Dodaj do ulubionych

Rower biegowy dla roczniaka?

15.06.11, 20:18
Jaś ma 14 miesięcy, od trzech chodzi, teraz już nawet biega (pokracznie ale jednak). Musimy wymyślić prezent dla niego, chętnie zainwestuję w coś przyszłościowego, pomyślałam więc o rowerku biegowym. Teraz Jaś ma nogę długości ok. 31cm (gdzie dokładnie się to mierzy?).

Moje pytania: Jaki rower kupić? Nowy, czy używany? Mam do 200zł, więc w tej sumie muszę się zmieścić. Gdzie w Warszawie można obejrzeć większą liczbę takich rowerów?
Obserwuj wątek
    • eps Re: Rower biegowy dla roczniaka? 15.06.11, 20:35
      jak dla mnie biegówka dla roczniak to nie dobry pomysł. Syn mojego szwagra dostał na drugie urodziny a poruszać się na nim zaczął dopiero niedawno a skończył 3,5 roku.
      • jotka_k Re: Rower biegowy dla roczniaka? 15.06.11, 20:53
        moja córka siadła na laufrada mając 18 miesięcy i radzi sobie super
        poczytaj sobie tu www.aktywnysmyk.pl/content/61-rowerek-biegowy-poradnik jest napisane jak zmierzyć wysokość i jak dobrać rower
      • jantarowo Re: Rower biegowy dla roczniaka? 24.06.11, 22:15
        3,5roku dzieci to juz jezdza na rowerze...
    • ciotka.aka Re: Rower biegowy dla roczniaka? 15.06.11, 21:04
      To świetny prezent. Starszak dostał rowerek biegowy na 3 urodziny (zdecydowanie za późno, spokojnie mógłby biegać wcześniej), junior pewnie dostanie w przyszłe wakacje (będziemy musieli kupić mniejszy) będzie miał rok i 8 m-cy. Jak nie zacznie teraz to za 2-3 miesiące.

Teraz jak mierzyć... zakładasz delikwentowi buty, stawiasz prosto, wsadzasz mu książkę między nogi (powinien je złączyć i sam utrzymać książeczkę) i mierzysz od górnej krawędzi książki do ziemi - wychodzi długość wewnętrzna. Raczej nie można kupować na zapas, jak wychodzi 31 cm to szukaj rowerka z takim przedziałem a nie 34, niby tylko 3 cm ale jak jest za wysoki to dziecku trudniej odpychać się i może się zniechęcić. Nasz rowerek kosztował około 170 zł (Hudora z pompowanymi kołami, dla maluszka na pewno lepszy będzie drewniany z piankowymi kołami - lżejszy i delikatniejszy). Nie jestem pewna ale wydaje mi się, że w Decathlonie takie widziałam.
    • joshima Re: Rower biegowy dla roczniaka? 15.06.11, 21:55
      jul-kaa napisała:

> Moje pytania: Jaki rower kupić?
      Czterokołowy, np. Puky.
      • jul-kaa Re: Rower biegowy dla roczniaka? 15.06.11, 22:14
        joshima napisała:
        > Czterokołowy, np. Puky.

Masz na myśli taki: img11.allegroimg.pl/photos/oryginal/16/69/65/53/1669655386 ?
        I dlaczego lepszy taki od biegowego? Jeśli teraz wydam pieniądze na czterokołowy, to potem na biegowy nie będzie smile
        • ylunia78 Re: Rower biegowy dla roczniaka? 15.06.11, 22:22
          Nie widzę swojego roczniaka na rowerku biegowym.Myslę,że opcjonalny wiek to ok 2latka.
          • aneksis85 Re: Rower biegowy dla roczniaka? 15.06.11, 22:54
            hmmm... na 'normalny' rowerek biegowy to on jeszcze zamały jest tak myślę ... ale znalazłam coś takiego i ten by się nadał allegro.pl/rower-ybike-stymulujacy-prawidlowy-rozwoj-wys-0-zl-i1643693849.html
            poza tym łatwiej takiemu maluchowi będzie złapać równowagę
            • joshima Re: Rower biegowy dla roczniaka? 15.06.11, 23:14
              aneksis85 napisała:

> hmmm... na 'normalny' rowerek biegowy to on jeszcze zamały jest tak myślę ... ale znalazłam coś takiego i ten by się nadał allegro.pl/rower-ybike-stymulujacy-prawidlowy-rozwoj-wys-0-zl-i1643693849.html
              > poza tym łatwiej takiemu maluchowi będzie złapać równowagę

Moja córka miała podobny, tylko kosztował 70 PLN tongue_out
            • jul-kaa Re: Rower biegowy dla roczniaka? 15.06.11, 23:16
              aneksis, fajne to co zalinkowałaś (choć strasznie brzydkiewink), czy to jest po prostu bardziej stabilne?
          • go-jab Re: Rower biegowy dla roczniaka? 16.06.11, 04:25
            wiem ze sie czepiam ale umowmy sie zem purystka...

nie "opcjonalny" tylko "optymalny", oki? smile
        • joshima Re: Rower biegowy dla roczniaka? 15.06.11, 23:12
          jul-kaa napisała:

> I dlaczego lepszy taki od biegowego? Jeśli teraz wydam pieniądze na czterokołow
          > y, to potem na biegowy nie będzie smile
          Taki miałam na myśli (są dwa rozmiary). Dlaczego lepszy? Dziewczyno to dziecko dopiero co nauczyło się chodzić.
          • jul-kaa Re: Rower biegowy dla roczniaka? 15.06.11, 23:19
            joshima napisała:
            > Dziewczyno to dziecko
            > dopiero co nauczyło się chodzić.

Dziewczyno, niektóre dzieci zaczynają chodzić jak mają półtora roku, a na rower biegowy wsiadają mając dwa lata.
            Tak, domyślam się, że moje dziecko jest na razie za małe, dlatego napisałam, że to ma być prezent przyszłościowy.
            • joshima Re: Rower biegowy dla roczniaka? 16.06.11, 00:24
              jul-kaa napisała:

> Dziewczyno, niektóre dzieci zaczynają chodzić jak mają półtora roku, a na rower
              > biegowy wsiadają mając dwa lata.
              No to co? Kup ten rower jak się tak nastawiłaś, ale nie zdziw się jak dzieciak wyrośnie z niego nim załapie o co caman.
            • budzik11 Re: Rower biegowy dla roczniaka? 17.06.11, 22:21
              jul-kaa napisała:

> Tak, domyślam się, że moje dziecko jest na razie za małe, dlatego napisałam, że
              > to ma być prezent przyszłościowy.

Bez sensu. Chcesz teraz kupić prezent na gwiazdkę? Jeśli chcesz dziecku dać prezent teraz, to kup coś, z czego też teraz skorzysta. Mój syn na roczek dostało pchacz-jeździk i to był bardzo dobry pomysł, i nie na chwilę, bo jeździł nim przez 1,5 roku, kiedy to w wieku 2,5r. dostał właśnie laufrada. Koło mnie mieszka chłopczyk 2-letni, który dostał właśnie na 2 urodziny rowerek biegowy i ledwo sobie radzi. Idę o zakład, że twój trochę_ponad_roczniak_który_dopiero_nauczył_się_chodzić nie pojeździ na rowerku na razie. Kupowanie czegoś, co będzie stało rok w piwnicy czy innym garażu bo było kupione "przyszłościowo' mija się z celem. Kup ten rowerek w przyszłości, a teraz kup coś, z czego dziecko skorzysta teraz.
              • jul-kaa Re: Rower biegowy dla roczniaka? 17.06.11, 22:52
                budzik11 napisała:
                > Bez sensu. Chcesz teraz kupić prezent na gwiazdkę?

Nie doczytałaś reszty wątku, ale nie szkodzi, odniosę się do tej kwestii. Dziecko najwięcej prezentów dostaje w ciągu pierwszego roku życia. Tak to już jest, są narodziny, chrzciny, odwiedziny, pierwsze urodziny itp. Moje dziecko ma zabawek po kokardę, tak samo z ubrankami, gadżetami itp. Naprawdę nie widzę sensu dowalania kolejnej tylko dlatego, że ktoś chce coś dziecku kupić (nie ja chcę kupić, tylko ktoś chce). Wielokrotnie wybierałam prezenty przyszłościowe, bo ileż na Jowisza można mieć rzeczy w jednym momencie? Jaś dostał pchacz jak miał chyba pół roku. Za wcześnie, jasne, ale co miał wtedy dostać, jeśli na dany moment miał wszystko? Pchacz poczekał i od jakiegoś czasu jest jak znalazł.
                Osoby piszące w tym wątku miały rację, ze akurat laufrad kupowany pół roku-rok wcześniej nie ma sensu, z tym się zgadzam. Ale nie jest to wg mnie zasada uniwersalna.
                Jasne, że mozna odłożyć pieniądze, ale często ofiarodawcy chcą zobaczyć prezent teraz, już, natychmiast, bądź wręcz sami go kupić. I tego im odmówić nie mogę.
    • dzoaann Re: Rower biegowy dla roczniaka? 15.06.11, 22:54
      dla mnie to ciut za wczesnie, moze kup mu jakis jezdzik?
      lub w ogole co inego?
      biegowka to tak blizej 2 urodzin?
      a jesli bardzo chcesz to moze masz mozliwosc pRZYMIErzenia go w sklepie?
      choc z drugiej strony jesli teraz kupisz to kiedys tam na pewno zacznie jezdzicsmile
    • ciociacesia my bylismy w sobote 15.06.11, 23:01
      w air bike na stegnach
      obsluga z letka zabiegana ale rowerkow bylo kilka jeden nawet na ten rozmir nogi bylby dobry, tyle ze rozowy. nina sobie na nim popylala po sklepie kiedy pan skladal dla niej drewnianego tup tup
      • jul-kaa Re: my bylismy w sobote 15.06.11, 23:20
        ciociacesia napisała:

> w air bike na stegnach

Dzięki za namiar, mam blisko, przejdę się smile
      • go-jab OT do ciociacesia :) 16.06.11, 04:27
        pani ciociucesiu kochana... podaj mi prosze nazwisko autora twojej sygnaturki... szukam tych bajek od dawien dawna (mialam jako dziecko i wcielo mi) bo chce moja mlodziez tym doedukowac!!! z gory dzieki smile
        • ciociacesia tekst ukradlam 16.06.11, 09:54
          z tej wypowiedzi jak rozumiem autorem jest niejaki Jachowicz
    • camel_3d jak dl amnei to za wczesnie... 15.06.11, 23:30
      wedlug mnei najpierw powinien nauczyc sie dobrze chodzic...
      • jul-kaa Re: jak dl amnei to za wczesnie... 15.06.11, 23:37
        Kurcze, czuję się zagubiona - czytam, że niektóre półtoraroczne dzieci nieźle sobie radzą z rowerkiem biegowym. Kiedy one zaczęły w takim razie chodzić?
        • joshima Re: jak dl amnei to za wczesnie... 16.06.11, 00:25
          jul-kaa napisała:

> Kurcze, czuję się zagubiona - czytam, że niektóre półtoraroczne dzieci nieźle s
          > obie radzą z rowerkiem biegowym. Kiedy one zaczęły w takim razie chodzić?
          Dziewczyno, niektóre dzieci zaczynają chodzić w wieku 10 m-cy tongue_out
          • ivaz Re: jak dl amnei to za wczesnie... 16.06.11, 00:34
            no, to prawda moja córka zaczeła chodzić zaraz po skończonym 10 miesiącu
            • jul-kaa Re: jak dl amnei to za wczesnie... 16.06.11, 10:04
              ivaz napisała:
              > no, to prawda moja córka zaczeła chodzić zaraz po skończonym 10 miesiącu

A mój syn jakieś 2-3 tygodnie później.
          • jul-kaa Re: jak dl amnei to za wczesnie... 16.06.11, 10:02
            joshima napisała:
            > Dziewczyno, niektóre dzieci zaczynają chodzić w wieku 10 m-cy tongue_out

Dziewczyno, moje miało 10,5 miesiąca...
            • kotkowa Re: jak dl amnei to za wczesnie... 16.06.11, 10:42
              Hej jul-kaa, kurcze brakuje Cię na kwietniówkach smile
              myślę, że problemem jest tylko to, że możesz zmierzyć nóżkę Jasia teraz, a teraz może nie być gotowy na rowerek. Z kolei jak będzie gotowy, to może się okazać, że nie trafiłaś z rozmiarem, bo np. wyrośnie. Dlatego niektóre rzeczy trudno kupować z wyprzedzeniem. Ja Krzysiowi też chętnie kupię taki rowerek biegowy, ale później, jak będzie gotowy na niego. O zaczął chodzić po roczku, teraz chodzi ładnie i biega, ale jeszcze trochę pokracznie. Nie poradziłby sobie teraz z rowerkiem chyba.
        • camel_3d Re: jak dl amnei to za wczesnie... 16.06.11, 08:14
          > Kurcze, czuję się zagubiona - czytam, że niektóre półtoraroczne dzieci nieźle s
          > obie radzą z rowerkiem biegowym. Kiedy one zaczęły w takim razie chodzić?

a.. po pierwsze dzeicko musi dobrze chodzic...bo drugie..musi dosiagac nogami do ziemi..trzymac je lekko ugiete..nie przewiduje, zeby byly laufrady dla rpoczyncvh dzieci...musialby by miec siodelko na wys 20 cm smile
          • jul-kaa Re: jak dl amnei to za wczesnie... 16.06.11, 10:20
            camel_3d napisał:
            > nie przewiduje, zeby byly laufrady dla rpoczy
            > ncvh dzieci...musialby by miec siodelko na wys 20 cm smile

Kurcze, mam wrażenie, że kilka osób nie czyta, co ja piszę. Wg pobieznych pomiarów dziecko ma nogę 31cm, a mierzyłam bez butów. To raz. Dwa, że rozważam, czy dziecko za jakiś czas (np. jesienią) nie skorzysta już roweru.
            • joshima Re: jak dl amnei to za wczesnie... 16.06.11, 10:39
              jul-kaa napisała:

> Kurcze, mam wrażenie, że kilka osób nie czyta, co ja piszę. Wg pobieznych pomia
              > rów dziecko ma nogę 31cm, a mierzyłam bez butów. To raz. Dwa, że rozważam, czy
              > dziecko za jakiś czas (np. jesienią) nie skorzysta już roweru.
              Kurcze, skoro jesteś taka napalona na ten rowerek biegowy i nie przyjmujesz żadnych argumentów to po co pytałaś?
              • jul-kaa Re: jak dl amnei to za wczesnie... 16.06.11, 10:48
                Joshima, nie jestem napalona, tylko drażni mnie to, że niektórzy wypowiadają się głosząc prawdy absolutne, a nawet nie raczyli przeczytać mojego pierwszego postu.
                Swoją drogą przy okazji napiszę jeszcze, że akurat Twoje posty dotąd czytałam z prawdziwa przyjemnością, podoba mi się większość tego, co piszesz. Szkoda, że w moim wątku potraktowałaś mnie protekcjonalnie sad

Macie rację, że teraz jest pewnie za wcześnie, ale i tak się cieszę, że poczytałam o rowerkach, na pewno wybiorę się niedługo do sklepu i przymierzę, choć raczej nie kupię. Pytanie, czy prezentodawca zgodzi się na odłożenie zakupu na rok...
                • ciociacesia jul-kaa 16.06.11, 11:42
                  ktos tam wyzej linkowal takie biegowce czterokolowe - chyba jishima wlasnie. one dla takiego malucha moga byc w sam raz. to w sumie taki bardziej wypaSNY JEZDZIK
                  • joshima Re: jul-kaa 16.06.11, 12:14
                    ciociacesia napisała:

> ktos tam wyzej linkowal takie biegowce czterokolowe - chyba jishima wlasnie. on
                    > e dla takiego malucha moga byc w sam raz. to w sumie taki bardziej wypaSNY JEZD
                    > ZIK
                    To jest właśnie rowerek biegowy dla malucha i już.
                • joshima OT - jul-kaa 16.06.11, 15:17
                  jul-kaa napisała:

> Szkoda, że
                  > w moim wątku potraktowałaś mnie protekcjonalnie sad

Skoro tak się poczułaś, to przepraszam.
                  • jul-kaa Re: OT - jul-kaa 17.06.11, 16:24
                    Zamówiłam Pukylino, przekonałyście mnie smile
    • aniasa1 Re: Rower biegowy dla roczniaka? 15.06.11, 23:36
      Moj synek ma 2.3 a rowerek biegwy (Puky - 2 kola) stoi od prawie juz 4 miesiecy i kurz łapie. Synek jest wysoki wiec nie ma problemu z dosieganiem do podloza ale wbrew pozorom jazda na laufradzie wymaga troche koordynacji, stabilnosci utrzymania rownowagi. Uwazam ze roczniak zdecydowanie za maly. Producenci tez okreslaja te dwukolowe na wiek 2+
      • ivaz Re: Rower biegowy dla roczniaka? 15.06.11, 23:56
        no widzisz moja córka też ma 2,3 a na rowerku biegowy i ze tam powiem zapierdziela z prędkością swiatła, uwielbia zjeżdzać z górek z nogami w górze, ja musze biec przy niej jak ona jeżdzi na biegówce, przez pierwszy miesiąc rowerek też stał i się kurzył, kiedyś włączyłam jej filmik na you tube i pokazałam jak dzieci jeżdzą młoda po obejrzeniu siadła i pojechała, jeżdzi odkąd skończyła 2 latka. Zgadzam się laufrad najlpiej ok 2 lat
    • katriel Re: Rower biegowy dla roczniaka? 16.06.11, 01:47
      No ja bym roczniakowi nie lupowała laufrada. To brzmi jak prezent superprzyszłościowy.
      Taki, że zanim młody do niego dorośnie, zdąży zapomnieć że go dostał i będzie można
      dać mu go jeszcze raz. Np. na kolejne urodziny wink
      A chyba nie chcesz, żeby wyszło na to, że próbujesz jednym prezentem dwie okazje opędzić?
      • tymianek21 Re: Rower biegowy dla roczniaka? 16.06.11, 08:08
        Ostatnio byłam w Smyku i przeżyłam szok bo zobaczyłam tam rowerki biegowe puky w róznych rozmiarach (bardzo malutkie i trochę wieksze) w cenie ok. 180 zł. Zszokowała mnie cena bo Smyk jest dla mnie sklepem w którym zabawki są b. drogie. Gdybym miała kupić prezent do 200 zł na pewno wybrałabym rowerek biegowy nawet jeśli miałby poczekać. Jeśli kupisz jeżdzik typu samochodzik za 2-3 m-ce będzie leżał. Rowerek 4 kołowy pchany przez rodziców też będzie niedługo za mały. Mój syn też dostał puky kiedy był malutki i to był najlepszy prezent mimo że najpierw leżał w garażu!
        • leneczkaz Re: Rower biegowy dla roczniaka? 16.06.11, 09:38
          Jeśli kupisz jeżdzik typu samochodzik za 2-3 m-ce będzie
          > leżał.

Co? Może jakiś shit- plastic porzuci jak ciężko jeździć (choć i tu wątpię) al mój ma 2,5 roku i nie gardzi Bobby Carem.
          • joshima Re: Rower biegowy dla roczniaka? 16.06.11, 09:49
            leneczkaz napisała:

> Co? Może jakiś shit- plastic porzuci jak ciężko jeździć (choć i tu wątpię) al m
            > ój ma 2,5 roku i nie gardzi Bobby Carem.
            Nie mamy w prawdzie Bobby Cara, ale dwa jeździki mojej córki (ciuchcia i motor), która jest w podobnym wieku co Twoje dziecko, nadal są w użyciu. Co więcej jej o wiele starszy kuzyn, chętnie się nimi bawi jak tylko jest u nas.
            • mikams75 Re: Rower biegowy dla roczniaka? 16.06.11, 10:20
              moja ma ponad 3 lata i tez nadal lubi bobby cara a ma go od pierwszych urodzin. Autko jest wytrzymale, nawet 5latek na nim szalal i sie nie rozpadlo.
            • dzoaann Re: Rower biegowy dla roczniaka? 16.06.11, 15:46
              corka ma prawie 3 lata i uwielbia swoj jezdzik, moze nim zasuwac nawet po domu, a jej starsi bracia jezdzili na jezdzikach tez dlugo, mysle ze tak do 5 roku zycia. Nogi mieli taakie dlugasne, ale uwielbali na nich ujezdzacsmile
              dobry jezdzik nie jest zlysmile
        • ivaz Re: Rower biegowy dla roczniaka? 16.06.11, 14:03
          nie prawda, w czoraj byłam w smyku tym największym w warszawie na Targóku, najmnijszy puky LR M kosztuje u nich 279zł
    • lilly811 Re: Rower biegowy dla roczniaka? 16.06.11, 08:09
      Mój synek ma 18 mies. i niedawno też przymierzaliśmy się do rowerka biegowego w decathlonie ale nawet ten najmniejszy był dla niego za wysoki- nie dosięgał do ziemi...uznaliśmy, że rowerek kupujemy za rok na wiosnę. Ja na Twoim miejscu poszłabym z dzieckiem do sklepu i sprawdziła czy dziecko w ogóle chce na tym jeździć, bo znam dzieci które nie chcą...
    • mikams75 Re: Rower biegowy dla roczniaka? 16.06.11, 08:14
      ja tez uwazam, ze za wczesnie - idz do sklepu z dzieckiem i go "przymierz" i sama sie przekonasz.
      Ja moja posadzilam jak miala 2 latka i nie potrafila tez nawet utrzymac. Szczegolnie te ciezsze rowerki sciagaly ja w dol jak tylko sie lekko na bok przechylily. Oczywiscie sie wiecej wystraszyla niz ucieszyla. Dopiero jak miala 2,5 roku to wykazala zainteresowanie pojazdem i potraila chociaz pochodzic z tym miedzy nogami. Wiem, ze sa sprytniejsze dzieci od mojej ale mimo wszystko, nie widzialam dziecka niespelna 1,5 rocznego na rowerku biegowym.

Kupisz teraz maly a jak za rok bedzie sie nadawal do jazdy to bedzie za maly.
      Poczekaj z prezentem do drugich urodzin a teraz lepszy bedzie jezdzik, na korym tez dziecko poszaleje co najmniej do 3cich urodzin.
      • ania_kr Re: Rower biegowy dla roczniaka? 16.06.11, 09:20
        Ja dla 14mcznego dziecka kupiłabym ten czterokołowy jeździk puky. Syn w tym wieku miał plastikowy jeździk - samochód ale się nie sprawdził, ciężko mu było się odpychać, pomimo że syn ruchowo szybko się rozwijał. Ten jeździk puky wydaje mi się świetny, dziecko będzie przez te wakacje mieć frajdę, a za rok kupisz biegówkę. Jak teraz kupisz biegowy i się nie sprawdzi to za rok może być za mały. Z drugiej strony, to chyba nie problem sprzedać taki rower, na allegro prawie nie ma używanych.
        Ja dla swojego synka (2l), kupiłam biegowy w Decathlonie, można spokojnie pojeździć w sklepie, w ich rowerku siodełko jest na wysokości 32cm.
    • klubgogo Re: Rower biegowy dla roczniaka? 16.06.11, 09:24
      Moim zdaniem za wcześnie na rowerek biegowy, zwłaszcza, ze jak piszesz biega trochę pokracznie.
    • leneczkaz ZAmrozisz kasę na rok 16.06.11, 09:35
      Mój zaczął chodzić w wieku 11 m-cy a w 18 jeszcze się przewracał na motorku mającym grube stabilne opony. Po co kupować coś co ma służyć za rok.
      Kup mu ten zalinkowany Pucky lub Bobby Cara.
    • koza_w_rajtuzach Re: Rower biegowy dla roczniaka? 16.06.11, 10:47
      na Waszym miejscu kupiłabym małemu coś w stylu Pukylino
      https://img16.allegroimg.pl/photos/oryginal/16/60/95/47/1660954741
      a z rowerkiem biegowym bym się wstrzymała jeszcze, gdzieś tak do drugich urodzin.
    • obasic Re: A może tego szukasz ? 16.06.11, 10:48
      allegro.pl/mini-rowerek-biegowy-od-1-roku-nowosc-i1649003617.html
      Mój synek to ma, trochę dla niego za mały, bo on ma już trzy latka. Rowerek jest fajny bo ma szerokie koła (łatwiej o równowagę), regulowaną wysokość siedzienia i kierownicy, i faktycznie niski - dla roczniaków.
      Jedyna wada to że trochę waży, taki z plastiku byłby lżejszy. Ogólnie: solidny produkt.
      • leneczkaz Re: A może tego szukasz ? 16.06.11, 11:01
        No ale to i tak nie jest 'na lata' jakby chciała autorka.
      • mak-111 obasic 16.06.11, 15:05
        czy mozesz mi podac jaka srednice maja kola w tym rowerku? i jaka jest prawdziwa wysokosc? moj mlody ma 18 m-cy i od kilku miesiecy smiga na scuttlebugu. ostatnio prubowal na tym ybiku i swietnie mu szlo, ale cena jak dla mnie za duza jak na jeden sezon, bo na perzyszly rok ma juz biegowy po siostrze. a moze chcialabys swoj sprzedac wink?
        • obasic Re: obasic 17.06.11, 09:24
          Srednica koła 16 cm, szerokość koła 5 cm (gumowane, płaskie lecz leciutko obłe)
          a reszta ze strony przedmotu:
          długość ok. 55 cm
          szer. kierownicy ok. 38 cm
          ciężar: tylko 3,2 kg
          Regulowana wysokość siedzenia: 27-34 cm (z tym że te 34 cm to faktycznie jest na maksa)
          Regulowana wysokość kierownicy: 31-48 cm
          Sprzedać owszem, mogę, ale za rok wink jak na razie jest wystarczający bo mój trzylatek pokaźnego wzrostu nie jest. pozdr
          • mak-111 Re: obasic 17.06.11, 09:36
            dzieki za wymiary smile. sprzedawca nie odpowiadal na maaile, wiec dopiero od ciebie je uzyskalam smile.
    • lianis Re: Rower biegowy dla roczniaka? 16.06.11, 11:09
      jul-kaa mlody na roczek dostal:

https://static.toysbymailorder.co.uk/media/catalog/product/cache/1/image/500x500/0e47ce8f7ee10ad337fa9ab14a3d94ec/t/t/tt0076.jpg

dopiero od niedawna przejawia jakies zainteresowanie tym sprzetem, najpierw nauczyl sie wsiadac i zsiadac, teraz ciaga rowerek po pokoju i odpycha sie do tylu. chodzic zaczal jak mial 11 mies, wiec duzo pozniej niz Jas to nie bylo. O biegowym mysle najwczesniej w ramach prezentu gwiazdkowego, jesli nie urodzinowego, mlody skonczy 2 lata akurat wiosna sie zacznie wiec bedzie mozna poszalec. Niewykluczone ze Jasiek rozwija sie ruchowo szybciej niz Marcel ale chyba mocno na wyrost bylby taki prezent, i jesli maly nie zalapie to szybko moze sie okazac ze to co kupilas i jest dobre teraz za 4 miesiace bedzie juz za male.
      • jul-kaa Re: Rower biegowy dla roczniaka? 16.06.11, 11:12
        lianis napisała:
        > Niewykluczone ze Jasiek rozwija sie ruchowo szybciej niz Marcel ale chyba mocno n
        > a wyrost bylby taki prezent,

Nie sądzę by rozwijał się szybciej. Podumam nad czterokołowcem lub po prostu odłożę pieniądze na zaś smile
        • leneczkaz Re: Rower biegowy dla roczniaka? 16.06.11, 11:47
          Słuchaj. Zainwestuj w tego Pucky. Na 100% sprzedasz go później za dobrą kasę. Jak kupisz coś no name to potem tlyko śmietnik.
          • ivaz Re: Rower biegowy dla roczniaka? 16.06.11, 14:07
            Ja np uzywanego Puky'iego kupiłam za 50zł, ale to była nie lada okazja smile, kolezanka teraz kupiła uzywańca za 150zł
    • lula_p Re: Rower biegowy dla roczniaka? 16.06.11, 12:34
      mój synek dostał puky jak miał jakieś 16 miesięcy (koleżanka akurat sprzedawała używany wiec kupiłam). Byla zima, więc początkowo "jeździł" a w zasadzie ja go na nim woziłam po domu, czasem udawał, że go reperuje, w każdym razie oswajał się z rowerkiem. Potem przyszła wiosna i wyszlismy na dwór, na początku musiałam go podtrzymywać, bo trochę tracił równowagę, na drugim spacerze jeździł już samodzielnie. Miał wtedy równo 18 miesięcy, chodzić zaczął jak miał 11 i pół.
      Dla czternasotmiesięczniaka kupiłabym jednak pukiego na 4 kółkach, a za rok laufrada, bo że załapie teraz jednak są małe szanse, może jesienią, a wtedy za dużo nie pojeździ. A z kolei za rok ten najmniejszy laufrad może być już za mały (my w tym roku musieliśmy kupić drugi, większy).
    • blue25 Re: Rower biegowy dla roczniaka? 17.06.11, 09:47
      My trochę na wyrost kupilismy laufrada sunkowi, gdy miał 18 m., a zaczął chodzić samodzielnie ok. 14 m. Synek na początku tylko oswajał się z rowerkiem, "naprawiał" go, prowadził go między nogami. Zaczął na nim jeździć po ukończeniu 2 lat, gdy już swobodnie na nim siedział i dotykał nogami ziemi. Obecnie (3,5 roku) jeździ na rowerku dwukołowym z pedałami.
      Moja rada jest taka, by najpierw sprawdzić np. u znajomych, czy na podwórku, czy mały jest zainteresowany rowerkiem biegowym (znam dzieci, które nie są). My mamy Easy Rider - jest leciutki, ma duże koła, kierownicę z blokadą (ważne na początku, gdy mały uczy się łąpać równowagę) i siodełko regulowane. Polecam.
    • tiuia Re: Rower biegowy dla roczniaka? 17.06.11, 10:38
      My zakupiliśmy Ewie w okolicy drugich urodzin taki rowerek:
      www.aktywnysmyk.pl/70-rowerki-biegowe-strider
      Jest o tyle fajny, że ma regulację siodełka od 28 cm - to chyba najniżej jak znalazłam. I jest mega lekki (Ewa sama go nosi).

Jest też dość przyszłościowy, bo można do niego dokupić siodełko z wydłużoną sztycą, i może na nim jeździć czterolatek (sprawdzone przez naszego 4,5-letniego syna).

Jedyny minus to cena. Ale chrzestny dał większość kasy, i kazał kupić coś SUPER dla Ewy. No to kupiliśmysmile
    • starobrno Re: Rower biegowy dla roczniaka? 24.06.11, 16:49
      Jeśli uważasz, że na rowerek biegowy jest jeszcze za wcześnie (a nie możesz odłożyć zakupu np. o 2-3 miesiące) to może lego duplo? Klocki są uniwersalne, rozwijają wyobraźnię, trwałe. Jeśli nie to, zainwestowałabym w książeczki - jakieś fajne bajki czy wierszyki (polska klasyka). Moim zdaniem szkoda kasy na kupowanie jeździka puky, a potem laufrada, my dla 17 miesięcznego kupujemy laufrad strider- mały i lekki. Na podwórku dzieci śmigają i nasz też chce.
    • etruska Re: Rower biegowy dla roczniaka? 27.06.11, 23:11
      Pytam z czystej ciekawości - dlaczego się tak wszystkie uparłyście na te rowerki biegowe? One fajne są? Ja mojej 21-miesięcznej za nic w świecie bym takiego nie kupiła, ma normalnego trójkołowca z pedałami i to był strzał w dziesiątkę. Broń Boże nie krytykuję mam-zwolenniczek laufradów (bo żaden tata się tu nie wypowiada), pytam tylko, co w nich jest korzystnego? Jest coś w ogóle, czy to tylko taka moda?
      • joshima Re: Rower biegowy dla roczniaka? 27.06.11, 23:28
        etruska napisała:

> Pytam z czystej ciekawości - dlaczego się tak wszystkie uparłyście na te rowerk
        > i biegowe? One fajne są?
        Owszem fajne są. Nad trójkołowcami mają sporą przewagę bo:
        1. Są zdrowsze bo bardziej anatomiczne (szczególnie trójkołowce z pedałem w przednim kole są wyklęte przez ortopedów jako) i bardziej wszechstronnie rozwijają mięśnie
        2. Łatwiej się nauczyć na nich jeździć, szczególnie jak się nie dysponuje asfaltowymi nawierzchniami
        3. Dziecko od początku uczy się utrzymywania równowagi i zachowywania prawidłowej postawy (nauczenie się kręcenia pedałami później to betka)

> bo żaden tata się tu nie wypowiada
        Oj, camel się obrazi

> pytam tylko, co w nich jest korzystnego? Jest coś w ogóle, czy to tylko taka moda?
        Moim zdaniem to bardziej rozsądek niż moda.
        • ponponka1 Re: Rower biegowy dla roczniaka? 28.06.11, 10:02
          Zgadzam sei z argumentami joshimy.
          Niestety moja mala sie z nimi niezgadza i wybrala najpierw trojkolowca zamiast Early Rider'a, teraz smiga na takim 12' z dodatkowymi kolkami. Nic na sile...
        • obasic Re: Rower biegowy dla roczniaka? 28.06.11, 10:28
          >cryingszczególnie trójkołowce z pedałem w przednim kole są wyklęte przez ortopedów ...

Rehabilitant zalecał jazdę na rowerku z pedełami przy przednim kole ponieważ dziecko uczy się ruchów naprzemiennych - jak naciska lewą nogą to musi prawą ręką korygować odchylenie kierownicy - coś w tym jest - więc może i ortopedzi widzą złe rzeczy ale rehabilitacja może widzieć dobre smile
          A rowerki biegowe są dobre i już - dziecko uczy się równowagi - a to nie podlega dyskusji bo to ważne jest - z tym że nie każde dziecko biegowca musi polubić.
    • amiralka Re: Rower biegowy dla roczniaka? 19.07.19, 21:04
      Przestań spamować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka