Dodaj do ulubionych

Dwulatek - 80 cm

11.06.11, 07:16
Syn ma dwa lata- 80 cm wzrostu i niecałe 11 kg.
Lekarze(dwie konsultacje)twierdzą, że taka jego uroda i nie ma powodów do zmartwień.
Jest alergikiem,ale już je coraz więcej produktów i nie ma problemu z tym.
Najbardziej martwi mnie że od ubiegłych wakacji urósł 2 cm - wszystkie ubranka z ubiegłego roku pasują - tylko stopa urosła o dwa numery.
Czytałam tutaj podobne wątki, ale przyznaję,że dość mam zdziwionych mam,które mówią - on ma dwa lata a wygląda na rok?
Syn jest bardzo sprawny,ruchliwy,nonstop w "biegu".
Czekać cierpliwie aż pójdzie w górę czy działać - tylko jak i gdzie?
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: Dwulatek - 80 cm 11.06.11, 08:31
      A ile wy, rodzice macie wzrostu? A dziadkowie?
      I poczytaj sobie tu: www.rosne-zdrowo.pl/
    • deodyma Re: Dwulatek - 80 cm 11.06.11, 09:49
      Twoje dziecko ma dopiero 2 lata i w gore moze skoczyc dopiero w szkole, badz jako nastoletni chlopak.
      duzo tez zalezy od tego, jakiego Wy jestescie wzrostu badz Wasi rodzice.
    • koza_w_rajtuzach Re: Dwulatek - 80 cm 11.06.11, 10:04
      A jak to jest pod względem centylowym? Mieści się w siatce? Jaki miał wzrost gdy się urodził i czy zawsze trzymał się mniej więcej tych samych centylów?
      Wydaje mi się, że Twój synek jest proporcjonalny, tzn. ma odpowiednią wagę do wzrostu.
      Ale tak szczerze, to chyba powinnaś go jakoś przebadać, bo rzeczywiście jest bardzo malutki.
      Moja córka na bilansie dwulatka miała 87,5 cm, a syn 92, tylko, że z tego co pamiętam, to oni mieli skok wzrostowy właśnie w okolicach urodzin. Może Twój syn także ruszy z kopyta, tego Ci życzę, ale mimo wszystko bym sprawdziła czy na pewno wszystko jest okej.
      • koza_w_rajtuzach Re: Dwulatek - 80 cm 11.06.11, 10:05
        a jak i gdzie działać to nie wiem.. mimo wszystko ja bym działała, wymogła od pediatry skierowanie na jakieś badania.. No chyba, że jeszcze trochę poczekasz, często dzieci skaczą w górę w lecie.
        • dodo207 Re: Dwulatek - 80 cm 11.06.11, 11:00
          mój syn to podobny przypadek do twojego, 2 lata, mierzy 87 cm i waży 10kg z groszami!! na bilansie lek. stwierdziła że jest niedobór zarówno we wzroście jak i w wadze,ale nie ma się co martwić, może być drobny po nas.
          Synek troche może jest większy od twojego,ale też bardzo powoli rośnie, u nas też ciuchy z tamtego lata są nadal dobre, i też sporo urosła mu tylko stopa.
          Narazie się tym nie zamartwiam bo zdrowy, wesoły i pełny życia z niego chłopak, ale będe obserwować i jeśli w ciągu pół roku dalej będzie stał w miejscu to coś z tym trzeba będzie zrobić,tzn. sprawdzić czy napewno wszystko ok. w podobnym wątku ktoś polecał wizyte w poradni genetycznej, to chyba jedyna opcja, no bo gdzie z takim "problemem" ??

NIe ma się co stresować narazie, myśle że śmigną chłopaki nasze niebawem i jeszcze będziemy narzekać że wszystkie ciuchy za małesmile)
          • mamarozi Re: Dwulatek - 80 cm 11.06.11, 11:20
            Niezbyt podobny jest twój przypadek. Twój syn ma wzrost na 25 centylu, więc jest w normie. Nie wiem jak lekarka mogła stwierdzić niedobór wzrostu. Syn autorki wątku jest poza siatką centylową i wymaga diagnostyki. Na początek endokrynolog.
          • zjawa1 Re: Dwulatek - 80 cm 11.06.11, 20:12
            Tak z ciekawosci 87 cm u rowwno 2 latka to niedobor wzrostu?? Przeciez to srednia krajowa, 50 centyl jak kojarze. Dziwne?!
            • koza_w_rajtuzach Re: Dwulatek - 80 cm 11.06.11, 21:14
              > Tak z ciekawosci 87 cm u rowwno 2 latka to niedobor wzrostu??

no właśnie, moja córka miała 87,5 i ma wpisane w książeczce zdrowia, że to 75 centyl. Może u chłopców to nieco inaczej wygląda z centylami niż u dziewczynek, no, ale bez przesady. Między 80 cm, a 87 jest spora różnica, nie wiem jak można porównać te przypadki.
              • zjawa1 Re: Dwulatek - 80 cm 11.06.11, 22:43
                Nie, no dziwi mnie to, bo statystycznie wzrost jest w miare wyrownany, choc dziewczynki maja niby wiekszy przyrost.
                Al.e ciekawa sprawa Twoja coreczka miala 87 cm wzrostu i pediatra okreslil to jako maly pprzyrost wzrostu?
                No sorry, jakby na to nie patrzec to 87 cm dla rowno 2-ltniej dziewczynki to prawie albo nawet 75 centyl!
                Bardzo ciekawa sprawa! no szok! Moze sie przejezyczyl?
                • koza_w_rajtuzach Re: Dwulatek - 80 cm 12.06.11, 09:19
                  > Al.e ciekawa sprawa Twoja coreczka miala 87 cm wzrostu i pediatra okreslil to j
                  > ako maly pprzyrost wzrostu?

Nie, to nie mi tak określił, tylko pani powyżej, która ma syna. Mi pediatra nic na to nie powiedział, a pielęgniarka wpisała w książeczkę, że to 75 centyl.
                  Zresztą sama też nigdy nie uważałam, żeby to było mało. Normalnie, wyglądała jak inne dwulatki.
    • mamamaja30 Re: Dwulatek - 80 cm 11.06.11, 11:06
      Nie czekać dłużej, tylko zgłosić się do endokrynologa, najlepiej przy szpitalu referencyjnym do leczenia hormonem wzrostu. Niestety wszędzie są bardzo odległe terminy, więc czym szybciej się dostaniecie tym szybciej w razie potrzeby można podjąć leczenie. Warto zrobić morfologię z rozmazem, żelazo, TSH, ft3, ft4 i pasożyty na pierwszą wizytę. Moja córka też jest niska, jeszcze mieści się w 3 centylu (ma prawie 4 lata, 95 cm), ale jest pod opieką endokrynologa. Z wagą też zawsze pod centylami, ale to nie jest taki poblem, jak wzrost. Dziecko powinno rosnąć średnio 6 cm rocznie, a kiedy rośnie mniej niż 3cm na rok trzeba przebadać.
      • lenawawa Re: Dwulatek - 80 cm 11.06.11, 12:04
        dzięki za odpowiedzi
        intuicja mi mówi,ze coś jest nie tak i chciałam to potwierdzić
        oczywiście,że jest wzrostem poza 3 centylem
        ja jestem mała i drobna(160 ) ale tata syna dobrze zbudowany (173)
        idziemy po skierowanie do endokrynologa
        • zjawa1 Re: Dwulatek - 80 cm 11.06.11, 12:11
          Z tego co mi wiadomo niskoroslosc mozna konkretnie zdiagnozowac po 3 urodzinach dziecka. I wtedy tez rozpozyna sie leczenie.
          Tutaj znalazlam artykul o ewentualnym problemie:
          www.republikadzieci.pl/dla-rodzicow/o-dzieciach-na-powanie/zagrozenia/zdrowie/choroby-nasze-i-naszych-dzieci/2570-niskorossopprzesom-w-leczeniu-niskorossopci.html
          • ewelajnawrocek Re: Dwulatek - 80 cm 11.06.11, 18:40
            Na poczatek przejsc sie do endokrynologa i nie panikowac, jak dla mnie to oboje rodzice jestescie niscy, bo facet 173 cm to troszke niski ( bez urazy).
            Moj syn na dwa lata tez mial jakies 86 cm, wiec nie wiele, tyle ze urodzony w 31 tyg i mial 45 cm, dlatego nikt sie nie czepiał. Ja bym sie az tak bardzo nie martwila tymi 80 cm tylko przyrostem 2 cm przez rok, moij syn od 1wszych do 2gich urodzin urósł ok 8-9 cm.
            Zastanawiam sie jak to jest ze wzrostem jak mama mała (159), a tata w miare wysoko (183)?
            • zjawa1 Re: Dwulatek - 80 cm 11.06.11, 19:58
              ewelajnawrocek napisała:
              rodzice jestescie niscy, bo facet 173 cm to troszke niski ( bez urazy).
              Nie przesadzajmy z tym 173cm faceta zwlaszcza jesli kobieta ma 160 cm wzrostusmile
              Ja rozumiem, ze taki facet moze byc ,,niski" dla kobiety, ktora ma np. tak jak ja 176smile
              Ogolnie nie nzawalabym faceta o wzroscie 173 za niskiego! Tylko ujelabym to jako ,,facet nie wysoki". Niski to ponizej 170 cm.
              A co do reszty, tak przejzalam teraz sobie wzrost mojego dziecka, a do 2 urodzin co 2 miesiace sprawdzzany i odnotowany. Moje dziecko urodzilo sie nie duze, o normalnym terminie tj. mialo 53 cm. Takze nie byly to jakies astronomiczne wymiarysmile
              Dziecko roslo skokowo tzn. w ciagu paru mieciecy potrafilo urosnac z 6 cm. Podczas gdy przez kolejne 3 miesiace 1 cm.
              W wieku rowno 2 lat mial 92 cm i 75 centyl. W ciagu ostatniego roku urosl wiecej niz w ciagu poprzedniego bo o przeszlo 13 cm.
              Tak, jak Ci pisalam do 3 roku z tego co wiem nie diagnozuje sie formalnie niskoroslosci. Zreszta nie kazdy musi byc gwiazda koszykowki.
              Idz do tego endokrynologa dla swietego spokoju. Ale z tego co wiem leczy sie dzieci powyzej 3 roku zycia. wtedy ewidentnie mozna stwierdzic trafna diagnoze.
            • carmita80 Re: Dwulatek - 80 cm 12.06.11, 17:16
              ewelajnawrocek napisała:

> Zastanawiam sie jak to jest ze wzrostem jak mama mała (159), a tata w miare wys
              > oko (183)?

To u nas, tak jest tyle, ze ja mam 161 cm wzrostu czyli praktycznie bez roznicy, a tata 183cm a mlodsze dziecko, chlopiec urodzil sie w 29 tyg. ciazy z waga 1300, wzrostu nie znam. Na drugie urodziny mial ok. 86cm, na trzecie 92, a od 12.12 ub roku do 5.05 tego roku urosl juz 6cm, w teraz ma 100, pod koniec lipca bedzie mial 4-te urodziny. Jest zdrowy, ma bardzo dobry apetyt, je wlasciwie wszystko, raz mniej raz wiecej ale ogolnie bardzo dobrze. Wazy rano, bez ubrania 13.9 kg, jest bardzo szczuply, zebra mu widac, a rzeczy w pasie sa dobre te na 86cm tyle, ze na dlugosc nie. Mamy jeszcze corke (z 42 tyg. ciazy, 3.5 kg i 55cm) ma 8.5 roku, wazy ok. 28 kg i ma 132cm wzrostu.
              • ewelajnawrocek Re: Dwulatek - 80 cm 12.06.11, 17:30
                Carmita, to super, ze wczesniaczki sobie radza z wzrostem, moj syn ma 2,5 roku i ma ok 92 cm, wazy ok 13kilo ale teraz chory, nic nie je i pewnie poleci w doł. Mam nadzieje, ze dostanie wzrost po taciesmile W sumie gdyby urodzil sie o czasie mialby pewnie kilka cm wiecej.
                • carmita80 Re: Dwulatek - 80 cm 13.06.11, 08:50
                  ewelajnawrocek napisała:

> Carmita, to super, ze wczesniaczki sobie radza z wzrostem, moj syn ma 2,5 roku
                  > i ma ok 92 cm, wazy ok 13kilo ale teraz chory, nic nie je i pewnie poleci w doł
                  > . Mam nadzieje, ze dostanie wzrost po taciesmile W sumie gdyby urodzil sie o czasi
                  > e mialby pewnie kilka cm wiecej.

Pewnie tak, bo gdyby urodzil sie o czasie to wazylby ponad 3kg (hipotrofii nie bylo, rozwoj byl prawidlowy, uleglam wypadkowi) mierzylby 50cm lub wiecej, wiec z innymi parametrami by startowal. Dogonia, na pewno. Zycze szybkiego powrotu do zdrowia.
        • budzik11 Re: Dwulatek - 80 cm 11.06.11, 19:57
          lenawawa napisała:

> ja jestem mała i drobna(160 ) ale tata syna dobrze zbudowany (173)
          >

Nie gniewaj się, ale 173 to nie jest "dobrze zbudowany" mężczyzna. To najwyżej średni wzrost (mój ma 194 i to jest wysoki wzrost). Jesteście obydwoje niezbyt wysocy, to i dziecko nie będzie dryblasem. A nie macie swoich książeczek zdrowia dziecka, żeby sprawdzić swoje wymiary w tym wieku? To też dużo mówi o tym, czego możecie się spodziewać po dziecku.
          • zjawa1 Re: Dwulatek - 80 cm 11.06.11, 20:04
            A co ma ,,dobre zbudowanie" do wrostu? Znam tragicznie ,,zbudowanych" o wzroscie powyzej 190cm i figurze kosciotrupa, bez meskich ksztaltow. Jak rowniez takich o wzroscie 173 i swietnie zbudowanych, meskich nie pokrzywonychsmile
            • dagmara-k Re: Dwulatek - 80 cm 11.06.11, 20:36
              a maz jest tak samo dobrze zbudowany jak na zdjeciach z podstawowki? bo moj obecnie pod 90 kilo podchodzi w lepszych momentach a w szkole byl szczypior i niecale 180cm. ja niecale 160. dziecko mamy 14 miesieczne ponizej siatek - wzrost 73, waga 8. hormony tarczycowe badalismy ale nie dlatego ze tak wygladala, tylko dlatego ze mikroskopijnie jadla.

dziewczyny, ale jakie letnie ciuchy macie dobre z tamtego roku? krotkie spodenki i koszulki z krotkim, czy spodnie i bluzy? bo jak to pierwsze to dajcie spokoj, przeciez po tym nie widac roznic.
            • budzik11 Re: Dwulatek - 80 cm 11.06.11, 21:01
              zjawa1 napisała:

> A co ma ,,dobre zbudowanie" do wrostu?

No autorka napisała, że jej mąż jest cyt. "dobrze zbudowany (173cm)" więc chyba dla niej to równoznaczne. Zresztą o wzroście tu rozmawiamy.
              • mon-ika78 Re: Dwulatek - 80 cm 11.06.11, 21:09
                Idź do endokrynologa. Lekarz nanosi na siatki centylowe wzrost rodziców i dziecka i porównuje. Wzrost ok 173 u faceta odpowiada 160 wrostowi kobiety (wg siatek).
          • koza_w_rajtuzach Re: Dwulatek - 80 cm 11.06.11, 21:29
            > Nie gniewaj się, ale 173 to nie jest "dobrze zbudowany" mężczyzna. To najwyżej
            > średni wzrost

Tak, to jest średni wzrost, zupełnie normalny, choć niewysoki, natomiast 80 cm dla dwulatka to bardzo niski wzrost, szczególnie dla chłopca. Moim zdaniem mimo wszystko wzrost rodziców nie tłumaczy wzrostu dziecka, ponieważ rodzice choć wysocy nie są, to nie wyróżniają się z tłumu ze swoim wzrostem, są po prostu normalni, choć troszkę poniżej średniej.
            Mówi się, że trzeba pomnożyć wzrost dziecka w wieku 2 lat i wtedy wychodzi jaki dziecko wzrostu osiągnie w dorosłości. Oczywiście jest to trochę głupota, bo dzieci często rosną skokowo i naprawdę się tego nie przewidzi, ale w przypadku dziecka autorki wątku, to gdyby temu wierzyć, to w wieku dorosłym osiągnie 160 cm wzrostu. Oby tak nie było i żeby chłopiec miał chociaż taki wzrost jak ojciec. Wg mnie facet nie musi być wielki, 194 to za dużo tongue_out, 173 to zupełnie odpowiedni wzrost, ale takie 160 dla dorosłego mężczyzny to już utrapienie i choć maluch może zaskoczyć, to lepiej to skontrolować.
            • zjawa1 Re: Dwulatek - 80 cm 11.06.11, 22:52
              Tutaj znalazlam srednie statystyczne normy odpowiednie dla dziewczynek i chlopcow:
              Te normy sa rowniez podane w ksiazce PWN:
              www.girlsclub.pl/forum/index.php?topic=3403.0
              • zjawa1 Re: Dwulatek - 80 cm 11.06.11, 22:54
                Kucze tak analizujac te normy to muj jest mutantem w inna stronewink
                Ma 3 lata i 3 miesiace, a wazy 16 kg 200 i miezy 106 cm wzrostusmile
                • zjawa1 Re: Dwulatek - 80 cm 11.06.11, 22:56
                  Sorry 107 wg. ostatniego badania u pediatrysmile Moj wazy 16, 200 i jest na maksa szkieletorem. Najchudszy w przedszkolu. Wszystkie spodnie mu ,leca".
                  • dagmara-k Re: Dwulatek - 80 cm 12.06.11, 21:23
                    a ja osobiscie nie kwalifikuje sie na 16-tke;P
    • ala_bama1 Re: Dwulatek - 80 cm 12.06.11, 08:30
      Właśnie zerknęłam do książeczki. Na 2lata - 83 cm wzrost, 11,700 - wagi.
      Wszystkie zapisy w książeczce w normie. Fakt, jest drobnym dzieckiem ale tak jak mówię nie ma nieprawidłowości.
      Na dzień dzisiejszy 3,4l wzrost: 95/96 waga 14,400 . Byłam z nim u endokrynologa (ale to w innej sprawie) przy okazji został zmierzony i zważony. Pani doktor na pytanie o wzrost powiedziała że jest ok (rodzice też niewysocy) oczywiście wszystkie badania w normie.
      Koszykarz z niego nie będzie, ale mam nadzieje że nie będzie tak źle.
      Wybierz się do endokrynologa, zbadaj na pewno będzie dobrze.
      • mak-111 Re: Dwulatek - 80 cm 12.06.11, 13:31
        sprawdzilam w ksiazeczce corki i miala na bilansie 2 latka 81 cm i wazyla 11 kg. syn ma`teraz 1,5 juz jest sporo wiekszy i ciezszy. jak widac dzieci rozwijaja sie roznie. twoj miesci sie w siatce centylowej, wiec nie ma co panikowac.
        • lenawawa Re: Dwulatek - 80 cm 12.06.11, 15:01
          jeszcze raz dzięki za odzew z waszej strony,dziewczynywink
          parę informacji - pisząc,że mąż jest dobrze zbudowany miałam na myśli jego wagę 96 kg

bilans dwulatka przypada na drugą połowę lipca i lekarka obiecała mi, że dokładnie go zważymy i wymierzymy i ewentualnie zaleci wizytę u endokrynologa
          dodam,że synka często lekarka widzi oraz znajoma pediatra i obie twierdzą, że mamy dać mu spokój, bo nie ma powodu do paniki
          obie motywują to tym,że mały jest atopowcem i od 7 miesiąca jest na nutramigenie
          od dwóch na NANie ponieważ objawy się nie pokazują
          rozwija się normalnie - chodzi,wręcz biega,zero problemu ze snem
          z jedzeniem też w porządku - tyle tylko,że nie je wszystkiego, ponieważ ma dodatnie białko jaja
          prawdopodobne "wdał" się w moją rodzinkę wink czyli koszykarzem nie będzie
          moja mama,siostra niskie
    • gupia_rzona Re: Dwulatek - 80 cm 12.06.11, 15:42
      moje dziecko ma dwa lata. Waży prawie 11 kilo i ma 84cm wzrostu. Ciuchy z poprzedniego lata pasują na nią w większości. Też się trochę martwiłam, ale na bilansie dwulatka wypadła nieźle. Jest zdrowa. Co prawda jest nisko na siatkach centylowych (wagowo), ale widocznie nie jest idealna. I też ciągle słucham od babć, że ona taaaka chuda, że trzeba karmić więcej, i od mamuś w piaskownicy, że ona taka drobna, że ginie w wózku, że pewnie jest wcześniakiem... zamykam uszy. Najważniejsze, że jest zdrowa i pełna energii. Są i takie dzieci smile drobne po prostu
    • rulsanka Do endokrynologa! 12.06.11, 21:39
      Wzrost poniżej 3 centyla to poważny sygnał alarmowy, niedoborów wzrostu nie nadrabia się tak szybko, jak niedoborów wagi.
      11 kg to dla 2 latka 10 centyl, czyli ok. Z wagą jest normalnie, tym bardziej wzrost jest niepokojący.
      Lepiej dmuchać na zimne niż coś zaniedbać.
      Jeszcze jednym sygnałem niepokojącym jest to, że dziecko przez rok urosło 2 cm. Powinno urosnąć 10 cm. Wynika z tego, że jako roczniak miał wzrost średni (50 centyl, a teraz jest grubo poniżej 3).
    • mierzejka Re: Dwulatek - 80 cm 13.06.11, 00:30
      polecam poczytać sobie informacje z tych linków:
      www.tacyjakja.pl/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=191&cntnt01origid=169&cntnt01returnid=169
      www.tacyjakja.pl/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=106&cntnt01origid=169&cntnt01returnid=169
      chceurosnac.pl/rozpoznanie.html
      na tej ostatniej stronie jest lista ośrodków, gdzie można się udać, jak będziecie mieli skierowanie do endokrynologa. A skierowanie i dalsza diagnostyka to konieczność, nie ma na co czekać, przyrost 2 cm na rok w tym wieku to duzo za mało.
      • elan-o100 Re: Dwulatek - 80 cm 13.06.11, 08:23
        jesli dziecko wypadlo z siatki, idz do specjalisty, konsultacja nie zaszkodzi a moze rozwieje wszelkie watpliwosci i bedziesz spokojna, ze nic nie przeoczylas.
        Ja bym tak nie patrzyla na wzrost rodzicow, bo nie sa jakos szczegolnie niscy, raczej sredni.
        Moj syn w tym wieku mial 90 cm i nadal jest raczej wysoki jak na swoj wiek, a my z mezem raczej mikrusy jestesmy (157 i 169 cm) wiec tu reguly nie ma.
        • monikanu Re: Dwulatek - 80 cm 14.06.11, 10:00
          Miałam podobną sytuację , moja córcia do okło 7mc życia była mała i moge powiedziec ,że praktycznie nie rosła , wypadła poza centyle i poszłam z tym do pediatry .
          martwiło mnie to bardzo i zleciła nam badnia , tarczycy , morfologia , pasożyty .
          wyszło wszystko ok mniej wiecej od ukończenia roku moja córcia zaczeła rosnąć w tej chwili ma 1,6 mc i ma 80 cm i waży 11, 30 kg .
          dodam ,że od 3 mc życia co 2 mc chorwała mi na oskrzela i jest alergiczką wizewną , teraz wiem ,że w dużej mierze te zachamownia wzrostu wynikały z jej częstego chorowania . organizm musiał non stop walczyć z infekcjami , teraz odpukać jest zdrowa .
          ja dla spokoju zrobiłam bym jakieś badnia .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka