przepraszam.
Jeszcze raz:stoję przed decyzją:urlop wychowawczy czy praca.Głównym
czynnikiem decydującym jest pensja dla ewent.niani.Mieszkam w
Toruniu.Dziękuję wszystkim z góry za odpowiedz.Oczywiście mam na myśli nianię
znalezioną "samodzielnie" czyli nie z agencji.
Obserwuj wątek
    • marzena75 Re: Ile płacicie niani? 12.05.04, 14:03
      Hej Krzyżaczko!
      Też jestem z Torunia, dlatego odważyłam się tak rozpocząć.
      My płacimy niani (tylko za opiekę nad dzieckiem) 2,60 zł/h. Mało? Dużo? Tak się
      dogadaliśmy, a wzorzec wzieliśmy z akademików na Bielanach, tyle tam płacą
      opiekunkom. Nasza się zgodziła i obie strony są zadowolone.
      Życzę i Tobie dobrej (dla wszystkich) decyzji
      Pozdrawiam
      Marzena
      • mabrulki Re: Ile płacicie niani? 13.05.04, 07:38
        Dzięki,rodaczko z Toronto.
        Myślę że to bardzo rozsądna cena (niestety...)
        Pozdrawiam,Karolina
      • tabelka32 Re: Ile płacicie niani? 13.05.04, 09:12
        Hej, dziewczyna, ja z Bydgoszczy, więc blisko Was. Ja dałam ogłoszenie
        w "Anonsach" i już w treście napisałam 2 zł/h. I było dość dużo telefonów.
        Znalazłam bardzo fajną panią.
        • mabrulki Re: Ile płacicie niani? 13.05.04, 09:13
          O! Jeszcze lepiej!
          A jak tam dzisiaj w Brzydgoszczy wink
          Krzyżaczka
        • lola211 Re: Ile płacicie niani? 13.05.04, 09:19
          Sorry, ale 2 zł. to juz jałmuzna.Niestety, takie czasy mamy, ze ludzie decydują
          sie za miske ryzu robic.
          • mabrulki Re: Ile płacicie niani? 13.05.04, 09:25
            No,lola,masz rację.Ja robię za taką michę że nie opłaca mi się dać niani 500 zł
            i więcej-ale zasiłku wychowawczego też nie dostanę.I co ty na to.Jeśli dam
            niani powiedzmy 400 zł. to powinnam wyżyć-podobno za tą kwotę która mi zostanie
            dwóch posłów przez miesiąc przeżyło...
            • sierhart Re: Ile płacicie niani? 13.05.04, 09:43
              Witam,
              ja jestem z Piły i dla odmiany płacę naszej opiekunce 370 złotych za miesiąc.
              Umówiłyśmy się przy tym, że czasem mogę się spóźnić z pracy, ale też jeśli mam
              ja albo mąż wolne to ona też i dostaje tyle samo.
              Pozdrawiam
              Ilona
            • lola211 Re: Ile płacicie niani? 13.05.04, 11:17
              Pracujesz za 320 zł zł. mies.po 8 godz? Pracowałabys? Szczerze wątpie.
              Na miejscu tych opiekunek zorganizowalabym opieke u siebie w domu i
              opiekowalabym sie paroma maluchami, wtedy mozna rzeczywiscie pogodzic te 2
              sprawy, pani zarobilaby godne pieniadze, matke stac by było zapłacic.
              Ale to ich broszka.
              Moja mama zajmuje sie dziecmi i wiem jak to wyglada- wymagania po zbóju,
              dokładanie obowiazków i psie pieniadze, nawet od osób ktore dobrze zarabiają.

• kasiak29 Re: Ile płacicie niani? 14.05.04, 13:05
            Niania decyduje się sama czy może pracować za taką kasę czy nie zresztą ja na
            wychowawczym dostaję 400 zł/ mies co daje 0,54 grosze za godzine i co ty na
            taką jałmużnę?
            Kaśka
            • lola211 Re: Ile płacicie niani? 14.05.04, 17:21
              Ale nie zajmujesz sie obcym dzieckiem, nie pracujesz, to chyba róznica, nie
              uwazasz?
              A niania musi byc w desperacji, by za tyle pracowac, ot co.
        • tabelka32 Re: Ile płacicie niani? 14.05.04, 09:39
          tabelka32 napisała:

> Hej, dziewczyna, ja z Bydgoszczy, więc blisko Was. Ja dałam ogłoszenie
          > w "Anonsach" i już w treście napisałam 2 zł/h. I było dość dużo telefonów.
          > Znalazłam bardzo fajną panią.

Skąd mi się ta "dziewczyna" po hej wzięła, pojęcia nie mam. Przepraszam, czyta
          się dziwnie.
        • kam98 Re: Ile płacicie niani? 17.05.04, 13:52
          Jestem z Warszawy.Niania to znajoma mojej babci,kobieta ktora pracowała 25 lat
          w żłobku,a więc z nie byle jakim doświadczeniem,bez nałogów.Płacimy jej 5 zł.
          za godzinę,a do jej obowiązków należy tylko i wyłącznie opieka nad synkiem
          (np.odgrzanie zupki,zabawa czy spacer).Taka opiekunka to SKARB.Wiem,że to jest
          najniższa stawka w W-wie...Pozdrawiam
          • iwonaw2 Re: Ile płacicie niani? 18.05.04, 13:24
            Witam,
            poszukuję takiej "taniej" niani, ale żebym się nie bała z nią dziecka zostawić.
            Pomóżcie!

Pozdrawiam

Iwona
          • bardon Re: Ile płacicie niani? 02.08.04, 15:29
            Z jakiej okolicy Warszawy jest niania? Jestem w 8 miesiącu ciąży. Gdyby ninia
            była wolna od lutego-marca 2005, proszę o kontakt: jkircz@yahoo.com,
            Dziękuję,
            Joanna
          • adyl Re: Ile płacicie niani? 03.03.05, 21:42
            A kiedy bedziesz miala do odstąpienia tę super nianię ? smile
    • maugerka Re: Ile płacicie niani? 13.05.04, 09:51
      Cześć! Też jesteśmy z Torunia. Ja na szczęście mam teściów na miejscu, już
      emerytów, więc oni się zajmują synkiem. Mam jednak kupmelę, która płaciła 300
      zł (mieszka w Lubiczu) plus dojazdy. Miała osobę z polecenia - młodą
      pielęgniarkę, z którą się tak dogadała.
      • ewa2233 Re: Ile płacicie niani? 13.05.04, 10:09
        Ja jestem z Przemyśla.
        Płacę 300,00 zł miesięcznie za 6 godzin dziennie.
        Właściwie z obliczeń "za godzinę" wychodziłoby 250 zł,
        ale nie chcieliśmy, by niania szukała czegoś w "międzyczasie".
        Dołożyliśmy 50 zł, by była zadowolona.
        Za dodatkowe zostawanie z dzieckiem (np. w sobote) płacimy extra.
        Stawka sobotnia to 3 zł za godzinę, ale ponieważ pracowaliśmy wtedy 7 godzin -
        opiekunka dostała 30 zł.
        Nie z tego powodu, że mamy dużo kasy, ale "sądziliśmy według siebie".
        Tzn. ile chciałabym dostać za siedzenie z cudzym dzieckiem od 12 do 19 w sobotę.
        No, po prostu włączamy "ludzkie odruchy" smile
        Niania była bardzo zaskoczona i zadowolona - więc my też.
        Poza tym zostawiając z nią dziecko ZUPEŁNIE się NIE MARTWIĘ,
        co się dzieje w domu i spokojnie mogę pracować. Oboje dobrze się bawią! smile
    • ada_zie Re: Ile płacicie niani? 13.05.04, 11:02
      witam,
      jestem z Siedlec i płacę swojej niani 400zł + 40zł za sobotę. Niania zajmuje
      się tylko dzieckiem.
      • aga_w76 Re: Ile płacicie niani? 29.10.04, 13:19
        witam, ja tez jestem z siedlec
        i place swojej niani 100 zł -tydzien, czyli
        wychodzi 400 zł. Z tym że urlopy ma nieplatne.

• mama_dominiczka1 Re: Ile płacicie niani? 13.05.04, 11:26
      Czytam i oczom nie wierzę.
      W Warszawie za sprzątanie płaci się nawet 6-10 zł/h....
      Niania - od 7 nawet do 15 zł/h.
      Mojej niani płacę 1000 zł miesięcznie, ale jest to wyjątkowo tanio.

W połowie roku przeprowadzam się na wieś - 30 km od Warszawy. W listopadzie
      ubiegłego roku rozwiesiłam w tej wsi ogłoszenie ("poszukuję opiekunki),
      ponieważ od stycznia tego roku wracałam do pracy. Zaproponowałam 1000 zł za ok.
      8,5 godziny dziennie, z tym że przez pierwsze pół roku niania musiałaby
      dojeżdżać do Warszawy, za to później miałaby zapewnioną pracę na miejscu
      jeszcze przez około 3 lata. Wiecie, że nie zgłosiła się ani jedna osoba!!!!!!
      Nie skomentuję tego.
      • ewa2233 Re: Ile płacicie niani? 13.05.04, 11:32
        1000 zl dla niani?
        Z mojej "urzędniczej" pensji zostałoby mi 12 zł!
        Co ja mówię! Na bilety dopłaciłabym jeszcze 21 zł !
        Tylko nie wiem z czyjej kieszeni.
        • mabrulki Re: Ile płacicie niani? 13.05.04, 11:37
          A ja nie zarabiam 1000 zł więc czy to znaczy że nie stać nas na nianię? Wiecie
          co,to jest zwykłe chamstwo.Z jednej pensji nie wyżyjemy,więc trzeba zatrudnić
          nianię.Ledwo co zostanie,ale zawsze na chleb.To,ile zapłacę niani jest
          uwarunkowane moimi dochodami.Przykro mi.
          • ewa2233 Re: Ile płacicie niani? 13.05.04, 11:42
            ?????

Co jest "zwykłym chamstwem"?
            - to że ja zarabiam 1012 zł
            - to że Ty nie zarabiasz 1012 zł
            - to że ktoś płaci niani 1000 zł
            - to że nikt nie chciał dzieciaka za 1000 zł bawic ?
            • ewa2233 Re: Ile płacicie niani? 13.05.04, 11:46
              Swoją drogą, ciekawa jestem jaki % pensji, płaci mama_dominiczka1,
              niani swego dziecka.
            • mabrulki Re: Ile płacicie niani? 13.05.04, 11:47
              Ach,nie,nie,nie.Zbyt ogólnikowo się wyraziłam.Chodzi mi o sytuację pracujących
              matek,chamstwem jest to,że ja-wykształcona,inteligentna osoba-zarabiam psie
              grosze,chamstwem jest to że nie mam tak naprawdę wyboru czy iść do pracy czy
              zostać z dzieckiem,coć tak bardzo chciałabym zostać.Chamstwem jest to,że ktoś
              (całkiem dużo osób jak widać)z braku pracy podejmuje zajęcie za 320zł.To
              właśnie jest chamstwem!!!
              A przy okazji,Ewa,ja też urzędas smile
              • ewa2233 Re: Ile płacicie niani? 13.05.04, 11:52
                smile)
                No, już myślałam, że mi się za coś "oberwało" smile)
                • mabrulki Re: Ile płacicie niani? 13.05.04, 12:03
                  Coś ty,tobie? smile
                  Za to jak mnie wsparłaś w sprawie z wredną Agnieszką? Po prostu czasem-często-
                  piszę szybciej niż myślę.
                  • ewa2233 Re: Ile płacicie niani? 13.05.04, 12:05
                    smile)
                    My, urzędniczki, musimy się razem trzymać smile)
                    Mam nadzieję, że wredna Agnieszka "się odwaliła" smile
                    • mabrulki Re: Ile płacicie niani? 13.05.04, 12:09
                      Jasne.Spróbowałaby nie!Ale nie zmieniajmy tematu wątku,nadal czekam na
                      posty,może ułożymy tabelę "Średnia pensja dla niani w zależności od regionu".
                • mika_forum Re: Ile płacicie niani? 13.05.04, 12:26
                  W pensjach opiekunek Warszawa jest o lata swietlne oddalona od reszty kraju!
                  Potem inne duze miasta, potem dopiero reszta kraju@
                  • tiga76 Re: Ile płacicie niani? 13.05.04, 17:56
                    Ciekawa jestem co sądzą o tym warszawskie urzędniczki. Bo z tego co wiem jest
                    dużo zawodów w których ludzie zarabiają tyle samo- bez względu na miejsce
                    zamieszkania. I w Warszawie też smile
                    • miarka8 Re: Ile płacicie niani? 20.05.04, 13:34
                      po co wam takie drogie nianie` moje dziecko jest w żłobku,płacę 170zł ma super
                      opiekę, jest towarzyskie i wszysko jest ok
                      • anetaopieka Re: Ile płacicie niani? 21.05.04, 15:39
                        Wszystko fajnie, ale żłobek to pomysł dla matek, których dzieci są zdowe jak
                        ryby. Moje trzy dni w żłobku a potem trzy tygodnie chore. A poza tym jak mam je
                        ze żłobka odebrać skoro żlobek czynny jest do 17:00 a ja kończę pracę o 17:00
                        teoretycznie, ale na drugim końcu Warszawy. Obok miejsca pracy dziecka mi nie
                        przyjmą bo to nie rejon. A mam jeszcze dwóch chłoców w przedszkolu. Jedna pensja
                        to za mało żeby przeżyć. A jak mam przeżyć jeśli całą pensję oddam niani? W
                        takim przypadku mogę umrzeć z głodu, bo na nianię mnie nie stać a jeśli poślę
                        dziecko do żłobka to co chwilę będę na zwolnieniu i szybko mnie wyrzucą, a
                        właśnie dlatego, że jestem matką przez trzy lata nie miałam pracy. Co mam robić?
              • kasiak29 Re: Ile płacicie niani? 14.05.04, 13:12
                Nie jedna wykształcona i inteligentna osoba siedzi w domu i zasila szeregi
                bezrobotnych więc raczej możesz mówić o szczęściu
        • iwonaw2 Re: Ile płacicie niani? 18.05.04, 13:25
          No to mnie zostałoby 150 pln. Lepsza jestem. Dlatego dziecko poszło do
          przedszkola. Ale niestety choruje sad((.

Iwona
      • kasiak29 Re: Ile płacicie niani? 14.05.04, 13:09
        No tak ale przypuszczam, że ty w Warszawie zarobisz conajmniej czterokrotnie
        więcej niż autorka tego postu
        • iwonaw2 Re: Ile płacicie niani? 18.05.04, 13:28
          Błąd!!!. Ja pracuję i mieszkam w Warszawie i moja pensja to 1150 PLN netto.

Iwona
    • mamawiktora Re: Ile płacicie niani? 13.05.04, 12:39
      witaj, ja swojej place 350 zl za 4 dni w tygodniu ale w duzo mniejszym miescie -
      w Kwidzynie. do jej obowiazkow nalezy tylko opieka nad miom dzieckiem, niczego
      innego nie musi robic, zadnego sprzatania, gotowania etc. no i moze zabierac
      malego do siebie do domu. pracuje w godz. 7-2.30, musi do mnie rano przyjsc i
      pozniej odprowadzic synka z powrotem do mnie do domu, Iwona
      • moni73 Re: Ile płacicie niani? 13.05.04, 16:27
        To i ja swoje 3 grosze wcisne. Mieszkam w Krakowie, niania dostaje 3,5 pln na
        godzine. Za miesiac wychodzi ponad 800 pln. To jest minimalna stawka w naszym
        miescie- dlatego ja jej tyle place ze mieszka kilka pieter wyzej i nie traci
        czasu i pieniedzy na dojazd. Z dod obowiazkow ma, jak dziecko spi (tylko wtedy)
        wyprasowac ubranka jesli sa, czasem obrac ziemnaiki, ugotowac makaron. Czy to
        uczciwy uklad? Moim zdaniem tak. Na wiecej mnie nie stac. Chetnie jej doloze
        jak moj szef mnie dolozy cos do pensji- na razie nie ma na to widokow.
        Z tego co wiem to w Krakowie srednia stawka to jakies 4,4-5 pln za h
        Pozdrawiam
        Moni
        • iv72 Re: Ile płacicie niani? 03.08.04, 10:56
          Mieszkam we Wrocławiu. Niania dostaje za 9,5 h dziennie - poza weekendami - 900
          PLN. Zajmuje się tylko dzieckiem. Takie stawki są we Wrocławiu. Pozdrawiam
    • robszym Re: Ile płacicie niani? 13.05.04, 18:24
      no to wywołałyście mnie do odpowiedzi...
      mieszkam w warszawie a zarobki(budżetówka)mam takie jak sa w całym kraju i
      sprawa wygląda tak, że ja całą pensję - 500 zł.(1/2 etatu obecnie) oddaję
      niani. 66 zł na miesięczny dostaję już od męża. niewiarygodne to ale prawdziwe.
      Na cały etat nie opłacałoby mi się wracać, bo tylko bym dłużej i więcej
      pracowała a i tak wszystko dostałaby niania, tzn. ok. 1000 zł, no bo takie są
      pensje w warszawie.
      Ale tego de facto dopłacania do pracy zostało mi już tylko miesiąc, potem
      wreszcie mogę pójść na wychowawczy, wbrew pozorom bardziej nam się to opłaci,
      bo jeśli zapłacimy opiekunce, to za wspólnie spędzony czas na rozrywce, np.
      wyjście do kina, do znajomych.
      • karia5 Re: Ile płacicie niani? 13.05.04, 18:37
        A ja jestem bardzo zdziwiona wypowiedziami moich "krajanek". Naszej opiekunce w
        Bydgoszczy płaciłam 4 złote na godzinę, czasami wychodziło jej nawet 500 zł.
        Mieszka w bloku obok, więc daleko nie miała. płaciłam jej tygodniówki bo ciągle
        jej brakowało kasy. Chłopców zabierała do siebie, szła na zakupy, gotowała
        obiad, u siebie oczywiście. Jak była u nas dzieci raczej siedziały przed
        telewizorem, zrobiła im jakąś kanapkę czy podgrzała obiad, ale już nie
        posprzątała po jedzeniu. Nie bardzo mi się to podobało, ale dzieci ją lubiły. I
        wiecie co, jej było to za mało... Zrezygnowałam z niej, pewnie jej tak
        lepiej...
        • tabelka32 Re: Ile płacicie niani? 14.05.04, 09:37
          Lola i ja się czasem czuję, jakbym dawała jałmużnę, ale niestety, nie stać
          mnie, by dać więcej. Myślisz, że nie wolałabym położyć na stole dla opiekunki
          1.000 zł? Dlatego otwarcie w ogłoszeniu napisałam, ile mogę dać i wierzyłam, że
          są kobiety, dla których nawet ta jałmużna będzie wartościowa. Powinnam była
          dodać, że każdego miesiąca obliczamy kwotę i zawsze coś dodajemy, i wychodz
          jakieś 400-500 zł (więc czytając wypowiedzi innych mam widzę, że to nie
          najmniej), ponadto dzielimy się z Nią wszelkimi "prezentami" żywnościowymi,
          warzywami i owocami z ogródka. Pocieszam się, że gdyby Jej było z nami naprawdę
          bardzo źle - odeszłaby.
    • actim Re: Ile płacicie niani? 14.05.04, 09:55
      Hej,
      też się zadziwilam placami opiekunek u "krzyżaczek". Ja mieszkam w biednej, jak
      by nie było, Łodzi i płacę opiekunce 4,5 zł za godzinę. Jest to raczej stawka
      minimalna, bo moje koleżanki płacą 6 - 7 złotych. Nasza niania jest
      fantastyczna więc jak tylko moge to staram się jej dać jakąś kasę ekstra albo
      mały prezencik. Miesięcznie wychodzi nam 700 - 900 zł. w tym obiadki i małe
      sprzątanie. Niania dojeżdża z drugiego końca miasta na wasny koszt.

Pozdrawiam,
      A.
    • ikim2 Re: Ile płacicie niani? 14.05.04, 10:04
      Dziewczyny! Ja płace prawie 1000 pln!!!! i to cioci , bo jest pielęgniarką itp.
      w każdym razie zażyczyła sobie 5 pln za godzinę a w Gdańsku, bo tu
      mieszkamy ,jest to niewygórowana cena. Malego zostawiam na 10 lub 9 godzin
      dziennie - od mniej więcej 6 do 16- bo dojazd i przyjazd z pracy, czyli płacę
      ok. 50 pln za dzień i powiem wam ze mnie juz diabli biorą, bo to sporo ponad
      połowę mojej pensji a chcę już drugie dziecko ale wtedy już chyba oddam do
      żłobka, bo tam taniej. Szukałam tańszej opiekunki ale trudno było znalezdz taką
      która by nam wszystkim odpowiadala. Jak maly choruje to wtedy biore wolne i
      jestem z nim w domu- i powiem wam ze czuję ze portfel jest cięższywink
      • b-magda Re: Ile płacicie niani? 14.05.04, 11:30
        Czesc. Pisze z Finlandii. Taka ciekawostka.
        Tu istnieja tzw. domowe przedszkola, czyli opiekunka (koniecznie po
        odpowiednich kursach i zarejestrowana) zajmuje sie kilkorgiem dzieci na raz
        (max 5), w swoim mieszkaniu. Wychodzi przy tym na swoje, a i dzieciom weselej.
        Jednak tylko czesc wynagrodzenia dostaje od rodzicow, reszte z urzedu
        op.spolecznej. Dobrze by bylo, gdyby i w Polsce sie kiedys taki system przyjal.
        A przynajmniej, gdyby rzeczywiscie niania zajmowala sie chocby dwojka czy
        trojka dzieci, zarobilaby wiecej nie sciagajac z rodzicow wiekszosci ich
        wlasnej pensji.
        Pozdr
        • le_lutki Re: Ile płacicie niani? 14.05.04, 16:19
          Hej hej!
          Dopisze tylko, ze we Francji, gdzie mieszkam, jest podobny system - dyplomowane
          i zarejestrowane nianie, moga u siebie pilnowac do 3 dzieci. Dyplomy sa
          odnawiane co kilka lat, nianie przechodza szkolenia itd. Sa i zlobki ale nie
          sposob sie do nich dostac, bo jest ich bardzo malo, w naszym miasteczku
          zadnego. A w innych przyjmuja tylko dzieci "miejscowe" bo albo jest to zlobek
          rodzinny (rodzice maja dyzury), albo spoleczny, a wtedy dostaje dofinansowanie
          z merostwa ale tylko do kazdego "miejscowego" dziecka, wiec innych nie chca
          przyjmowac, bo im sie nie oplaca. Niania jest wiec czesto jedynym wyjsciem.
          Rzadko kogo stac na nianie indywidualna, ale te dyplomowane sa bardzo
          powszechne. Moga miec, w zaleznosci od tych oficjalnych uprawnien, albo jedno
          niemowle i dwoje dwu-trzylatkow, albo same niemowleta itd. Taka mini-
          specjalizacja. Placimy takiej niani ok 470 euro miesiecznie (bo wszelkie jej
          swiadczenia, prad itd, i urlop platny tez + 10%), z czego raz w kwartale
          ubezpieczalnia zwraca mniej wiecej 1/3 kwoty w zaleznosci od naszych dochodow
          na glowe.
          Pozdrawiam!
          • milenna5555 Re: Ile płacicie niani? 18.05.04, 00:01
            Piszę z Gdańska. Naszej niani, która również sprząta, gotuje, prasuje - płacimy
            1000 zł miesięcznie. Pani przychodzi o 9.00 pracuje d0 16.30 czasem do 17.30.
            Od 9.00 do 12.00 zajmuje się domem (czynnościami jak wyżej). Syn do 12.00 jest
            w szkole. Niania jedzie po niego, w domu podaje mu obiad, potem czyta, bawi się
            z nim. Marek jest w sumie już dużym chłopcem, więc często zajmuje się sam sobą.
            Wtedy niania - nieniania zajmuje się domem. Pani jest uczciwa i dobra dla
            naszego dziecka. Ale ze sprzątaniem i gotowaniem jest nie do końca dobrze.
            Pani ma pełne u nas wyżywienie: wszystko, co jest w lodówce jest do jej
            dyspozycji.
      • jokrru Re: Ile płacicie niani? 14.05.04, 16:37
        6 zł/h, Katowice, 3 letnie dziecko, niania mieszka w bloku obok,
    • emilka30 Re: Ile płacicie niani? 14.05.04, 11:54
      wiec i ja dolaczam sie, mieszkam we Wroclawiu.Obecnie moja corcia zajmuje sie
      siostra meza, ale przez pewien czas mialam nianie, zreszta moje kolezanki
      korzystaja.Wiec we Wroclawiu pensje niani wahaja sie miedz minimum 500 zl- i to
      z kreceniem nosem- do nawet ok 1000zl. Wszystko zalezy od dzielnicy, statusu
      spolecznego rodzicow oraz wymagan,jakie sie ma. Takze jak widac ceny sa mniej
      wiecej w duzych miastach zblizone.pozdrawiam
      • mabrulki Re: Ile płacicie niani? 14.05.04, 12:26
        Magdo z Finlandii,czytałam że w Polsce też funkcjonują takie przedszkola,tylko
        że płatne w całości z kieszeni rodziców.Z tym,że my rozmawiamy razczej o opiece
        nad niemowlęciem.Wydaje mi się że jednak przy takich maluchach opiekunka
        niewystarczająco dużo czasu mogłaby poświęcić jednemu dziecku.Sama
        zastanawiałam się czyby nie zaopiekować się dodatkowo (oprócz swojego) jakimś
        maluszkiem jako alternatywa do powrotu do pracy.Nawet jest taki w mojej
        klatce.Boję się jednak że nie dam rady,że zaniedbam własne dziecko albo to
        drugie.A może któraś z was dorabia w ten sposób?Co o tym sądzicie?
        Przy okazji dziękuję za wszystkie odpowiedzi,przyznajcie że rozpietość jest
        ogromna...(płac).
        • b-magda Re: Ile płacicie niani? 14.05.04, 12:48
          Rzeczywiscie, z niemowleciem jest duzo roboty, ale mozna sobie poradzic. Powiem
          z wlasnego doswiadczenia: moje dzieciaczki mialy odpowiednio 2,5 roku i 8 m-cy,
          kiedy trafily do takiego przedszkola. Lacznie byla tam piatka dzieci, z czego
          dwoje ponizej 1-go roku zycia. Nasza niania od poczatku nie miala z nimi
          problemow, ale ona zajmuje sie tym juz od paru lat.
          Mysle, ze nie zaniedbasz wlasnego dziecka, wrecz przeciwnie- zapewnisz mu
          towarzystwo rowiesnika, z ktorym z czasem bedzie sie moglo bawic. Jesli tylko
          mialabys cierpliwosc do tego- uwazam to za dobry pomysl.

O tym, ze sa takie przedszkola w Polsce nie wiedzialam- oby ich bylo wiecej. Na
          marginesie- czy one sa bardzo drogie? Tu, gdyby nie dofinansowanie, byloby
          krucho.
          • mabrulki Re: Ile płacicie niani? 14.05.04, 12:57
            Niestety nie znam kwot.A mój pomysł dojrzewa.Dużo obaw-ale dzięki za słowa
            otuchy.Jeszcze muszę pomyśleć.
        • le_lutki Re: Ile płacicie niani? 14.05.04, 16:25
          Hej, znowu ja.
          Tutaj jakos to sie sprawdza. Niania naszego malego ma dwoch wlasnych smykow (i
          dlatego to razem juz jest trojka): 5 i 2 lata. Pieciolatek do czwartej po
          poludniu jest w szkole a 2latek z mama i z naszym. I jakos daje sobie rade.
          Jakos godzi to z wlasnym zyciem rodzinnym (zdarzalo sie, choc rzadko i po
          konsultcji z nami), ze odbieralam malego po pracy...w gabinecie dentystycznym,
          w ktorym niania byla z wlasnym dzieckiem. Poza tym jest samodzielna, ma
          samochod, sama taszczy te wariacka trojke po 5 pietrach bez windy, z wszystkimi
          tobolami, rowerkami itd. Dzielna jest, naprawde. Popoludnia spedza z cala
          trojka na skwerze. Aha, zapomnialam dodac, ze my dostarczamy oczywiscie
          wszystko: mleko, sloiczki, zrobione przeze mnie porcyjki dla dziecka, wode
          mineralna do robienia posilkow itd.

mabrulki napisała:

> Magdo z Finlandii,czytałam że w Polsce też funkcjonują takie
          przedszkola,tylko
          > że płatne w całości z kieszeni rodziców.Z tym,że my rozmawiamy razczej o
          opiece
          >
          > nad niemowlęciem.Wydaje mi się że jednak przy takich maluchach opiekunka
          > niewystarczająco dużo czasu mogłaby poświęcić jednemu dziecku.Sama
          > zastanawiałam się czyby nie zaopiekować się dodatkowo (oprócz swojego) jakimś
          > maluszkiem jako alternatywa do powrotu do pracy.Nawet jest taki w mojej
          > klatce.Boję się jednak że nie dam rady,że zaniedbam własne dziecko albo to
          > drugie.A może któraś z was dorabia w ten sposób?Co o tym sądzicie?
          > Przy okazji dziękuję za wszystkie odpowiedzi,przyznajcie że rozpietość jest
          > ogromna...(płac).
      • patrycja0 Re: Ile płacicie niani? 17.05.04, 16:28
        Ja też wrocławianka - płacę mojej niani 6 zł /godz., z tym że przychodzi tylko
        na 2 dni w tygodniu. Wiem że w naszym mieście standard to ok. 5 zł/h
    • aniapatryk Re: Ile płacicie niani? 14.05.04, 13:55
      Jestem z Kielc, za 8,5 h płace 600 zł. Zaczynała od 500 zł. Po roku podniosłam,
      bo zobaczyłam ze kobitka oprócz zajmowania sie dzieckiem pierze, prasuje ,
      sprząta, czasami coś ugotuje dziecku.Jest to pensja, więc nie ma znaczenia czy
      ja mam urlop i tak jej płace. Poprostu dostaje odemnie urlop.
      Ania
      • mjasia Re: Ile płacicie niani? 14.05.04, 14:45
        A co myslicie o pensji miesiecznej 2500 PLN dla niani, ktora zajmuje sie
        dzieckim za granica? Pokrywamy jej takze koszty przejazdow (ostatnio nawet
        samolotem), ubezpieczenia kosztow leczenia za granica, rozmow telefonicznych z
        rodzina w Polsce, drobnych prezentow dla wnukow jak wraca do domu. Czasami sa
        to slodycze na swieta, czasami cos do ubrania, zabawki itp. Dla meza zawsze
        jakies dobre wina od nas dostaje itp.Poniewaz pani mieszka z nami pokrywamy tez
        koszty jej utrzymania (jedzenie, podstawowe kosmetyki, lekarstwa w razie
        potrzeby itp) Zabieramy ja na wycieczki, placimy za bilety wstepu itd. W sumie
        caly kosz opiekunki to dla nas ok. 5000 PLN. Oprocz zabawy z dzieckiem i 2
        spacerow dziennie w ciagu dnia pani tez odkurza, jesli trzeba zmyje podloge,
        musi malego nakarmic (czyt. ugotowac mu zupke albo udusic mieso, rybe itp.),
        polozyc spac w ciagu dnia itp. Pomaga tez w soboty ale juz nie tak intensywnie
        i tylko jesli chce. Generalne utrzymanie porzadku w domu lezy tez w jej gestii
        co oczywiscie nie oznacza, ze zawsze jestem zadowolona z tego "sprzatania". Ale
        wiadomo, ze nie zawsze da sie utrzymac porzadek przy malym dziecku. Dodam
        tylko, ze mieszkanie mamy 3 pokojowe i nowe, b. latwe do sprzatania (gladkie
        blaty, kafle na podlodze itp. ) wiec duzo tego sprzatania nie ma i idzie
        szybko. Oprocz tego prasowanie. Obowiazkow nie jest malo, ale tez nie za duzo
        uwazam.
        Pani nie musi prac, gotowac ani robic zakupow. To jest na mojej glowie.
        Pytam, bo pani nie jest zbyt zadowolona. Tzn. "niby jest, ale chcialaby wiecej,
        bo..." i tu jest duzo roznych argumentow w zaleznosci od sytuacji ale chyba
        glownie o to chodzi, ze wie ile my zarabiamy i wydaje jej sie, ze moglaby
        dostawac wiecej. Problem w tym, ze ona widzi tylko ta swoja gola pensje na
        reke, a nie dodatkowe koszty jakie ponosimy z racji tego, ze u nas jest.
        Ponadto nie chce przyjac do wiadomosci wysokosci naszych kosztow utrzymania,
        ktore sa zdecydowanie wyzsze niz w Polsce (np. za samo wynajecie mieszkania
        placimy 4500 PLN miesiecznie). Z samej pensji mojego meza moglibysmy sobie
        pozwolic tylko na skromne zycie dlatego pracujemy oboje. A ja nie widze sensu
        oddawania calej pensji opiekunce bo jak tak mialoby byc to przeciez sama moge
        zostac w domu. Juz sama nie wiem. Wiec czy myslicie, ze 2500 PLN na reke +
        utrzymanie to za malo? Dodam jeszcze, ze pani otrzymuje tez w Polsce rente i
        jezdzi do domu srednio 4 razy w roku na w sumie ok. 2 miesiace.
        • knabi-ann Re: Ile płacicie niani? 14.05.04, 19:41
          Jakoś nie pałam sympatią do osob, które załatwiają sobie rentę i dorabiają na
          czarno - bo chyba tak pracuje Twoja opiekunka? Uważam, że zarabia dużo, nawet
          bardzo dużo, biorąc pod uwagę fakt, że nie ponosi kosztów utrzymania... Nie daj
          się, sama widzisz jak to wygląda w Polsce, a "rozłąkowe" nie powinno wynosić
          400% (bo właściwie, to płacisz jej prawie 5000 PLN, tyle, że połowa jest
          niewidoczna). Może powinnaś jej uświadomić, że nie jesteście Krezusami i nie
          stać Was na płacenie więcej i już. Myślę, że na takie warunki łatwo znajdziecie
          następczynię...
          Pozdrawiam
          ANN
          • lola211 Re: Ile płacicie niani? 15.05.04, 18:16
            Najczesciej opiekunki pracuja na czarno, bo pracodawczyni nie chce oficjalnej
            umowy, zreszta to zrozumiale, skoro koszty na Zus sa tak wysokie.
            • judytak Re: Ile płacicie niani? 17.05.04, 08:12
              lola211 napisała:

> Najczesciej opiekunki pracuja na czarno, bo pracodawczyni nie chce oficjalnej
              > umowy, zreszta to zrozumiale, skoro koszty na Zus sa tak wysokie.

najczęściej opiekunki pracują na czarno, bo taka jest wola obydwóch stron
              pracodawca, czyli rodzice dziecka, byliby gotowi płacić ZUS i podatek z kwoty,
              przeznaczonej na opiekunkę (w końcu jak się pracuje na etacie w firmie, też są
              to kwoty potrącone z wynagrodzenia),
              z kolei opiekunka woli dostać całą kwotę do ręki, ubezpieczeniem emerytalnym
              się mało przejmuje, a ubezpieczenie zrowotne załatwia sobie inaczej (np.
              studentka, bezrobotna, niepracująca żona)

jest jeszcze część ZUS-u, w/g przepisów płacona dodatkowo przez pracodawcę, tu
              mogłaby być kwestia sporna, kto miałby to płacić, ale najczęściej do tej
              kwestii już nie dochodzi...

pozdrawiam
              Judyta
              • lola211 Re: Ile płacicie niani? 17.05.04, 13:25
                Mam inne doswiadczenia, raczej moja mama.Zalezy jej bardzo na ubezpieczeniu i
                legalnej umowie, ale pracodawcy ani o tym mysla. Ostatnio własnie odbyła
                rozmowe ze swoja pracodawczynia, sama chciala oplacac skladke, odmówiono jej,
                nie pierwszy raz zreszta.
                • judytak Re: Ile płacicie niani? 18.05.04, 13:31
                  ja osobiście nic nie miałabym przeciwko :o)
                  moja niania X lat temu też była zgłoszona do ubezpieczenia społecznego :o)
                  twoja mama może zawierać umowę z ZUS-em i opłacać składki, ale nie wiem, jak to
                  funkcjonuje (jakie warunki, w jakiej wysokości składki itp.)

pozdrawiam
                  Judyta
                  • lola211 Re: Ile płacicie niani? 19.05.04, 15:25
                    Tylko, ze zgłasza ten fakt pracodawca, wymagane jest jego oswiadczenie.
                    Moze ludzie boją sie, ze bedzie miala za duzo przywilejów jako pracownik-
                    chorobowe, urlopy, ekwiwalent, odprawa w razie czego? Sama nie wiem co tymi
                    ludzmi kieruje.
                    • j_asia21 Re: Ile płacicie niani? 19.05.04, 23:36
                      sama sobie odpowiedziałaś!
                      • lola211 Re: Ile płacicie niani? 22.05.04, 10:43
                        No własnie, dlatego krzywdzace jest twierdzenie, ze to nianie- cwaniaczki nie
                        chca sie ubezpieczac.Jesli komus do przejscia na emeryture jest potrzebne
                        zatrudnienie, to chyba oczywiste, ze chcialby byc ubezpieczony.
                        Sprawdze mozliwosc samoubezpieczenia, pytanie tylko czy jest to bezpieczne? Nie
                        ma sie dochodów i płaci sie składki?
                    • judytak Re: Ile płacicie niani? 20.05.04, 14:40
                      osoba prywatna, nigdzie nie pracująca, może zawierać umowę z ZUS-em na
                      ubezpieczenie emerytalne, a z NFZ na ubezpieczenie zdrowotne
                      przynajmniej tak było kilka lat temu, ostatnio się nie interesowałam
                      ale raczej mało się opłaca
                      pozdrawiam
                      Judyta
        • edytek1 Re: Ile płacicie niani? do mjasia 18.05.04, 09:15
          Za tyle to studentka pedagogiki przerwie studia i przyjedzie do Was na rok...
          Rozaważ to.
        • iberka Re: Ile płacicie niani? 22.05.04, 10:18
          Dopisze swoje zdanie do tego postu.Uwazam,ze to juz jest przesada.2500 +ta cala
          reszta.Rozumiem,ze za granica czyli zarabiacie lepiej niz mamy w Polsce
          niemniej jednak ta Pani wg mnie wykorzystuje ten fakt.No bo poza pensja jak
          widze Wy ja utrzymujecie i placicie za wszystko.Ja sama jestem opiekunka ale
          gdybym kiedys szukala pani do swojego synka to pw takiej sytuacji jak Wasza na
          pewno nie placilabym za przeloty do kraju czy prezenty dla rodziny.
          iza
      • jonyk Re: Ile płacicie niani? 29.10.04, 21:43
        Witam,
        też mieszkam w Kielcach.
        Za 9h (czasami ciut więcej, jak muszę zostać w pracy) płacę 650-700 PLN
        (miesięcznie). Urlop - podobnie. Kiedy ja lub mąż zostajemy w domu - niania ma
        wolne. Poza tym może zawsze może zabrać małą do siebie. Wtedy po pracy po nią
        przyjeżdżam. Z moich informacji wynika, że - jak na warunki kieleckie -nie jest
        to mało (ze znajomych płacę najwięcej), ale mam do niej całkowite zaufanie. No
        i obydwie bardzo się kochają smile.
    • mamarcina Re: Ile płacicie niani? 14.05.04, 14:13
      mieszkamy w poznaniu. stawka za godz.+5 zł. na miesiąc wychodzi ok.800-900 zł.
      i niestety nie jest to niska stawka.
      ale tak już jest. taniej sie nie udało. poza tym opiekunka przyjeżdza swoim
      autem ok.15 km.
      pozdrawiam mama ani.
      • mika_forum Re: Ile płacicie niani? 14.05.04, 14:45
        Ja place w Poznaniu 4,5 i to jest gorna stawka w miescie! (kumpela placi 3,5)
        • mika_forum Re: Ile płacicie niani? 14.05.04, 14:46
          Jeszcze jedno: kumpela (ta za 3,5 zl jak dala ogloszenie to zglosilo sie... 80
          chetnych!)
    • wojtow Re: Ile płacicie niani? 14.05.04, 15:07
      Hm.... moja koleżanka (skończyła pedagogikę) pracuje od kilku lat w Warszawie
      jako niania i zarabia około 1800 zł miesięcznie. 8 godzin dziennie.
    • mamajek1 Re: Ile płacicie niani? 14.05.04, 19:51
      A ja w Gdyni płacę 500zł, tylko za opiekę. Niania przychodzi rano o 8.oo po
      małego, zabiera go do siebie, ja ok 15 odbieram od niej. Mieszka w bloku
      naprzeciwko i jest moją kolezanką. Taką stawkę zażyczyła sobie pani, z którą
      rozmawiałam wcześniej i chyba podobne obowiązują w gdyni.
      • magda1104 Re: Ile płacicie niani? 14.05.04, 22:52
        A jaka jest rozsądna pensja niani w Gdańsku?
        Aga
    • bachak Re: Ile płacicie niani? 15.05.04, 09:22
      Wrocław - 850zł codziennie od 8-17 i co drugą sobotę do 14. Zazwyczaj extra
      100zł. Jeździ autobusem ok 15min., nie gotuje nie odkurza czasem powiesi pranie
      i obierze ziemniaki, pozmywa po małym. I tak wykańczam sie i finansowo i
      psychicznie.
      • kruffa Re: Ile płacicie niani? 15.05.04, 11:15
        Ja płacę niani w Warszawie - 1500 pln i podobno nie jest to jeszcze najwięcej.
        Koleżanka opowiadała mi, ze miała kandydatkę na nianię, która chciała 1900 pln i
        w ramach swoich obowiązków nie chciała nawet uprasować ubranek małego.
        Ja akurat nie żałuję tych pieniędzy, bo trafiła mi się kobieta cud. Zajmuje się
        córką rewelacyjnie, bardzo o nią dba (mała jest koszmarnym alergikiem), a na
        dodatek dba o dom - sprząta, "wstawia" pranie, prasuje. Czasami, jak jest
        brzydsza pogoda i mała śpi w domu - to cos ugotuje.
        Mnie i moją siostrę też wychowała niania (prawie 6 lat była z nami) i mama
        mówiła mi, że połowa jej przyzwoitej pensji zawsze szła ma opiekunkę.....
    • dalmag Re: Ile płacicie niani? 15.05.04, 15:06
      Ja z Olsztyna. Płaciłam swojej cioci 400zł/m-c + sieciówka na dojazdy. Od 6:30
      do 16, pn-pt, jak byliśmy na urlopie - tyle samo.
      Teraz ciocia pilnuje inne dziecko i płacą jej 3zł/h, czasem też w soboty.
      • madziurex Re: Ile płacicie niani? 15.05.04, 21:16
        Jestem ze Szczecina, od 5 lat pracuję jako niania, studiuję pedagogikę, teraz
        opiekuję się 3. z kolei dzieckiem. Dziewczynka ma 14 mies. Zarabiam 500 zł,
        jestem 5 dni w tyg., od 4 do 9 h dziennie. Na początku umówiliśmy się na
        4zł/godz. ale potem nie chciało nam się liczyć i zostało to 500 zł. Ale jak
        sama sobie teraz policzyłam, czasami wychodzi mi ok. 600 zł, więc chyba
        powinnam się upomnieć? Moim obowiązkiem jest tylko opieka nad małą, ale gdy
        śpi, to często trochę im posprzątam, zawsze pomyję naczynia (nie po sobie) itp.
        Wiem, że są b.zapracowani i wolę, zeby po powrocie pobawili się z małą, niż
        sprzątali, bo to odbija się na dziecku. Myślę, że są ze mnie zadowoleni, Zuzia
        b. mnie lubi, ja ich także. Nie dostaję żadnych pieniędzy extra, za dojazdy (40
        zł. mies.) sama muszę zapłacić.
        Dziewczyny w moim mieście zarabiają ok. 400 - 700 zł, najczęściej właśnie 500.
        To dla mnie mało, ale sama jeszcze się nie utrzymuję, muszę tylko zapłacić
        sobie za studia, więc jakoś daję radę. Nie wiem jednak, jak ktoś może zgodzić
        się na 300 zł! Zasatanawiam się też, co myślą sobie rodzice, powierzając własne
        dziecko obcej osobie za takie pieniądze??
        Moi pracodawcy są dość dobrze sytuowani i uważam, ze mogliby płacić mi więcej.
        Ostatnio b. zdziwiona wysokością mojej pensji była pani, która przychodzi tam
        sprzątać - określiła to właśnie - "Tacy bogaci, a to przecież ich jedyne
        dziecko! Ja płaciłabym więcej!"
        Mimo wszystko nie narzekam, bo ta moja rodzina jest b. fajna i zawsze starają
        się iść mi na rękę, gdy np. muszę mieć wolne itp.
        Dziewczyny, jak myślicie, czy mogę poprosić o podwyżkę?? (niedługo minie rok,
        odkąd tu pracuję).
        • moni73 Re: Ile płacicie niani? 17.05.04, 07:36
          Jasne ze mozesz pogadac o podwyzce, nawet powinnas.
          Natomiast mnie do szalu doprowadzaj takie wlasnie rzeczy jak gadanie w stylu-
          ale oni pani malo placa! I np po tym oburzenie tejze niani- no faktycznie malo!
          Dziewczyny- jak uwazacie sie za pokrzywdzone- ktoz Wam kaze pracowac o tych "
          chytrych ludzi", ktorzy sa tak dobrze finansowo sytuowani ( ciekwae skad wiece
          ile zarabiaja?) i maja jedyne dziecko!
          Po pierwsze : jesli ja z niania sie umawiam na dana kwote ( w moim przypadku
          miesiecznie to ponad 800 pln) to nie widze powodu by ta osoba miala do osob
          TRZECICH, nie do mnie samej marudzic ze jej malo. Jasne- myslec tak ma prawo
          ale nich powie to do mnie- jesli nie bede w stanie wiecej zaplacic- coz ,
          rozstanmy sie, moze znajdzie prace za wiecej. Po prostu to jest uczciwy uklad.
          Po drugie jesli niani zdaniem nie jest uczciwy- po co u mnie pracuje skoro pani
          iksinska uwaza ze skandalicznie to malo wiec zapewne w danym miescie za wiecej
          prace znajdzie....
          Mam nadzieje ze nikogo nie urazilam
          Pozdrawiam
          Monika
          • edytek1 Re: Ile płacicie niani? 18.05.04, 09:19
            ha ha ... jak jedno dziecko i małao płacą to chytrzy jak dwoje i mało płacą
            tez, bo przecież pracy jest więcej niż przy jednym.
    • amelia20 Re: Ile płacicie niani? 17.05.04, 12:28
      A ja też jestem z Warszawy i mojej niani płacę 860 zł miesięcznie. Pracuje od
      8.00 do 16.30. I jest to dokładnie połowa mojej urzędniczej pensji. Więc
      jeszcze trochę zostaje. Niania jest u nas od roku, porządna, opiekuńcza, z
      referencjami. Odkurzy, prasuje ubranka, myje po małej naczynia. bez przesady z
      tymi pensjami dla opiekunek w Warszawie. Tyle zarabiają, bo się do tego
      przyzwyczaiły. A przecież mnie tez musi wystarczyć na życie. Jak poszukiwałam
      niani, to zgłosiła się do mnie dziewczyna, która chciała 15-20 zł za godz.
      Powiedziałam jej, że niestety nie mogę jej zatrudnic za taką cenę i
      zaproponowałam 7 zł za godz. - zgodziła się bez zastanowienia. A moja sąsiadka
      płaci swojej niani 5 zł za godz. A zatem nie takie straszne ceny w tej Wawie.
      Choć oczywiście moja znajoma mojej bratowej zarabia jako opiekunka 1800 zł -
      ale jak stwierdziła pracodawcy dobrze zarabiają, więc wykorzystała
      to.Pozdrawiam
      • kam98 Re: Ile płacicie niani? 17.05.04, 13:55
        Jestem z Warszawy.Niania to znajoma mojej babci,kobieta ktora pracowała 25 lat
        w żłobku,a więc z nie byle jakim doświadczeniem,bez nałogów.Płacimy jej 5 zł.
        za godzinę,a do jej obowiązków należy tylko i wyłącznie opieka nad synkiem
        (np.odgrzanie zupki,zabawa czy spacer).Taka opiekunka to SKARB.Wiem,że to jest
        najniższa stawka w W-wie...Pozdrawiam

• bardon Re: Ile płacicie niani? 02.08.04, 15:47
        Witam,
        SZukam niani na Ursynowie. W przypadku, gdyby ninia była wolna od lutego,marca
        2005 proszę o kontakt.jkircz@yahoo.com.
        Dziękuję,
        Joanna
    • klaaudia Re: Ile płacicie niani? 18.05.04, 06:20
      to się też wypowiem jako egzotyczna ciekawostka, pracuję w Stanach jako niania,
      zarabiam 13$ za godzinę, miesiecznie wychodzi przynajmniej 1600$. sama jestem w
      szoku.
    • anita001 Re: Ile płacicie niani? 19.05.04, 15:17
      Dziewczyny, wy tu piszecie ze malo dziewczyna chce dac, a ja ja rozumiem. Ja na
      szczescie nie musze miec niani, moja mama z malym jest za darmo. Ale ja
      zarabiam 4,9 zl. na godzine , a pracuje w szpitalu i jestem polozna po
      studiach. Na miesiac wychodzi mi ok 830 zl. netto i co wy na to? Jak tu dac
      niani 1000 zl. miesiecznie???
    • imzd Re: Ile płacicie niani? 20.05.04, 11:26
      Hej ja jestem również torunianką choć obecnie mieszkam koło torunia ja mojej
      opiekunce płaciłam 3zlna godzinę
      znalazłam dzieczynę mieszkająca niedaleko nas i przez pół roku byłam zadowolona
      (bardzo dobrze opiekowała się moją małą) do czasu kiedy zorientowałam się ze
      nas regularnie okrada (pisałam o tym na forum)
      teraz moja Maja chodzi do bardzo dobrego żłobka i jak na razie jestem
      zadowoona
      pozdrawiam torunianki
      • malsiejka Re: Ile płacicie niani? 20.05.04, 12:00
        Jestem Gdynianką. Właśnie jestem na etapie zatrudniania niani. Dziewczyna
        (studentaka) ma przychodzić codziennie od 7:30 do 17:00. Ponadto zaoferowała
        się, że będzie sprzątać i prasować. Umówiłam się z nią na 800, 00 zł. Zobaczymy
        co z ttego będzie; mam nadzieję, że wszystko ok.; została polecona przez
        siostrę środowiskową, u której zajmowała się dorywczo maluszkiem
    • pia_ Re: Ile płacicie niani? 20.05.04, 13:56
      Wrocław: płacę 850 zł (w tym koszty benzyny, bo mieszkamy poza miastem) za
      opiekę od 8,30 do 16,30 (soboty i niedziele ma zawsze wolne), w tym prasowanie
      i niewielkie sprzątanie (umycie podłogi, ogarnięcie salonu i kuchni). Jeżeli
      zdarzą się po drodze jakieś święta, czy np. 1-2 dniowa niedyspozycja, to
      niczego nie potrącam, czyli 850 zł jest ogółem za cały miesiąc.
    • guska3 Re: Ile płacicie niani? 20.05.04, 15:18
      ja mieszkam w małym mieście -18 tysięcy mieszkanców, płacę 2,5 zł za godzinę ,
      wożę małą do niani, soboty niedziele wolne, zależy od miesiąca wychodzi minimum
      400, może to i nie dużo, ale wiem, że znajomi płacą mniej a niania przychodzi
      do nich , znam nawet przypadek że osoba zajmuje się 3 letnią panienką za 250
      zł, jak mówię ile płacę to większość mówi że dużo
    • aniajedra Re: Ile płacicie niani? 21.05.04, 10:18
      Mieszkam w łodzi, do mojej 1-rocznej córeczki przychodzi niania (ma 19 lat i
      uczy się w zaocznym liceum) codziennnie na 8-9 godzin (oprócz sobót i niedziel)
      płacę jej 3,3zł/godz. nie wiem czy to dużo czy mało ale ja sama mniej chyba
      nie miałabym sumienia zaoferowac. poza tym ja jestem zadowolona, ona też
      (zawsze cos jeszce zrobi w domu pomimo że tego nie uzgadniałyśmy) a najbardziej
      chyba moja martusia, która czeka na nią w drzwiach jak tylko usłyszy dzwonek
      od domofonu
    • k.pucilowska Re: Ile płacicie niani? 21.05.04, 12:45
      Witamsmile
      A ja mieszkam w Wawie na Brodnie i place niani za 8.5 h dziennie 450!!!!!
      Sama zaproponowala mi 400!!!!zlotych oczywiscie a nie euro smile) Dodam niani
      emerytce - ktora kocha moja dzidzie prawdziwym uczucie, moze dlatego ze sama
      dzieci nie ma....pozdrawiam i zycze Wam takiego szczesciA JAKIE MNIE SPODKALO :-
      )
    • mamakaji Re: Ile płacicie niani? 21.05.04, 13:18
      No to jeszcze raz głos z Krakowa. Niania poza opieką nad dzieckim prasuje, nie
      sprząta, nie gotuje. Obiadek dla małej, drugie śniadanko, podwieczorek
      przygotowuję zwykle sama przed wyjściem do pracy. Płacimy niani: 6 zł na
      godzinę. Miesięcznie wychodzi to 1000-1200 zł. Do tego dorzucić należy
      częsciowo płatny urlop w wakacje, no i jakieś drobną premię w okolicy Bożego
      Narodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka