Dodaj do ulubionych

do mam dzieci z AZS

19.08.11, 08:47
Witam. Moje dziecko ma 14 miesiecy. jest na bebilonie pepti ze względu na alergie ma również AZS. I tu moje pytania do was. Zauwazyłam że czasami ma bardzo nasilone wypryski na skórze i wydaje mi sie że jego to swędzi, lekarz pediatra twierdzi że to niemozliwe, że przy AZS nie ma
świadu. Odkąd się urodził nie przespał ani jednej nocy, co za tym idzie my z mężem również. Wstajemy do niego około 15-20 razy a czasami i wiecej nieraz wychodzi że co 2 min., bo popłakuje przez sen i bardzo się wierci. Idzie spac około 20.30 i śpi nieprzewanie jakieś 3 godziny i potem się zaczyna, az do rana, tzn. budzi sie na dobre około 7.20. Z obserwacji naszych wychodzi ze to musi byc przez AZS, wszystkie pozostałe opcje wykluczylismy.
Pytam was drogie Mamy: Miałyscie podobne problemy? Kiedy to przejdzie, kiedy zacznie spać?I najważniejsze, w czym kąpałyście Wasze dzieci, w jakich płynach?
Acha mały dodatkowo bierze krople zyrtec, maść na buziaka i jeszcze Diprasolic.
Obserwuj wątek
    • titamax Re: do mam dzieci z AZS 19.08.11, 08:59
      moja córka też miała AZS do ok. drugiego roku życia. Nie przeszkadzało jej to w spaniu, nie drapała tego. Poza dietą (też na bebilonie pepti) smarowałam ją kilka razy dziennie balneum. Po kilku dniach takiej kuracji skóra wróciła do normy, z tym, że jak przestałam smarować to niestety wracało więc balneum stosowałam długo. Zmiany skórne cofnęły się jak już wspomniałam ok 2-go roku życia. Teraz smaruję nivea baby i jest ok. Nie stosowałam w trakcie smarowania balneum żadnych innych leków. Wcześniej była maść cholesterolowa w miarę pomagała ale jak się skończyło pierwsze opakowanie, które dostałam w szpitalu (córka leżała na zapalenie płuc a że skórę w tym okresie miała fatalną to dali mi tą maść właśnie) to kolejne robione na receptę już nie pomagało. Więc polecam smaruj często balneum, fajnie się rozprowadza bo jest dość wodniste.
    • myshha1 Re: do mam dzieci z AZS 19.08.11, 09:15
      AZS może być niezwiązane z alergią, to choroba skóry wywoływana przez wiele czynników, poczynając od alergii, kończąc na zanieczyszczonym powietrzu.
      Badałaś dziecko w kierunku pasożytów ? Candida daje objawy podobne do AZS i alergii, więc najpierw to należy wykluczyć.
      Zmiany atopowe jak najbardziej mogą swędzieć, często jest że dziecko się drapie aż do krwi.
      Dziecko należy kąpać w letniej wodzie ( zbyt ciepła zaognia zmiany). Ja nie używałam chemii w postaci płynów itp. Wystarczyła kąpiel w płatkach owsianych lub krochmalu. Po kąpieli stosuję balsam z firmy SVR, podobno dobrze sprawdza się też czyste masło shea, ale jeszcze nie próbowałam. Ogólnie kosmetyki z mocznikiem są korzystne dla cierpiących na AZS.
    • camel_3d Re: do mam dzieci z AZS 19.08.11, 09:16
      moze mialo dosc silne AZS... od okolo 2 miesiaca pojawiuly sie suche policzki i zadne kremy nie pomagaly.. bawelniane rekawiczki przyczynily sie do tego ze starl sobie po prostu caly naskorek i mial mokre plamy i strupy, ktore rozdrapywal... wiec masakra... troche pomagal physio gel. Pozniej podreptalem do dermatologa, zamiast do pediatry. Dala mi silna masc kortyzonowa, po tygodniu nie bylo juz prawie sladu... i jedna rada..slonce, nie kremowac jezeli nie ide na plaze.. Wszysko znknelo jak zaczal jest normalnie..kolo 14-16 miesiaca jadl juz wszytsko...

czasme zima pojawiaja si enp na plecach jakies male ciapki lub na przedramionach...

najwazniejsze zalecenia dermatologa:
      slonce
      nie przegrzewac (bo od potu wlasnie sie ciapy robia)
      codzienny prysznic bez mydla..tylko woda... wiadomo, ze czasme mydlo tez smile))

no i ..to swedzi. wiec nie wiem czemu twoj lekarz mowi, ze nie swedzi. Pomaga Fenistil. Ale moze zwroc uwage, zcy dziecko si enie poci w nocy. Jezeli si epoci to zamias np pizamy niech spi w samym pampku.

Mlody teraz ma idealna skore, zero ciapek i krost... zima pewnie cos wyskoczy... ale na szczesci ena twarzy juz nic ...

z przesypianiem..to nie koniecznie moze miec cos wspolnego z AZS...
      • domania80 Re: do mam dzieci z AZS 19.08.11, 09:37
        Śpimy przy otwartym oknie i my juz pod kołdrą bo noce jednak zimne a on bez przykrycia w bodziaku na szelkach , lub samym pampersie. nie mamy juz pomysłu z mężem dlaczego tak źle sypia, wypróbowalismy wszystko co nam do głowy przyszlo( głodne, picie, chce spac ze mna , chce spac z tata, zmiana miejsca spania, zmiana poscieli) nie mamy juz pomysłu co dalej i na twarz padamy ze zmeczenia a dodam że mamy jeszcze dwójkę dzieci.
      • domania80 Re: do mam dzieci z AZS 19.08.11, 09:41
        Acha, Elocom stosuje juz kilka miesiecy bo inne takie dostepne w aptece i takie robione na recepte nie pomagały, dopiero elocom.
        • kaimar Re: do mam dzieci z AZS 19.08.11, 09:46
          Ale Elocom to steryd i może być stosowany max. przez tydzień. Potem skóra w miejscu stosowania sterydu osłabia się i steryd już nie pomaga.
          • domania80 Re: do mam dzieci z AZS 19.08.11, 09:52
            Tak ja mam stosowac 3 dni steryd i 3 dni taka robiona maśc, a jak przedłóże podawanie tej robionej maści to zaraz cały buziak jest zesypany
            • camel_3d Re: do mam dzieci z AZS 19.08.11, 09:59
              ja musialem smarowac 3 dni, 1 dzien przerwy, 2 dni, 1 dzien przerwy, 1 dzien
            • kaimar Re: do mam dzieci z AZS 19.08.11, 10:11
              Wiesz co, jeśli po kilku dniach stosowania sterydu wszytsko wraca, to znaczy że alergen ciagle jest. Mi pediatra nie przypisywała żadnych maści, zawsze kompleksowo laczyła nas alergolog. Maści robione też są różne i też mogą zawierać sterydy.
              Nie uważam ze sterydy są złe, stosuje je do tej pory gdy nic nie pomaga, ale max. 3 dni.
              Nie wiem co ci napisać, bo musisz sama sprawdzić co pomaga na skórę twojego dziecka.
              Ale ja bym wykąpała w kaliku (jest odkażający) lub krochmalu, użyła antybiotyku w maści i clotrimazolu (jest na nadkażenie grzybiczne) i dopiero potem steryd. A tak wogole to jest jeszcze maść ELIDEL. Nie jest to steryd (co prawda ma inne skutki uboczne), ale można używać na skórę twarzy (bo sterydu nie mozna). Ale nie pamietam, czy można go stosować u takich małych dzieci. Co prawda trzeba uważać jak się go używa, bo potem nie można wystawiać skóry na słońce, ale u nas działa ładnie.
              Nie wiem jak wygląda ta wysypka, bo ja to nauczyłam się rozróżniac wysypki, wypryski czy liszaje i w zależności od tego co jest to używam odpowiedniej maści.
              Ale jeśli mały jest ciągle wysypany...to szukaj rozwiązania w diecie.
    • kaimar Re: do mam dzieci z AZS 19.08.11, 09:38
      Przy AZS może być świąd i jest to jak najbardziej normalne. Właśnie dlatego kremy na AZS mają właściwości przeciwświądowe. Moja córka ma AZS od urodzenia i dokładnie tak samo jak opisujesz wyglądały jej noce do 3 roku życia. Cały czas się drapała a my z mężem w nocy też ją drapaliśmy, żeby się uspokoiła i zasnęła. Po 3 roku noce się uspokoiły, ale AZS ma cały czas i zdażają się nawroty nocnego drapania.
      Sama mam AZS, więc powiem ci, że skóra naprawdę swędzi. Może nie w każdym przypadku tak jest...ale u nas swędzi.
      A Diprasolic to steryd więc uważaj z jego używaniem.
      A do kąpieli używałam wszytskiego...ale bardzo dobrze pomagała nam kapiel w krochamlu. Ja wiem, że wysusza skórę, ale nie należy przesadzać. Do tej pory kapię córkę na zmianę w krochmalu, kaliku, płynie Oilan lub Atoperal i soli jodowo-bromowej z Iwoniczanki. Sama musisz sparwdzić co najlepiej działa na twoje dziecko.
      A jesli są bardzo silne wypryski na skórze to może dojść do ich nadkażenia bakteriami lub grzybami, wtedy nawet steryd ci nie pomoże. Należy wyleczyć bakterie lub grzyby...to podstawa. Ale możesz spróbować takie zmiany posmarować filetem (tym na wodzie) i jeśli się zmiejszą zmiany skórne, to znaczy, że było nakażenie. Co prawda skóra będzie fioletowa...ale po paru dniach się zmyje.
      • domania80 Re: do mam dzieci z AZS 19.08.11, 09:45
        Diprasolic dostał na ciężką ciemieniuche która za nic nie miogłam sie pozbyć, a swedzialo go to okropnie potrafil mając 7-8 miesięcy zdrapac sobie glowę do krwi. Teraz juz ponad 2 miesiace nie uzyawalam bo przestało sie pojawiac na głowie to paskudztwo.
    • kaimar Re: do mam dzieci z AZS 19.08.11, 09:42
      I jeszcze jedno - takie same objawy miała moja córka, gdy miała zakażenie układu moczowego, więc możesz zrobić badanie moczu. I to nie był mój wymysł, bo gdy alergolog usyłaszała jak wyglądają noce, że mała nie śpi i się wierci - od razu dała skierowanie na badanie moczu. Wtedy okazało się, że ma ZUM (ale to już inna historia...).
      • domania80 Re: do mam dzieci z AZS 19.08.11, 09:50
        A jak sie taki krochmal robi?
        • kaimar Re: do mam dzieci z AZS 19.08.11, 09:56
          Do miski wsypujesz 2-3 duże łyżki mąki ziemianczanej, zalewasz gorącą wodą i mieszasz - zrobi się taki kisiel. Jeśli wyjdzie bardzo rzadkie albo bardzo gęste - nie przejmuj się. Wlej to do wanny, wymieszaj dokładnie z wodą i po prostu w takiej wodzie wykąp. U moje córki nic tak dobrze nie działalo jak to - owszem po kilku dniach skóra się udoparniała, ale wtedy zmieniałam mieszankę do kapieli i potem znowu był powrót do kisielu.
          Ale jeśli AZS jes związny z alergią - to najważniejsza jest dieta.
    • camel_3d slonce i solarium 19.08.11, 10:01
      u nas dermatolog zalecila duzo slonca...ale duzo z umiarem, bez opalania sie na raka,.
      kiedy maly skonczy 4 lata i gdyby si epojawialy duze plamy to zima solarium - 5 minut na tydzien.. max!

na razie slonce pomoglo.i plam nie ma.
    • pszczolaasia Re: do mam dzieci z AZS 19.08.11, 10:10
      przy azs nie ma swiadu? pierwsze slysze. moja drapie sie do krwi prawie.
      druga sparwa nie czytalam watku, ale zbadalas pasozyty? u mojej corki sie nasilaly objawy a okazao sie ze ma lamblie. po przeleczeniu wraca troche ale znacznie w mneijszym natezeniu.
      smarujemy oilatum. do kapieli oilatum. teraz po skonczeniu 3 roku zycia mamy juz o polowe mneij problemow, choc czasem ja wysypie.
      moja sparwdzona rada- nie przegrzewac. jak tylko sie spoci to sie robi dramata...
    • camel_3d AZS na fejbuku 19.08.11, 10:47
      www.facebook.com/groups/267713816574963/
    • jagabaga92 Re: do mam dzieci z AZS 19.08.11, 13:03
      zajrzyj do forum Alergie, może cos też w Medycynie naturalnej znajdziesz, możesz się też wspomóc forami o leczeniu łuszczycy. Ja BARDZO pomogłam swojemu synkowi stosując metode BSM - wtedy dużo na forach gazety o tym pisałam - dla mnie "szokiem" przy stosowaniu tej metody było to, gdy na rozdrapanych liszajach pojawiły sie paskudne brązowe strupy, które po 2-3 dniach zaczęły odpadać, a pod nimi była piekna rózowiutka zdrowa skóra - i tak już pozostałobig_grin. Teraz syn ma 7 lat i z azs pozostało mu pekanie płatka ucha, gdy przeholuje z jakimś alergenem.
      • justyn-a1709 Re: do mam dzieci z AZS 27.09.13, 13:08
        Witam,
        Ja mam tez duży problem ze skórą mojego rocznego synka. Ma stwierdzone Azs. Od drugiego miesiąca życia są duże problemy ze skórą. Obecnie ma bardzo czerwone nogi, stopy i ręce, dłonie próbowałam różnych rzeczy nic nie pomaga. Teraz próbujemy znaleźć alergenty, które go uczulają w jedzeniu, ale nie widzę poprawy. Dostaje Bebloin Pepti 2 wcześniej był na zwykłam Bebilonie i było tak samo. W nocy się budzi i bardzo drapie w dzień jest trochę lepiej ale też się drapie. Proszę o poradę o można podać dziecku na to uporczywe swędzenie skóry. Ja daję Zyrtec ale to już nie działa.
        • camel_3d Re: do mam dzieci z AZS 27.09.13, 13:28
          idz do dermatologa...

ile dzeicko ma lat?

na azs pomagaja: slonce, terapia switlna..tzn w Niemczech nazywa sie to Lichttherapie...w PL nie wiem.
          Krem, moze byc z koryzonem..od dermatologa.

Kapiesz dziecko codziennie? jezeli tak, to nie rob tego. Max 2 razy na tydzien. Woda wysusza. Codziennie tylko szmatka przetrzyj dzeicko. Przeciez ono sie az tak nie bzurdizi.

i wcale nie musi miec alergii na pokarmy, moze miec bardzto wrazliwa skore..
    • silje78 Re: do mam dzieci z AZS 19.08.11, 14:38
      oczywiście, że może swędzieć. mojej córce pomagał lipikar baume AP. w sumie jedyny po którym mała się nie drapała. działa łagodząco. skóra się dość szybko poprawiała. do mycia też używałam różnych preparatów atoperal, emolium (po oilatum miała podrażnioną skórę), preparaty z lini lipikar'a (to jest la roche). ostatnio odkryłam rewelacyjną bazę myjącą ziaji. cena 10zł za 400ml w aptece. po tym i tak muszę skórę smarować. czasami musze ten lipikar zmieniać bo skóra się przyzwyczaja, ale jak tylko pojawia się swędzenie to używamy tego balsamu i pomaga.
    • w_miare_normalna Re: do mam dzieci z AZS 19.08.11, 15:34
      Mój Pulmonolog pierwsze co zobaczył młodej krosty (od ramion do łokci i do kolan) zapytał czy swędzą. Po moim potwierdzeniu stwierdził, ze to AZS. Kazał zrezygnować z płynów do kąpieli, mydeł, proszków i płynów do prania/płukania i jakiś czas do kąpieli używać szarego mydła.
      Mojej młodej najgorzej wyglądają po kąpieli- robią się czerwone i chrapowate.
    • mazumka23 Re: do mam dzieci z AZS 19.08.11, 17:05
      Hej
      Podaj maila to powymieniamy AZSowe doświadczenia. mazumka@onet.eu
      • domania80 Re: do mam dzieci z AZS 20.08.11, 08:40
        DomAnia80@gmail.com. Pozdrawiam
    • iwoniaw Re: do mam dzieci z AZS 19.08.11, 18:28
      Oczywiście, że AZS może swędzieć i dlatego ważne jest natłuszczanie skóry (my mamy maść robioną zapisaną przez alergolog), bo jak dziecko się będzie drapać do krwi (u nas tak się działo, drapał się nawet przez sen), to o nadkażenie grzybami czy bakteriami b. łatwo, a wtedy, jak ktoś słusznie napisał wyżej, robi się już całkiem źle.
      • lenawawa Re: do mam dzieci z AZS 19.08.11, 18:49
        świąd to jest norma w azs
        wiem bo sama mam i pobyty w szpitalach za sobą również
        mój dwuletni syn też ma i ja robię tak
        jak był niemowlakiem kąpałam w letniej wodzie w krochmalu i tylko szarym mydłem
        po kąpaniu natłuszczanie maścią cholesterolową
        teraz pod prysznicem szarym mydłem
        sterydów nie dawałam bo wiem czym to się kończy
        dieta to podstawa jak już ktoś wcześniej napisał
        zrobiłam synowi panel pediatryczny - i unikam cały czas tego co go uczula
        słońce leczy skórę super
        co do spania to nic nie podawałam, spał - lekko przykryty
        ja byłam na Nutramigenie teraz daję mu bebiko
        syn wygląda oki - ale robię Ige sprawdzam teraz zrobiłam mu badanie na gluten
        zobaczymy

• mierzejka Re: do mam dzieci z AZS 19.08.11, 22:44
      w naszym przypadku było dosc podobnie, koszmarne noce, po 7-8 pobudek z wrzaskiem i bolem, drapanie przez sen, popękana skóra i podrapana do krwi. było podejrzenie refluksu żoł- przełykowego i oczywiście alergia. Dzis dziecko ma 1,5 r jest na bebilonie pepti (to od początku dokarmiania poza piersią) i restrykcyjnej diecie bezmlecznej oraz bezglutenowej. juz po miesiącu diety bezglutenowej zaczął przesypiac noce! A uczulenie na gluten i mleko wyszło w badaniu transformacja blastyczna limfocytów. na wyjazdach wakacyjnych, gdy do konca nie kontroluje jego diety ( np je zupe która wg kucharzy jet bez mleka i mąki, ale byc moze jednak cos tam jest, albo kostka rosołowa albo inne cuda), śpi znacznie gorzej niz w domu, pomaga wtedy fenistil na noc w kroplach- bez recepty. Aha, i od poczatku spi w łózeczku które ma podniesione nogi, to pomaga w razie kataru i ew refluksu.
    • domania80 Re: do mam dzieci z AZS 20.08.11, 08:39
      Dziękuję Wam dziewczyny, dużo mi pomogłyście. Mam zamiar porobić Małemu badania i wypróbuję środki do kąpieli o których pisałyście, może utrafię na ten który mu pomoże.
    • baba-baba Re: do mam dzieci z AZS 27.09.13, 16:24
      My stosujemy Emolium w każdej postaci:pod prysznic,do kąpieli,po kąpieli itd.To tak na codzień.Jeśli ma akurat zaostrzenie choroby i skóra staje się lepka i robią się rany to już maśc cholesterolową.Dopuścilismy nieraz do sytuacji,że nam się nie chciało syna smarowac to zaraz się drapie i wierci nie tylko przez sen.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka