18.05.04, 08:51
Zastanawia mnie jedno. Czy pampersy to rzeczywiście jedna wielka dobroć dla
pupy dziecka czy wynik przepychanek marketingowych firm , które je produkują.
Fakt- są wyygodne, ale czy dobre? Tak mnie naszło, bo syn uczulił mi się na
pampersy i musiałam przejść na tetrę. Jest kłopotliwiej, ale nie
beznadziejnie. Co o tym myslicie? Pomińmy aspekt finansowy. Chodzi mi o małą
sondę. Wmawianie mamom czy naprawdę zdrowiej dla dziecka?
Obserwuj wątek
    • mirinda11 Re: Pampersy 18.05.04, 09:01
      Nie wiem czy pampersy są rzeczywiscie tak do końca zdrowe ( chociaz jak
      posłucham opowieści moich ciotek o szerokim pieluszkowaniu to chyba są
      zdrowe ...chociaż tak naprawde nie wiem czy to ma jakis związek...nie znam sie)
      ale raz bylam zmuszona zawinąc zuzie w tetre...zrobiła siku i pielucha mokra,
      pupka czerwona...takze jestem z pampersami na "ty" chociażby dlatego ze super
      wchłaniaja wszystko "nawet rzadką kupke"smile
    • azurr Re: Pampersy 18.05.04, 09:19
      Jestem z Mikołajem na pampersach ale zmiłą chęcią przeszłabym na tetrę tylko
      nie wiem jak te pieluchy się zakłada(naprawde nie mam pojęcia).Szukałam w
      internecie ale nigdzie nie ma instrukcji obsługi a p.doktor wstydzę się
      zapytać.Jeśli chodzi o szerokie pieluszkowanie to już zupełnie nie wyobrażam
      sobie jak założyć dwie pieluchy tetrowe.Pampersy są drogie, niezbyt zdrowe dla
      skóry(przecież to co jest wchłonięte to gdzieś paruje).Czy ktoś mógłby opisać
      mi jak się zakłada tetrę? Róża
      • skarolina Re: Pampersy 18.05.04, 09:25
        Ależ proszę bardzo - należy nabyć ze 3-4 pary tzw. majtek z suchą pieluchą. A
        potem to już bajka: kładziesz te majtki, na to pieluszkę i zakładasz tak jak
        pampersa (te majtki są zapinane na guziki), na to dajesz drugą pieluszkę i
        zapinasz body smile.
        Aha, dla mnie ta "sucha pielucha", to był bajer, z którego nie korzystałam,
        majtki były po prostu wykorzystywane jako zamocowanie dla pieluszki.
      • ewa2233 Re: Pampersy 18.05.04, 09:26
        Jeśli będziesz nadal zainteresowana napisz na ewa2233@gazeta.pl
        Napisz ile ma Twój dzidziuś. I czy to ma być szerokie pieluchowanie.
        Mogę nawet porobić zdjęcia "cyfrakiem" i przesłać Ci takie "ilustracje".
        • ewa2233 Re: Pampersy 18.05.04, 09:29
          smile)) pisząc swoją odpowiedż myślałam o bardziej "tradycyjnym" podejściu do
          składania tetry - w trójkąt i prostokąt. Myślę, że z majtkami jest wygodniejsmile
          • skarolina Re: Pampersy 18.05.04, 10:08
            ewa2233 napisała:

> Myślę, że z majtkami jest wygodniejsmile

No, ja myślę smile Z majtkami wygoda zakładania jest porównywalna z pampersem,
            tylko częstotliwość inna smile
        • la_lunia Re: Pampersy 26.05.04, 15:14
          tez bym chciala instrukcje jak ZAWIJAC W TETRE smile
    • kazia76 Re: Pampersy 18.05.04, 09:45
      Jestem mamą 7-letniego Kacpra i 3-letniej Kaji.Kacper chowany był wyłącznie w
      tetrze.Po prostu 7 lat temu uważałam,że pampersy są niezdrowe.Młody musiał
      nosić dwie pieluchy ze względu na bioderka,ceratki mu nie zakładałam bo również
      miałam przekonanie,że mu to szkodzi(stale miał bakterie w moczu)i przewijałam
      go zaraz jak tylko się zlał.W ten oto sposób miałam codziennie ponad40 pieluch
      do wygotowania i wyprasowania.A wiecie ile na to potrzeba siły?A jeśli chodzi o
      finanse to przy tetrze musicie liczyć PRąd,wodę,proszek,i swój
      czas.Zapewniam,że tanio to nie wychodzi...A czas poświęcony na przygotowanie
      pieluch lepiej poświęcić dziecku. Na koniec dodam tylko,że kiedy po 4 latach
      urodziłam córkę miałam już zupełnie inne poglądy.Moja Kaja nigdy nie miała
      tetry na tyłku.
    • mamadwojga Re: Pampersy 18.05.04, 09:57
      Dobroć dla pupy, wygoda dla mamy. Nie miałabym czasu na pranie i prasowanie
      tony tetry. Moje dzieci nie są na nic uczulone i pewnie w tanich pieluchach
      jednorazowych też by śmigały ale ja lubię Pampersy (mimo przejściowych spadków
      jakości) i wybieram w sklepie właśnie je.
      Nie mam zdania na temat tego czy tetra jest lepsza czy gorsza. Pomyślałam sobie
      tylko że sto lat temu kobiety jako podpasek używały szmatek które prały,
      prasowały i używały ponownie. Teraz mamy podpaski usuwające wilgoć i niechciany
      zapach. Czy to jest też tylko chwyt marketingowy? A może lepiej dla zdrowia
      używać dalej szmatek?
      Pozdrawiam -miłośniczka Pampersów i Tampaxów
    • judytak Re: Pampersy 18.05.04, 10:22
      dla zdrowego dziecka bez różnicy
      ani tetra, ani dowolne pieluchy jednorazowe nie są szkodliwe
      uczulać się można na wszystko (na dany rodzaj pieluch, na dany proszek do
      prania)

pozdrawiam
      Judyta
      • ptaszyl Re: Pampersy 18.05.04, 14:50
        Naprawdę polecam TESCO, ale te fioletowe (białe są b. tanie, ale chyba nie
        najlepszej jakości). Naprawdę, nie wierzyłam, dopóki nie spróbowałam: fioletowe
        tesco są ZNACZNIE lepsze od pampersów, przynajmniej ostatnio (jak mi się zdaje,
        coś ostatnio wyjątkowo zeszli z jakości)a cena zawsze trochę niższa .
        pozdr
        • verdana Re: Pampersy 18.05.04, 15:37
          Mam dwójke wychowana "w tetrze" - takie czasy były i jednego w pampersach, bo
          czasy się zmieniły. W tetrze na pewno byłoby zdrowiej, gdyby nie stosować
          ceratki - bo przewiew. Ale bez ceratki natychmiast wszystko jest mokre (albo i
          gorzej!). Lekarze twierdzą, ze pampersy powodują obecne kłopoty z plemnikami u
          dorosłych mężczyzn - po prostu temperatura w nich jest za wysoka. Ale powietrze
          jest zanieczyszczone, warzywa pokryte pestycydami, krowy mają BSE. Nie będe się
          jeszcze pieluszkami martwić! A roboty - bez przesady ubywa mniej-więecej połowa.
          • jol5.po Re: Pampersy 19.05.04, 09:30
            Kiedy urodził sie mój synek w XII.03, kilka osób "uprzejmie" mi doniosło, że
            pampersy mogą powodować niepłodność (o czym pisze verdana), a że mam też
            starszego synka (8 l.), wychowanego w pampersach, to zaczęłam sie zastanawiać
            czy już nie zaszkodziłam. Zrobiłam rozeznanie, co ustaliłam: u lekarza -
            czasami mali chłopcy mają jąderka w brzuchu po urodzeniu, które "opuszczają
            się" dopiero po roku, są oni potem płodni; od koleżanki w USA - tam pampersy
            stosowane są od 30 lat, wg lekarza nie ma to związku z płodnością, były
            prowadzone badania na ten temat w Niemczech, ale bardzo wycinkowe, nic nie
            stwierdzono.
        • e_madziq Re: Pampersy 27.05.04, 08:07
          A ja właśnie zdecydowanie wole te białe tescowe pieluchy. Kupiłam raz fioletowe
          i wydały mi się koszmarnie sztywne, jakby z tektury. Spróbowałam bialych i przy
          nich pozostałąm. Uwazam, ze jakoscią nie odbiegają od fioletowych, mają z zewn.
          jakby ceratke, ale są dużo przyjemniejsze i bardziej miękkie.Ani razu Szymek
          nie mial odparzonej pupy itp. Naprawdę polecam.Magda
    • newdey Re: Pampersy 18.05.04, 16:06
      Cześć. Od pierwszych dni po urodzeniu córki stosujemy tylko pampersy....... i
      na pewno niej skutek żadnych "przepychanek marketingowych", a dbanie o zdrowie
      dziecka. Kotakt mokrej tetry z delikatną skóra ...brrrrryyyy .... może sami
      przetestujcie na sobie, tak tylko na 2 min ...Przez reok stosowania żadnego
      zaczerwnienia pupki, żadnych podrażnień czysta rewelacja. Pupa jaku niemowlaka.

Z ekonomicznego punktu wiedzenia też jest taniej niż w tetrze, szczególnie przy
      szerokim pieluchowaniu gdy jedno sikanie i mamy dwie pieluchy do prania + body
      + śpiochy... a gdzie koszty wody i prądu, a gdzie policzyć proszek dla dzieci,
      a prasowanie, a koszt eksploatacji żelazka i pralki........a własny CZAS...

Sami pokalkulujcie
      • edytek1 Re: Pampersy 19.05.04, 09:54
        Pisałam już kiedyś przed urodzeniem małej robiliśmy rachunek ekonomiczny. Moj
        mąż matematyk policzył koszt tetry, prania na maxa w 90* ( woda i prąd) mamy
        pralkę eko z opcją ważenia prania a potem prasowania \(żelazko też je ptrą0 nie
        policzył czasu , ale dodał zużycie pralki i większe zużycie żęlazka doliczył 30
        zł i co wyszło? Stosując papmpy firmowe przy zmianie noworodkowi 8 na dobę
        wyjdzie 50 zł drożej... ( potem nie trzeba 8 na dobę ale w paczce mniej wieć
        sztuka jest droższa) Czy dużo czy mało oceńcie sami. Moja córcia przez prawie
        18m swojego życia ani razu nie miaął tetry na pupie.
        • osica Re: Pampersy 19.05.04, 10:50
          Pomijając cały aspekt finansowy i kwestie wygody... dla mamy oczywiście to
          uważam, że PAMPERSY nie są zdrowe ani dobre dla dziecka crying(( Sama z nich
          korzystam z wygodnictwa, ale staram się choć często zmieniać (szczególnie jak
          jest ciepło na dworze i TO wszystko w pieluszce paruje itp.). Czytałam juz
          kilka razy o kłopotach dzieci wychowywanych na Pampersach: problem z
          utrzymaniem moczu, przewlekłe zapalenia pęcherza (szczególnie u chłopców).
          Niestety to fakt. A latem??? Te pieluchy w ogóle nie oddychają. Same sobie
          wyobaraźcie siebie latem z miesiączką i podpaską typu Always....Paskudztwo!
          Wszystko się poci i klei!! Ja myślę w ogóle o zmianie Pampersów na pieluszki
          Bella - te drugie są lepiej oddychające, mniej 'plastikowe' i bardziej
          naturalne.... Tak jak podpaski Bella są zdecydownie lepsze - dla mnie
          oczywiście - niż ALWAYSy (a Always to przecież produkt tej samej firmy co
          Pampersiki)....
          Sorry, za skojarzenia, ale tak mi się jakoś nasunęło wink))
          anqa
          • malizna74 Re: Pampersy 27.05.04, 14:22
            Chyba coś Ci się pomyliło! Jeśli chodzi o podpaski, to mam dokładnie takie
            zdanie jak Ty, ale pieluchy??? Pampersy są o wiele lepsze od Belli. Belki są
            sztywniejsze i mają "agresywne" gumki.
    • szpiczak Re: Pampersy 19.05.04, 10:46
      moj synek uzywa tylko pampersow i to takich zwyklych TESCO sa bardzo dobre i nie
      widze roznicy pomiedzy tymi oryginalnymi.nie ma zadnych uczulen i
      odparzen.gdybym miala stosowac tetre to bym juz na nic nie miala czasu a poza
      tym koszty tetry znacznie przewyzszaja koszty pampersow.uwazam tez ze skoro
      pampersy zostaly dopuszczone do sprzedzry to chyba ktos to skontrolowal i nie sa
      po to zeby krzywic dzieciom bioderka.pozdrawiam
    • adriasc Re: Pampersy 26.05.04, 22:32
      Witam Mamusie,
      ja mam 2 letnia Natke i 5 miesiecznego Igora...Natka z poczatku nosila tetre
      ale chyba tylko przez 2 tygodnie dzien w dzien 40 pieluch wyprac, wyprasowac bo
      niby zdrowiej...i co i Natka pupa odparzona bp tetra.......ile to mozna po
      porodzie...wiec przezucilismy sie na pampersy ...dziecko zadnych odparzen
      uczulen...teraz ma ponad dwa lata wola sama siku nie nosi pampersow jakos
      wszystko normalnie....Igor od poczatku na pampersach tez bez problemu nie wiemy
      co to odparzenia.....
      A w tych czasach to sie nie dowiemy co jest lepsze dla nas poki nie
      sprobujemy...mi szkodzi mleko...a drugiemu nie...
      Wybor nalezy do nas samych...i nie ma co tu krytykowac...

Pozdrawiam
      Ania mama Natki i Igorka
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=12634553

• evee1 Re: Pampersy 27.05.04, 07:45
      Dziewczyny, co Wy z tym prasowaniem pieluch!! Po co je prasowac?
      Ta jakby pampersy byly jedwabiste.
      Ja syna chowalam w jednorazowkach, wybralam te tansze, za to dobre
      (testowalam wszystkie jakie znalazlam). Corka zaraz po zalozeniu
      jednorazowki dostawala paskudnych uczulen na pupie (nie mylic
      z odarzeniem) i kazdy kontakt z jednorazowka konczyl sie smarowaniem
      sterydami, po niczym innych tego swinstwa nie dalo sie utluc.
      I tak przezyla cale niemowlectwo na pieluchach ... z frotte. Raz
      zalozylam jej tetre i nie wiem jak w ogole mozna coc takiego dziecku
      zakladac!! Pieluchy frotte polecam - sa rewelacyjna. Fakt, ze prac
      trzeba, ale prasowaniem nie ma co sobie glowy zawracac.
      • adriasc Re: Pampersy 27.05.04, 11:28
        Jak to po co prasowac...nie rozumiem zupelnie Twojego pytania...
        to ty nie wiesz po co sie pieluchy prasuje...to ja Ci gratuluje "Mamusiu"...
        A tak dla nie wiedzacych....Pieluchy i Ubranka dla dziecka tym bardziej dla
        niemowlaka prasuje sie po to zeby zabic wszelkie bakterie...Ja np. sobie nie
        wyobrazam nie prasowania dzieciecych ubranek...no i ubran tak samo...

Pozdrawiam
        Anka mama Natki i Igorka
        • aluc Re: Pampersy 27.05.04, 11:35
          adria, przez prawie dwa i pół roku Grubemu prasuję (a nawet nie ja, tylko pani,
          która wszystko u nas prasuje) jedynie pościel i jedną białą wizytową koszulę -
          tylko dla walorów estetycznych, reszty nigdy nie prasowałam

nie ma potrzeby zabijania wszystkich bakterii, bo po pierwsze i tak ich nie
          zabijesz, po drugie, słyszałaś chyba o dobroczynnych skutkach kolonizacji
          domowymi bakteriami smile nie tylko nie prasowałam, ale wypraną wyprawkę dla
          Grubego trzymałam przez cały czas w szufladzie z moimi rzeczami - właśnie po
          to, żeby przeszła właściwymi bakteriami

i z tego co wiem, takich nieprasujących jest znacznie więcej wink
          • weronikarb Re: Pampersy 27.05.04, 12:05
            Witajcie
            Juz pisalam gdzies na ten temat. A wiec moj Dominik pampersy dostaje tylko na
            wyjscie i teraz daje mu na noc bo i tak mecza go zabki. Do skonczenia przez
            niego 2 tygodni, gotowalam i prasowalam pieluszki. Po tymm czasie mam wiaderko
            z woda i proszkiem Dzidzius i przez caly dzien wrzucam tam mokre pieluszki,
            pozniej je plucze, wiruje, susze i od nowa raz na 1,5 miesiaca gotuje je w
            garnku, a nie w automacie. Nie narzekam ze zajmuje mi to duzo czasu i napewno
            finansowo jest lepiej anizeli na jednorazowkach. Pozatym ja juz mowilam, ze
            niewiemy co bedzie z naszymi dziecmi za jakies 20 lat, bo narazie niema w
            Polsce starszych ludzi wychowanych na pamperach. A porownanie do podpaski
            (smata a pozniej podpaska) to moim zdaniem jest smieszne bo dziewczynka majaca
            15 lat a noworodek to moim zdaniem duza rozniac. Renata
        • le_lutki Re: Pampersy 27.05.04, 13:10
          Ja nigdy zadnych ubranek mojemu synkowi nie prasowalam (a zreszta po co
          prasowac aksamitne czy inne pizamki, ktore zmienial kilka razy na dobe, jako ze
          bardzo czesto zwracal???) teraz, kiedy ma 7 miesiecy powoli zaczynam prasowac
          co poniektore ogrodniczki czy inne, bo juz niestety widac, kiedy sa zmiete, ale
          mniejszych ciuszkow, np body w zyciu - spedzilabym zycie na prasowaniu!!
          A pieluchy - Huggies. Naprawde bardzo dobre. Czasem Pampersy awaryjnie. Zadnych
          odparzen, zadnych przeciekow.
          Pozdrawiam
    • amyk Re: Pampersy 27.05.04, 13:27
      Dla mnie przede wszystkim wygoda.
      Przeżyłam jedno i drugie - "I" dałabym Nobla temu kto je wymyślił ku naszej
      wygodzie. A jaka oszczędność czasu.
      Co ze zdrowotnością - to napewno dzieciaki w pampersach:
      - uczą sie później samodzielności w kontrolowaniu wypróznień, bo nie czują
      mokrej pupy, raczej nie miewają odparzeń.
      Czy sa dobre dla pupy dziecka pewnie sie dowiemy za kilka lat - jak ktoś zrobi
      badania na ten temat i pokolenie papmpersowiczów będzie miało 30,40 lat, kiedy
      to wychodzą różne choróbska z człowieka.
      Pozdrawiam AniaZ.
    • rjurczak Re: Pampersy 27.05.04, 15:04
      Pewnie jak się je zmienia co 5-6 godzin to są koszmarem dla dzieckasad My
      przeżylismy i tetrę (męczące szczególnie z noworodkiem) i huggiesy (wygoda
      chyba tylko dla rodziców), strasznie cieszę się, że nasz mały juz przed
      pierwszymi urodzinami przestał potrzebowac tych udogodnien i załatwia się do
      wiadomej muszli. A że pampersy to doskonały interes to chyba prawda. Słyszałem,
      że w ProctersandG doskonale się zarabia.
    • p_swiat Re: Pampersy 27.05.04, 15:58
      Ja również nie zastanawiałam się głębiej co zdrowsze tetra czy pampers, ale od
      urodzenia Zuzi używamy tylko pampersów - zero odparzeń a tetra jak kto woli i
      kogo na co stać.
      Biorę tylko pod uwage to , że nie ma sie pewności , że tetra też nie uczuli -
      proszki są różne.
      Ja z czystego wygodnictwa wolę pampersy teraz kiedy niunia jest taka żywiołowa
      nie wyobrażam sobie sterty prasowania zreszta jak to zakładac? ona tak daje
      popalić jak zakładamy pampersy więc nie chciałabym myśleć co by było przy
      tetrówcesmile sad
      • fizula Re: Pampersy 27.05.04, 23:32
        Dołączam się do grona nieprasujących.
        Ciekawe jest dla mnie to, że nikt nie ma wątpliwości, że np.ubranka z bawełny
        czy innego naturalnego tworzywa są lepsze, ale dla pupy niemowlęcia to już
        lepsza czysta "chemia" (czyt. pampers lub inna jednorazówka surprised)
        Niestety jakie skutki uboczne wywołują jednorazówki doświadczyłam na własnej
        skórze. A raczej na skórze mojej córci. Stąd młodszą pociechę odziewam od
        początku w bawełnianą tetrę dobrej jakości bądź pieluszki flanelowe. Jak dla
        mnie założenie tetry mojemu żywiołowemu, bo 12-miesięcznemu synkowi jest
        łatwiejsze niż równe zapinanie rzepów w jednorazówkach. Jak czytam Wasze
        wypowiedzi, drogie mamy, miłośniczki pampersów, to tak jakbym się naczytała
        reklam, szczerze mówiąc. Naprawdę wierzycie w ten polukrowany telewizyjny
        światek? To tak, jakbym słyszała swoją 4-letnią córeczkę przed kilkoma
        miesiącami. Zapytała mnie patrząc w TV: "Mamo, czy ten pan na mnie patrzy?"
        Jakiś czas temu czytałam o możliwych zapaleniach m.in. grzybicznych jako
        efekcie "doskonałych" jednorazówek. Wracając do tetry, nie żyjemy w latach 70-
        tych, kiedy to nakłaniano kobiety do sterylności (prasowania ubranek, pieluch,
        odkażania wszystkiego). Po praniu i strzepaniu pieluch są one wystarczająco
        czyste i gładkie. Nigdy tetra tak się nie odcisnęła na skórze moich dzieci, jak
        niejednokrotnie gumki od pampersów.
        p_swiat napisała:

> Biorę tylko pod uwage to , że nie ma sie pewności , że tetra też nie uczuli -
        > proszki są różne.
        Takiego absurdu to dawno nie czytałam. To może w ogóle nie pierz swojemu
        dziecku ubranek, skoro boisz się, że go uczuli proszek do prania ;o). Gwoli
        wyjaśnienia oprócz proszków są też np. płatki mydlane.
        • evee1 Re: Pampersy 28.05.04, 06:57
          adriasc napisała:
          > Jak to po co prasowac...nie rozumiem zupelnie Twojego pytania...
          > to ty nie wiesz po co sie pieluchy prasuje...to ja Ci gratuluje "Mamusiu"...
          Nie widze powodu dlaczego tak sarkastycznie sie do mnie odzywasz.
          Nie musisz mi gratulowac. No, chyba tylko dobrze juz podrosnietych dzieci,
          ktore sa czyste i zdrowe mimo, ze nie chowaly sie w sterylnych warunkach.
          Pranie owszem, zmiana pieluch po kazdym siknieciu czy kupie - to chyba
          oczywiste, ale prasowanie!?! Co z tego, ze im wyprasuje ubranko i zabije
          pare bakterii skoro dzieciak i tak zaraz przemaszeruje po podlodze i dotknie
          tego i owego. O ogrodzie i milosci dzieci do piachu i blota nie wspomne.
          No, chyba, ze Ty dywany i podloge i wszelkie sprzety w domu tez pierzesz,
          odkazasz i prasujesz (jak sie da oczywiscie), albo dziecko trzymasz w odkazonym
          kojcu, zeby przypadkiem jakas bakteria na nim nie siadla. No, ulzylo mi wink)).

> A tak dla nie wiedzacych....Pieluchy i Ubranka dla dziecka tym bardziej dla
          > niemowlaka prasuje sie po to zeby zabic wszelkie bakterie...Ja np. sobie nie
          > wyobrazam nie prasowania dzieciecych ubranek...no i ubran tak samo...
          Jak widac nalezysz do mniejszosci. Ja z doswiadczenia widze, ze nie
          wyprasowanie pieluch czy ubranek niczemu nie szkodzi, a ten czas wole
          przeznaczyc na inne atrakcje. Ja prasowania ogranicznie nie cierpie i
          z czasem wypracowalam sobie zawartosc szafy, ktorej prawie nie trzeba
          prasowac. Niestety wyjatek stanowi posciel, bo nie uznaje innej niz
          bawelniana, a te niestety trzeba przeprasowac (no, chociaz troche)sad((.

fizula napisała:
          > Niestety jakie skutki uboczne wywołują jednorazówki doświadczyłam na własnej
          > skórze. A raczej na skórze mojej córci. Stąd młodszą pociechę odziewam od
          ...
          > Jakiś czas temu czytałam o możliwych zapaleniach m.in. grzybicznych jako
          > efekcie "doskonałych" jednorazówek.
          To wlasnie trapilo moja coreczke, charakterystyczne ogniska grzybka.
          I co ciekawe im lepsze pieluchy (na przyklad Huggies czy Pampers), tym gorzej
          reagowala.
          • le_lutki Re: Pampersy 28.05.04, 11:21
            Jak widac z powyzszych poostow - dla kazdego lepsze jest co innego i nie warto
            sie spierac. Kto ma alergie na pieluchy jednorazowe, albo inne urazy na tym
            tle - niech uzywa tetry, a ci, u ktorych jednorazowki sie sprawdzaja (jak w
            przypadku mojego malucha) nie maja zadnego powodu (odparzen, grzybow itd itp)
            aby rezygnowac z dobrodziejstw jednorazowek. I tyle. kto sie zawiodl na jednych
            (wiadomo ze kazde dziecko ma inna skore i na co innego wrazliwa) w sposob
            naturalny przechodzi na drugie, nie ma co dyskutowac.
            Pozdrawiam!
        • p_swiat Re: Pampersy 28.05.04, 11:39
          Myśle, że nie uwaznie przeczytałaś to co napisałam ja używam pampersów bo tak
          wybrałam, nie krytykuje zwolenników tetry wyrażam tylko swoje zdanie - ja piore
          ubranka córki w zwykłym proszku płukam tylko dwa razy i nie wiem co w mojej
          wypowiedzi jest absurdalnego dzieci mogą być na różne rzeczy uczulone i to że
          ktoś używa pampersów tylko dlatego, że ten produkt jest tak szeroko reklamowany
          to chyba przesada.Uważam też, że jeśli używa się tetrówek to nie prasowanie ich
          to dopiero zgroza dla pupy malca są szorstkie i mało miłe w dotyku chyba ,że
          naleje się dużo zmiękczacza.
          Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli.

Pozdrawiam Pola mama Zuzismile
    • aluc Re: Pampersy 28.05.04, 11:39
      jeszcze słówko na temat uczuleń - Grubego jak był malutki, uczulały pampersy, a
      nic mu się nie działo w huggiesach - głównym podejrzanym były różne ulepszacze
      do pampersów, w tym olejek aloesowy

potem przerzucony na pampersy dla starszaków - bez ulepszaczy - nigdy już
      alergicznych reakcji na pieluszki nie miał

a co do uczuleń i odparzeń w tetrze, to moja mama twierdzi, że mimo
      błyskawicznego zmieniania mokrej pieluchy, gotowania w szarym mydle i tak dalej
      i tak miałam cały czas odparzoną i czerwoną pupę i kiedy nauczyłam się siadać
      na nocnik, to było to wybawienie nie tylko dla niej, ale i dla mnie
    • adriasc Re: Pampersy 28.05.04, 12:51
      Ja niekogo nie chce atakowac....
      kazdy ma prawo wybrac to co dla niego jest lepsze, wygodniejesze...bo nasze
      czasy to czasy proznosci...nie prasujemy rzeczy z wygodnictwa...z braku
      czasu...ale pytanie "po je prasujemy" chyba kazdy powinien wiedziec...
      ja tez raczek bym nie mogla patrzec na moje dziecko lezace w niewyrasowanej
      tetrze...

W dzisieszym swiecie my tak naprawde nigdy sie nie dowiemy co jest naprawde
      dobre...gdzie nie spojrzymy wyszstko jest naladowane chemia po same brzegi....
      owszem mozemy wybrac mniejsze zlo...ale nie wiemy ktore jest to
      mniejsze...jednych uczuli tetra , wiec wybieramy Pampersy...a drugich uczula
      Pampersy....

Wiec pytanie co jest zdrowsze...nie wydaje mi sie zeby i pampersy i tetra byly
      jakies szkodliwe...ale wybor nalezy do nas i cieszmy sie ze mamy prawo wyboru...

Pozdrawiam
      Anka mama Natki i Igorka
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=12634553
      • aha44 Re: Pampersy 30.05.04, 09:59
        Nie prasuje dlatego,że jestem próżna , choć nie wykluczam prózności w innych
        dziedzinach mojego życia.Nie jestem doskonała . To kwestia
        priorytetów ,osobiście wolę poczytac ksiązkę .Po za tym z punktu widzenia
        wiedzy medycznej jaką posiadam prasowanie wszystkiego w celu zabicia bakterii
        może być bardzo szkodliwe , dodając ,że idzie za tym nadmierna sterylizacja w
        innych dziedzinach życia, powoduje to wyjałowienie środowiska dziecka , układ
        odpornościowy nie ma szans na trening , w zwiazku z tym jest słabszy , nie
        mówiąc o szkodach psychicznych ,ale to szerszy temat .Uznaję prasowanie w
        sytuacji silnych alergii , wrazliwości skóry dziecka , w celu neutralizacji
        detergentów i w przypadku walki z owsikami,no i jeżeli ktoś to lubi , albo go
        to uspokaja , sprawia,że czuje się lepszym człowiekiem.No i dziękuję światu za
        Pampersy , a niech tam.Pozdrawiam.
    • izasniecinska Re: Pampersy 29.05.04, 22:37
      Witam.
      Arek niedawno rozstał sie z pieluchami, większość czasu był w tetrze, na noc i
      na spacer zazwyczaj jakieś jednorazówki. Prasowaliśmy tetrę niedługo wink. Przy
      tym zagadnieniu wychodzi jeszcze jeden problem -czy zastanawiałyście się, ile
      dziecko "używające" tylko jednorazówek produkuje śmieci??? A co do
      zdrowotnych "walorów" pampersów to też mam mieszane odczucia.
      Pozdrawiam
      Iza
      ------------------
      Si sapis sis apis...
      • p_swiat Re: Pampersy 31.05.04, 16:37
        Co do aspektu smici to chyba pampersy nie są w stanie dorównać innym produktom
        które są szkodliwe dla środowiska. Ach temat ten to rzeka są zwolennicy i
        przeciwnicy to tak jakbym teraz poruszyła temat Zupki i dania z słoiczków czy
        gotowanie z kupnych produktów też temat rzeka i ma swych za i przeciwsmile Ale ja
        tam sie cieszę, że sa rzeczy które ułatwiaja zycie i jakoś nie zaszkodziły
        większej masie ludzi - jest teraz tyle różnych świńst na które nikt nie zwarza,
        a pampersy to pryszcz w tym wszystkimsmile sorry jak pojawiły sie jakieś byki
        ortograficznesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka