Dodaj do ulubionych

od kiedy rowerek biegowy

08.08.11, 11:48
Zaczynam się zastanawiać, czy już inwestować w rowerek biegowy, czy jeszcze się wstrzymać. Syn ma 1,5 roku, ale jest dość wysoki 87cm. Czy Wasze dzieci w tym wieku już coś probowaly na rowerkach biegowych? Czy poczekać do tych 2 lat?
Kolejny problem z dziecięciem mam, że mi nie chce w kasku chodzić. W sensie zakładamy mu go a on go uparcie zdejmuje (generalnie tak ma też z czapkami) i nie wiem jak go do niego przekonać. Na razie rowerowo jeździ tylko w przyczepce, czyli ten kask taki nie do końca niezbędny, ale na rowerku sobie nie wyobrażam bez.
Jak go przekonać więć?
Obserwuj wątek
    • lilly811 Re: od kiedy rowerek biegowy 08.08.11, 13:06
      Mój 20 mies. szaleje na razie na scuttlebugu ponieważ na początku lata przymierzałam go do laufrada i wszystkie były za wysokie. Poza tym widząc jak szaleje na tym to na biegowym już w ogóle bym się o niego bała...jakby miał 2 lata skończone w lecie to bym kupiła a tak to na pewno kupuję na następne lato i może wtedy już da saobie przetłumaczyć, że musi kask nosić.

A nauczyć noszenia kasku będę próbować jak z czapką- bez czapki nie wyjdziemy i tyle- tak długo stałam i tłumaczyłam aż w końcu dał sobie nałożyć czapkę i jej nie zdjął- a teraz sam biegnie po czapkę i próbuje ją sobie założyć na głowę albo nadstawia głowę abym mogła ją założyć bo wie, że czapka=wyjście smile
      • camel_3d Re: od kiedy rowerek biegowy 08.08.11, 13:30
        chesz laufrada na 3 urodziny kupic? troche pozno... dzieci jezdzace na laufradach od 2 roku ..kolo 3 juz potrafia na zwyklych rowerkach z pedalami jezdzic..(bez bocznych kolek)
        • lilly811 Re: od kiedy rowerek biegowy 08.08.11, 14:25
          No jak to? Syn skończy 2 lata pod koniec grudnia- jak kupię mu w marcu kwietniu- wtedy kiedy będzie mógł już z nim wychodzić na dwór to będzie miał 2 lata i 3 lub 4 mies...
    • camel_3d maluch musi dobrze stac na ziemi 08.08.11, 13:28
      duzo zalezy od wzrosu.. i dlugosci nogsmile
      maluch musi pewnei CALYMI stopami stac na ziemi, kidys siedzi na rowerku. Jest to niezbedne do poprawnego odpychania sie i hamowania.
      A wiekowo to roznie..moj zaczal w wieku 2 l i 5 miesiecy...a jego kolega kolo 2 roku zycia i 2 miesiaca..
      • jotka_k Re: maluch musi dobrze stac na ziemi 08.08.11, 13:36
        ja kupiłam córce laufrada jak miała 1,5 roku, teraz ma niespełna dwa lata a już jeździ z podniesionymi do góry nóżkami
        • camel_3d Re: maluch musi dobrze stac na ziemi 08.08.11, 13:39
          >teraz ma niespełna dwa lata a już
          > jeździ z podniesionymi do góry nóżkami

no tak..ale co ty chcialas przez to powiedziec..bo tak jezdza wszytskie dzieci
          • zuzanka79 Re: maluch musi dobrze stac na ziemi 08.08.11, 13:44
            A no to chciała powiedzieć, że jeśli dziecko nabierze prędkości albo zjeżdża z górki to podnosi obie nóżki do góry i tak sobie bez wysiłku jedzie, balansując ciałem w celu utrzymania równowagi.
            Czyli w tym momencie dłuższym niż 3 sekundy dziecko nie ma punktu podparcia nogą. O i cała filozofia.
            By zjeżdżać z podniesionymi nogami jednak trzeba trochę wprawy. Szczególnie jeśli się ma niespełna dwa lata.
            • camel_3d Re: maluch musi dobrze stac na ziemi 08.08.11, 13:56
              dla dzeicka jednak najwazniejsze jest zeby umialo i mialo mozliwosc hamowania... nie sztuka jest zjechac...i wyrznac w glebesmile
          • jotka_k Re: maluch musi dobrze stac na ziemi 08.08.11, 14:30
            to że półtoraroczniakowi jak najbardziej można kupić laufrada i nie ma sensu czekać do 2 lat
            • camel_3d Re: maluch musi dobrze stac na ziemi 08.08.11, 14:34
              jezeli dosiega nogami ziemi to jak najbardziej.

> to że półtoraroczniakowi jak najbardziej można kupić laufrada i nie ma sensu cz
              > ekać do 2 lat
          • mgd3 Re: maluch musi dobrze stac na ziemi 11.08.11, 09:09
            camel_3d napisał:

> >teraz ma niespełna dwa lata a już
            > > jeździ z podniesionymi do góry nóżkami
            >
            > no tak..ale co ty chcialas przez to powiedziec..bo tak jezdza wszytskie dzieci
            >

hm. Moja dwulatka tak nie jeździ tongue_out Więc nie wszystkie. Nawet jak ma ochotę "pojeździć na rowerku" to tylko na nim wolno i starannie "chodzi". O oderwaniu obu nóg od ziemi, albo chociaż bieganiu w szybszym tempie mowy nie ma smile
    • el_elefante Re: od kiedy rowerek biegowy 08.08.11, 15:22
      Ty sama najlepiej wiesz, na co twój syn jest już gotowy, a na co jeszcze nie. Bo każde dziecko jest inne. Ja na przykład z wypowiedzi innych "wątkowiczów" musiałbym sobie sam przyznać przynajmniej -100pt do rodzicielstwa, bo mój czterolatek w tym roku zaczął ostrożnie jeździć na rowerku z bocznymi kółkami, w zeszłym próbował na laufradzie ale z kiepskim skutkiem. Oczywiście mogłem mu w wieku 18 miesięcy kupić rower. Tyle, że on w tym czasie stawiał dopiero pierwsze samodzielne kroki bez trzymanki...tongue_out
      Może mieszkam w dziwnej okolicy, ale zapewniam cię, że nie wszystkie dwulatki które widuję, śmigają na laufradach z podniesionymi nogami i nie wszystkie trzylatki jeżdżą bez bocznych kółek. Co oczywiście nie oznacza, że twoje dziecko nie może już teraz próbować jeździć, jeżeli tylko jest do tego gotowe i ma chęć. A nie będziesz tego wiedzieć, dopóki nie sprawdzisz kupując laufrada smile
      • v.f Spoko, z wielu obserwacji widzę, że średni wiek 11.08.11, 10:11
        nauki jazdy na rowerze na dwóch kółkach to około 5 lat, o ile wcześniej nie próbował na rowerku biegowym. I taki wiek uważam za optymalny, widzę, że dzieci uczą się szybko i jeszcze się nie boją. Te ostrożne też dają radę. Potem z każdym rokiem jest już coraz gorzej.
    • mikams75 Re: od kiedy rowerek biegowy 08.08.11, 16:15
      idz gdzies do sklepu i zobacz - moja w tym wieku wywalala sie z tym a nawet na rowerek spojrzec nie chciala. Kupilam po 2gich urodzinach.
      • joshima Re: od kiedy rowerek biegowy 08.08.11, 17:09
        mikams75 napisała:

> idz gdzies do sklepu i zobacz - moja w tym wieku wywalala sie z tym a nawet na
        > rowerek spojrzec nie chciala. Kupilam po 2gich urodzinach.
        To zupełnie tak jak ja.
    • joshima Re: od kiedy rowerek biegowy 08.08.11, 17:06
      wilhelminaslimak napisała:

> Jak go przekonać więć?
      Prosto. Nie ma kasku, nie ma jazdy. Ultimatum dość łatwe do zrozumienia dla dziecka. A swoją droga Ty masz na głowie kask? Jak nie to nie dziw się, że dziecko nie chce.
    • ata99 Re: od kiedy rowerek biegowy 08.08.11, 19:19
      Pora zacząć.
    • wilhelminaslimak Re: od kiedy rowerek biegowy 09.08.11, 18:32
      No nic, pomierzyłam syna i się okazało, że to okaz krótkonogi. Mimo 87cm wzrostu, w kroku ma tylko 25-26cm. Czyli się wstrzymujemy jednak pewnie do 2 urodzin.
      • magdalenca78 Re: od kiedy rowerek biegowy 10.08.11, 22:23
        Jestes pewna, ze dobrze go zmierzyłas?? Poczytaj na www.aktywnysmyk.pl artykuły nt dobierania laufradów, pomiarów itd.
        Dla porównania - mój ma skonczone 2 lata, wzrost ponad 90 cm, min. 35 cm - noga od wewnątrz i doskonale pasuje mu większy Puky - LR 1 L Br.
        Zanim kupisz laufrada - przymierz młodego do jakiegs - u znajomych czy np w Decathlonie. Sprawdzisz czy w ogóle chce na tym jezdzic.
        A co do kasku - u nas tez podziałało tłumaczenie i konsekwencja, czyli jazda TYLKO w kasku, bez wyjątków.
        • joshima Re: od kiedy rowerek biegowy 10.08.11, 22:27
          magdalenca78 napisała:

> Dla porównania - mój ma skonczone 2 lata, wzrost ponad 90 cm, min. 35 cm - noga
          > od wewnątrz i doskonale pasuje mu większy Puky - LR 1 L Br.
          Dwuletnie dziecko ma inne proporcje ciała niż półtoraroczne nawet przy tym samym wzroście smile
    • saras-wati do ilu lat? 11.08.11, 10:27
      Pozwolę sobie podpiąć się pod ten wątek... Moja córka ma 5 lat i jest dosyć duża...niestety nie opanowała jeszcze jazdy na rowerze...niestety zniechęciła się do jazdy z bocznymi kółkami(zresztą jeździła na nim przechylona, właściwie na 3 kółkach)...na dwóch nie wychodzi...

pomyślałam sobie, że może ten biegowy rowerek byłby dobrym pomysłem? tylko nie mogę znaleźć informacji, jakie jest maksymalne obciążenie rowerka? rowerek easygo jest do 30kg, ten tuptup jest podobny(ale różowywink), tylko czy wytrzyma taki ciężar?

Chciałabym, by pojeździła teraz na tym rowerku, a na wiosnę dostałaby porządny rower, może już na większych, niż 12 kołach?

Będę wdzięczna za rady.
      • zuzanka79 Re: do ilu lat? 11.08.11, 22:23
        A ma zwykły rowerek? Może by z niego na jakiś czas odkręcić pedały. Wyjdzie taniej. Jak załapie o co chodzi z tą równowagą pedały się z powrotem przykręci.
        • saras-wati Re: do ilu lat? 12.08.11, 14:28
          ze zwykłego nie da się odkręcić albo jestem za mało technicznie uzdolnionawink

o koszta mi nie chodzi, tylko czy od razu nie pękniewink wymyśliłam sobie, że do października(o ile pozwoli pogoda) poużywa ten rowerek, a na wiosnę zakupimy porządny na większych kołach.

btw słyszałam, że ponoć na 12' gorzej dziecku się nauczyć niż np. 14', bo ponoć na większym jest prościej? prawda, to?
          • joshima Re: do ilu lat? 12.08.11, 15:51
            saras-wati napisała:

> ze zwykłego nie da się odkręcić albo jestem za mało technicznie uzdolnionawink
            Na ogół się daje jednak smile

> btw słyszałam, że ponoć na 12' gorzej dziecku się nauczyć niż np. 14', bo ponoć
            > na większym jest prościej? prawda, to?
            Jakieś sensowne argumenty?
            • saras-wati Re: do ilu lat? 12.08.11, 16:25
              siła, którą się wkłada w pedałowanie, jest mniejsza?
              • zuzanka79 Re: do ilu lat? 12.08.11, 17:26
                saras-wati napisała:

> siła, którą się wkłada w pedałowanie, jest mniejsza?

Ale rower jest cięższy.
                Mój syn prędzej bez bocznych kółek nauczył się jeździć na14' rowerku po swojej kuzynce niż na swoim 16". Dopiero ja się na tym mniejszym nauczył przesiadł się pewnie na swój. Miał wtedy 5 lat.
              • joshima Re: do ilu lat? 12.08.11, 18:48
                saras-wati napisała:

> siła, którą się wkłada w pedałowanie, jest mniejsza?
                To nie ma wiele wspólnego z kołami a raczej z przełożeniem (stosunek wielkości zębatki przy korbach i zębatki przy kole) patrz przerzutki. A nawet gdyby koła miały to znaczący wpływ to raczej mniejsza siła potrzebna by była przy mniejszych kołach smile
            • saras-wati Re: do ilu lat? 12.08.11, 16:27
              czułam, że z tymi pedałami, to jednak się da...no trudno...zwykły rower jest u babci, a zamówiłam już tuptup, więc okaże się czy nada się dla starszego dziecka;

dziękuję za odpowiedzi
              • zuzanka79 Re: do ilu lat? 12.08.11, 17:23
                Gdyby się nie dało to bym ci nie proponowała takiego rozwiązania.
                • joshima Re: do ilu lat? 12.08.11, 18:49
                  Ja jestem sobie w stanie wypbrazić rower w którym się nie da, ale to chyba nie jest powszechne zjawisko smile
    • lula_p Re: od kiedy rowerek biegowy 11.08.11, 13:23
      mój synek zaczął jeździć na laufradzie jak miał 18 miesięcy, ale był dość wysoki wtedy - 90cm. Spokojnie na najmniejszym rowerku puky sięgał całą stopą do ziemi. A co to kasku to prosta sprawa - nie ma kasku, nie ma rowerka. Plus dobry przykład - wszyscy jeździmy na rowerach w kaskach.
    • plain-vanilla Re: od kiedy rowerek biegowy 13.08.11, 10:15
      Rowerek biegowy kupiłam synkowi, kiedy skończył 2 lata, był to Puky z pompowanymi kołami, bez hamulca. Rowerek był ciężki dla synka, choć pewnie wygodny do jazdy. Kiedy miał 2.5 roku kupiłam rower Kettler 12.5 calowe koła, hamulec na kierownicy i to był strzał w dziesiątkę. Rowerek jest super lekki. Zwraca uwagę każdego, kiedy synek na nim jedzie. W początkach jazdy w ogóle nie zakładałm kasku, bo synek sobie chodził na tym rowerze. Szliśmy do parku i sobie spacerowaliśmy, więc nie widziałam sensu, żeby zakładać mu kask. Teraz potrafi jechać na tym rowerze przy pełnej prędkości z górki z podniesionymi nogami, więc kask jest niezbędny. Moim zdaniem Kettler ma możliwość opuszczenia siodełka bardzo nisko, tak że małe dziecko może na nim jeździć no i jest lekki.
    • plain-vanilla Re: od kiedy rowerek biegowy 13.08.11, 10:21
      Tu jest link do rowerka:
      www.kettler.co.uk/productDetails.aspx?showSpan=block&purchaceable=N&prodCode=8719200&GROUP1=WT&GROUP2=WT3
    • donkaczka Re: od kiedy rowerek biegowy 13.08.11, 10:25
      wiek i wzrost to jedno, rozwoj motoryczny to co innego
      generalnie to jednak okolo 2 lat dzieciaki sa gotowe do zalapania rowerka, mlodsze w wiekszosci sie wywalaja, siedza, nie wiedza o co chodzi
      dochodzi kwestia wyrobienia blednika itd
      u mnie corka zaczela w wieku 2 lat, spokojnie opanowala i przesiadla sie na normalny rower 2 lata pozniej, srednia corka z zaburzeniami rownowagi siadla w wieku 3,5 roku i tez ladnie sobie radzi, syn zaczal w wieku 2,5, od razu jak wariat, przesadzilam go po tygodniu na wiekszy model
      wiec co dziecko, to historia, nie nastawialabym sie na smigajacego niespelna dwulatka po prostu

co do kasku - nie ma kasku, nie ma jazdy
      • agniecha_26 Re: od kiedy rowerek biegowy 15.08.11, 08:08
        moj mila poltora roku, ale tylko z nim chodzil, bo byl za duzy, mimo obnizonego siodelka. Ale jak juz mial 2 lata to zaskoczyl co ma robic, i dorosl do laufrada.
        • mak-111 Re: od kiedy rowerek biegowy 16.08.11, 11:59
          moj mlody ma 20 m-cy. od 1,5 miesiaca jezdzi na biegowym.szaleje, podnosi nogi, utrzymuje rownowage. jezdzi w kasku i wie, ze bez niego nie ma szans na jazde. wczesniej jezdzil na scuttlebugu i moze dlatego tak szybko zalapal o co chodzi. inna sprawa, ze jest spory jak na swoj wiek. jego siostra w tym wieku bylaby z pewnoscia za mala na tego typu sprzet, bo byla kurdupelkiem. jezdzi na zwyklym z decathlonu, bo jest dosc maly i cena tez ok.
    • starobrno Re: od kiedy rowerek biegowy 16.08.11, 12:02
      Moj syn ma 1.5 roku i 84 cm. Od 10 miesiaca biega. Przed tygodniem kupilismy rowerek biegowy strider (bo jest najmniejszy i najlzejszy). Na trzeci dzien jezdzil juz po gorkach i kraweznikach. Ale zdaje sobie sprawe,ze kazde dziecko jest inne. Mysle, ze powinnas wziac pod uwage, jak twoje dziecko lapie rownowage, czy pewnie stoi na nozkach, umie biegac po nierownym terenie czy robic kroki w tyl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka