Dodaj do ulubionych

goraczka 40, 3 st. celcjusza

23.06.11, 19:11
Mój synek ma skończone 5 lat.Dzisiaj zacząl gorączkować i to od razu 40 st. C, byliśmy u lekarza, ale kazal tylko podac coś na obniżenie gorączki i obserwować, ale gorączka wcale nie opada, teraz stosuje oklady zimne. dodam że nie ma żadnych innych oznak chorobowych. Mieliście taka sytuację!
Obserwuj wątek
    • pamplemousse1 Re: goraczka 40, 3 st. celcjusza 23.06.11, 19:50
      już dawno byłabym u lekarza, a co najmniej dzwoniła na pogotowie jeżeli gorączka rzeczywiście nie spada w ogóle...
      • only_black Re: goraczka 40, 3 st. celcjusza 23.06.11, 20:21
        w przypadku gdy gorączka spada nieznacznie należy wg naszego pediatry podawać na zmianę co 4 godz paracetamol i ibuprofen, wiem co czujesz, bo nasz syn miewał podobne sytuacje...i są one naprawdę stresujące...podawaj na zmianę te leki, zimne okłady, lekka piżamka, nie przykrywać kołdrą i powinno pqwolo przechodzić, powodzenia
    • i_love_my_babies Re: goraczka 40, 3 st. celcjusza 23.06.11, 22:51
      okłady zimne powinny pomóc, podawaj też nurofen, jeśli gorączka nie spada to po godzinie mozesz dołożyć paracetamol, może być w czopku

u nas teraz panuje wirusowe zapalenie jamy ustnej, przechodziłam to z dwójką dzieci, początkowo gardło lekko czerwone, później cała jama ustna wysypana "aftami", gorączka do 40,1 stopnia, narastajaca w ciągu 20 minut!

6-latek pokonał to w miarę szybko, 2-latek niestety 4 dni gorączkował, nie chciał spać, pić ani jeść - ciężko było crying
      ale już się uporaliliśmy - moje dzieci brały jednak leki przeciwwirusowe

ogladaj gardło
      • justyna198390 Re: goraczka 40, 3 st. celcjusza 23.06.11, 23:02

gardełko ma lekko zaczerwienione ale to moze byc powod. Na szczęcia gorączka spadła troche bo zeszła do 38, ale jest, dałam mu teraz bufenik i ma na czole zimny oklad, spi na szczęcie.Zobacze jak minie noc. Ale jutro ide do lekarza naszego...
        • i_love_my_babies Re: goraczka 40, 3 st. celcjusza 24.06.11, 15:53
          i co słychać po wizycie u lekarza? gorączkuje jeszcze?
    • bacha1979 Re: goraczka 40, 3 st. celcjusza 24.06.11, 19:27
      Moja we wtorek dostała takiej gwałtownej, wysokiej gorączki- 39,7. Podaliśmy nurofen, bardzo słabo po tym spadała. Zrobiliśmy badanie moczu (warto- dla spokoju!!) bo nasza w wieku 1,5 przechodziła poważny ZUM. W środę mąż był z nią u pediatry (gorączka się utrzymywała), gardło OK, mocz wyszedł bardzo dobrze, osłuchowo czysta. Podobno wirus.
      Wczoraj już nie miała temperatury, za to w nocy dostałą ataku kaszlu (pediatra ostrzegał, że może pojawić się silny kaszel).
      Dodam, że dziecko nie wyglądało na chore, gdybym jej nie dotknęła, nie sposób było poznać, że coś się dzieje.

I jeszcze jedno- moje dziecko trochę więcej niż rok temu miało prze 5 dni bardzo wysoką temperaturę - powyżej 40 stopni. Zaliczyśmy kilku lekarzy, jeden chciał podać antybiotyk (ale nie wiadomo na co!!), drugi dał skierowanie do szpitala (nie poszliśmy). Gorączka jak szybko przyszła, tak szybko minęła.
      • angelsik Re: goraczka 40, 3 st. celcjusza 24.06.11, 21:45
        Tak w tamtym tyg miał przez całą noc i następny dzien ok 39 st.
        ŻADNYCH innych objawów, sama gorączka.
        Doktorka stwierdziła, przegrzanie organizmu (organizm gorączką sie bronił). Faktycznie było wtedy bardzo ciepło( nie upalnie ale prawie). Mały biegał w cieniu, był spocony mocno. To wystarczyło. Zadarzyło sie nam to pierwszy raz - przegrzanie z gorączką. Trzeba bardzo uważać na te małe organizmy. Szczerze byłam zdziwiona, bo zaden wyjazd nad morze w najwieksze upały nigdy mu nie zaszkodził(i dzieki Bogu), zawsze straramy sie chronic syna przed słońcem, zabezpieczać głowkę, czesto poic itp itd.. Ale nasz taki typ ze w miejscu nie usiedzi, tylko piłka, piłka,piłka......
        ps. zbijaliśmy na przemian panadolem i nurofenem, dużo odpoczywał w zacienionym pokoju, należy podawać duzo płynów....u nas przeszło na nastepną noc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka